Gezinsbudget: “Onze schuld is torenhoog, iedere maand lenen we bij mijn ouders”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben 29 jaar, mijn man 32 en we hebben een dochter van 1 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk (bijna) 3 dagen in de zorg en verdien hiermee 1288 euro netto in de maand, mijn man werkt bij een aannemersbedrijf voor gemiddeld 4,5 dag in de week en verdient hiermee 2260 euro netto per maand.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Kinderbijslag is 90 euro in de maand en kindgebonden budget 134 euro.

Hoeveel spaargeld heb je?

We hebben geen spaargeld.

Heb je schulden?

We lenen op dit moment 500 euro per maand van mijn ouders. Mijn vader heeft een eigen bedrijf wat goed loopt, mijn ouders kunnen het missen en gunnen het ons. We hebben nu 11.000 euro schuld, dit is best veel als ik het zo typ maar ik ben ervan overtuigd dat we het in de toekomst terug kunnen betalen.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in eengezinhuurwoning van 94m2 met een tuin. We hebben 2 grotere slaapkamers op de eerste verdieping en een zolder wat nu meer een rommelhok is. We wonen in de randstad en de huurprijzen zijn enorm, we betalen 1479 euro per maand.

Gas/water/elektriciteit: Alle huurwoningen in onze straat hebben zonnepanelen. We betalen 115 euro aan gas/water/elektriciteit.

Boodschappen: Zo’n 600 euro. We houden van lekker eten en vooral van kwalitatief goed vlees en vis, daar betaal je voor. Mijn man heeft hiervoor als kok gewerkt, er worden mij heerlijke maaltijden voorgeschoteld.

Kinderopvang: We vangen onze dochter zelf op met familie.

Verzekeringen: Zorgverzekering 340 in de maand en andere verzekeringen zo’n 100.

Auto: We hebben allebei een kleine oudere auto van 8 en 10 jaar oud. We betalen aan wegenbelasting samen 75 euro, verzekering samen 85 euro, benzine 340 euro. Vooral mijn man moet wat meer rijden voor zijn werk. Hij krijgt daarvoor 275 euro benzinevergoeding, hij mag tanken op de zaak.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Hier betalen we 90 euro voor, mijn man heeft een extra zender pakket om sport te kijken. Voor onze telefoon betalen we allebei 50 euro in de maand. Elke 2 jaar nemen we allebei een nieuwe telefoon waar we 27 per maand voor ‘afbetalen’. Voordeel is dat je zo’n nieuwe telefoon dan ook wel weer goed kan doorverkopen.

Sport: We sporten (heel gezond) niet.

Kleding: We geven allebei zo’n 125 euro per maand uit aan kleding en voor onze dochter denk ik 75 euro per maand. We vinden het allebei belangrijk om goed gekleed te zijn.

Uitjes: We houden van leuke dingen doen, elke week gaan we wel ergens heen: dit kan een terrasje pakken zijn, monkey town met mijn broertje en zijn kids erbij en ook nemen we onze dochter al mee naar pretparken. Hoewel ze nog klein is en vaak in weinig dingen kan geniet ze duidelijk mee. Ook gaan we graag naar een all you can eat restaurant en daar betaal je toch ook al snel 35-40 euro per persoon zonder drank voor. Eigenlijk vinden wij het zelf heel leuk en gebruiken we onze dochter als excuus. We geven hier 200 euro aan uit.

Vakantie: We gaan elk jaar naar Spanje op vakantie naar de Costa Brava. Mijn ouders komen daar al jaren en we kennen inmiddels ook een hoop mensen daar. We zitten dan 2,5 week in een appartement met zwembad, dit kost 2600 euro. We rijden er zelf heen met de auto, dat bespaart iets en mijn vriend heeft vliegangst. Die krijg ik niet in een vliegtuig. Bij elkaar kost de vakantie 4500 euro.

Cadeaus: We doen voor een kinderverjaardag 20 euro, voor elkaar 200 euro en onze dochter is pas 1 keer jarig geweest. Toch een bijzondere mijlpaal en ze heeft voor 150 euro aan kado’s gekregen.

Persoonlijke verzorging: Mijn vriend gaat elke 4 weken voor 30 euro per keer. Ik ga elke 6 weken voor 60 euro per keer.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik denk dat we best kunnen besparen op een aantal dingen. Mijn moeder heeft toen zij 30 jaar was borstkanker gehad en heeft hierdoor maar 1 kind gekregen. Mijn ouders zeggen dat we in het nu moeten leven en zo ben ik ook opgevoed. We geven momenteel meer uit dan we hebben en binnen krijgen maar ik maak mij eigenlijk geen zorgen. We kunnen het geld van iemand lenen die we vertrouwen en mijn vriend wil zijn eigen aannemersbedrijf beginnen en dan verdien je heel makkelijk meer. Als onze dochter iets groter is kan ik ook weer meer gaan werken. We leven dus echt in het nu.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Dat is veel maar we bezuinigen ook niet echt.

Waarop kan je bezuinigen?

Op onze vakantie ‘kan’ ik niet bezuinigen. Natuurlijk wel maar dat wil niet. Boodschappen, kleding, cadeau’s, telefoon, eigenlijk op bijna alles wel als ik de verschillende kopjes af ga.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We zouden wel een huis willen kopen maar de startersinleg is zo hoog dat we het nog even uitstellen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn beste aankoop vind ik de kinderkamer van onze dochter. We weten niet of we nog een kindje willen dus ik ben echt los gegaan. Iedereen zegt ook altijd dat het zo’n mooie kamer is, dat is toch wel heel leuk om te horen. Mijn slechtste aankoop zijn extensions. Dit kostte toen iets van 500 euro en ik vond het helemaal niets. Het was zwaar en wassen werd een heel gedoe. Ik heb ze na 1,5 maand eruit laten halen, maar was het aankoopbedrag wel kwijt.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Naast de auto’s, de extensions.

Heb je een geldtip?

Leef in het nu. Je kan wel druk bezig met later en sparen, maar je weet nooit wat het leven voor je in petto heeft.

Maakt geld gelukkig?

Zeker, daarom lenen we nu ook van mijn ouders. Ik wil ‘maximaal’ genieten nu ik nog jong ben, natuurlijk met grenzen maar ik vind niet dat wij hele gekke dingen doen.

ELVIRA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

26 gedachten over “Gezinsbudget: “Onze schuld is torenhoog, iedere maand lenen we bij mijn ouders””

 1. ik snap niet zo goed waarom je 125 per maand pp aan kleding uitgeeft, en luxe boodschappen doet als je elke maand 500 moet lenen. als je 1 of 2 dagen meer zou gaan werken en een beetje oplet zou je makkelijk rond moeten kunnen komen. lenen lijkt makkelijk, maar t moet ook nog terug betaald worden..

  Beantwoorden
  • Als die ouders hun kind kennen, snappen ze toch ook wel dat de schuld over een tijdje dermate hoog is dat het met deze verdiencapaciteit praktisch onmogelijk is om dit binnen redelijke tijd terug te betalen? Dat wordt niets.

   Beantwoorden
 2. Moest een klein beetje lachen om de vraag: ‘Heb je een geldtip?’. Deze meid geeft enorm veel geld uit aan eten en kleding, telefoonabonnementen (€ 100,- per maand, neem gewoon een sim only joh), en zelfs een extra sportpakket om vervolgens € 500,-(!) per maand bij haar ouders te moeten lenen om al deze overbodige luxe te bekostigen.
  Wij komen met ongeveer hetzelfde gezinsinkomen en ongeveer dezelfde woonlasten prima uit, terwijl we ook nog eens een dure kinderopvang moeten betalen. Ik zou me best wel schamen als ik geld zou lenen van mijn ouders om dit vervolgens over de balk te gooien aan overbodige zaken.

  Beantwoorden
 3. je moet je eigen schamen . elke maand 500 euro sparen van je ouders ( omdat ze het kunnen missen) maar wel op vakantie gaan en dat soort dingen . echt in en in triest

  Beantwoorden
  • precies wat ik dacht! hoezo geld uitgeven dat je niet hebt?! iedere 6 weken je extensions bijwerken, 600 euro boodschappen en toch op vakantie… lekker bij je ouders lenen omdat ze het kunnen missen met je 11K schuld?! en je hebt ook nog eens 2 auto’s en “gratis” kinderopvang…. Dan snap je het echt niet hoor.

   Beantwoorden
 4. ik schrik hiervan hoe makkelijk ze geld uitgeven wat er niet is Geld van je ouders komen. op zeg je bent allebei volwassenen dus los je eigen probleem op Dan valt weg dat je dure producten wil eten en op vakantie dan maar niet Wat je niet hebt geef je niet uit klaar

  Beantwoorden
 5. Je leeft helemaal niet in het nu, je leeft in de toekomst. Je leeft van geld dat je (nog) niet hebt. Als je 500 euro per maand leent en een 11.000 euro schuld hebt zinder rente leef je dus al bijna 2 jaar zo… En dan te bedenken dat het helemaal niet nodig is om te lenen, jullie geven namelijk maandelijks bij elkaar 325 euro uit aan kleding en 200 euro aan uitjes en omgerekend per maand 375 euro aan de vakantie. Daar kan je echt wel die 500 euro vinden die je maandelijks te kort komt. ook wel wat meer zodat je je ouders terug kan betalen en een buffer op kan bouwen. Je stelt het kopen van een huis niet uit omdat de startersinleg te hoog is, je gebruikt dat als excuus omdat je niet wil leven naar je inkomen en daarom leent in plaats van spaart. Zo kan je nooit die stap zetten.

  Je hebt een kind, je bent het haar en jezelf verschuldigd om financieel je zaken op orde te krijgen en een buffer te bouwen voor onvoorziene omstandigheden. Als die 10 jaar oude auto gerepareerd moet worden wil je dat toch kunnen betalen? Als je wasmachine stuk gaat wil je die toch kunnen vervangen? Jij bent het waard, je kind is het waard, je partner is het waard om naast het van het nu genieten ook te bouwen aan een mooie toekomst. Jullie hebben een goed inkomen, jullie hebben de mogelijkheden! Gebruik ze dan ook. Niet maximaal genieten van het nu, maar maximaal genieten van je hele leven. Na vandaag, deze week, deze maand en dit jaar zijn er nog vele die gaan komen. Wordt volwassen en denk ook aan je toekomst na deze salarisstrook.

  Beantwoorden
 6. Niet sparen is één ding, maar structureel meer geld uitgeven dan er binnenkomt is echt niet handig. Zo ga je uiteindelijk in de problemen komen, zelfs als je inkomen omhoog gaat. Dan gaat je uitgavenpatroon namelijk vanzelf mee omhoog. Misschien is een budgetcoach geen slecht idee.

  Beantwoorden
 7. Ik moet er niet aan denken om geld te lenen van mijn ouders of de ouders van mijn man. Dit zouden wij echt alleen doen in de uiterste nood. Maar elke maand 500 euro ‘omdat je in het nu wilt leven’ vind ik echt belachelijk en onverantwoord. Zeker met de schulden die je al hebt. Hoe wil je het straks gaan doen als je kind gaat studeren? Moet zij straks onnodig met schulden beginnen omdat papa en mama niet met geld om kunnen gaan?
  Ja, manlief wil een eigen bedrijf beginnen, maar dat heeft ook investeringen nodig en geeft nog geen garantie dat dit ook gaat werken en snel meer geld gaat geven.

  Tuurlijk moet het leven ook leuk blijven, maar altijd meer uitgeven dan wat binnen komt zorgt voor ongezonde gewoontes en de uitgaven zullen alleen maar blijven groeien als het inkomen groter wordt.

  Beantwoorden
 8. Misschien is het handig om eens een vakantie over te slaan, of geen leuke dingen re doen elke week. Geld dat je niet Zelf hebt, moet je ook niet uit geven. Dat je ouders het kunnen missen, zou geen reden moeten zijn om extra geld te gebruiken, echt belachelijk dit!!

  Beantwoorden
 9. Heel bijzonder, structureel teveel geld uitgeven aan dingen die totaal onnodig is, leuk als je dit ook kan betalen maar als je al elke maand bij je ouders leent vind ik het wel een gek verhaal? Dan ga je toch even niet uiteten of uitjes doen? En zorg je dat je je ouders af betaald? Heeeel gek.. 😅

  Beantwoorden
 10. Helaas, ik begrijp dit echt niet!
  Je bent volwassen toch…ga voor jezelf zorgen!
  Als je niet kan permitteren om uit eten te gaan, maak het thuis gezellig met een frite of iets dergelijks.
  Ik ben 4x in mijn leven op vakantie geweest.
  Maar ben niet zielig hoor.
  Heb geen schuld….heb 13 jaar na het overlijden van mijn man hard gewerkt.
  Ik ben daar trots op!

  Beantwoorden
 11. Als je elke maand nieuwr kleren vervangt door 1x per kwartaal spaar je alweer €650 per kwartaal uit. Skip de all you can eat en tover dat zelf op tafel en ik weet vrij zeker dat ook dat een besparing van €450 per kwartaal oplevert. Onze zomervakantie op de camping in de zon met 2 kleine kinderen kost ca € 1250 incl reis en verblijf…dus daar kun je op jaarbasis met andere keuzes ook op besparen.
  Dan kun je over een poosje een huis kopen met een hupotheek van rond de €800…dán ga je élke maand flink besparen en kun je ipv te lenen bij je ouders ze eens gaan terugbetalen. Zelfstandig betekent dat je niet meer financieel afhankelijk bent van je ouders!

  Kortom, jullie keuzes zijn duur terwijl je om nu maximaal te leven echt niet zulke dure keuzes hoeft te maken. Bovendien ontstaat er dan ruimte voor andere, ook heel leuke keuzes.

  Beantwoorden
 12. Het spijt me maar is dit een serieus artikel? 2 auto’s, ieder jaar op vakantie, luxe eten, uitstapjes, abonnementen, dure cadeautjes, extensions en dan allebei amper werken? En iedere maand geld ontvangen van de ouders zonder schaamte? Dit voelt als een artikel om boze reacties uit te lokken. Zulke schaamteloze mensen zouden dit toch nooit insturen?

  Beantwoorden
 13. Toen wij pasgehuwd waren, hadden we enkel mijn bescheiden inkomen. In het begin van de maand kochten we tandpasta, schoensmeer en andere dringende noodzakelijke dingen. Als er einde maand nog geld was, kon er een film of theaterbezoek af. Onze ouders hebben enkel bijgepast voor een premie van de auto verzekering en een jas voor mij, ik was ondertussen zwanger. Toen mijn man na een jaar zijn achterstallige wedde ontving, hebben we netjes alles terugbetaald. Restaurant bezoeken was heel af en toe. Gedurende jaren was onze enige vakantie: een weekje aan onze Noordzeekust, waar we nog steeds regelmatig naartoe gaan, soms met de ganse familie. Onze kinderen en
  kleinkinderen kijken er elke keer naar uit en het is elk jaar leuker, gewoon een goede wandeling, samen een terrasje doen, een fort graven in het zand en ‘s avonds gezelschapsspellen in de bar.

  Beantwoorden
 14. Wat me opvalt:
  * Als één van de salarissen wegvalt, kan zelfs de huur niet meer betaald worden.
  * Ze leven al 2 jaar boven hun stand (11k gedeeld door 500 = 22 maanden geleend). Mogelijk komt er nog een tweede kind, waardoor moeders nog zeker geruime tijd (bijna) 3 dagen blijft werken.
  * De man in kwestie wil een eigen bedrijf beginnen in een sector waar je toch fors zal moeten investeren (denk gerust aan minimaal 50k voor aanschaf van bus en gereedschap) terwijl er géén (€0) spaargeld is. Niet eens een buffer. Lekker het handje ophouden bij paps en mams als de wasmachine stuk gaat. Compleet financieel afhankelijk van een geldinfuus van de ouders op je 30e. Waar is het misgegaan?
  * Ze zegt haar kind zelf met familie op te vangen. Leuk en zo, maar er is niet eens geld om überhaupt naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal te gaan. Het is dus geen keuze, maar noodgedwongen.
  * Ze vindt niet dat ze gekke dingen doet, maar kan als bijna dertiger samen met een partner (die óók inkomen heeft) niet in haar eigen levensonderhoud voorzien. Dan doe je m.i. dus véél te gek. Iets met tering naar de nering zetten.

  En helemaal koekoek:
  * met een kind van 1 naar een binnenspeeltuin of pretpark – die wordt net zo blij of blijer van een bezoek aan een kinderboerderij (en eigenlijk nu al verpest).
  * verjaardagscadeaus van €200 en een cadeau voor een kind van 1 à €150. Elk jaar is een mijlpaal.
  * je kind van 1 als excuus gebruiken om met drieën naar een all you can eat-restaurant te gaan – ik weet niet of ik moet huilen of lachen.

  Beantwoorden
 15. Gratis geld ophalen bij je ouders, want die hebben het financieel heel goed, en zelf geld met bakken uitgeven en nergens naar kijken, waaraan je het uitgeeft. Tijd voor een dure sessie bij de psycholoog want er zit nogal wat scheef in jullie hoofden. Vakantie jaartje overslaan en met een paar besparingen kan je binnen 1 jaar 11K terug betalen. Tevens een budgetcoach inschakelen zodat jullie beiden weer met de voeten aan de grond staan en niet naast je schoenen lopen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie