Meike: “Het valt ons flink tegen hoe prijzig het leven op Curaçao is”

| ,

De dag na aankomst eten we ons ontbijt van yoghurt uit plastic bekers, geserveerd met wegwerplepels

Het voelt wel erg basic. Daarna ga ik op pad om wat adressen af te gaan en spullen op te halen. Vanuit Nederland ben ik al lid geworden van verschillende Facebookgroepen om te zien wat mensen aanbieden en verkopen, omdat Marktplaats hier niet gebruikt wordt en Facebook voor alles wordt gebruikt. Bovendien wilde ik liever niet veel nieuwe spullen kopen, gezien de hoge kosten en het feit dat we misschien maar 1-1,5 jaar hier zullen zijn voordat we alles weer moeten verkopen; dat zou zonde zijn!

Onze standaard voor de staat van spullen in ons huis is wat anders dan in Nederland

Een bureau met krassen op het blad? Prima. Een kinderkeukentje met ontbrekende onderdelen? Ook prima. De kosten van de emigratie beginnen al behoorlijk op te lopen. Het volledig inrichten van een keuken – bestek, servies, pannen, een blender – kost veel geld. En dan zijn er nog de voorraadkasten! De eerste paar keer boodschappen doen, waren behoorlijk prijzig! Denk aan kruidenpotjes en smaakmakers, maar ook aan kleine items zoals wasmanden, nachtkastjes en een logeerbed. Het loopt snel op. Dus, als je denkt dat Curaçao goedkoop is om te wonen, think again! We wisten dit wel van tevoren, maar het leven hier blijkt een stuk duurder dan gedacht, vooral de emigratie zelf (auto’s, verzekeringen en tal van andere onvoorziene kosten).

We wonen in een huurhuis dat ver boven de standaard op het eiland ligt

Het is een gelijkvloerse woning met drie slaapkamers en een zwembad in een goede buurt. Maar het huis is behoorlijk oud en gedateerd en sommige dingen vallen uit elkaar. De huur is hoger dan wat je in Nederland gemiddeld betaalt voor een ruime eengezinswoning. Tel daar nog zo’n 150-200 euro aan elektriciteitskosten (per week) en ongeveer 100 euro water per maand bij op. We werken allebei vanuit huis, dus de airco staat ook vaak aan wat ook extra elektra verbruikt. Gas is hier bijna niets en benzine is de helft goedkoper dan in Nederland, hoewel we daar weinig van merken met onze grote, benzine verslindende Amerikaanse SUV’s. Je kunt hier zeker goedkoper wonen zonder zwembad, in een appartement of een andere wijk. Maar het kan ook nog veel duurder. Een woning in dezelfde wijk als de onze, maar met de afwerking die we in Nederland gewend zijn, kost rustig nog 1000 euro meer per maand.

En dan hebben we nog de kosten voor boodschappen en het algemene levensonderhoud

Vlees is hier goedkoper dan in Nederland, maar groenten en fruit (behalve bananen) zijn behoorlijk prijzig. Mijn boodschappen zijn al snel zo’n 30% duurder dan in Nederland. Als je niet oplet wat je koopt, kan het nog veel duurder worden. Alles wordt hier bijna geïmporteerd, en sommige Nederlandse producten kosten hier ineens 2-3 keer zoveel.

De kinderopvang is dan weer een stuk goedkoper (toeslagen zijn er niet), met zo’n 600 euro voor 5 hele dagen

Hier krijgt je kind (bij de onze) ook nog eens een warme lunch. Je luiers en doekjes moet je wel zelf meegeven. Vive gaat overigens niet 5 hele dagen, ook al is dat voor de meeste kinderen wel het geval. Het verschil tussen 1 dag meer of minder kost op het totaal 40 euro per dag. De levensduur van spullen hier is ook anders dan in Nederland. Het tropische klimaat, de luchtvochtigheid, zout en zand zorgen ervoor dat dingen snel kapot gaan. IKEA-spullen zijn hier ook niet ideaal; het MDF trekt krom of er ontstaan vlekken en verkleuringen.

Ik wist wel dat het leven op Curaçao duur was, maar toch blijkt het leven hier een stuk duurder dan gedacht

Maar het is ook gewoon wat het is en onderdeel van het avontuur, het bijstellen van je verwachtingen en je eigen standaard. Na twee weken begint ons huis toch meer als een thuis te voelen. Zelfs de synthetische vitrage in een bijzondere beige kleur beginnen al een beetje te wennen. Dit komt vooral omdat ik me niet telkens stoor aan iets wat er niet is. We kunnen gewoon theewater koken in een waterkoker in plaats van een koekenpan. Het grootste pluspunt van ons huis is de ligging; centraal op het eiland, niet helemaal bij het bekende Jan Thiel waardoor je altijd in de file staat op die ellendige Caracasbaai, en een gevoel van veiligheid omdat het een gated community is (park is omheind met een elektrische gate voor toegang).

In de komende blogs zal ik ook wat onvoorziene kosten (auto’s!) met jullie delen, want na altijd leaseauto’s te hebben gereden, is dit wel even wat anders!

MEIKE

Lees andere blogs van Meike

37 gedachten over “Meike: “Het valt ons flink tegen hoe prijzig het leven op Curaçao is””

 1. Dat is waar, ik kom ook van Curacao en nu kom ik ook achter dat het veel duurder is geworden dan vroeger,ik ben ook naar brazilie gweest salvador da bahia en daar is alles goedkoper dan Curacao veel goedkoper, zelfs de huizen in resort zijn goedkoper dan Curacao
  Ik stond wel verbaasd zelf de reis naar Brazilie is goedkoper dan Curacao
  Het scheelt de helft wat ik betaald heb voor curacao met accomodatie vergelijken met Brazilie
  Dus inderdaad ik denk nu 2 keer voor ik kies weer voor Curacao met vakantie te gaan
  Zelfs een huis in resort is veel goedkoper dan Curacao in Brazilie
  Dus nu dat ik weer dit weet ga ik volgende vakantie naar Brazilie, en daar krijg ik meer voor hetzelfde geld.

  Beantwoorden
  • dit komt allemaal door de Nederlanders die dure huizen bouwen. vroeger toen ik er woonde in 1971 was er geen mambo beach en Zanzibar was een soort zwembad. Boodschappen deden wij bij Toko Regina, Zuikertuintje of bij Henderson. Elektra was laag, huishoudelijke ook erg laag Seru Loraweg. Wij hadden 1250 Antilliaanse per maand en wij leefde er goed van. Geen airco was niet nodig. Huizen hadden geen tralies. Overvol met Nederlanders was er niet. Caracasbaaiweg was rustig en geen file.

   Beantwoorden
   • Hier op Curacao wordt je gewoon bestolen alles is peperduur en vaak deugd het niet. Er schijnt een makutu van de overheid te bestaan maar die makutu is nergens vindbaar. dingen als brood 🍞 beleg melk koffie tandpasta etc peperduur en van slechte kwaliteit. Overheid zegt dat het een vrije markt is . Het is niet te geloven hoe de prijzen per dag stijgen. Helaas kan de bevolking niets doen, voor wie ze ook stemmen het is en blijft een rotte boel. TRIEST.

    Beantwoorden
 2. ik ben daar 1 keer op vakantie geweest en hoef er nooit meer terug,de hitte was te overweldigend voor mij,stervensduur,slechte wegen,en ik voelde me er niet veilig.

  Beantwoorden
 3. als je op de Nederlandse manier wilt leven is het duur (zuivelproducten zijn vrij duur. maar: de mens is niet gemaakt om veel zuivel te eten!) Hoezo aardbeien eten! Als je op zoek gaat naar lokale producten, producten van het seizoen ben je echt goedkoper (en gezonder)uit. kijk hoe lokale mensen (die niet willen leven ls een europeaan) het doen. ga eens neuzen bij Mendes op de Jan Noorduijnweg

  Beantwoorden
  • indd 150 -200 euro aan electriciteit per week????…ik betaal 300 guldens voor elekriciteit en water samen per maand..dus hangt af hoe hun het verbruiken.

   Beantwoorden
 4. ondanks dat Curaçao duur is.. blijf ik wel gaan..
  prachtig eiland…

  hier in nederland zijn de boodschappen ook niet goedkoop.
  huur,hypotheek etc etc..

  dus overal ter wereld heb je goede en slechte dingen..

