Sandra: “Als mijn baby slaapt gaat de babyfoon uit voor een moment me-time”

| ,

Sinds ik dit deel op Instagram, krijg ik de moedermaffia over me heen, maar het is echt een gouden tip. “Zet die babyfoon uit, en neem een mama-moment”. Je doet niet alleen jezelf er een plezier mee, maar ook je baby. Een uitgeruste en gelukkige moeder, kan beter voor haar baby zorgen.

Vroeger dacht ik anders dan nu

In het verleden bracht ik mijn baby naar bed. Ze sliep dan rustig. Ik zette standaard de babyfoon aan. Bij ieder geluidje maakte ik me zorgen. Ik ging dan ook regelmatig naar boven bij haar kijken. Nooit was er iets aan de hand. Het leek bijna dwangmatig bij mij. Ik maakte mezelf helemaal gek. Mijn dagelijkse taken, maar ook mijn halfuurtje voor mezelf, werd verstoord door die babyfoon en mijn gedachten. Het kwam er vaak op neer dat mijn kind heerlijk uitgerust was, en ik nauwelijks iets had gedaan en geen rust had.

Vooral als Lina hard zuchtte, dacht ik: “Wat maakt ze een raar geluid, ademt ze nog wel?!”

Dan rende ik naar boven. En zag ik dat ze vredig lag te slapen. Haar borstkastje ging op en neer en ik voelde met mijn hand adem uit haar mondje komen. Ik ging ook naar boven als ik een tijd niets hoorde. Die twee uur stond in het teken van controleren, controleren en controleren. Hier had niemand iets aan. Zeker ik niet.

“Wat is het ergste dat er kan gebeuren als de babyfoon uit staat?”, vroeg ik me af

In het ergste geval zou Lina wakker zijn. Maar ook dan wil ik dat ze even rust en geen prikkels heeft. Ze kan prima in haar bedje blijven. Mocht ze echt overstuur raken, dan hoor ik haar huilen, buiten de babyfoon om. Ik hoor nu alleen ieder klein geluidje niet meer. En dat is een verademing. Het werd een ritueel die ik dagelijks deed.

Ik heb vertrouwen in de slaapvaardigheden van mijn baby

Tot nu toe slaapt Lina erg goed tijdens haar middagdutje. Ze is op van alle indrukken in de ochtend. Ik zing voor het slapengaan een liedje, leg haar in haar ledikantje, knip haar nachtlampje aan en loop naar beneden. Meestal slaapt ze zo’n twee uur lang. Dat geeft mij tijd en ruimte om op te ruimen, de vaat te doen en een half uurtje tv te kijken of een boek te lezen. Dit oplaadmoment heb ik echt nodig. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van Lina, maar een baby is pittig en kost veel energie. Na haar middagdutje kan ik er weer tegenaan en heb ik weer geduld.

SANDRA

9 gedachten over “Sandra: “Als mijn baby slaapt gaat de babyfoon uit voor een moment me-time””

 1. Ik ben blij dat ik wel altijd de babyfoon aangezet heb. Ik hoorde een vreemd geluid en ging kijken, mijn kind had koortsstuipen en zijn lippen waren al blauw. Direct 112 gebeld en ondertussen afgekoeld, ambulance heeft hem meegenomen naar het ziekenhuis. Gelukkig niks aan overgehouden maar arts zei dat het maar net op tijd was. Die tijd voor jezelf komt nog wel ooit als ze groot zijn, nu heeft je kind je 24/7 nodig

  Beantwoorden
  • is dit niet bang makerij? legde je een gezond kind op bed, of was ie toen al ziekjes? als je kind gezond is , krijgt ie toch niet uit het niets koortsstuipen? als je kind ziekjes is , dan is het wel slim om extra goed op te letten , heftig wat je hebt meegemaakt.

   Beantwoorden
 2. tja voor beide is wat re zeggen. die babyfoon waren er niet toen ik baby was en met mij is alles goed gekomen. ik vind hem zelf wel heel fijn omdat ik mijn kleintje heel slecht kan horen beneden. en misschien iedereen in zijn of haar keuze vrijlaten.. is dat iets. doen waar je je goed bij voelt dus

  Beantwoorden
 3. Helemaal goed, ik heb niet eens een babyfoon, en het werkt al 5 jaar dikke prima! ben hele dagen thuis bij mn kinderen, ik hou de wereld van ze. maar ik geloof niet in die onzin dat je 24/7 bij je kind moet zijn. als ze rustig in bedje liggen te kraaien/kletsen/spelen hebben ze het gewoon helemaal naar hun zin.

  Beantwoorden
 4. je bent een goede moeder ook zonder babyfoon.
  had er ook geen…en moment van rust voor jezelf is ook nodig. om er op de andere momenten weer te zijn…goed zijn voor jezelf is ook goed voor je gezin..en doen waar je jezelf goed bij voelt..heb nu drie grote zonen en zij niets te kort gekomen

  Beantwoorden
 5. Beetje vreemd om de babyfoon juist uit te zetten als de baby alleen je de kamer slaapt. Is het geen beter idee als je de geluidjes van je baby leert herkennen en dan pas reageert als er een ongewoon geluid klinkt? Sorry vind het een onlogische reden waarom de babyfoon uitstaat juist op dat moment lol

  Beantwoorden

Plaats een reactie