Ik kan absoluut geen vakantie betalen, mijn kinderen schamen zich

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

De prijzen zijn in Nederland flink opgelopen

Van alles eigenlijk. Maar ook van vakanties. Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen. Mijn zoon Jip is 10 jaar en mijn zoon Harm is 8 jaar. De vader betaalt gelukkig wat mee. Ik werk vier volle dagen als secretaresse. Het is geen vetpot, maar een modaal salaris. De dagen dat ik werk zijn de kinderen op de opvang of bij oma en opa. Mijn ex en ik hebben om en om een week de kinderen voor 7 dagen. Als mijn man de kinderen een week heeft, probeer ik wat meer dan vier dagen te werken en neem alle extra uren met beide handen aan.

Ik schaam me voor mijn situatie

Mijn huur, kinderopvang en boodschappen en andere vaste lasten zijn zo hoog, dat er nauwelijks wat overblijft. Als er al wat overblijft, dan gaan we bijvoorbeeld een keer koffie drinken. Meer kan echt niet in mijn situatie. Een zomervakantie is zo duur, dat ik dat niet kan betalen. Vaak loop ik achter met het betalen van huur en zorgverzekering. Als dan het vakantiegeld komt, ben ik weer even gered en kan ik weer een tijdje door.

Op school zijn er na de zomer natuurlijk verhalen over vakanties

De vraag gaat dan rond: “Wat heb jij van de zomer gedaan?”. Mijn kinderen schamen zich dood, dat ze niets gedaan hebben. Ze vinden het zo lastig om te vertellen dat ze in Nederland zijn gebleven. Ze zijn vaak de enigen. “Mama, ze weten dan gelijk dat we arm zijn. Straks worden we nog gepest”, zei Jip laatst. Dan breekt mijn hart. Ik weet eigenlijk ook niet wat mijn zoons tegen anderen kunnen zeggen. Het maakt me verdrietig, want ik wil mijn kinderen alles geven. Zij hebben ook niet om gescheiden ouders gevraagd.

Ik zelf zie ook vaak vakantieplannen van anderen voorbij komen op socials

Het doet me pijn. Ik word altijd geconfronteerd met iets dat ik mijn kinderen niet kan bieden. En dat voelt niet goed. Mijn zoons zijn vaak boos op mij. Ik lig er nachten wakker van. Laatst heeft Harm met de deur geslagen. Hij vroeg of we 2 dagen naar Disneyland Parijs konden. Hij gaf me zijn spaargeld erbij. Ik barstte in tranen uit en legde uit dat dat ontzettend lief was, maar we het echt niet konden betalen. Harm was woest. Hij wilde me niet zien en sloot zich op in zijn kamer. Ik weet me geen raad. De kinderen begrijpen het gewoon niet. Ze zijn zo jong. Ik ben bang dat ze hier een litteken van gaan krijgen. Een litteken, waar ik niets aan kan doen…

MARE

21 gedachten over “Ik kan absoluut geen vakantie betalen, mijn kinderen schamen zich”

 1. Liefde en aandacht is het belangrijkste. Vakantie is geen eerste levensbehoefte. Je doet er alles aan om ze te geven wat ze nodig hebben. Kan vader ook niet naar Disneyland of iets anders met de kinderen doen? Wellicht is voor jou een andere manier van vakantie houden ook een optie. Oppassen op iemand zijn dieren en huis elders in het land. Goedkoop en toch vakantie.

  Beantwoorden
 2. Ik vind het persoonlijk heel knap wat en hoe je het doet. Ik denk dat de focus niet moet liggen dat je niet met de kinderen op vakantie kunt. Op socialmedia zie je altijd alleen maar de leuke en luxe kanten maar hoeveel gezinnen kunnen niet op vakantie. Dat zijn er mee dan wij denken. Is dat een probleem? Ik kon vroeger met mijn ouders ook nooit op vakantie. Dat vond ik toen niet leuk maar ik kijk met zoveel liefde en plezier terug naar mijn jeugd. Het zit ‘m echt niet in de vakanties.

  Beantwoorden
 3. Ik weet niet waar jullie wonen (wellicht een hele dure buurt) maar ik kan mij bijna niet voorstellen dat je kinderen de enige in de klas zijn die niet op vakantie gaan. Bij mijn dochter waren er zowel op de lagere school als nu op de middelbare altijd wel meerdere kinderen die niet op vakantie gingen. Los daarvan verbaasd het mij wel dat je aangeeft dat je met een modaal salaris die mogelijkheid nooit hebt, wellicht je uitgaven eens goed bekijken. En je hoeft niet elk jaar het ene jaar kan je voor een weekendje weg en dagjes weg kiezen en dan het andere jaar op vakantie.

  Beantwoorden
 4. Met een modaal salaris en parttime kinderen zou een jaarlijkse vakantie, in elk geval in Nederland, prima haalbaar moeten zijn. Als je achterstanden pas in kunt lopen na betaling van het vakantiegeld, gaat er wellicht structureel iets mis. Je inkomsten en uitgaven al eens op een rijtje gezet? Inzicht begint met overzicht.