  Beantwoorden
 5. Curaçao,,mi Dushi Korsou.
  Is een lekker eiland, zodra ik 67 ben,ga ik terug naar mi Dushi Korsou.
  lekker luieren niks doen, alleen genieten van het leven ❤️

  Beantwoorden
 6. ik denk ook waar je boodschappen gaan halen Ah of Centrum supermarkt zijn volgens mij duurder dan Mangusa en Bon Bini supermarkt dus even zoeken zoeken dat doe ik ook als ik op vakantie bent. in de toekomst wilt ik ook terug naar Curaçao

  Beantwoorden
 7. Wat Anoniem op 2 juli omschreef, klopt helemaal wij dachten er precies zo over, de resorts zijn mooi en het water is er inderdaad turquoise, maar zodra je daar weg rijd, maak niet zoveel uit welke richting, dan zie je veel armoe en ook veel troep langs de weg liggen die de mensen daar gewoon in de natuur dumpen, ik had begrepen dat dit nu op de scholen aan de kinderen wordt bijgebracht, dat wat hun ouders doen, helemaal verkeerd is. En de temperatuur is voor ons niet te harden, de hele dag transpireren. Eenmalig bezoek geweest voor ons.

  Beantwoorden
  • Ga gewoon doen wat je wilt doen. Je moet zelf onderzoek doen. Laat mensen je droom niet ontnemen door hun eigen gevoel of kritiek.

   Als je meer het locale opzoekt is het leven op Curaçao niet duur. Als je als elite wilt wonen ja peper duur.

   Maak kontakt ook met de normale mens van het eiland, durf naar een ander supermarket te gaan dan AH etc. Doen de mensen van Curaçao ook in Nederland. Ze gaan naar Nettorama etc en niet naar Antilliaanse of Surinaamse winkel voor grote boodschappen is duurder. Aantal kleine dingetjes halen ze daar. Nederlanders moeten zich leren aan te passen!!!!

   Laat niemand uw dromen afnemen aub.

   Beantwoorden
    • Ach mensen wat zit te klagen over duur, je woont zeker in een dure resort of iets dergelijks met een zwembad erbij ja dan is duur huren en nog eens dure boodschappen halen bij van de tweel.
     Nou ik woon hier al acht jaar op dit prachtige eiland en ik heb een eigen huis zonder zwambad en haal mijn boodschappen, hoezo duur ga naar Nederland wonen en dan zie hoe duur Nederland is en minder vrij dan hier.

     Beantwoorden
 8. Dankzij 8 jaar Curacao heb ik geleerd om te kunnen genieten met weinig geld en dat kan zeker op Curacao! Iedere dag gratis strand, zon, live muziek en gezellige mensen!
  Nu terug in Nederland geniet ik van de extra vrije tijd die ik nu heb, doordat ik maar half zoveel hoef te werken om rond te komen.
  Maar ik ga zeker nog een keer terug met vakantie. Wel in januari, dan is het laagseizoen en heerlijk weer. Enige nadeel is dat iedereen dan blut is of wil sparen voor carnaval…

  Beantwoorden
  • Ik verbaas mij over de Naf 300 a 400 per week!!! aan electra? Met pagatinu kan ik met jullie week bedrag aan electra zeker wel een maand a 1.5 mee doen? En ook wij hebben een zwembad, de zwembad pomp is een van de zwaarste dingen kwa stroom verbruik… En waarom vaak de airco? Als de wind er is, is het prima te doen om lekker buiten onder een afdakje te werken.. Woon zelf al redelijk lang op het eiland, en verbaas mij altijd dat de Nederlanders het vaakst en hardst klagen, met daarbij een goed salaris. Moet je indenken hoe een lokaal gezin zich elk maand moet redden.
   En een Gated community.. Net of het daarbuiten gevaarlijk is.. Extra kosten die je per maand betaald alleen omdat je perse daar wilt wonen.

   Beantwoorden
 9. Opvang 600 euro per maand? Kinderopvang kost voor 5 dgn ook 580 gulden per maand en nrderlandstalig. Waarschijnlijk een hele luxe opvang gekozen dan. Een huis met zwembad is bijna in alle westerse landen duur.

  Beantwoorden
 10. Ik verbaas mij over de Naf 300 a 400 per week!!! aan electra? Met pagatinu kan ik met jullie week bedrag aan electra zeker wel een maand a 1.5 mee doen? En ook wij hebben een zwembad, de zwembad pomp is een van de zwaarste dingen kwa stroom verbruik… En waarom vaak de airco? Als de wind er is, is het prima te doen om lekker buiten onder een afdakje te werken.. Woon zelf al redelijk lang op het eiland, en verbaas mij altijd dat de Nederlanders het vaakst en hardst klagen, met daarbij een goed salaris. Moet je indenken hoe een lokaal gezin zich elk maand moet redden.
  En een Gated community.. Net of het daarbuiten gevaarlijk is.. Extra kosten die je per maand betaald alleen omdat je perse daar wilt wonen.

  Beantwoorden
 11. Vijfenzeventig jaar geleden ben ik op Curaçao geboren uit Nederlandse ouders. Toen ik zestien jaar was gingen mijn ouders terug naar Nederland en ik moest mee. Het was de jaren zestig en keek mijn ogen uit in het nieuwe land.
  De gebraden kippen vlogen door de lucht. Ook ik werd in Nederland bevangen door het kapitalisme en het hechten aan stoffelijk gewin en het streven naar materieel genot en bezit. Meer en meer, kon niet op. Totdat ik besefte waar ben ik mee bezig. Op Curaçao was ik destijds toch ook tevreden. Nu al zestien jaar terug met mijn AOW op het eiland en ik zal er tot mijn dood blijven in mijn kleine huisje. Ik kijk niet meer om naar klagers uit Nederland die niet eens beseffen hoe goed en rustig wij het hier hebben met elkaar, naast alle sores in Nederland en dat zelfs een heel groot gedeelte van de wereld nog in bittere armoede en ellende leeft.
  “Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd” !!

  Beantwoorden
 12. De titel schreeuwt over ‘vele malen’ duurder. In het artikel blijkt het (véél) genuanceerder te liggen. Het leven is een stuk duurder, boodschappen al snel 30% duurder, Nederlandse producten 2-3x zo duur, kinderopvang goedkoper. Opgeteld lijkt het me onmogelijk dat het leven “vele malen” duurder is.

  Beantwoorden
 13. De gedachten van de gemiddelde Nederlander op Curaçao.
  Zien Curaçao als minderwaardig en passen hun standaard daaraan omdat ze toch niet beter verwachten.
  Gaan vervolgens in buurten wonen om de Curaçaoenaars te vermijden en klagen dan de huurders ze hiervoor laat betalen.
  Curaçao is een eiland waar je goed en goedkoop kan wonen als je gebruik maakt van wat het eiland te bieden heeft.
  Wil je alles kant en klaar geleverd worden dan moet je voor betalen.

  Beantwoorden
 14. Hier op Curacao wordt je gewoon bestolen alles is peperduur en vaak deugd het niet. Er schijnt een makutu van de overheid te bestaan maar die makutu is nergens vindbaar. dingen als brood 🍞 beleg melk koffie tandpasta etc peperduur en van slechte kwaliteit. Overheid zegt dat het een vrije markt is . Het is niet te geloven hoe de prijzen per dag stijgen. Helaas kan de bevolking niets doen, voor wie ze ook stemmen het is en blijft een rotte boel. TRIEST.

  Beantwoorden
 15. 600 euro per maand voor een opvang op Curaçao (voor 1 kind) bestaat niet.
  Zelfs de duurste van de duurste is geen 600euro. Misschien 600 gulden.

  Gated community is fijn maar je kan ook prima centraal en veilig wonen buiten een gesloten park.

  Heel veel plezier op Curaçao. Tip: fruit en groente bij drijvende markt is heel goed te doen.

  Beantwoorden
 16. zo is het Kees. heb zelf tot mijn 15e op Curacao gewoond en ook in de 60-er jaren teruggekeerd naar Nederland. wij hadden ook geen airco, maar dat was geen probleem. Ik heb een probleemloze jeugd gehad en je zult mij niets verkeerds horen zeggen. Mijn zus is ook weer teruggekeerd en woont nu net als jij weer op ons dushi Korsou.

  Beantwoorden

Plaats een reactie