Wonen in Portugal, dat verschilt duidelijk met Nederland

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Lees eerst de vorige delen:

Een week na onze emigratie naar Portugal stond ons een grote verrassing te wachten

Jaimie is zwanger in Portugal: je bevalt hier in het ziekenhuis, maar dat wilde ik niet

“Hij is er gewoon al”, zei ik tegen mijn man

We konden wel 1000 redenen bedenken om het niet te doen, maar toch besloten we te gaan

Jaimie woont met haar gezin in Portugal: “We beleefden onze eerste winter in een tent, met pasgeboren baby”

Nu we in Portugal wonen ziet kerst er voor ons heel anders uit

De tijd vliegt

Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat we ons oude leven in Nederland hebben ingeruild voor een nieuw leven in Portugal. Bizar hoe snel de tijd gaat! Ik kan zeggen dat we allemaal onze draai hebben gevonden en we echt op ons plek zitten.

Meer rust en vrijheid

Het allergrootste verschil met het leven wat we in Nederland hadden, is de rust en vrijheid om onze dag in te vullen zoals we het zelf willen. En dat betekent niet dat we de hele dag niets doen, want er is altijd wel iets om te doen hier. We hebben een grote moestuin, Tim helpt iemand met een ruïne opknappen, de meiden gaan naar school en ik werk vanuit huis. Daarnaast houdt de kleine man ons flink bezig en lijkt het woord handenbinder speciaal voor hem bedacht. 

Mensen lijken hier minder gestresst

Ik vind het heerlijk om te zien dat Portugezen geen stress lijken te hebben. Ze hebben alle tijd voor elkaar. Dit zie je in de winkels. Hier zie je niemand geïrriteerd kijken als het wat langer duurt bij de kassa. Zelfs als ik een volle kar met boodschappen heb en mensen voor wil laten die maar een paar dingen hebben, wimpelen ze dat aanbod vaak af. Ze hebben de tijd. ‘Even snel’ iets doen heb ik dan ook heel snel afgeleerd sinds we hier wonen.

Er is meer aandacht voor elkaar

Mensen nemen de tijd voor een praatje met elkaar. Vaak zie ik ze in de voortuin over het hekje praten met iemand die langsloopt. Of ze zitten in groepjes op een bankje in het park, te genieten van het moment en de aandacht van elkaar. Wat me verder opvalt is hoe ontzettend vriendelijk en behulpzaam de mensen hier zijn. Er wordt na elkaar omgekeken en hulp aangeboden zonder dat ze iets terug verwachten. Zien ze aan je dat je op straat zoekend om je heen kijkt? Dan wordt er gevraagd of ze je ergens mee kunnen helpen. 

Kinderen zijn erg geliefd

In Portugal zijn ze dol op kinderen. Ik sta er ook niet meer verbaasd van te kijken dat ze Luan of de meiden liefdevol een aai over de bol geven en met ze praten. Toen Luan nog een baby was, trok hij in het zwembad geregeld de aandacht. Het was de normaalste zaak van de wereld dat mensen ons vroegen of ze hem even vast mochten houden om te knuffelen. 

Het voelt heel veilig hier

Er is nog veel respect voor ouderen. En ben je ouder, zwanger of met een kind? Dan is het heel normaal dat je voor wordt gelaten. Dit staat zelfs in alle winkels aangegeven. Waar ik me in Nederland wel eens onveilig voelde, heb ik dat hier nog geen moment gehad. Ik zie ‘s avonds laat vrouwen alleen hardlopen. En je kunt hier nog gerust je auto open laten of je tas op de tafel laten staan in een restaurant terwijl je er even bij wegloopt. 

Je gaat hier terug in de tijd, het leven is eenvoudiger. Wij genieten er iedere dag met volle teugen van! 

WORDT VERVOLGD

JAIMIE

Insta: jaimie.vrijleven.portugal

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

3 gedachten over “Wonen in Portugal, dat verschilt duidelijk met Nederland”

 1. Helemaal mee eens, hoewel er grote verschillen zijn tussen de grotere steden en het platteland; zelf woon ik al achttien jaar in de Alentejo en ben hier na 50 jaar Amsterdam een totaal ander leven gaan leiden; inderdaad, de rust, het respect en de tevredenheid onder de mensen . Com os melhores cumprimentos, Ben Helmink

  Beantwoorden
 2. Beste mensen
  wat een geweldige stap hebben jullie gedaan, ik geniet van het van het verhaal
  ik zelf ben ook aan het kijken welke weg ik moet bewandelen om naar Portugal te verhuizen, alleen ik weet niet goed hoe.
  mocht u nog tips hebben sta ik er voor open. alvast bedankt,
  ik volg u om uw verhaal te blijven lezen.

  met vriendelijke groetjes
  Jan de Deugd

  Beantwoorden
 3. wij zijn ook al een aantal maanden bezig om alle informatie te verzamelen over emigreren naar portugal
  zijn net terug van een heerlijke vakantie van 4 weken
  Volgend jaar gaan we in september/oktober dan geven we een makelaar de opdracht om een huis te zoeken, wr gaan et echt naar toe

  Beantwoorden

Plaats een reactie