Het Gezinsbudget van Sharida: “Mijn inkomsten worden niet hoger als ik meer uur ga werken”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ikzelf (33 jaar) en mijn kinderen 9 en 7 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk 3 dagen in de zorg en verdien 1936 netto in de maand.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Naast mijn salaris, 179 kinderbijslag, 696 kindgebonden budget, 345 alimentatie. Dat is bij elkaar 3156 euro.

Hoeveel spaargeld heb je?

Ik heb ruim 6000 euro aan spaargeld.

Heb je schulden?

Nee gelukkig niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Met de huidige prijzen en zonder echt spaargeld is het onmogelijk voor mij om zelf iets te kopen, daarom huur ik. Dit kost mij 952 euro per maand. We hebben een kleine woning maar wel met 3 slaapkamers en een leuke tuin, hier ben ik erg blij mee!

Gas/water/elektriciteit: 160 euro.

Boodschappen: Dit is 650 euro.

Kinderopvang: Hier hoef ik geen gebruik van te maken. Mijn dochters zijn op de dagen dat ik werk 2 keer bij mijn ouders en 1 keer bij hun vader.

Verzekeringen: 145 aan zorgverzekering en 60 aan overige verzekeringen.

Auto: Ik heb een auto, hiervoor betaal ik 35 euro wegenbelasting, 30 euro verzekering en 200 euro aan benzine aan.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: 35 euro voor internet en 20 euro telefoon.

Sport: Mijn oudste zit op dansen en mijn jongste op turnen. Ik betaal 160 en 180 contributie per jaar hiervoor.

Kleding: Ik koop voor mezelf en mijn dochters vooral bij Zara en H&M. We kopen items die we echt leuk vinden en helaas slagen we vaak niet in de sale. Wel probeer ik een beperkt aantal items te kopen. Ik koop in het nieuwe seizoen liever iets nieuws en kinderen groeien er toch na 1 seizoen meestal uit. We gaan 2 keer per jaar uitgebreid shoppen en dan geef ik wel 800-1000 euro uit voor ons 3.

Uitjes: We houden van uitjes, een keer uit eten, een keer jumpen, een terrasje straks met lekker weer. Ik denk 125 euro per maand.

Vakantie: Mijn ouders hebben een caravan in Zeeland en daar sluiten wij elke zomer 2-3 weken aan en ook wel wat weekendjes. Het is als een tweede thuis voor ons, mijn dochters hebben ook vaste vriendjes en vriendinnetjes daar. Als ze ouder zijn zou ik wel een keer een stedentrip of weekje all in met een vriendin willen doen naar het buitenland.

Cadeaus: Op verjaardagen krijgen ze meestal iets wat ze nodig hebben als een step, fiets of bv een bureau. Ik heb geen vast bedrag.

Persoonlijke verzorging: Ik knip mijn dochters zelf en ik ga zelf eens per maand naar de kapper, dit kost 35 euro. Met verven ben ik gestopt want heb het idee dat het zo slecht is voor je haar.

Overig: Ik geef geen geld aan goede doelen, wel probeer ik mij zo nu en dan in te zetten voor vrijwilligerswerk. Alles wat ik over heb aan het einde van de maand gaat naar mijn spaarrekening.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik ben geen big spender maar we hebben dan ook niet een heel groot inkomen om van te leven. Ik heb wel eens gekeken om meer te werken en heb laten berekenen wat ik dan over zou houden. Ik was heel verbaasd maar dan zou ik er netto zelfs wat op achteruit gaan. Ik vind mijn werk wel heel leuk dus wie weet in de toekomst, maar een gezin runnen in je eentje komt ook veel bij kijken.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Prima, ik let op aanbiedingen en laat de boodschappen thuis bezorgen. Dit vooral uit zelfbescherming: als ik naar de winkel ga koop ik toch meer, die 3 euro bezorgkosten per keer heb ik er sowieso uit. We eten één of twee keer per week bij mijn ouders als ze toch al oppassen. Dit doen we puur voor de gezelligheid en is ook praktisch na een dag werken, maar ik besef me dat dit ook scheelt in de kosten voor boodschappen.

Waarop kan je bezuinigen?

Misschien op kleding?

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Niet echt, ik koop wel regelmatig dingen voor in huis. Een nieuwe vaas, een nieuw dekbed, een nieuw kastje. Zoals hierboven gezegd zou ik wel een leuk tripje met een vriendin willen doen, daar moet ik wel goed voor sparen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Slechtste aankoop is een dure blender. Ik was van plan om gezonder te gaan eten en elke ochtend een smoothie te maken maar ik vind het teveel gedoe. Mijn beste aankoop een föhn speciaal voor krullen, ik heb er bijna dagelijks plezier van.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn bank denk ik, hij was toen 1200 euro. En de auto maar dat ligt zo voor de hand als antwoord.

Heb je een geldtip?

Geef niet meer geld uit dan je hebt.

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt niet echt gelukkig, maar is wel een middel om meer leuke dingen te doen. We hebben het heel luxe in Nederland met de toeslagen die er zijn.

SHARIDA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

28 gedachten over “Het Gezinsbudget van Sharida: “Mijn inkomsten worden niet hoger als ik meer uur ga werken””

 1. Heel fijn al die toeslagen maar persoonlijk vind ik dat daar wel op ingekort kan worden.
  kindgebonden/alleenstaande ouderkorting, stel een maxium in van totale inkomsten….3100 euro dat is heel veel en logisch dat de prikkel weg is als je meer gaat werken en minder krijgt. Regering moet drastisch een ander systeem toepassen. Werken moet lonend zijn. Wil je parttime werken… okay …dan een parttime beloning.

  Beantwoorden
 2. Dus 1200 aan subsidies en een beetje alimentatie. Ja waarom zou je fulltime time gaan werken? Diegene die dat wel doen, onderhouden jou wel!!

  Beantwoorden
  • Ik mis de huurtoeslag in dit verhaal, en de omgangsregeling van de vader, dat zijn ook financiële voordelen voor de moeder.
   Lekker makkelijk zo alleen maar het handje openhouden.

   Beantwoorden
 3. ik snap al die negatieve reactie,s niet.
  wees blij voor elkaar. .
  ik vraag me sterk af.
  zijn we nog wel blij met ons eigen leven? vanwaar al dat gedoe over meer werken.
  ze doet het gewoon super knap.
  ze werkt en is er voor haar kinderen.

  onze kinderen zijn de toekomst.
  daar moet je zoveel mogelijk zelf voor zijn als ouders.
  is mijn

  Beantwoorden
  • Ik snap de zure reacties wel. Ze maakt gebruik van de faciliteiten die bij een verzorgingstaat horen en dat doen heel veel mensen in een vergelijkbare situatie. Volgens het systeem heeft ze er recht op, maar ergens voelt het wel oneerlijk. Ik werk 45 uur en ik verdien als single man maar net iets meer dan deze mevrouw. De factor tijd is voor ieder mens gelijk, en ik verdien netto per uur dus nagenoeg de helft minder. Ook ben ik door mijn inkomen verplicht te huren in de private sector… kon ik maar een sociaal huren… maar nee ik moet de volle mep betalen. Waar doe ik het dan allemaal voor? Wat veel mensen niet beseffen is dat ze nauwelijks pensioen opbouwt. Ach ja, dit systeem is niet houdbaar, zo veel mensen gaan deeltijd werken. Op ten duur kan de overheid de subsidie voor deze deeltijd werkers niet meer opbrengen.

   Beantwoorden
   • Ben het helemaal met je eens.
    schandalig om zo te profiteren van de toeslagen die mensen die full-time werken moeten opbrengen. en ook nog van haar ouders profiteren. wat een verwerpelijke mentaliteit.

    Beantwoorden
 4. toeslagen zijn er nu eenmaal, als je meer gaat werken betaal je ook meer inkomsten belasting, je verzamelinkomen gaat omhoog en vervolgens wordt je gekort op de toeslagen.
  de prikkel is weg om extra te werken.
  overheid kijk naar wat iemand kan verdienen met zijn/haar cao
  werk je over mag je toeslagen houden, werk je minder dan ook minder toeslagen.

  Beantwoorden
 5. titel misleidend, groot gelijk dat ze 3 dagen werkt. iemand moet voor de kinderen zorgen. knap dat ze rond kan komen van 3.000 en voor haar kinderen kan zorgen. voor mij zal lastig zijn.

  Beantwoorden
 6. Van de kromme dat zij meer dan mij verdient terwijl ik een stuk meer werk en daardoor geen recht op allerlei toeslagen heb. Kinderen zijn een keuze, daarmee vervolgens 900 aan toeslagen krijgen en vervolgens kinderen bij de ouders parkeren. Waarom krijgen kinderloze mensen geen klimaatgebonden budget oid? Kinderen krijgen wordt zo een verdienmodel en een excuus om toeslagen te innen.

  Beantwoorden
  • En toch weerhoud iets je ervan fulltime te blijven werken. Iets met eigenwaarde, wellicht? Ik heb nieuws voor u: te toeslagen (en kinderbijslag) zijn niet kostendekkend en van verdienmodel is dan ook geen sprake.

   Beantwoorden
  • hahahahaha kinderen bij de ouders parkeren. twee dagen oppassen is 2 maal 10 uur. Een week heeft 168 uur.
   bovendien zie je alleen de inkomsten voor de kinderen maar ben je vergeten dat kinderen niet leven van lucht.
   en het is “meer dan ik”.