  Beantwoorden
  • Mwah ik heb het opgezocht, een sectaresse verdiend gemiddeld 2500 euro. In je eentje is zit er dan niet echt 2 weken gezinsvakantie Griekenland er dan denk ik niet in toch? Maarja denk dat ze er ook wel geen trauma aan zullen overhouden. Dagje recratie water is ook leuk.

   Beantwoorden
 5. Ik kan me goed voorstellen dat dit een lastige situatie is als alleenstaande moeder. Het leven is ontzettend duur. Wellicht kun je proberen om een deel van het vakantiegeld te gebruiken voor leuke uitjes die niet zoveel kosten, zoals bijvoorbeeld een dagje zwemmen of naar een boerderij. Dat kan ook al heel veel verschil maken bij hoe je kinderen het beleven.

  Ik kan je zeggen als dochter van een alleenstaande moeder, dat wij vroeger ook nooit op vakantie konden. Ik neem mijn moeder niets kwalijk, maar begrijp het juist heel goed. Hopelijk dat je zoons dit op een latere leeftijd ook zullen.

  liefs

  Beantwoorden
 6. hoi
  ja dat is sneu..kamperen is erg leuk… vraag eens rond of er iemand n tent te leen heeft…
  kids hebben niet veel nodig..spelletjesavond bij kampvuur is al n mooi verhaal op school
  sterkte
  jane

  Beantwoorden
 7. er zijn misschien goedkope alternatieve dingen te verzinnen. wij gingen altijd met een tent naar een goedkope camping, op de camping kan je het zo duur maken als je zelf wilt. eten en drinken moet je thuis ook. zo kan je het op een camping ook doen. elke avond uit eten is niet nodig. op marktplaats staan vaak gratis dingen af te halen.
  kijk daar eens op, of op weggeefhoekje facebook. misschien een gratis tent. camping de blauwe hand in wanneperveen is bijvoorbeeld zo’n camping niet veel luxe maar wel lekker bii het water en vlakbij giethoorn. kids kunnen er zwemmen.
  hopelijk worden je zorgen snel minder en kan je je kids toch een keer een vakantie bieden. ook al is het maar een weekendje

  Beantwoorden
 8. Ik kan mij voorstellen dat het jongetje teleurgesteld is, zeker als je 8 bent. Maarja hij heeft wel een dak boven zijn hoofd en eten. Het is maar net welke kant op je het redeneert. Er zijn kinderen die het beter hebben dan hem maar ook een boel die het slechter hebben. Disneyland en pretparken zijn ook zo hebzuchtig en graaierig geworden dat het niet meer leuk is voor Jan modaal. Het leven is gewoon niet altijd eerlijk.
  Maarja, meeste mensen op de wereld reizen niet of gaan niet op vakantie hoor.
  Mijn partner is Marokaans zijn neefjes en nichtjes hebben ook niet zo veel maar maken er ook het beste van.

  Beantwoorden
 9. ik schrik er wat van ,dat je schaamte accepteert,en niet op zijn plaats
  omdat je niet weggaat en denkt dat ‘op’ vakantie fijner is dan thuis dingen te ondernemen..
  vraag je kinderen eens een collage te maken wat voor hun vakantie betekent
  je kunt ze kennismaken met de natuur,tentje in achtertuin ,overnachten met heuse zaklantaarns en ga met ze vissen,vliegers maken en uitproberen .hutten bouwen,marsmellows smelten met klein vuurtje.bekijk hun collages en laat ze op avontuur gaan,gebruik hun fantasie,leg simpel uit dat over de grens niet lukt,geef ze €10 en laat ze daar boodschappen van doen,zodat ze snel merken wat geld precies inhoudt,sommige dingen laten en aanpassen
  ga er zelf niet mee zitten en leg de juf uit dat misschien voor de vakantie leuke stadjes of doe dingen weet in nederland en zullen ze merken niet de enige te zijn,maak er iets leuks van ,de kosten zijn hoog ,zegaan er niet dood van en misschien kunnen ze dingen doen wat op hun collage geplakt is,succes

  Beantwoorden
 10. Je doet je best als moeder. Natuurlijk kan het voor je kinderen lastig zijn, maar als jij je best doet alles rond te breien gaan ze dat echt wel zien als ze later ouder zijn en erop terug kijken. Blijft vervelend natuurlijk als kind, misschien kun je elke maand of van een deel (restje?) vakantiegeld wat opsparen en na 2 of 3 jaar toch een mooie vakantie met ze boeken? Al is het een lang weekend, dan kunnen ze in elk geval zeggen dat ze ergens zijn geweest..

  Beantwoorden
 11. Toen ik kind was gingen wij zelden op vakantie. Wel op bezoek bij familie, slapen bij een nichtje was super leuk!
  En thuis deden we leuke dingen in de vakantie. Met een tentje in de tuin slapen (in de woonkamer zou ook kunnen), ergens gaan picknicken met boterhammen van thuis. Je hoeft niet op vakantie te gaan om een vakantiegevoel te krijgen.

  Beantwoorden
 12. Beste, Ik wil uw rekening niet maken maar het lijkt me een goed idee even uw uitgaven goed te bekijken. Met een standaard inkomen en part time de Kids, zou je toch moeten kunnen sparen. Ik zelf ben alleen met 4 kinderen, die altijd bij me zijn en dit lukt. wij genieten ook van kamperen, een dagje naar de zee, eens bij vrienden gaan spelen, enz… Het moeten geen verre reizen zijn om gelukkig te zijn. Samen zijn en genieten, dat is het meest waardevolle dat er is. Of vraag eens rond om een tent te lenen en zet deze in de tuin, lekker hapje samzn maken en de kids gaan dit geweldig vinden. Heel veel succes.

  Beantwoorden
 13. Ik vind de reacties dat het echt wel moet kunnen dan weer niet kunnen. Je hebt geen idee wat de vaste lasten zijn, misschien zijn die wel hoog en is daar weinig aan te doen. Je kunt niet in andermans portemonnee kijken. Zo te lezen zou ze ontzettend graag op vakantie gaan maar zijn de middelen niet toereikend. Ik hoop dat het in de toekomst wel mogelijk wordt.

  Beantwoorden
 14. je denkt na. doet je best om rond te komen en bent er voor je jongens. je maakt je zorgen over je jongens. maar met 8 en 10 jaar kunnen ze echt wel bedenken dat op ook echt op is. laat je geen schuldgevoel aanpraten. hebben jullie fietsen? ga dan een dag avontuurlijk ergens heen fietsen. neem eten en drinken van huis mee. en laat je jongens de route bedenken. dat word een top dag. heb je iets over ,? zoek dan een goedkoop onderdak. maak er een spel van om voor zeer lage kosten wat van Nederland te zien. laat de jongens ,door een extra bedragje een jaar lang sparen sparen in een doosje voor die vakantie. veel succes. en zet op een avond al je geldstromen op een rij. en zet weg wat er eens een keer over is. ook met baargeld betalen maakt bezuinigen makkelijker. ooit heb ik dit onze kinderen geleerd en het heeft gewerkt.

  Beantwoorden
 15. Zo te lezen is de vader gewoon in beeld en zijn jullie kinderen de helft van de tijd bij hem. Hij gaat blijkbaar ook niet met hen weg? Hoe gaat hij om met hun verlangens om op vakantie te gaan en hun angst om erom gepest te worden? Kan het zijn dat jij vatbaarder bent voor hun emoties dan hij, en dat jullie kinderen dat goed aanvoelen?
  Op vakantie gaan is een luxe. Een luxe die vroeger veel mensen niet hadden, maar nu ‘normaal’ gevonden wordt. Als ouder kun je de vakantie ook leuker maken door iets met ze te gaan doen dat weinig of geen geld kost. Dan hebben ze in ieder geval iets om op school te vertellen na de vakantie. En bekijk je inkomsten- en uitgavenpatroon en kijk of daar winst bij te behalen valt. Met parttime zorg voor je kinderen, een bijdrage van hun vader, kindgebonden budget als ze bij jou ingeschreven staan en een salaris voor 4 dagen per week zou je volgens mij echt niet steeds tekort hoeven komen, volgens mij.

  Beantwoorden
 16. je kunt zoveel leuke dingen doen bv.naar de kinderboerderij, speeltuin waterpartijen in Ede bestaan er drie handdoeken mee zwembroek eten en drinken mee van huis midgetgolf in de buurt altijd wel een te vinden kost 1,50per persoon heb je de hele middag plezier dit alles kost bijna niets en misschien een dagje meer naar opa en oma

  Beantwoorden
 17. 😢
  ik zit zo hard met je mee te denken.
  bijvoorbeeld: kunnen je kinderen niet op een zomerkamp? Ja, zijn ook kosten, maar vaak aanzienlijk minder, zoals bij bijvoorbeeld scouting.
  Of… kijk naar een tent via marktplaats en ga kamperen in Duitsland bij een natuurcamping, dat hoeft niet duur te zijn… en je jongens hebben vermoedelijk de tijd van hun leven als er een beekje of dergelijke is

  Beantwoorden
 18. Er zijn echt heel low budget vakanties te vinden.
  Bijv huizenruil of op een huis passen. Wij wonen vlakbij zee en je zou op ons huis kunnen passen. Zwembad is de tuin en de ijscoman rijdt idyllisch de straat in.

  Ook zijn er vakanties voor mimima en kampen voor je kinderen.

  Bij de gemeente kom je ook in aanmerking voor budget zodat de kinderen op scouting kunnen ofzo.

  Misschien kan je een tent van iemand lenen en dan op fietsvakantie bij een boer voor een weekend? Het hoeft niet groots voor de kinderen.
  En ze denken vaak dat ze de enige zijn maar er zullen genoeg mensen thuisblijven want alles is te duur.

  Gaan ze ook niet met hun vader of met opa en oma?

  Beantwoorden

Plaats een reactie