Ik kan absoluut geen vakantie betalen, mijn kinderen schamen zich

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

De prijzen zijn in Nederland flink opgelopen

Van alles eigenlijk. Maar ook van vakanties. Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen. Mijn zoon Jip is 10 jaar en mijn zoon Harm is 8 jaar. De vader betaalt gelukkig wat mee. Ik werk vier volle dagen als secretaresse. Het is geen vetpot, maar een modaal salaris. De dagen dat ik werk zijn de kinderen op de opvang of bij oma en opa. Mijn ex en ik hebben om en om een week de kinderen voor 7 dagen. Als mijn man de kinderen een week heeft, probeer ik wat meer dan vier dagen te werken en neem alle extra uren met beide handen aan.

Ik schaam me voor mijn situatie

Mijn huur, kinderopvang en boodschappen en andere vaste lasten zijn zo hoog, dat er nauwelijks wat overblijft. Als er al wat overblijft, dan gaan we bijvoorbeeld een keer koffie drinken. Meer kan echt niet in mijn situatie. Een zomervakantie is zo duur, dat ik dat niet kan betalen. Vaak loop ik achter met het betalen van huur en zorgverzekering. Als dan het vakantiegeld komt, ben ik weer even gered en kan ik weer een tijdje door.

Op school zijn er na de zomer natuurlijk verhalen over vakanties

De vraag gaat dan rond: “Wat heb jij van de zomer gedaan?”. Mijn kinderen schamen zich dood, dat ze niets gedaan hebben. Ze vinden het zo lastig om te vertellen dat ze in Nederland zijn gebleven. Ze zijn vaak de enigen. “Mama, ze weten dan gelijk dat we arm zijn. Straks worden we nog gepest”, zei Jip laatst. Dan breekt mijn hart. Ik weet eigenlijk ook niet wat mijn zoons tegen anderen kunnen zeggen. Het maakt me verdrietig, want ik wil mijn kinderen alles geven. Zij hebben ook niet om gescheiden ouders gevraagd.

Ik zelf zie ook vaak vakantieplannen van anderen voorbij komen op socials

Het doet me pijn. Ik word altijd geconfronteerd met iets dat ik mijn kinderen niet kan bieden. En dat voelt niet goed. Mijn zoons zijn vaak boos op mij. Ik lig er nachten wakker van. Laatst heeft Harm met de deur geslagen. Hij vroeg of we 2 dagen naar Disneyland Parijs konden. Hij gaf me zijn spaargeld erbij. Ik barstte in tranen uit en legde uit dat dat ontzettend lief was, maar we het echt niet konden betalen. Harm was woest. Hij wilde me niet zien en sloot zich op in zijn kamer. Ik weet me geen raad. De kinderen begrijpen het gewoon niet. Ze zijn zo jong. Ik ben bang dat ze hier een litteken van gaan krijgen. Een litteken, waar ik niets aan kan doen…

MARE

6 gedachten over “Ik kan absoluut geen vakantie betalen, mijn kinderen schamen zich”

  1. Ik weet niet waar jullie wonen (wellicht een hele dure buurt) maar ik kan mij bijna niet voorstellen dat je kinderen de enige in de klas zijn die niet op vakantie gaan. Bij mijn dochter waren er zowel op de lagere school als nu op de middelbare altijd wel meerdere kinderen die niet op vakantie gingen. Los daarvan verbaasd het mij wel dat je aangeeft dat je met een modaal salaris die mogelijkheid nooit hebt, wellicht je uitgaven eens goed bekijken. En je hoeft niet elk jaar het ene jaar kan je voor een weekendje weg en dagjes weg kiezen en dan het andere jaar op vakantie.

    Beantwoorden
  2. Met een modaal salaris en parttime kinderen zou een jaarlijkse vakantie, in elk geval in Nederland, prima haalbaar moeten zijn. Als je achterstanden pas in kunt lopen na betaling van het vakantiegeld, gaat er wellicht structureel iets mis. Je inkomsten en uitgaven al eens op een rijtje gezet? Inzicht begint met overzicht.

    Beantwoorden
  3. Je doet je best als moeder. Natuurlijk kan het voor je kinderen lastig zijn, maar als jij je best doet alles rond te breien gaan ze dat echt wel zien als ze later ouder zijn en erop terug kijken. Blijft vervelend natuurlijk als kind, misschien kun je elke maand of van een deel (restje?) vakantiegeld wat opsparen en na 2 of 3 jaar toch een mooie vakantie met ze boeken? Al is het een lang weekend, dan kunnen ze in elk geval zeggen dat ze ergens zijn geweest..

    Beantwoorden
  4. je denkt na. doet je best om rond te komen en bent er voor je jongens. je maakt je zorgen over je jongens. maar met 8 en 10 jaar kunnen ze echt wel bedenken dat op ook echt op is. laat je geen schuldgevoel aanpraten. hebben jullie fietsen? ga dan een dag avontuurlijk ergens heen fietsen. neem eten en drinken van huis mee. en laat je jongens de route bedenken. dat word een top dag. heb je iets over ,? zoek dan een goedkoop onderdak. maak er een spel van om voor zeer lage kosten wat van Nederland te zien. laat de jongens ,door een extra bedragje een jaar lang sparen sparen in een doosje voor die vakantie. veel succes. en zet op een avond al je geldstromen op een rij. en zet weg wat er eens een keer over is. ook met baargeld betalen maakt bezuinigen makkelijker. ooit heb ik dit onze kinderen geleerd en het heeft gewerkt.

    Beantwoorden
  5. je kunt zoveel leuke dingen doen bv.naar de kinderboerderij, speeltuin waterpartijen in Ede bestaan er drie handdoeken mee zwembroek eten en drinken mee van huis midgetgolf in de buurt altijd wel een te vinden kost 1,50per persoon heb je de hele middag plezier dit alles kost bijna niets en misschien een dagje meer naar opa en oma

    Beantwoorden
  6. Er zijn echt heel low budget vakanties te vinden.
    Bijv huizenruil of op een huis passen. Wij wonen vlakbij zee en je zou op ons huis kunnen passen. Zwembad is de tuin en de ijscoman rijdt idyllisch de straat in.

    Ook zijn er vakanties voor mimima en kampen voor je kinderen.

    Bij de gemeente kom je ook in aanmerking voor budget zodat de kinderen op scouting kunnen ofzo.

    Misschien kan je een tent van iemand lenen en dan op fietsvakantie bij een boer voor een weekend? Het hoeft niet groots voor de kinderen.
    En ze denken vaak dat ze de enige zijn maar er zullen genoeg mensen thuisblijven want alles is te duur.

    Gaan ze ook niet met hun vader of met opa en oma?

    Beantwoorden

Plaats een reactie