Mijn dochter wil liever een zoon zijn

| , ,

Genderdysforie noemen ze dat met een duur woord

Achteraf denk ik wel eens dat ik het eerder had kunnen weten: Noëlle was nog maar twee jaar toen ze al zei: “Ik ben een jommetje.” Wij hechtten toen geen waarde aan dergelijke uitspraken, ze was immers nog maar een peuter.

In haar kleutertijd kreeg ze, omdat ze dat zo graag wilde, van mij een T-shirt van Cars

Wat was ze daar wijs mee! Die heeft ze gedragen tot de gaten erin vielen! Maar weggooien? Nooit! Tot op de dag van vandaag heeft het shirt nog altijd een speciaal plekje in haar kast. Evenals het ‘Hulk’-shirt wat daarna kwam en het ‘Messi nummer 10’-shirt van Barcelona wat daar weer op volgde. Hoewel ik mijn eigen ideaalbeeld van Noëlle had qua style en kleding, kon ik een paar stoere shirts nog wel handelen.

Echter bleef het daar niet bij

Toen Noëlle zes was, wilde ze geen meisje meer zijn. Al het roze werd geboycot en alles wat überhaupt met meisjes te maken had was een ‘no go zone’. Ook meisjes zélf. Die waren stom en lelijk! En dus wilde Noëlle haar lange haar kort knippen, want dat was ook stom en lelijk. Maar die mooie, blonde lange haren kortwieken, dat ging ons in eerste instantie te ver. We probeerden haar een ‘bobje’ aan te smeren, tot ze op een dag uit frustratie zelf maar de schaar hanteerde en lukraak plukken had afgeknipt. Tja, toen hadden we geen keus meer en moesten we wel naar de kapper om er nog wat van te maken. Ik kon wel janken, maar Noëlle kreeg eindelijk die felbegeerde, stoere, korte coupe die ze zo graag wilde. 

Opeens ging de situatie van relatief onschuldig stoer willen zijn, naar serieuze genderproblematiek

Ik zat met mijn handen in het haar: is dit een fase? En zo ja: hoe ga je hier mee om? Geef je haar de ruimte? Of ga je het verbieden? Versterk ik haar gedrag door jongenskleding voor haar te kopen en haar een jongenskapsel aan te meten? Of voorkom ik juist een toekomstige explosie in recalcitrant gedrag omdat ik haar nú de ruimte geef? Ik brak mijn brein over dit soort vragen. Giswerk in iedere beslissing. Wanneer doe je het goed? En wat is het beste voor je kind?

Ik had het zelf ook emotioneel moeilijk

Behalve deze dilemma’s vond ik het zelf emotioneel ook heel moeilijk. Het is net of je twee gevoelsstromingen hebt. De ene is de onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je kind, ongeacht kapsel, kleding of geslacht. De andere is het gevoel vanuit het binnenste van je hart. Het gevoel van verdriet, onmacht en het niet begrijpen waarom dit net jouw kind moet treffen. We hadden al problemen genoeg met Noëlle haar hersenbeschadiging en de achterstand die dat veroorzaakte, waarom moet dit er nog bij? Waarom kan ze niet gewoon ‘normaal’ zijn, zoals andere kinderen? Daar worstelde ik toen sowieso al enorm mee en daar kwam dit nieuwe ‘ik wil een jongetje zijn’ nog eens bovenop. Ik wist niet hoe ik daarmee om moest gaan.  

Ik miste mijn meisje en voelde me schuldig

Ik herkende mijn eigen kind niet meer. Waar is mijn mooie meisje gebleven? Die met die twee prachtige blonde staarten? Dat meisje waar ik zó enorm verliefd op ben geworden bij de geboorte en steeds meer van ben gaan houden naarmate dat ze ouder werd? Het meisje wiens haren ik iedere morgen borstelde, waar ik leuke kleding voor uitzocht en met wie ik maar wat graag liep te pronken. Dat meisje, ik miste haar! Maar durfde dit gevoel nauwelijks hardop uit te spreken omdat ik me daar enorm schuldig over voelde ten opzichte van Noëlle.