   Beantwoorden
 7. ik denk eerder dat het jaloerse mensen zijn die zo negatief reageren.ze heeft jonge kindjes en die vragen meer zorg en tijd.ga toch afreageren op mensen die helemaal niet werken terwijl ze gezond zijn en wel kunnen werken .en zeker als ze geen gezin hebben zelfs

  Beantwoorden
 8. beste,
  zie veel reacties,
  super dat ze zoveel heeft. ben ook moeder met kinderen. helaas omdat ik net boven de 1600 per maand zit krijg ik oa geen kind gebondenbudget. zou dus moeten stoppen met werken. denk echt dat dit systeem krom is.

  Beantwoorden
  • Ik zit op veel meer dan 1600 per maand maar krijgt wel kindgebonden budget. Met 1600 per maand heb je er qua inkomen zeker recht op.

   Beantwoorden
 9. zoo wat een jaloezie lees ik hier! ik ben zelf ook alleenstaande ouder, en iedereen krijgt een kgb, hoewel dat inkomensafhankelijk is.
  kinderen kosten een heleboel geld, heel veel meer dan de toeslagen dus een verdienmodel dat zijn ze zeker niet, eigen keuze wel. fijn dat deze mevrouw haar zaakjes goed op orde heeft en tijd voor haar kinderen heeft. je komt thuis en kan daar gaan zorgen. 3100 met 2 opgroeiende kinderen, ik vind het superknap.

  Beantwoorden
  • Nou, nee, niet iedereen krijgt kindgebonden budget. Het is zoals u zegt inkomensafhankelijk; verdien je boven de grens, krijgt je niets. Daarnaast geldt er een vermogensgrens. Zit je boven die grens, krijg je niets.

   Beantwoorden
 10. Wat een kortzichtige en zure reacties lees ik hiertussen. Ik werkende en (ook) alleenstaande moeder kan me wel verplaatsen in het verhaal. Ik werk ik 32 uur in de zorg. Hierdoor heb ik opvang nodig, €1.500 per maand kosten. Ik heb recht op toeslag hiervoor, dus vraag ik het aan. Hierna betaal ikzelf nog €500 aan de opvang. Als alleenstaande is 32 uur werken naast alle andere taken, verplichtingen, verantwoordelijkheden en opvoeding echt zwaar. Misschien beseffen mensen niet, om welke reden dan ook, dat hulp van familie/ vrienden welkom is als je 24/7 alles op eigen schouders draagt en er geen gezinssituatie is waarin je de last onder elkaar kunt verdelen. Dat is mega zwaar!! Ikzelf heb geen ouders meer en kan hen niet om hulp vragen. Ik vind het super knap dat de werkende moeder in dit verhaal de balans werk/privé zo op kan lossen. Ze is een (waarschijnlijk) fijne hardwerkende werknemer/collega en een mama die een papa/mama rol in het gezin heeft. Zo herkenbaar non-stop AAN staan. Ik geef haar groot gelijk! Ikzelf heb momenteel een burn-out doordat 32 uur werken, reizen naar werk, opvang, school, uitjes/knutselen, huishouden, wassen, koken, boodschappen, opvoeden, consequent zijn, vrolijk, energiek, moeder, vriendin, degene die alle afspraken maakt en uitvoert, praktische klusjes moet doen enz enz zijn tol eist. SNAPT U HET IDEE HET ZO TE BEKIJKEN. Ikzelf denk er ook weleens over na minder te werken, om de simpele reden niet in te storten en alle ballen hoog te kunnen blijven houden. Het systeem moet anders, dat is een feit…

  Beantwoorden
 11. Je doet het goed. Echt waar je doet het goed, dat valt niet mee want als je meer gaat werken ben je geen betrokken moeder, werk je parttime dan werk je niet genoeg en ben je een profiteur zo lees ik. Maar deze reacties lijken voor een groot deel voort te komen uit een vergelijking met het eigen inkomen en of dat wel of niet eerlijk zou zijn. Tja het leven is niet eerlijk maar mevrouw kiest ervoor om er te zijn voor haar kinderen en haar familie is betrokken bij de opvoeding hoe mooi is dat? Daarnaast werkt zij in de zorg, bedankt daarvoor want wie wil dat nog met de huidige omstandigheden? Volgens mij zit je hart op de juiste plaats. Voor een ieder die reageert, stel je eens voor dat het om een vriendin gaat in plaats van een onbekende, is je reactie dan nog zo heftig of is er dan meer begrip en nuance?

  Beantwoorden
 12. Inkomsten worden wellicht niet meer, maar je hebt wel meer vakantiedagen, mogelijkheden om door te groeien. Daarnaast bouw je meer pensioen op naast je AOW.

  Beantwoorden

Plaats een reactie