Het Gezinsbudget: “Mijn boodschappengeld is 70 euro per week, en ik moet daarmee 2 kinderen voeden”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik heb een dochter van bijna 9 jaar en een zoon van 7 jaar. Ik ben verloofd, maar op 10 november gaan we trouwen!

Welk werk doe jij?

Ik werk voor het ministerie van financiën. Hier kan ik niet al te veel over vertellen. Mijn werk zit in het dienstverlenende hoekje van het hele ministerie.

Wat is jouw net­to inkomen per maand?

Mijn netto inkomen per maand is €1983 loon. Daarbij nog huur-, zorgtoeslag en kind gebonden budget. Oh én de kinderopvangtoeslag. Maar dit valt niet helemaal onder inkomen.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Geen flauw idee… in verband met bewind voering heb ik hier (te) weinig zicht op.

Hebben je schulden?

Ja. Met die reden heb ik een jaar of zes geleden bewind voering aangevraagd. De schulden liepen alleen maar op doordat ik het ene gat met het andere vulde. De brieven bleven komen. Er ontstond angst om ze open te maken. Daarbij was ik constant bang dat de bel aan de voordeur ging en mijn huis leeggehaald zou worden. Erg stressvol. Bewind voering is voor mij een goede keuze geweest. Alleen was ik hier niet uit gekomen.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Ik woon in een klein stadje in Friesland in een tussenwoning met een voor- en achtertuin. We hebben drie slaapkamers en een grote zolder.

Gas/water/elektriciteit: Ongeveer €170 per maand.

Boodschappen: In verband met ons week budget van €70 blijft het bedrag dat ik per week aan boodschappen daar onder. Dus maximaal €280 per maand. Het liefst eet ik pasta. De kinderen zijn gek op aardappeltjes sla en vlees- en vegetarische burgers. Mijn lievelingseten is sushi. Wanneer daar een enkele keer ruimte voor is, dan is dat een echte traktatie.

Verzekeringen: Mijn verzekeringen zijn in totaal ongeveer €190 (auto-, inboedel- en zorgverzekering). Dat laatstgenoemde is 133 per maand. Het is een hogere premie, omdat dit via het CAK (zij houden zich bezig regelingen van de overheid) geïncasseerd wordt, mèt boete. Ik kon in het verleden een bepaalde tijd niet mijn zorgverzekering betalen.

Auto: De belasting is rond €50 per kwartaal, dus €17 per maand. Als ik moet tanken om op kantoor te komen, geef ik €20 uit. Een volle tank is in deze situatie niet te doen. Zo redden we het goed.

Internet/tv/telefoon: €100 euro per maand.

Abonnementen: Ik heb alleen een internetabonnement waarvoor ik €37,50 betaal. Daarnaast heb ik een abonnement bij Netflix voor €11 per maand. Mijn mobiele telefoon kost €23 per maand. In totaal komt dat op €71,50.

Sport: De kinderen zijn pas net klaar met zwemles (tot en met diploma C) en nu zijn ze aan het oriënteren op een volgende sport of activiteit.

Kleding: Deze aankopen doen we één keer per kwartaal. Het liefst winkel ik bij de Zeeman of Hema. Vooral in de tijd dat ze ongeveer 5 cm per week lijken te groeien. Voor mezelf vind ik Only en Vero Moda fijne merken. Daarbij zoek ik ook niet heel veel verder dan de bekende weg, omdat ik weet dat het betaalbaar is en meestal wel even mee gaat.

Uitjes: In verband met het beperkte budget bestaan onze uitjes vaak uit picknicken in de speeltuin. We wonen in de buurt van een strand en zijn daar ook graag.

Vakantie: De laatste keer dat we op vakantie zijn geweest was twee jaar, met vrienden een weekend in een groot huis in Drenthe.

Spaargeld: Op dit moment spaar ik niet. Mijn moeder spaart voor de kinderen.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Gezond leven vind ik heel belangrijk. Of tenminste, zo gezond mogelijk. Het is raar dat fruit en groente in verhouding tot snoep en koekjes zoveel duurder is. We zijn graag veel buiten en vooral samen.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik kan niet wachten op het moment waarop ik zonder rekenen boodschappen kan gaan doen en kan meenemen waar ik zin in heb. Daar kijk ik echt naar uit.

Waarop kan je bezuinigen?

Op dit moment blijft er weinig over om nog op te bezuinigen denk ik.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Jazeker! De bruiloft op 10 november!

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Poeh… Spullen zijn maar spullen. Ik weet nog goed dat ik een tijdje geleden voor het eerst échte Converse Allstars kocht en ik vergeet nooit meer hoe fijn die aan mijn voeten voelden. Een groot nadeel is dat ik nu met de nepversies maar lastig genoegen kan nemen. Geld dat ik besteed aan de mensen van wie ik houd, vind ik goed besteed geld. Slechte uitgaven zijn bijvoorbeeld hele goedkope kleren die binnen twee dagen stuk zijn.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ik denk de wasmachine. Die heb ik niet fysiek zelf betaald, maar is wel het duurste in mijn huis.

Heb je een geldtip?

Als je op Google zoekt naar bespaartips, kom je er snel achter hoe je kan bezuinigen. Kijk bijvoorbeeld naar het onderste schap van de supermarkt. Mijn beste geldtip is dat je geen geld moet uitgeven dat je niet hebt. Zodra je er één keer in zit is het heel, heel lastig er weer uit te komen. 

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Ik heb geen geld nodig om gelukkig te zijn, maar het helpt wel in het gelukkig blijven. Om gelukkig te zijn heb ik alleen de mensen om me heen nodig waar ik van houd. Maar om te leven is geld nodig. Zonder koffie voel ik me bijvoorbeeld heel ongelukkig, en zonder geld geen koffie. Voor mij geldt niet ‘hoe meer hoe beter’, wel: hoe meer, hoe makkelijker.

Lees HIER over een ander Gezinsbudget.

ANNE

1 gedachte over “Het Gezinsbudget: “Mijn boodschappengeld is 70 euro per week, en ik moet daarmee 2 kinderen voeden””

  1. Ik lees over een gezin met twee volwassenen en lees 1 inkomen en dat zij onder bewindvoering staat. Klopt het dat de man geen inkomen heeft? Werkt ze parttime ofzo, gezien het lage inkomen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie