Gezinsbudget van Renske: “Door mijn scheiding heb ik het financieel zwaar”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­s-samenstelling?

Ons gezin bestaat uit mijzelf (37 jaar) en mijn dochters van 7 en 5 jaar. Een gezin van drie dus.

Welk werk doe jij?

Ik werk 2 dagen in het onderwijs als leerkracht.

Wat is het netto inkomen per maand van jou en van je partner? Krijgen jullie toeslagen?

Mijn netto inkomen is 1650 euro per maand. Ik ben onlangs gescheiden en krijg 480 euro alimentatie. De kinderbijslag hebben we ieder de helft, 111 euro. Doordat ik de overwaarde van het koophuis wat ik met mijn ex had op mijn spaarrekening heb staan, kan ik helaas geen gebruik maken van toeslagen.

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

Op mijn spaarrekening staat 119.000 euro. Ik kom maandelijks amper uit kijkend naar mijn inkomsten en kan daardoor niet sparen. Hoewel het verleidelijk is, wil ik mijn spaargeld zo min mogelijk gebruiken voor ‘gewone’ uitgaven. Ik wil het bewaren voor de toekomst (een ander huis, incidentele noodzakelijke uitgaven, ooit voor mijn dochters).

Hebben je schulden?

Ik heb gelukkig geen schulden. Mijn studieschuld heb ik snel af kunnen lossen door in mijn eerste werkjaren veel te betalen, dat had ik er nu echt niet bij willen hebben.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Ik huur een kleine koopwoning van een kennis met 3 slaapkamers en een tuin voor 900 euro per maand. Mijn ex-man kon blijven wonen in de koopwoning en heeft mij uitgekocht. De eigenaar van dit huis is gaan samenwonen en verhuurt het huis gemeubileerd. Het is dus tijdelijk en het voelt zonder eigen meubels niet echt als onze eigen woning, maar ik ben al lang blij dat ik überhaupt iets heb gevonden!

Gas/water/elektriciteit: Ik betaal maandelijks 175 euro aan energiekosten en 20 euro voor water.

Boodschappen: Ik ben zo’n 450 euro aan boodschappen kwijt. Ik kook vooral wat er in de aanbieding is. Doordat we co-ouderschap hebben zijn mijn dochters 3 dagen in de week bij hun vader, anders was het bedrag aan boodschappen niet haalbaar.

Kinderopvang: Ik maak geen gebruik van kinderopvang, ook niet nu ik gescheiden ben. Op de dagen dat ik werk zijn ze bij hun vader.

Verzekeringen: De zorgverzekering is 140 per maand, verder heb ik nog zo’n 70 euro aan overige verzekeringen.

Auto: Na de scheiding heb ik een tweede hands auto van 6000 euro gekocht. Ik probeer eens per maand te tanken, dit is zo’n 70 euro. De verzekering en wegenbelasting is samen 65 euro. Onderhoud vind ik lastig inschatten.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Tv en internet kost 60 euro per maand. En een netflix abonnement voor 13 per maand. Soms twijfel ik om dit op te zeggen, maar een serie kijken, zeker nu ik vaker alleen ben, is toch wel echt het geld waard. Voor mijn telefoon betaal ik 20 euro per maand.

Sport: Ik heb geen abonnement op een sportschool, uit financieel oogpunt. Het werkt bij mij wel beter, een soort stok achter deur. Ik heb thuis wel wat gewichten en ben al maanden voornemens om af en toe te gaan hardlopen maar kan mezelf er maar niet toe zetten. Mijn ex betaald de zwemles van onze jongste dochter en onze oudste dochter heeft sinds kort al haar zwemdiploma’s en zit nog niet op een sport of clubje.

Kleding: Voor de kinderen hou ik 50 euro per kind per maand aan. Ik vind het belangrijk dat ze er leuk uit zien. Ik koop ook af en toe dingen via Vinted voor ze om wat kosten te besparen. De oudste begint nu wel een uitgesproken voorkeur te hebben, dat maakt tweedehands kleding kopen wel wat lastiger. Voor mezelf probeer ik zo min mogelijk aan te schaffen, vooral via Vinted en ruilsites op Facebook. Ik koop amper iets nieuw voor mezelf.

Uitjes: Ik heb een kortingspas voor de regio waar ik woon, soms zit hier een eigen bijdrage bij. Verder heb ik weinig budget om uitjes te doen. Mijn ouders nemen ze rond de kerst wel altijd mee naar het kerstcircus, daar kijken ze naar uit! Ik spreek zelf zoveel mogelijk thuis af met vriendinnen, waarom uit eten als het thuis ook gezellig kan?

