Cato: “Ik ben een alleenstaande moeder, met uit 3 relaties een kind”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Als moeder van drie prachtige kinderen, sta ik vaak stil bij de bijzondere en soms turbulente reis die ik heb afgelegd. Elk van mijn kinderen heeft een andere vader, en elk verhaal is uniek.

Juna (12) is mijn oudste dochter

Haar vader, Daan, ontmoette ik op mijn 24e tijdens een reis naar Spanje. Het was liefde op het eerste gezicht. Daan was avontuurlijk, een reiziger net als ik. We brachten de zomer samen door, wandelend door oude steden en liggend op zonnige stranden. Toen ik terugkeerde naar Nederland, besloot Daan met me mee te komen. We waren jong, vol dromen en hoop. Maar naarmate de maanden verstreken, begonnen we te beseffen dat we verschillende toekomstvisies hadden. Daan wilde de wereld blijven verkennen, terwijl ik een thuis wilde opbouwen. Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, hoopte ik dat dit ons dichter bij elkaar zou brengen. Helaas was dat niet het geval. Daan wilde niet gebonden zijn en besloot terug te keren naar zijn avontuurlijke leven. Hij wilde geen contact meer en vertrok, achterlatend een gebroken hart.

Vier jaar later ontmoette ik Noud, de vader van mijn zoon Levi (8)

Noud was mijn rots in de branding, een stabiele en liefdevolle man die ik ontmoette tijdens mijn werk als verpleegkundige. Hij was arts in hetzelfde ziekenhuis. Onze relatie groeide vanuit een diepe vriendschap en wederzijds respect. We deelden zoveel mooie momenten en ik voelde me eindelijk veilig en geliefd. Maar het leven gooide ons een curveball toen Noud zijn droom najoeg om een prestigieuze positie in een ziekenhuis in Australië te bekleden. Ik stond voor de keuze: meegaan of blijven. Zwanger van Noud, wist ik dat ik mijn familie en mijn steunnetwerk niet kon achterlaten. Noud besloot zijn droom na te jagen en vertrok. Hij beloofde in contact te blijven, maar naarmate de tijd verstreek, verwaterde het contact en bleef ik alleen achter met onze zoon.

Mijn jongste, Jade (4), is het kind van een korte maar intense relatie met Bram

Bram en ik ontmoetten elkaar op een feestje van een gemeenschappelijke vriend. Hij was charmant, grappig en vol leven. Na de serieuze relaties met Daan en Noud was Bram een verademing. We leefden in het moment, genoten van elkaar zonder zorgen voor de toekomst. Toen ik zwanger raakte van Jade, was ik in de wolken. Maar Bram was niet klaar voor de verantwoordelijkheden van het vaderschap. Hij was eerlijk en vertelde me dat hij geen deel wilde uitmaken van Jade leven. Het was een harde klap, maar ik respecteerde zijn eerlijkheid. Hij verdween uit ons leven, en ik stond er opnieuw alleen voor.

Het is niet makkelijk om drie kinderen van drie verschillende vaders op te voeden

Elke dag brengt nieuwe uitdagingen, van het coördineren van schoolruns en speelafspraken tot het omgaan met de vragen van mijn kinderen over hun vaders. “Waarom woont papa niet bij ons?”, vraagt Juna soms, en elke keer breekt het mijn hart een beetje meer. Ik heb geleerd om sterk te zijn voor mijn kinderen en mezelf. Mijn ouders en vrienden vormen een geweldig ondersteuningssysteem, zonder wie ik dit allemaal niet zou kunnen doen. Ik werk hard om ervoor te zorgen dat mijn kinderen alles hebben wat ze nodig hebben, zowel fysiek als emotioneel.

De schuldgevoelens en twijfels zijn er altijd

“Had ik betere keuzes moeten maken? Had ik meer moeten vechten voor de relaties?” Maar dan zie ik de lach op het gezicht van mijn kinderen, hun prestaties op school, en hun liefde voor elkaar, en dan weet ik dat ik het goed doe.

We hebben onze eigen tradities en routines gecreëerd

Elke vrijdagavond hebben we een filmavond, compleet met zelfgemaakte popcorn en warme chocolademelk. Zondagochtenden zijn gereserveerd voor wandelingen in het park, gevolgd door een uitgebreid ontbijt. Deze momenten herinneren me eraan hoe bijzonder ons gezin is, ongeacht de afwezigheid van hun vaders. Ik ben niet perfect, en mijn reis is verre van eenvoudig geweest. Maar mijn kinderen groeien op met de wetenschap dat ze geliefd zijn en dat hun moeder altijd voor hen zal vechten. En dat is, denk ik, het belangrijkste van alles.

