Meike emigreert naar Curaçao, maar eenmaal daar blijkt dit moeilijker dan verwacht

| ,

Omdat Farley en ik allebei zelfstandig ondernemer zijn, hebben wij ons in Nederland ingeschreven bij de KVK

Wanneer je langer dan acht maanden per jaar in het buitenland woont en daar je werkzaamheden uitvoert, moet je je uitschrijven bij de gemeente en wordt je KVK-inschrijving beëindigd.

Je recht op een Nederlandse zorgverzekering kan in een aantal gevallen behouden blijven, bijvoorbeeld:

 • Als je door defensie of de overheid wordt uitgezonden om een aantal jaren op Curaçao te wonen en werken.
 • Als je voor een Nederlands bedrijf werkt en specifiek de opdracht hebt om tijdelijk op Curaçao te werken, bijvoorbeeld om een nieuwe vestiging op te zetten.

In oktober 2023 informeer ik bij onze zorgverzekeraar naar de mogelijkheden om verzekerd te blijven wanneer we op Curaçao wonen. Al snel kregen we te horen dat het in ons geval niet mogelijk is om verzekerd te blijven in Nederland.

Dus ga ik op zoek naar andere opties om onze situatie het beste in te richten, zeker omdat we de wens hebben om op Curaçao nog een kindje te krijgen

Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat de beste optie is om een BV op te richten op Curaçao en dat ik in loondienst treed van die BV. Hierdoor heb ik bepaalde rechten in geval van zwangerschap (helaas niet zo’n regeling van 20 weken verlof bij een tweeling zoals in Nederland, en daarnaast: als ik niet werk, genereer ik ook geen inkomsten want mijn AOV als zelfstandige is ook beëindigd met de verhuizing naar het buitenland). Wanneer mijn vergunning rond is, kan ik mij inschrijven bij de SVB zodat ik recht heb op een basis zorgverzekering. Tot die tijd sluiten we een particuliere expat zorgverzekering af, met voor mij een extra aanvullende verzekering (400 euro premie per maand, koekoek). Het nadeel van deze verzekering is dat in het eerste jaar de vergoedingen rondom zwangerschap gemaximaliseerd zijn tot 6000 euro. Met een relatief normale zwangerschap, wat extra groeiecho’s en een keizersnede, zal dat waarschijnlijk niet toereikend zijn. We zullen wellicht een klein deel zelf moeten bijleggen.

Fast forward naar mei 2024

Sinds februari zijn we bezig met het oprichten van de BV’s, en dit is begin deze maand eindelijk gelukt. Maar tot nu toe hebben we nog geen lokaal bankrekeningnummer kunnen openen. Hiervoor is namelijk een bewijs van inkomsten (lokaal) nodig, maar die inkomsten kunnen we pas genereren als we een lokaal rekeningnummer hebben waarop de facturen uitgekeerd kunnen worden. Lekker kip-ei-verhaal dus.

Alles hier gaat anders dan in Nederland

We hebben vaak kritiek op de Belastingdienst vanwege traagheid of onnodige rompslomp, maar hier is het nog een tandje erger. Het is totaal onduidelijk wat je waar moet aanleveren en vaak is er geen contactpersoon bekend, laat staan een inlogomgeving waar je vragen kunt stellen. Uiteindelijk is het fiscaal interessant om vanuit een BV op Curaçao te factureren, omdat de belastingen hier een stuk lager zijn dan in Nederland. Maar je moet wel rekening houden met (best aanzienlijke) kosten van de notaris, accountant en het opzetten van je loonadministratie. Zeker gezien we  weer verwachten terug te keren naar Nederland en we maar korte tijd kunnen profiteren van gunstige belastingregelingen. “Leuker kunnen we het niet maken, maar makkelijker maken we het je ook niet.” Dat zou misschien de slogan van de Belastingdienst op Curaçao moeten zijn.

Het is nog  onduidelijk wanneer we eindelijk een zakelijk rekeningnummer hebben

En dan moeten we ook nog een privé rekening openen. Op dit moment pinnen we nog met onze Nederlandse pinpas, maar voor alle overboekingen (huur, kinderopvang, reparaties van de auto, maar ook contant geld pinnen) komen er  extra kosten bij omdat het internationale betalingen betreft. Als vervolgens de bank beslist (in maart) om volledig over te stappen op nieuwe debitkaarten, waardoor je huidige pinpas niet meer werkt en je ook niet meer kunt swipen met Apple Pay, is de paniek ineens hoog omdat we op geen enkele manier meer kunnen betalen of geld uit de automaat kunnen halen. En als dan éindelijk de nieuwe pinpassen vanuit Nederland hier zijn aangekomen, kom je erachter dat de debitkaarten hier niet overal worden geaccepteerd, en je dus de hele tijd met contant geld moet rondlopen voor het geval je kaart wordt geweigerd.

Het hoort er allemaal bij, het avontuur van emigreren

Maar je komt gaandeweg wel een hoop hobbels tegen die je van tevoren niet kunt voorzien. Curaçao is dan wel gelinkt aan Nederland, het is absoluut niet “net zoals Nederland”. Het kent zijn eigen spelregels (of het gebrek eraan) met eigen(zinnige) procedures. Wanneer iemand vanuit een werkgever zoals defensie of de overheid naar Curaçao vertrekt, worden al deze dingen voor je geregeld en is de overgang een stuk soepeler. Ik denk zelfs dat het makkelijker zou zijn om te emigreren en lokaal in dienst te gaan. Maar als je als ondernemer hier wilt vestigen, dan wacht je een uitdagende periode die soms stressvol is, maar ook zorgt voor situaties waar je van verbazing achterover valt of die om te lachen zijn.

MEIKE

1 gedachte over “Meike emigreert naar Curaçao, maar eenmaal daar blijkt dit moeilijker dan verwacht”

 1. Wederom een hoop geklaag..

  Met een beetje research was dit makkelijk allemaal te achter halen.. Ik neem aan dat je deze dingen toch uit zoekt voordat je de stap maakt om “tijdelijk” te emigreren? Van het wonen en werken in het buitenland met daarbij de zorgverzekering staat duidelijk vermeld op de website van de ministerie en de zorgverzekering.

  De laatste jaren is het veel duidelijker geworden wat je moet doen voor inschrijving eigen bedrijf, bij de kvk krijg je gewoon netjes een papiertje die je kan afwerken. Dat het dan enkele maanden duurt tja… Je bent immers niet meer in Nederland, waar veel dingen met 1 druk op de knop geregeld is.

  Algemeen bekend dat v-pay pinpassen niet ideaal zijn op het eiland, ook hiervoor is een simpele oplossing om gratis een nieuwe meastro pinpas bij jouw bank te vragen. In 1 a 2 weken in je brievenbus….

  Kortom, met research vooraf had je veel ergenis bespaard…..

  Beantwoorden

Plaats een reactie