Het Gezinsbudget: “Mijn man werkt vaak meer dan 50 uur per week”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik (33 jaar) leef samen met mijn partner (29 jaar) en kinderen. Onze twee dochters zijn 2,9 jaar en 4 maanden. We hebben dus een gezin van 4.

Welk werk doe jij en je par­tner?

Ik werk 32 uur op een kinderopvang en mijn partner werkt 5 dagen soms 6 als leidinggevende in de horeca. Hij zit hiermee vaak boven de 50 uur per week.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ons salaris samen is €3900. We krijgen €90 hypotheekteruggave en gemiddeld €200 fooi. De kinderopvangtoeslag is €1324 en de kinderbijslag  €147 per maand.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Wij hebben beide een eigen rekening en daarnaast een gezamenlijke spaarrekening. Op mijn rekening staat nog €89 en op mijn eigen spaarrekening €4000. Ik spaar voor beide kinderen. Op de kinderrekeningen staat €300. Op onze gezamenlijke rekening staat nog €2 en op de gezamenlijke spaarrekening staat €4800. Op dit moment dat ik dit typ ontvangen wij volgende week weer loon.

Hebben jullie schulden?

Ik heb nooit schulden gehad, ook geen duo-lening. Ik kocht mijn eerste huis alleen op mijn 20e en had flink gespaard met twee en soms zelfs drie bijbanen tegelijk. Mijn partner daarentegen trok vier jaar geleden bij mij in en nam wel schulden mee. Deze hebben wij bijna allemaal in een jaar tijd afgelost. Op dit moment staat er alleen nog een duo-schuld van €5000 die maandelijks wordt afgelost. Vorig jaar heb ik mijn huis verkocht waar al veel van afgelost was. Daarbij was het huis meer waard geworden. Daarna hebben wij samen een groter huis gekocht. Van het geld wat vrij kwam uit mijn huis hebben we alles verbouwd en aangeschaft. Daar is nog een klein deel van over. Als ons loon gestort wordt maken wij ieder €1450 over naar de gezamenlijke rekening, dus €2900 in totaal. Hier gaan alle kosten, behalve ons eigen telefoon abonnement, vanaf.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: €560 per maand. We hebben een hoekwoning met 4 slaapkamers en aanbouw. Aansluitend een grote tuin van 90m2.

Gas/wa­ter/elektriciteit: €240 per maand.

Boodschappen: De weekboodschappen proberen wij voor maximaal €100 op zondag te doen. Daar zitten geen luiers of overige dingen bij zoals wasmiddel, dit bestel ik namelijk maandelijks en is ongeveer €100. De baby haar voeding is €18 doordat zij aangepaste voeding krijgt. Dit is best prijzig en zit niet bij die €100 in. Deze voeding kost ongeveer €100 per maand. We proberen gezonde boodschappen te doen en dat kost nou eenmaal wat meer geld, daar zou ik niet op willen bezuinigen. Totaal €1000.

Verzekeringen: Auto €36, zorg €300, huis €22, rechtsbijstand €23 en overlijdensrisico €6.

Auto en benzine: Wegenbelasting €25, benzine €70. Totaal €95 per maand.

Internet/tv/telefoon: Thuis €62 en telefoonabonnement van €30 voor beide. Totaal €92 per maand.

Abonnementen: Spotify €13 en de sportschool €33. Totaal €49 per maand.

Kleding: Kleding koop ik voor mezelf niet veel. Ik probeer duurzamer te leven en heb Vinted helemaal uitgevonden. Voor de kinderen bestel ik nog best veel. Ik denk €150 per maand aan kleding, wel verkoop ik veel weer door of gaat de kleding van de oudste naar de tweede. Ik heb veel aan babyspullen hergebruikt omdat er maar twee jaar tussen de kinderen zit en het beide meisjes zijn.

Uitjes: We geven veel uit aan lunchen en uitjes met de kids zoals Monkeytown of een dagje winkelen. Uitjes kunnen ook het park, een dag in het bos of een ijsje zijn. Dit doen we vaak van ons “eigen €500” of van wat er nog over is van het maandbudget op onze gezamenlijke rekening.

Vakantie: Vakanties of weekendjes weg doen wij gemiddeld drie keer per jaar en dan geven we ook wel aardig wat uit. Dit kan met het geld wat we samen sparen (iedere maand €400), maar ook met vakantiegeld.

Spaargeld: €400 per maand.

Goede doelen: €3 voor Safe the children.

Kinderopvang: €260 per maand.

Belastingen: Woz €87 en Hoogheemraadschap €34.

Geldvragen

Kun je ons meenem­en in je levensstijl?

Geld aan speelgoed geef ik niet veel uit. Verjaardagen en Kerst gebruik ik om speelgoed te vragen of kopen. Daar begin ik vaak al eerder in het jaar mee, zodat het niet meteen een hele grote uitgave is. Ik probeer duurzaam te kopen en te leven.

Waarop kan je bez­uinigen?

Op online shoppen zou ik persoonlijk nog wel kunnen besparen. Impuls aankopen doe ik niet veel meer.

Heb je een spaard­oel voor je gezin?

Ik denk dat we meer kunnen sparen. In plaats van €400 wat we nu samen wegzetten, kunnen we zeker wel €1000 apart houden, als we ieder van die €500 nog €300 opsparen. Omdat we altijd wel een buffer hebben, voel ik die noodzaak nog niet zo.

Wat is jouw beste uitgave ooit geweest en wat de slechtst­e?

De beste aankoop is het huis geweest, nog net voor het erge opbieden begon. Daardoor heeft het zonder grote aanpassingen al overwaarde.

Wat is je duurste aankoop ooit?

De duurste aankoop is denk ik de auto een aantal jaar geleden van €9000.

Heb je een geldti­p?

Spaar iedere maand iets, al is het €10. Probeer een potje te maken. Als er dan iets stukgaat of nodig is kan je dat altijd opvangen.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig, maar het leven wel makkelijk. Ik vind het belangrijk om zorgeloos te leven en niet elke euro te hoeven omdraaien. Wel vind ik het soms lastig dat ik relatief veel werk als moeder van jonge kinderen en mijn kinderen drie lange dagen naar de opvang breng. Ik ben aan het overwegen om er een halve werkdag af te doen en 26 uur te gaan werken. Omdat het onbetaald ouderschapsverlof is kost ons dit ruim €300 netto per maand.

ILSE

Dit is een fictieve naam, in verband met anonimiteit

5 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Mijn man werkt vaak meer dan 50 uur per week””

 1. Een kind van 2,9 jaar? Ik heb nog nooit iemand zo een leeftijd zien opgeven. Verder nooit schulden gehad met wél een hypotheek – dat is strijdig met elkaar.

  Beantwoorden
 2. Het gezin heeft het goed op orde. Dat is fijn.

  Ik lees vaker zulk soort overzichten en vind het jammer dat er gemiddeld genomen zo weinig aan goede doelen gegeven wordt. 3 euro per maand als je zelf goed rondkomt vind ik echt heel weinig.

  Beantwoorden
 3. Vijftig uur per week werken met zo’n jong gezin, respect!

  Ik zou hypotheek overigens ook niet als schuld zien als het onderpand een grote overwaarde heeft.

  Beantwoorden
  • Natuurlijk wel. Dat je vermogen positief is maakt niet dat je geen schulden hebt. Vermogen is de waarde van uw bezittingen minus uw schulden. Zolang je hypotheek niet is afgelost, heb je een schuld.

   Beantwoorden

Plaats een reactie