CATO

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

28 gedachten over “Cato: “Ik ben een alleenstaande moeder, met uit 3 relaties een kind””

 1. sorry maar dit is werkelijk te belachelijk voor woorden. Duidelijk ongeplande zwangerschappen want anders hadden de vaders je al kunnen vertellen dat ze daar geen zin in hadden. 3 ongelukjes kan er bij mij ook niet in. Oud genoeg om alles te weten om dit soort situaties te omzeilen. Zwanger worden van iedere vent die je ontmoet?.. zielig vd kinderen die nooit hun vader zullen kennen

  Beantwoorden
  • Wat een geweldige moeder. 3 kinderen opvoeden naast gewoon een baan hebben. Kinderen komen toch niets tekort? Zouden die beter af zijn met egoïstische vaders?
   Soms loopt het leven gewoon zo. En daar is ondanks zure opmerkingen hier niets aan te veranderen.

   Beantwoorden
 2. Je laat je door iedereen maar op jong zetten denk ik dan..Verder zal het voor de kinderen niet uitmaken.
  maakt eigenlijk ook niet zoveel uit.. Verder is er ook niet echt over na gedacht of je wel of niet zwanger word dat had ook wel eens meer over nagedacht kunen worden..Verder schakel je de hele omgeving in om dat te ondervangen.
  Ja maak er een leuke tijd van en in Nederland mag dit ook door vangnet wat we hier hebben..In sommige landen had je geen schijn van kans gehad..
  Een vrouw met 3 kinderen van een andere vent word niet zo serieus genomen.

  Beantwoorden
  • Dion je doet het top! Alle reacties die ik lees gaan over jou en dat je je zwanger hebt láten maken..terwijl deze mannen er gewoon bij waren. Ik begrijp dat niet. Waarom zeggen we tegen vrouwen dat ze zich niet zwanger hadden moeten laten maken en zeggen we niet tegen mannen dat ze, als ze geen kinderen willen, geen vrouwen zwanger moeten maken?? Dion je neemt de verantwoordelijkheid er echt voor te zorgen en je kids lief te hebben. Top van jou!!

   Beantwoorden
 3. Lastig natuurlijk, enerzijds, maar de complete afwezigheid van alle vaders maakt het ook makkelijker. Waarschijnlijk eenhoofdig gezag en dus alleen beslissen en geen gedoe en afstemmen met drie partijen over wie, waar en wanneer. Ze komen er allemaal wel makkelijk vanaf, aannemende dat verwaterd contact en geen rol willen spelen ook betekent dat ze niet financieel bijdragen.

  Beantwoorden
 4. Wat een vreemde oordelen allemaal.
  Was het wel oké geweest als het Bewust Ongehuwd Moederschap was geweest? Of kan dat tegenwoordig ook al niet meer?
  Hebben we voor niks gestreden in de jaren 60? Mijn ouders en zelfs grootouders waren nog ruimdenkender dan deze reacties.

  Beantwoorden
 5. Vreemd dat het merendeel van de reacties aanvallend en zonder enige vorm van begrip of medeleven naar haar situatie zijn. Ze heeft meerdere keren het gevoel gehad in een stabiele en fijne relatie te zitten. Ik kan me voorstellen dat het onverwacht zwanger raken dan niet voelt als een probleem. Dat de heren in dit verhaal het hazenpad kiezen, zo gauw er een kind op komst is, vind ik dan ook erger dan het feit dat ze kinderen bij verschillende vaders heeft. Hoezo wordt er geen verkeerd woord over de betreffende vaders gezegd, terwijl die niet naar hun kinderen omkijken. Fijn juist en goed van haar dat ze de schouders eronder zet en de kinderen een warme en liefdevolle jeugd geeft. En wat mooi dat haar omgeving haar steunt. Er zijn kinderen die in heel andere omstandigheden opgroeien, terwijl vader en moeder wél aan de maatschappelijke norm voldoen. Petje af voor Cato die er het beste van maakt!

  Beantwoorden
 6. wat een harde reacties op het verhaal!
  Het lijkt mij een heel gelukkig gezin!
  Hoe vaak is dit anders? En dan zijn beide ouders in het spel!
  respecteer een ander!

  Beantwoorden
 7. wat geweldig weer, dat iedereen er iets van moet vinden!
  geniet van de diversiteit van je kinderen en hun eigen aardigheden.
  vertrouw erop dat je een goede moeder bent en dat je houdt van alle 3.
  trek je vooral niks aan van het vele commentaar, blijkbaar de norm…

  Beantwoorden
 8. Ik vind het vreemd dat je 3 x zwanger wordt terwijl je als verpleegkundige toch wel weet hoe de vork in de steel zit, lijkt me.
  Ook had je kunnen aanvoelen gezien hun levensstijlen dat de vaders zich niet wilden binden.
  Enigszins onverantwoordelijk, mits de anticonceptie niet geholpen heeft, dat komt ook voor.
  Fijn dat je kunt terugvallen op familie, anders is ‘t wel heel pittig.
  Sterkte met alles.