Vakantie: Tijdens mijn huwelijk gingen we elk jaar op vakantie. Meestal een stacaravan in Spanje of Italië. Afgelopen zomer ben ik samen met mijn dochters naar Griekenland gegaan, volledig van mijn spaargeld. Eigenlijk gaat dit tegen mijn gevoel in, want het spaargeld slinkt zo steeds verder. Anderzijds voelt het ook als een soort wedstrijd met mijn ex, als hij op vakantie gaat wil ik dit mijn dochters ook geven.

Cadeau’s: Met mijn ex doe ik een gezamenlijk cadeau voor de verjaardagen, we betalen ieder zo’n 40 euro. Bij kinderverjaardagen van vrienden en familie geef ik kleinere kado’s dan voorheen omdat ik het financieel echt niet kan missen. Ik hoop maar dat dat begrepen wordt.

Overig: Ik ga eens per half jaar naar de kapper, het is een thuiskapper en kost daardoor maar 20 euro.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Doordat ik gescheiden ben, heb ik financieel veel moeten inleveren. Mijn man is iemand anders tegen gekomen, hij is vreemd gegaan en daardoor was het voor mij klaar. Ik heb echt voor mezelf gekozen. Daar ben ik trots op, maar de financiële consequenties zijn heel groot. Een huurhuis zien te krijgen is in deze omgeving (maar waar niet, als ik het nieuws moet geloven) vrijwel onmogelijk. Urgentie krijg ik niet en voor particuliere verhuur voldoe ik niet aan de inkomenseisen. Ik heb twee maal een burn-out gehad waardoor ik weet dat meer dan 2 dagen werken echt geen optie is. Zeker nu ik de zorg voor de kinderen op mijn dagen alleen draag. Door de overwaarde kan ik geen gebruik maken van toeslagen. Je zou denken dan koop je een huis maar met mijn inkomen kan ik onder een ton lenen en dat samen met mijn overwaarde maakt een budget van iets meer als 200.000. In de huidige woningmarkt kan je daar in deze omgeving niets voor kopen. Ik wil mijn overwaarde zoveel mogelijk op mijn rekening laten staan voor de toekomst en incidentele noodzakelijke uitgaven.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik denk dat ik niet voor een lager bedrag boodschappen kan kopen.

Waarop kan je bezuinigen?

Op dit moment op niets.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Sparen lukt niet maar ik hoop wel van het geld wat ik nu als overwaarde heb een toekomstig huis zelf leuk te kunnen gaan inrichten.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Een draadloze stofzuiger, wat was dit destijds een dure aankoop maar ik raakte altijd zo gefrustreerd door die draad. Mijn slechtste aankoop is denk ik een koffiemachine gedurende mijn huwelijk. Een groot apparaat wat eigenlijk vooral in de weg stond. Bij het verdelen van onze spullen wilden we hem allebei geen eens hebben en is hij met groot verlies via marktplaats verkocht.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Tijdens mijn huwelijk waren we verliefd op een all weather tuinset van 2700 euro. Een impulsaankoop die ik, ook al zou ik er financieel beter bij zitten, nooit meer zou doen.

Maakt geld gelukkig?

Ik dacht altijd dat geld maar deels gelukkig maakte. Maar nu ik het zelf financieel minder breed heb merk ik pas hoe beperkend je financiële situatie kan zijn. Geld is een middel waarmee ik mijn geluksgevoel nu wel veel groter zou kunnen maken. Een eigen huis

RENSKE

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten en abonneer je op gezinsbudgetten via de roze button onderaan deze blog!

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Facebook te volgen.

17 gedachten over “Gezinsbudget van Renske: “Door mijn scheiding heb ik het financieel zwaar””

 1. Je had ook bij elkaar kunnen blijven, scheiden zou niet zo gemakkelijk moeten zijn. En: “Als hij vakantie doet, wil IK dat ook”; stap ‘s af van dat competatieve, scheelt je veel geld.

  Beantwoorden
  • dat vhewft ze zeker weten wel.daar maakt het niet uit wat je aan eigen geld hebt.mijn broertje is gescheiden en die vangen 850 euro per maand voor twee kinderen.
   dat verdelen ze.absurd veel maar waar.dua deze mevrouw heeft daar zeker recht op.

   Beantwoorden
 2. hoi Renske n vervel situatie ik zelf zit in zelfde
  bootje. moest ook t grote huis uit omdat mijn ex alleen maar met treinen en trein vrienden
  bezig was en geen aandacht vr de kids en mij.
  zat n tijd in opvang tot ik in n soort ghetto wijk n flat kreeg .waar ik nu na 5 jaar weg wil.
  ten eerste kun je op de tv bezuinigen..ik heb nu n Satelliet bakje aangeschaft voor 150 eu dat is eenmalig en staan alle Ned zender en TLC en noem mr op. en alle tv zenders van alle landen etc ook Netflix en Movies en Series enHBO ook geloof ik. en dan heb ik Ziggo abonn eruit gegooid betaal nu alleen 30 p mnd voor WIFI
  Verder .kun je miss ook gebruik maken van
  Voedselbank of eten de volg dag zelfde eten.
  Sportclub voor jou kun je Bij Zorgpremie vaak
  goedkoop of gratis n Fit en Healthclub krijgen
  en kleding kun je in Utrecht bijv heel goedkoop bij n jaren 50 of 60 kopen is niet 2ehands
  succes en sterkte met mijn tips!!

  Beantwoorden
  • Je mag tot 140k eigen vermogen hebben voor kindgebonden budget dus wat iemand al zei, met de toeslagen wordt het een heel ander verhaal.

   als je er niet uitkomt eens wat financieel advies inwinnen bij je gemeente.

   Beantwoorden
 3. Ik denk dat bezuinigen op boodschappen wel haalbaar moet zijn, gezien het aantal personen en het feit dat de kinderen ook nog enkele dagen elders zijn. Een wedstrijdje ver-pissen qua vakanties met je ex; man man man.

  Beantwoorden
  • dat heeft ze zeker weten wel.Voor KGB maakt het niet uit wat je aan eigen geld hebt, mijn broertje is gescheiden en die vangen 850 euro per maand voor twee kinderen.
   dat verdelen ze.Absurd veel maar waar,dus deze mevrouw heeft daar zeker recht op.

   Beantwoorden
 4. Bezuinigen op boodschappen moet nog wel mogelijk zijn, energie wellicht ook, Netflix er toch maar uit en je telefoon abonnement kan ook goedkoper ikzelf betaal hier 8 euro voor.
  Mbt het niet meer kunnen werken ivm een burn out, ik weet niet waardoor die is gekomen maar persoonlijk denk ik dat je bijna niet ontkomt aan meer uren gaan werken.
  Ik heb in het verleden ook een burn out gehad en ben steeds met vier uur meer gaan werken en zit nu op 28 uur.
  Maar als alleenstaande met twee kinderen kan je met maar twee dagen werken gewoon niet rondkomen, en de kosten voor je kinderen worden als ze ouder worden ook steeds hoger.

  Beantwoorden
 5. ik betaal vooraf tv/internet nog geen €50. telefoonabonnement van €7 zonder internet. en de boodschappen kan ook minder of ga naar de voedselbank en of kledingbank genoeg leuke dingen te vinden. in mijn tijd was dat er allemaal niet en ik had nog veel minder aan inkomen. toen min. ex mij uiteindelijk kon uitkopen kreeg ik ook geen huurtoeslag maar dat was maar voor korte duur en de uitkoopsom was ook stukken lager. ik had wel volledig de zorg voor onze zoon, maar ik heb het gered. dan maar geen dure vakanties.
  succes

  Beantwoorden
  • Ik ben niet heel bekend met de voorwaarden van de Voedselbank, maar het lijkt me stug dat iemand met een ton op de bank hier aanspraak op kan maken. Koekoek.

   Beantwoorden
 6. beste Renske,
  Met het aangegeven bedrag op je spaarrekening zou je zorgtoeslag en kindgebonden budget kunnen aanvragen. Op de site van de belastingdienst kun je een proefberekening maken. Ik denk dat je dat veel euro’s (en rust!!) per maand op gaat leveren.

  Beantwoorden
 7. Beste Renske, je kunt overwegen om tijdelijk een koopwoning met bv 2 slaapkamers te kopen. Met bv een stapelbed vd kinderen kom je een heel eind. Ik heb net gekeken en in bv de omg Rotterdam zijn deze appartementen niet duur. Dan bouw je vermogen op en kan je meer sparen voor een andere koopwoning. Succes alvast en keep up the good work!

  Beantwoorden
  • Ze mag (zonder fiscaal partner in in 2024) maximaal €140.213 vermogen hebben om gewoon kindgebonden budget te krijgen. Met haar 119k zit ze daar ruim onder.

   Beantwoorden

Plaats een reactie