Het was lastig

Ik zie mezelf als een behoorlijk ruimdenkend mens, maar op de één of andere manier had ik het heel zwaar met deze ommekeer. Ik wilde niets liever dan dat Noëlle gewoon weer een meisje zou zijn, zoals ik haar op de wereld heb gezet. Zoals ik haar ‘bedoeld’ had. Dat ik dit zo voelde, vond ik heel erg van mezelf en dat was voor mij een dagelijkse, innerlijke strijd! Behalve het feit dat haar toekomst door haar beperkingen al niet zo zal worden als ik ooit voor ogen had, moest ik eveneens afscheid nemen van het toekomstbeeld dat ik had van haar als meisje. Als toekomstige vrouw. Rouwen om een toekomst die nooit zal zijn. Is dat raar?  

Ongemakkelijke reacties

Om maar te zwijgen over de ongemakkelijke situaties die we soms tegenkomen. Situaties die kennelijk zó verwarrend voor de buitenwereld zijn dat acceptatie ver te zoeken is. Wanneer ik met Noëlle naar het damestoilet ga bijvoorbeeld. Toen ze klein was deed niemand er moeilijk over, maar toen ze wat groter werd en steeds meer op een jongen ging lijken, kregen we behalve verbaasde blikken ook wel eens een giftig: “De jongens WC is dáár hoor!” naar ons hoofd geslingerd. Nou zeg! Waarom ze dan niet gewoon naar de herentoilet gaat? Nou ja, het is natuurlijk een beetje dubieus om je jonge dochter de herentoilet in te sturen met al die blote piemels bij de pisbak. En om daar zelf ook binnen te lopen, want Noëlle durfde niet alleen. De damestoilet voelt dan vertrouwder. Wel jammer dat je dan tegen zoveel intolerantie aanloopt. En nog spijtiger dat je dat overal tegenkomt, ook op plekken waar je je veilig zou moeten voelen.

Hoe zal haar toekomst worden?

Zoals die keer dat we op ponykamp waren en de kinderen na het paardrijden mochten gaan zwemmen. Noëlle, die in een zwembroek ten tonele verscheen, veroorzaakte een kettingreactie aan gegiechel en gefluister achter haar rug om. Hoewel ik het enerzijds die kinderen niet echt kwalijk kon nemen (want het ís nou eenmaal ongewoon), kon ik ze anderzijds wel de nek omdraaien dat ze mijn meisje zo kleineerden! Meer ook omdat ik het zag als een afspiegeling van de maatschappij. Gaat dit haar toekomst worden? Gefluister achter haar rug om? Uitgelachen worden?  Het klinkt misschien grof, maar op zulke momenten dankte ik de hemel dat Noëlle verstandelijk beperkt is. Daardoor gaat er veel langs haar heen. Dit voorval ontging Noëlle grotendeels, maar mij prikten de tranen achter mijn ogen. Het liefst wilde ik haar hand pakken en weglopen. Weg van de ‘grote boze wereld’. Maar ja, als we voor iedere precaire situatie zouden moeten vluchten, dan blijven we bezig! 

Bekrompen gedachtegang

Waar mensen vooral goed in zijn, is het bagatelliseren van het probleem. “Ach, het komt wel goed!” of: “Joh, het is vast een fase!” Terwijl ik al lang van binnen voel dat dit méér is dan gewoon een fase. En wat ik ook zo’n belachelijke uitspraak vind die ik helaas al heel vaak gehoord is: “Jij bent toch ook stoer?” Jezus mensen, serieus? Dus Noëlle wil een jongen zijn omdat ík een stoere moeder ben? Dat is nog eens een gedachtegang zeg! Niet alleen leg je de ‘schuld’ dan bij mij, maar eveneens zou dat betekenen dat ieder meisje die als rolmodel een stoere moeder heeft, daar zó van in de war raakt dat ze van geslacht wil veranderen? Hoe moet het dan met onze kleine Lynn? Met een transgender-zus/broer en een stoere moeder heeft het arme kind kennelijk geen schijn van kans! Soms sta ik paf van de bekrompen gedachtegang van mensen of het gemak waarmee ze de situatie wegwuiven.

Laatst zei de moeder van één van Noëlles klasgenootjes iets stoms tegen mij

“Ach joh, het is toch allemaal niet zo erg? Is juist leuk zo’n stoere meid!” “Oh ja?”, vroeg ik scherp. “Is dat wel zo? Oké, laten we het nu eens omdraaien dan? Nu komt jouw zoon met de mededeling dat hij liever een meisje wil zijn. Hij vind alle jongensdingen stom en richt zich alleen maar op meisjesdingen. Dat begint met fleurige meisjes onderbroeken, een roze hartjes pyjama en een Elsa dekbedovertrek. Dingen die jij allemaal (zij het soms met moeite) nog wel toelaat omdat verder toch niemand dat ziet. Maar dan wordt het steeds erger: hij wil niet meer naar de kapper omdat hij zijn haar wil laten groeien en ook wil hij meisjeskleding gaan dragen in het openbaar. Jij, vertwijfeld, laat zijn kapsel dan maar even voor wat het is (want ach, er zijn wel meer jongens met wat langer haar) en ook laat je een roze T-shirt toe omdat je die nog wel op de jongensafdeling kunt vinden. Maar dan gaat het nóg verder en wil hij geen zwembroek meer aan op het strand of in het zwembad, maar een bikini. En dat gaat zó ver, dat hij anders liever niet gaat zwemmen, terwijl zwemmen zijn favoriete bezigheid is geweest. Wat beslis jij dan? Laat je hem in het openbaar in een bikini lopen? Alle verwarring voor de buitenwereld die daaruit ontstaat negerend? Laat jij hem in een badpak tussen zijn vriendjes lopen met het risico dat ze hem zullen uitlachen? Of dwing je hem toch in die zwembroek want: “Je bent nu eenmaal een jongen en dat hoort zo!” Uiteindelijk komt het zo ver dat hij toch écht dat jurkje aan wil. Dat jurkje wat hij al zo lang wilde, maar nooit mocht hebben van jou. Die wil hij graag aan naar school om in te pronken. En daarbij wil hij graag dat jij twee staartjes maakt in z’n inmiddels wat langer gegroeide haar, want dat staat zo leuk bij zijn jurkje! Nu ben ik benieuwd: doe jij dat? Zet je al je eigen emoties opzij voor zijn geluk en laat je hem daadwerkelijk zo naar school gaan? De reacties (vaak vooral non-verbaal) van de gemeenschap en zijn leeftijdsgenoten voor lief nemend? En als je je vervolgens onzeker voelt over de hele situatie en steun zoekt, dan zeg ik tegen jou: “Ach joh, het is toch allemaal niet zo erg? Is juist leuk zo’n verwijfd kereltje!” Ik vraag me serieus af of je het nu nog steeds zo leuk vind, of dat je er – net als ik – toch moeite mee hebt.” 

Mijn dochter wil liever een zoon zijn en hoewel haar/zijn geluk ten aller tijde voorop staat, heb ik het daar soms best moeilijk mee! Is een beetje begrip en erkenning dan teveel gevraagd?

  DAPHNE

11 gedachten over “Mijn dochter wil liever een zoon zijn”

 1. zo bedankt voor dit verhaal, dit is exact waar ik mee te maken heb.
  echt eng gewoon!!
  ik maak het ook mee het dubbele ervan.
  mijn dochter is nu 13.
  vind ergens eng om te bedenken waar het heen gaat ook omdat het zo’n harde maatschappij is.
  en van de andere kant weer van alles voor het geluk van mijn kind.
  moeilijk toch

  liefs

  Beantwoorden
 2. Nog een uur te gaan op mijn werk voor mijn vakantie begint en ik weet niet hoe maar tijdens wat googelen kom ik op jouw artikel terecht en de tranen stromen over mijn wangen. Echt, ik herken me in ieder woord wat je schrijft.
  Onze Fleur is bijna 9 en heeft echt hetzelfde verhaal: van mooie lokken naar kort geschoren koppie, van roze kleren naar boxers, zwembroek en stoere jongenskleren. In jongenselftal van voetbal. Zag gisteren voor het eerst dat ze in openbaar toilet naar jongens ging omdat ze die opmerkingen zat is, als ze een meisjestoilet ingingen. Fleur wil nog wel Fleur heten maar volgende week in Frankrijk wil ze graag doorgaan als “Luc”…

  Dank je wel voor het delen van jouw verhaal!

  Beantwoorden
 3. Jeetje, wat een herkenbaar verhaal. Onze dochter wilde ook een jongen zijn. Dit begon ook rond de leeftijd van 2, 3 jaar. Ze was hier heel stellig in en met haar sterke karakter konden wij er niet omheen. ze was in alles een jongen. Gedrag, gevoel, maar ook in haar spel had ze altijd een jongensrol. Ook zag haar lichaam er jongensachtig uit qua spieropbouw en motoriek.
  En poeh, wat zag ik soms grote leeuwen en beren als ik nadacht over de toekomst. inmiddels zijn wij in deze toekomst beland. Onze dochter kreeg vanaf haar 12e een jongensnaam en is sinds haar 16e officieel onze zoon. Inmiddels is hij 19 jaar. Hij is altijd door iedereen geaccepteerd zoals hij is, zit in 2 vriendengroepen en is nooit gepest. Het gaat erg goed met hem en met ons, ondanks alle hobbels die hij heeft moeten nemen. Want het is natuurlijk allemaal niet niks.
  Misschien fijn voor jullie om te lezen dat het ook echt goed kan gaan.

  Beantwoorden
 4. mijn dochter heeft ook vanaf jongs af aan gezegd dat ze liever een jongetje wil zijn, op haar 5e heeft ze ook zelf de schaar in haar haar gezet. ze is nu 10 bijna 11 en draagt alleen jongens kleding, met zwemmen een zwembroek voor zolang het kan. ze wil nog steeds haar naam houden en zegt ondertussen wel dat ze geen jongen meer hoeft te zijn. tot vorig jaar wilde ze niet kiezen. nu zegt ze eruit te zijn. ik wacht het allemaal maar af en als zij jongens kleding / speelgoed etc wil dan krijgt ze dat ook. ook ik heb echt wel in die tweestrijd gezeten. voor nu golf ik gewoon mee …

  Beantwoorden
 5. Dit verhaal is heel herkenbaar!! ik snap vooral je tegendraadse gevoelens van aan de ene kant je kind willen steunen , en aan de andere kant worstelen met je eigen gevoelens. Ook ik vind het , nog steeds heel erg moeilijk en denk vaak ” had ik mijn meisje maar terug”. Mijn zoon is nu al een stuk ouder, 19 inmiddels , en zit nu middenin zijn tramsitie. We hebben nu gesprekken over borstverwijdering en al dan niet nog meer operaties, en ook daar heb ik het heel moeilijk mee. Ik voel mijzelf ook best schuldig dat ik deze gedachten heb, maar probeer er toch te zijn voor hem. het is nu miijn zoon en ik hou zielsveel van hem, maar denk ook vaak” was het maar anders”

  Beantwoorden
 6. Het proces van balans biggen tussen wat je kind gelukkig maakt en eigen dromen, verwachtingen, overtuigingen en angsten is een moeilijk proces. Het gaat met een lach en met tranen, met verwarring en momenten van berusting… In dit alles mogen we ons als ouders bewust zijn van dat onze kinderen niet van ons zijn. Wij bieden zorg, moedigen aan, drogen tranen en geven vooral ruimte zodat ieder kind zichzelf volledig tot uitdrukking kan brengen en zijn of haar volle potentieel leeft. Veel sterkte, wijsheid en ruimte gewenst van een moeder die hetzelfde proces doorleeft.

  Beantwoorden
 7. mijn jongste wil ook een jongen zijn, vanaf haar 2e loopt ze al in jongens onderbroeken, nu is dat uitgebreid tot alle kleding (jongens). Ik laat haar haarzelf zijn maar het is moeilijk als haar vader dit anders ziet. Ze heeft prachtig dik haar, vorig jaar gedoneerd en nu een soort van Bob. Ze wilt net als haar broer, kort en stoer, zoals Ronaldo. Want voetbal is haar passie sinds haar 3e. Haar vader krijgt een beroerte als we dat doen.
  Ze is nu 6, veelal denkt men dat ze een jongen is en dat vindt zij niet erg. Draagt ook 1 oorbel en in de zomer een zwemshort van haar broer. Vader wilt dat ze aankomende zomer een topje gaat dragen… Ik denk dat het een lange strijd gaat worden tussen hem en haar, voor mij is ze goed zoals ze is en wilt zijn. Ze blijft mijn kindje, meisje of jongen, het is zoals het is.

  Beantwoorden
 8. Heel herkenbaar. Onze dochter zei vanaf dat ze kon praten ook dat ze een jongen wilde zijn. De kleur roze mag niet genoemd worden, altijd jongenskleding aan en ze zit als enige in een voetbalelftal met jongens. En inderdaad, een bikini?? Echt niet, een zwembroek, sinds vorig jaar met bijpassend shirt. Wij laten haar dragen wat ze wil, zij moet zich prettig voelen, maar tuurlijk hebben we daar in het begin ook moeite mee gehad, als ik weer eens een leuk jurkje zag, dacht ik ook, hoe leuk zou dat staan bij haar!

  Haar beste vriendje is uiteraard ook een jongen. Ze speelt sporadisch met een meisje.
  Wij wonen in een klein dorp, iedereen accepteerd hier hoe ze is. Ze is nu elf jaar, sinds ongeveer haar 9e zegt ze niet meer elke week dat ze een jongen wil zijn.
  Na de zomer gaat ze naar de middelbare school, we zijn benieuwd hoe ze zich verder zal ontwikkelen.

  Beantwoorden
 9. Prima natuurlijk om jouw weerstand te ventileren, maar ook heel lief dat je jouw rouwproces (dat is het denk ik inderdaad) niet op je kind projecteert. wat waarschijnlijk zal helpen voor jullie allebei is om gelijkgestemden te vinden. Het is tamelijk uitzonderlijk (zeker in combinatie met de geestelijke ontwikkeling van je kind), maar al heb je er maar een of twee waarmee het heel goed klikt (met ouder en of kind) dan kunnen daar waarschijnlijk heel veel steun, erkenning en herkenning uithalen… dan lijkt het allemaal even wat gewoner. Dat gun ik jullie. Misschien lukt dat via een Facebookgroep hierover? Of een belangenorganisatie. Rouw goed. En wees uiteindelijk vooral trots op je mooie eigengereide kind!

  Beantwoorden
 10. Laat ieder in zijn waarde.laat een ieder zijn wie hij of zij wil zijn .we leven in een andere tijd.we willen onze kids gelukkig zien.help mee om ze gelukkig te zien.

  Beantwoorden
 11. Het is tegenwoordig zo’n besproken onderwerp dat “een meisje die gewoon stoer is” niet meer voorkomt. Een kindje van 2, 3 of 6 weet niet wat een jongen of meisje is. Die zijn daar niet mee bezig. Het is heel triest om te lezen dat kindjes van 2 jaar bijna gedwongen worden om er mee bezig te zijn “wat ze willen worden”, een meisje of jongen. Een kindje van 2 jaar kan hier alleen mee bezig zijn door druk van een ander. Jammer dat jouw meisje niet gewoon een super stoere meid kan zijn…

  Beantwoorden

Plaats een reactie