  Beantwoorden
 9. Alleen maar veroordelende reacties helaas. Het leven loopt zoals je het niet gepland hebt! Maar jouw kinderen groeien in liefde op en dat is het belangrijkste wat een ander er ook van vindt.
  Mijn man is toen mijn 2 kinderen jong waren overleden en ik heb destijds een nieuwe geliefde gevonden, een weduwnaar met 2 kinderen van dezelfde leeftijd als de mijne. We hebben er bewust voor gekozen niet samen nog kinderen te krijgen. De zijne zijn me net zo lief als de mijne. Inmiddels hebben ze allemaal een eigen stek. Wellicht dat jij het geluk in de liefde nog eens vindt en anders veel geluk met je liefdevolle gezin!

  Beantwoorden
 10. Inderdaad misschien niet slim, maar dat wil nog niet zeggen dat ze een slechte moeder is. Als de kinderen genoeg liefde en aandacht krijgen, is dat heel belangrijk. Belangrijker dan veel cadeautjes of andere materiële zaken.

  Beantwoorden
 11. Hoi
  Tuurlijk denk je bij iemand die 3 kinderen heeft bij verschillende vaders dat is een losbol.
  Maar dit is ook echt erg van de vaders, geen verantwoordelijkheid willen nemen.
  Te erg voor woorden, zou dit niet over m’n hart kunnen krijgen, of er is echt 0.0 gevoel.
  Voordat je aan kinderen begint , zorgen dat alles goed geregeld is, want een man laat je zo zitten.
  Echt goed dat je het zo goed doet met de kids,heerlijk.
  Misschien in de toekomst wel een leuke kerel voor jullie, en leuke vader. Veel succes gr kees

  Beantwoorden
 12. vooral heel jammer voor de kinderen natuurlijk dat er niet met zorg gekeken werd of de beste mannen wel een goede vader wilden zijn, sommige vrouwen maken nou eenmaal niet de beste keuzes in het leven. 1x je teen stoten kan ik begrijpen maar 3x , je wilt toch het beste voor je kind denk ik dan zo daar hoort ook dus de keuze bij wat voor man je accepteert in je leven en dat van je toekomstige kind.

  Beantwoorden
 13. deze moeder zorgt voor haar 3 kinderen terwijl de vaders helaas niet meer in beeld zijn, verteld haar verhaal en hoort dan vooral veroordelende reacties van lezers. kom op, we kunnen elkaar toch ook steunen? of niet reageren, dat is ook een optie.
  Cato, heel veel sterkte met de zorg voor je kinderen en laat die schuldgevoelens alsjeblieft los, die zijn niet ‘helpend’. je doet je best, meer kun je niet doen.

  Beantwoorden
 14. Het mooiste wat een vrouw een man kan schenken, wat een bekroning is op de liefde is een kind. Deze vrouw is drie keer uit liefde zwanger geworden. En drie keer het blijkbaar niet waard geweest om nog meer van te houden. Het verteld alleen maar dat de mannen van tegenwoordig veelal egoïstische zakken stront zijn. Onverantwoordelijk. Als vrouw naar een andere vrouw moet je gewoon je mond houden als je niks vriendelijks te melden hebt. Je weet niet wat jou nog gaat overkomen. En als je gespaard bent is dat niet altijd te wijten aan de zogeheten selfcare. Most of the time it is just fate.

  Beantwoorden
 15. al die vooroordelen. je bent een toffe moeder van drie in liefde groot wordende kinderen. het gaat helemaal niet om wat is geweest maar om wat je er mee doet. en dat klinkt oke. schuldgevoel is een nutteloos en verstorend gevoel dus laat dat niet toe. en komt er ooit nog een vierde?dan vind ook dat kindje een liefdevol nest. en dat is het enige wat telt.

  Beantwoorden
 16. wat een powervrouw! je doet het toch maar mooi in je eentje, dat doet niet iedereen je na. je kinderen leren van jou wat verantwoordelijkheid nemen is en wat zelfstandig en onafhankelijk in het leven staan is. Alle respect en heel veel geluk met zijn vieren!

  Beantwoorden
 17. waardeloze kerels.
  Neem he verantwoordelijkheid.
  BIJ de 4de zul je toch een serieuze vent moeten vinden, anders eigen schuld.
  Maar je bent goed bezig, Kids komen niets tekort.
  Aan zulke waardeloze vaders heb je niets. gr kees

  Beantwoorden
 18. Wat jammer voor jou dat alles zo is gelopen. Fijn dat je zo’n mooi netwerk hebt dat je ondersteund. Meis je komt er wel. Die vinden altijd wel wat. Geniet gewoon lekker van je mama zijn en laat ze maar kletsen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie