Het Gezinsbudget van Sacha: “We geven een groot deel van ons inkomen uit aan de hypotheek”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­s-samenstelling?

Wij zijn een gezin van drie. Mijn man is 33, ik ben 29 en onze dochter is net 4 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Mijn man werkt als behandelaar in de verslavingszorg en ik ben coördinator bij een zorginstelling. We werken allebei 36 uur. We houden enorm van ons werk. Ik ben ook een leukere moeder doordat ik met zoveel plezier naar mijn werk ga en niet elke dag thuis zit.

Wat is het netto inkomen per maand van jou en van je partner? Krijgen jullie toeslagen?

Mijn man verdient 3000 euro per maand, dit is inclusief reiskostenvergoeding. Ik verdien 3100 euro per maand en krijg ongeveer 350 euro reiskostenvergoeding daar bovenop. We krijgen geen toeslagen. Wel krijgen we natuurlijk kinderbijslag, dit is omgerekend 88 euro per maand.

Hoeveel spaargeld hebben jullie?

Momenteel is ons spaarpotje aardig leeg, er staat nu 5000 euro op de rekening. We hebben net een huis gekocht en hier is bijna al ons spaargeld in gegaan. We sparen per maand 600 euro. Dit verdelen we over 3 spaarpotjes (vakantie, auto en huis). Normaal sparen we wat meer (1100 euro), vanwege de koop van ons huis hebben we een afbetaling lopen. We hebben twee spaarrekeningen voor onze dochter: 1 waar we op sparen voor kleding, schoenen et cetera en een spaarrekening voor later zoals studie. Op deze rekening staat nu 2000 euro. 

Hebben jullie schulden?

Ja, voor de koop en verbouwing van ons huis hebben we geld geleend bij mijn schoonouders. Dit is 8000 euro, we betalen maandelijks 500 euro af en ook van de dertiende maand, belastinggeld en vakantiegeld betalen we aan ze af. We willen het zo snel mogelijk afbetaald hebben.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Onze hypotheek is 1900 euro per maand, vrij hoog. Wij hebben net een huis gekocht (helaas met hogere hypotheekrente), we hadden hiervoor een huurwoning. We hebben een ruime rijtjes woning van 140 m2, 3 slaapkamers en een zolder. We hebben een ruime voor- en achtertuin en er is speelgelegenheid in de wijk.

Gas/water/elektriciteit: We betalen nu 190 euro per maand, we hebben 11 zonnepanelen en hierdoor leveren we in zomermaanden veel terug. We zijn van een nieuwbouw appartement naar een jaren ’70 woning gegaan, ons verbruik is nu al vele male hoger. Het is een koud huis dus de kachel staat al vaak aan.

Boodschappen: Ik kijk wel naar aanbiedingen maar doe daar niet de boodschappen op. We halen wat we willen. Eens keer per week doe ik weekboodschappen, dit is dan voor ongeveer drie avonden eten. De rest bekijken we per dag of we bestellen eten. We vinden het fijn om per dag te zien waar we zin in hebben om te eten. Voor de boodschappen ben ik gemiddeld 130 euro per week kwijt. De boodschappen die we dagelijks nog bij halen is maximaal 100 euro per week.

Kinderopvang: Tot deze maand ging onze dochter naar het KDV, hiervoor betaalden we 1000 euro. Waarvan we 200 euro terug kregen. Onze dochter is net vier jaar geworden. Helaas door de lange wachtlijsten en onze verhuizing, is er geen BSO beschikbaar. Hier hebben we dan ook geen kosten voor. 

Verzekeringen: We zijn uitgebreid verzekerd voor het huis, rechtsbijstand, ziektekosten, auto et cetera. Hiervoor zijn we per maand gemiddeld 580 euro kwijt.

Auto: We hebben twee auto’s. We werken allebei 4 dagen en tanken per auto eens keer per 1,5 week. Dit kost ons per maand gemiddeld 300 euro. Daarnaast zijn het wat oudere auto’s en hebben we vaak jaarlijks hogere onderhoudskosten. Ik denk dat het neerkomt op 1000 euro per auto. We krijgen allebei kilometer vergoeding van onze werkgever.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: We hebben abonnementen op verschillende streamingdiensten, tv, internet en twee telefoon abonnementen. Dit bij elkaar is ongeveer 200 euro.

Sport: Enkel mijn man betaalt jaarlijks 300 euro contributie voor het voetballen. Sporten doen wij thuis.

Kleding: Het meeste geven we uit aan de kleding van onze dochter. Voor haar ga ik meestal naar de Zara en ben ik gemiddeld per maand 100 euro kwijt. Voor onszelf doen we dit denk ik twee keer per jaar, het wisselt bij welke winkel we slagen en wat we daaraan uitgeven. Ik denk zo’n 200 euro per maand als je het jaarbedrag per maand berekent.

Uitjes: Dit vinden we enorm belangrijk. We gaan geregeld ergens borrelen, lunchen of uit eten. We plannen elke maand spontaan een uitje. Ik denk gemiddeld 200-300 euro per maand. Het wisselt enorm. Soms hebben we het zo druk dat er een maand voorbij gaat dat we enkel een keer zijn wezen lunchen.

Vakantie: Tot nu toe boeken we één keer per jaar een vakantie voor 2-3 weken. Dit is dan op een camping, wel een stacaravan. Ideaal dat kinderen hier zo lekker vrij kunnen zijn. Dit kost ongeveer 4000 euro. We gaan allebei apart een keer per jaar met onze vrienden een weekend weg (Nederland of buitenland) en we gaan samen eens per jaar een weekend weg. Weekendjes weg geven we allebei 300-600 euro uit, afhankelijk van de activiteiten.

Cadeau’s: We hebben net de vierde verjaardag van mijn dochter gevierd en ik wilde 1 keer flink uitpakken. Dit doe ik normaal nooit, meestal geven we een cadeau van maximaal 80 euro. Nu was het 200 euro. Mijn man en ik geven elkaar niet vaak een cadeau voor onze verjaardagen, meestal gaan we samen lekker op stap. Voor vrienden en familie geven we iets tussen de 25-50 euro en kinderverjaardagen tussen de 10-25 euro, dit is gemiddeld genomen zo’n 100 euro per maand.

Persoonlijke verzorging: Mijn man gaat een keer per drie weken naar de kapper en ik zelf twee keer per jaar. Dit kost jaarlijks denk ik rond de 700 euro. Zelf laat ik wel elke drie weken mijn nagels (40 euro) doen en wenkbrauwen (20 euro). Een keer per zes weken laat ik een hele gezichtsbehandeling (65 euro) doen. We houden enorm van de sauna, hier gaan we regelmatig heen (eens per maand een avond) en heel luxe en uitgebreid twee keer per jaar. 

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We genieten van alle kleine dingen. We hebben een enorm grote maar hechte vrienden groep, we zien ze ook vaak. Doen graag leuke dingen met elkaar maar bovenal: liefde gaat door de maag! Goed en lekker eten en een lekkere borrel kan onze dag of avond maken. Hier bezuinig ik dan ook niet op. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Redelijk. Het kan zeker voor minder maar zoals ik al aangaf vinden we goed en lekker eten belangrijk dus vind ik de verhouding naar tevredenheid.

Waarop kan je bezuinigen?

Verzekeringen, energie/gas en cadeau’s kunnen we echt op besparen. Kosten voor de auto niet.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Ja, we willen een nieuwe keuken en daarbij het e.e.a. laten aanpassen. Daarnaast willen we vanaf dat onze dochter 7 jaar is mooie (verre) reizen samen met haar gaan maken. 

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn beste koop is natuurlijk ons huis! We wonen hier zo fijn en onze dochter is zo ontzettend vrij, ik geniet elke dag. Een slechtste koop heb ik niet specifiek. Ik heb wel zo’n 25 stukken kleding heb die ik nooit of maar één keer heb gedragen. Wat ik eigenlijk op voorhand had kunnen weten omdat ik dan ‘twijfel’ en het mezelf niet goed vind staan. 

Wat is je duurste aankoop ooit?

Naast een dure vakantie is dat ons bed geweest van 5000 euro. 

Heb je een geldtip?

Wat ons heel erg heeft geholpen is meerdere spaarpotjes maken in plaatst van alles op één spaarrekening. 

Maakt geld gelukkig?

Geld zelf niet! Maar ik ben vast niet de enige die zegt dat je het nodig hebt om te leven. Alles is echt ontzettend duur geworden. Het maakt het zeker wel gemakkelijker, we hebben het tot twee jaar terug met behoorlijk minder moeten doen. Toen kwamen we vaak niet rond. Nu hoeven we niet echt om te kijken, vooral als het om de dingen gaat die wij belangrijk vinden. Daar zijn we heel dankbaar voor. We weten immers hoe het ook anders kan zijn. Maar 1 ding staat centraal: zolang ik mijn dochter kan geven wat zij nodig heeft, ben ik gelukkig! 

SACHA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

10 gedachten over “Het Gezinsbudget van Sacha: “We geven een groot deel van ons inkomen uit aan de hypotheek””

 1. Er wordt gesproken over een ‘hogere hypotheekrente’ en aangegeven dat de vorige woning een huurhuis was. Ten opzichte van wat is ‘ie dan hoger?

  Beantwoorden
   • Ten opzichte van de zeer lage hypo rente zo’n 2 jaar geleden, toen was rond de 1% mogelijk. Zij betalen nu 4 keer zoveel omdat ze 2 jaar later gekocht hebben.

    Beantwoorden
    • Klinkt plausibel, maar de vergelijking heeft geen enkele zin en een vergelijking maken zonder aan te geven waarmee je vergelijkt, roept alleen maar vragen op. Ik had ook liever een huis gekocht in 1992 dan vorig jaar. Ik had ook liever gestudeerd toen er nog een studiebeurs was. Totaal nietszeggend als het niet reëel is.

     Beantwoorden
  • Ja, leuk, maar daarover klagen (“helaas met hogere hypotheekrente”) heeft geen zin. Als je die lage(re) rente ook had gewild, dan had je moeten kopen toen de rente lager was. Daar ben je zelf bij.

   Beantwoorden

Plaats een reactie