Door thuis te werken hebben we geen kinderopvang meer nodig, hierdoor besparen we enorm

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben 41, mijn man is 46 en we hebben 2 zoons (10 en 8)

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk 4 dagen in de week als advocaat en mijn man heeft een hoge functie binnen een internationaal logistiek bedrijf, voor 36 uur.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Mijn salaris is afgerond 5500 netto en het salaris van mijn man afgerond 6100 netto per maand.

Hoeveel spaargeld heb je?

We hebben 30.000 euro aan spaargeld.

Heb je schulden?

Nee, dat hebben we naast onze hypotheek niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Onze huidige hypotheek is 3750 euro. We hebben een vrijstaande woning van destijds 850.000 euro met een oppervlakte van bijna 200m2, zo’n 10 jaar geleden gekocht. We hadden geen eigen geld en op dat moment stond de rente een stuk hoger. We hebben een tijd terug toen de rente lager stond onze hypotheek wel kunnen oversluiten. Gemeentelijke belastingen zijn 310 euro per maand, de WOZ waarde is gigantisch gestegen.

Gas/water/elektriciteit: 240 euro, we hebben zonnepanelen.

Boodschappen: Dit is 900 euro.

Kinderopvang: Ik ben twee middagen vrij en mijn man één middag. Op de overige middagen werken we om en om thuis en spelen de kinderen na school zelfstandig terwijl wij aan het werk zijn. Dit doen we sinds dit schooljaar. Daarvoor gingen de kinderen 3 middagen per week naar de BSO en in de vakanties 3 hele dagen, dit was een onwijze hap uit ons inkomen.

Verzekeringen: De zorgverzekering is 320 euro per maand, dit betalen we jaarlijks van onze eindejaarsuitkering. Overige verzekeringen zo’n 180.

Auto: Mijn man heeft een leaseauto van de zaak en dit kost maandelijks 450 euro. Er zit een tankpas bij in. Dit is al van zijn salaris af. Ik ga met het OV naar mijn werk en omdat mijn man veel thuiswerkt hebben we geen tweede auto nodig.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Internet, Netflix, Videoland en Disney. Bij elkaar zijn we hier zo’n 95 euro voor kwijt.

Sport: Onze oudste zoon zit op voetbal en onze jongste zoon zit op turnen. Onze oudste zoon heeft een padel abonnement en onze jongste zit eens per week op piano. Bij elkaar zijn de sporten en muziekles (contributie, kleding, materiaal) zo’n 280 per maand. Mijn man sport niet en ik heb 2 keer per maand een sessie met een personal trainer voor 50 euro per keer.

Kleding: Wij kopen beide voor zo’n 2000 euro per jaar aan kleding, zo’n 350 per maand. Voor de kinderen koop ik vaak merken via Vinted of Kleertjes flink in de sale. Ik denk samen 150 per maand en uitschieters als ze nieuwe schoenen en jas nodig hebben.

Uitjes: We doen 2-3 keer per maand een uitje met de kinderen. Dit is dan de bioscoop, pretpark, jumppark. We nemen lunch mee maar we kopen altijd wel een drankje en wat lekkers. Zo’n 259 per maand.

Vakantie: We gaan elke zomer 2 weken kamperen ergens in Frankrijk. We rijden gratis dus de keuze voor een autovakantie is snel gemaakt. Meestal kiezen we voor 1 camping met veel faciliteiten (2200 euro voor een week) en 1 camping meer in de natuur met minder faciliteiten (900 euro). Dit jaar zijn we voor het eerst gaan wintersporten. Dit kostte 4500 euro, hier ben ik enorm van geschrokken want ik dacht dat we hebben een relatief goedkoop gebied en accomodatie gekozen. Het was wel een te gekke ervaring.

Cadeaus: Voor familie 15 euro voor een volwassene of kind, voor kinderfeestjes is het al snel 12,50. Onze kinderen krijgen voor hun verjaardag en Sinterklaas een groot cadeau wat ze erg graag willen, dit kan iets groots van Playmobil zijn of bijvoorbeeld een nieuwe fiets.

Persoonlijke verzorging: Mijn man en zoons gaan eens per 6 weken, dit kost zo’n 90 euro. Ik ga eens per 4-5 maanden en kost dan 60 euro. Ik kleur mijn haar niet.

Sparen: Alles wat we maandelijks overhouden sparen we, op een rekening of lossen we af op ons huis. Daarnaast sparen we de kinderbijslag op naam van de kinderen zelf.

Overig: Ik doe vrijwilligerswerk voor de hartstichting. Ook steunen we een aantal goede doelen voor in totaal 75 euro per maand.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We verdienen veel maar onze woonlasten zijn ook hoog. Toen we ons huis kochten was het in goede staat, maar alles was wel gedateerd. We wisten dat we binnen x aantal jaar wel alle ruimtes aangepakt zouden moeten hebben. We sparen om steeds een andere ruimte aan te pakken. Zo hebben we beide badkamers inmiddels vernieuwd, overal dubbel glas, de houten vloeren door het hele huis laten behandelen en een deel van de keuken vernieuwd. Ook de kids hebben nu allebei een ‘tiener’ kamer waarvoor we onlangs de zolder volledig hebben verbouwd. Wat we sparen vliegt er in grote bedragen uit en 30.000 op de spaarrekening is ons minimum.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Dit is hoog, daar ben ik me bewust van. We houden van gezelligheid en koken. Er komen geregeld mensen bij ons eten en we drinken daar graag een glas wijn bij. Uit eten doen we daarentegen bijna niet. Onze kinderen houden er niet van en we vinden het niet fijn om een oppas te regelen.

Waarop kan je bezuinigen?

Boodschappen. En überhaupt wonen we in een groot huis, dit kan vele malen minder maar we kunnen het betalen met onze salarissen. We zitten in de luxe positie dat we niet hoeven te bezuinigen.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We sparen momenteel voor de tuin. Deze is in verwilderde staat en hebben we nog nooit iets aan gedaan. Hij is 13 meter breed en 20 meter lang. We hebben verschillende tuinmannen laten komen en duidelijk is dat we een flinke zak geld nodig hebben om de tuin aan te pakken, ook al kiezen we grotendeels voor gras.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

De beste aankoop is 2 tablets, voor ieder kind één. Nooit meer gezeur over de tablet is het bedrag helemaal waard. Mijn slechtste aankoop is een jurk van een duur merk. Ik had een decadent feest van mijn werk en dacht dat ik die jurk nog wel eens aan zou doen. Maar ik heb geen luxe uitjes en via een tweedehands site geven ze er bizar weinig voor dus hij blijft maar in mijn kast hangen.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Ons huis.

Heb je een geldtip?

Investeer in opleiding, dat heeft ons carrière stappen doen laten maken.

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt zeker gelukkig. Het geeft veel vrijheid om te kunnen kiezen waar je gaat wonen, hoe je je vrije tijd indeelt en dat we onze kinderen de dingen kunnen laten doen en geven die ze willen.

CHANTAL

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

11 gedachten over “Door thuis te werken hebben we geen kinderopvang meer nodig, hierdoor besparen we enorm”

 1. Dat inkomen is inderdaad zeer riant, ruim 11.5k netto, plus 13e maand (man) en kinderbijslag. Dan vind ik het spaarbedrag eigenlijk nog erg laag. Het verslag is mogelijk niet compleet maar je zou hier per maand toch makkelijk een paar duizend euro mee kunnen sparen? Want hoewel het hypotheek bedrag vrij hoog is zal dit bruto zijn en komt er ook nog een deel terug van de belasting.

  Beantwoorden
 2. Mooi inkomen, top! Maar mijn ervaring is dat advocaten veel uren maken. Dus werk je echt maar 4 dagen of werk je 4 dagen in de week 10 uur op een dag, met wat administratie op je vrije dag. Dat zie ik in de praktijk vaker gebeuren.

  Mensen die een bruto maand salaris hebben van 7500 euro en 60 uur per week werken. Tegen een burn out aanlopen. Dan denk ik persoonlijk dat je dit eens moet omrekenen naar je uurtarief. Persoonlijk word ik er minder vrolijk van. Dus €7500 : 420
  = een uurtarief van… feitelijk 11 euro netto per uur.

  Het zijn keuzes, en als je het waard vind. No defense. Waar neem jij genoegen mee?

  https://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/bruto-netto-salaris.html#calctop

  Beantwoorden
 3. Wat interessant deze rubriek. En tof dat deze mensen hun financiële zaakjes delen.

  Ik klapper even net mijn oren dat een camping €2200 voor 1 week kan kosten. Wij hebben een complete 3 slaapkamer woning in de Franse Alpen geboekt voor €2700, waar ik via een kleine omweg nog 4% op bespaar. Dit is voor 3 weken in 2025.

  Wat ik zorgelijk vind is dat mensen een hypotheek aan gaan van deze omvang waarmee je dus ook moet blijven werken, wat je niet volledig in de hand hebt. Risicovol.

  Wij zijn net iets ouder dan deze mensen met een inkomen wat de helft is en 1 van ons werkt niet. Wij hebben wel eigen woning met 8000m2, 2 luxe eigen auto’s en 2ton+ spaargeld.

  Hoe dat kan? Door overal meer voor minder te zoeken. Boodschappen ook anno 2024 onder €300 per maand voor gezin met 2 pubers. En we leven in weelde.

  Als er een kink in de inkomstenstroom komt, hebben we niet snel een probleem. 2e persoon kan gaan werken en alle vaste kosten zijn laag.

  Beantwoorden
  • “Wat ik zorgelijk vind is dat mensen een hypotheek aan gaan van deze omvang waarmee je dus ook moet blijven werken”. De meeste mensen hebben een hypotheek waarbij ze niet zomaar kunnen stoppen met werken omdat er vaak een zekere relatie zal zijn tussen wat je kan/mag/wil lenen en wat je verdient.

   Beantwoorden
 4. Ikzelf verdien nog geen 3e deel van 5500 euro, 1 van jullie salarissen maar probeer toch nog altijd wat tientjes te sparen. Wat een enorm bedrag komt er maandelijks binnen. Wellicht makkelijk gezegd maar ik zou proberen nog wat extra te sparen, dat moet toch lukken met zo’n bedrag.
  Verder vind ik het echt onbegrijpelijk dat er voor zulke salarissen ook nog kinderbijslag gegeven wordt. Begrijp me niet verkeerd, ik gun het je van harte, maar om te zeggen dat je t nodig hebt? ik gebruikte het zelf voor kleding en schoenen voor de kids. Ook al kon ik t goed gebruiken toch voelde ik me schuldig om maatschappelijk geld voor een keuze van mijzelf te gebruiken. Wat mij betreft voor kbslg kijken naar salaris net zoals bij alle toeslagen.
  Verder lekker genieten jullie, geld maakt niet gelukkig maar wel heerlijk makkelijk en zorgeloos.

  Beantwoorden
  • Kinderbijslag is een tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind. Ook mensen met een hoger inkomen hebben kosten aan hun kind(eren). Kinderbijslag is volledig onafhankelijk van inkomen en/of vermogen. Dus zo gek is het niet dat ze het krijgen.

   Beantwoorden
 5. Allemaal leuk en aardig totdat er een inkomen wegvalt, de lasten van de hypotheek zijn niet door 1 persoon te dragen. Persoonlijk zou ik ongeacht het hoge inkomen een goedkoper huis kopen, nu zit je wel vast aan je goedbetaalde banen wat mij persoonlijk geen fijn gevoel lijkt. Ik ben onlangs voor mijzelf begonnen, beste keuze ooit, echter ik had de mogelijkheid omdat mijn lasten heel weg laag zijn.

  Beantwoorden
 6. Vrijheid is onbetaalbaar. ik had 10x liever een kleiner huis, 1 inkomen zodat je normaal voor de kids kunt zorgen. ik zie zoveel ouders in het bedrijfsleven die veel te weinig aandacht aan de kids geven en dit in de weekeinden compenseren met malle uitgaven. resultaat: verwende onopgevoede kinderen.

  Beantwoorden
 7. ik zit op ongeveer 5k inkomen per maand (alles bij elkaar opgeteld). 1 inkomen en gewoon een twee onder 1 kap woning met oprit en garage. Lekker veel afgelost en maandelijkse kosten zijn idioot laag (kan met 1500 rondkomen als ik dat wil). Wie doet je dan wat? Ik zou morgen cassiere kunnen worden en dan red ik het nog. Een fijn gevoel en veel family time. kinderen die later ook voor mij zouden zorgen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie