Gezinsbudget: “We komen maandelijks geld tekort en dat vragen we aan mijn ouders”  

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben 29 jaar, mijn man 32 en we hebben een dochter van 1 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk (bijna) 3 dagen in de zorg en verdien hiermee 1288 euro netto in de maand, mijn man werkt bij een aannemersbedrijf voor gemiddeld 4,5 dag in de week en verdient hiermee 2260 euro netto per maand.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Kinderbijslag is 90 euro in de maand en kindgebonden budget 134 euro.

Hoeveel spaargeld heb je?

We hebben geen spaargeld.

Heb je schulden?

We lenen op dit moment 500 euro per maand van mijn ouders. Mijn vader heeft een eigen bedrijf wat goed loopt, mijn ouders kunnen het missen en gunnen het ons. We hebben nu 11.000 euro schuld, dit is best veel als ik het zo typ maar ik ben ervan overtuigd dat we het in de toekomst terug kunnen betalen.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in eengezinhuurwoning van 94m2 met een tuin. We hebben 2 grotere slaapkamers op de eerste verdieping en een zolder wat nu meer een rommelhok is. We wonen in de randstad en de huurprijzen zijn enorm, we betalen 1479 euro per maand.

Gas/water/elektriciteit: Alle huurwoningen in onze straat hebben zonnepanelen. We betalen 115 euro aan gas/water/elektriciteit.

Boodschappen: Zo’n 600 euro. We houden van lekker eten en vooral van kwalitatief goed vlees en vis, daar betaal je voor. Mijn man heeft hiervoor als kok gewerkt, er worden mij heerlijke maaltijden voorgeschoteld.

Kinderopvang: We vangen onze dochter zelf op met familie.

Verzekeringen: Zorgverzekering 340 in de maand en andere verzekeringen zo’n 100.

Auto: We hebben allebei een kleine oudere auto van 8 en 10 jaar oud. We betalen aan wegenbelasting samen 75 euro, verzekering samen 85 euro, benzine 340 euro. Vooral mijn man moet wat meer rijden voor zijn werk. Hij krijgt daarvoor 275 euro benzinevergoeding, hij mag tanken op de zaak.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Hier betalen we 90 euro voor, mijn man heeft een extra zender pakket om sport te kijken. Voor onze telefoon betalen we allebei 50 euro in de maand. Elke 2 jaar nemen we allebei een nieuwe telefoon waar we 27 per maand voor ‘afbetalen’. Voordeel is dat je zo’n nieuwe telefoon dan ook wel weer goed kan doorverkopen.

Sport: We sporten (heel gezond) niet.

Kleding: We geven allebei zo’n 125 euro per maand uit aan kleding en voor onze dochter denk ik 75 euro per maand. We vinden het allebei belangrijk om goed gekleed te zijn.

Uitjes: We houden van leuke dingen doen, elke week gaan we wel ergens heen: dit kan een terrasje pakken zijn, monkey town met mijn broertje en zijn kids erbij en ook nemen we onze dochter al mee naar pretparken. Hoewel ze nog klein is en vaak in weinig dingen kan geniet ze duidelijk mee. Ook gaan we graag naar een all you can eat restaurant en daar betaal je toch ook al snel 35-40 euro per persoon zonder drank voor. Eigenlijk vinden wij het zelf heel leuk en gebruiken we onze dochter als excuus. We geven hier 200 euro aan uit.

Vakantie: We gaan elk jaar naar Spanje op vakantie naar de Costa Brava. Mijn ouders komen daar al jaren en we kennen inmiddels ook een hoop mensen daar. We zitten dan 2,5 week in een appartement met zwembad, dit kost 2600 euro. We rijden er zelf heen met de auto, dat bespaart iets en mijn vriend heeft vliegangst. Die krijg ik niet in een vliegtuig. Bij elkaar kost de vakantie 4500 euro.

Cadeaus: We doen voor een kinderverjaardag 20 euro, voor elkaar 200 euro en onze dochter is pas 1 keer jarig geweest. Toch een bijzondere mijlpaal en ze heeft voor 150 euro aan kado’s gekregen.

Persoonlijke verzorging: Mijn vriend gaat elke 4 weken voor 30 euro per keer. Ik ga elke 6 weken voor 60 euro per keer.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Ik denk dat we best kunnen besparen op een aantal dingen. Mijn moeder heeft toen zij 30 jaar was borstkanker gehad en heeft hierdoor maar 1 kind gekregen. Mijn ouders zeggen dat we in het nu moeten leven en zo ben ik ook opgevoed. We geven momenteel meer uit dan we hebben en binnen krijgen maar ik maak mij eigenlijk geen zorgen. We kunnen het geld van iemand lenen die we vertrouwen en mijn vriend wil zijn eigen aannemersbedrijf beginnen en dan verdien je heel makkelijk meer. Als onze dochter iets groter is kan ik ook weer meer gaan werken. We leven dus echt in het nu.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Dat is veel maar we bezuinigen ook niet echt.

Waarop kan je bezuinigen?

Op onze vakantie ‘kan’ ik niet bezuinigen. Natuurlijk wel maar dat wil niet. Boodschappen, kleding, cadeau’s, telefoon, eigenlijk op bijna alles wel als ik de verschillende kopjes af ga.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We zouden wel een huis willen kopen maar de startersinleg is zo hoog dat we het nog even uitstellen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn beste aankoop vind ik de kinderkamer van onze dochter. We weten niet of we nog een kindje willen dus ik ben echt los gegaan. Iedereen zegt ook altijd dat het zo’n mooie kamer is, dat is toch wel heel leuk om te horen. Mijn slechtste aankoop zijn extensions. Dit kostte toen iets van 500 euro en ik vond het helemaal niets. Het was zwaar en wassen werd een heel gedoe. Ik heb ze na 1,5 maand eruit laten halen, maar was het aankoopbedrag wel kwijt.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Naast de auto’s, de extensions.

Heb je een geldtip?

Leef in het nu. Je kan wel druk bezig met later en sparen, maar je weet nooit wat het leven voor je in petto heeft.

Maakt geld gelukkig?

Zeker, daarom lenen we nu ook van mijn ouders. Ik wil ‘maximaal’ genieten nu ik nog jong ben, natuurlijk met grenzen maar ik vind niet dat wij hele gekke dingen doen.

ELVIRA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

62 gedachten over “Gezinsbudget: “We komen maandelijks geld tekort en dat vragen we aan mijn ouders”  ”

 1. ik snap niet zo goed waarom je 125 per maand pp aan kleding uitgeeft, en luxe boodschappen doet als je elke maand 500 moet lenen. als je 1 of 2 dagen meer zou gaan werken en een beetje oplet zou je makkelijk rond moeten kunnen komen. lenen lijkt makkelijk, maar t moet ook nog terug betaald worden..

  Beantwoorden
  • Als die ouders hun kind kennen, snappen ze toch ook wel dat de schuld over een tijdje dermate hoog is dat het met deze verdiencapaciteit praktisch onmogelijk is om dit binnen redelijke tijd terug te betalen? Dat wordt niets.

   Beantwoorden
  • soms denk ik wel eens waar gaat dat heen, het mooiste wat je je kind kunt geven is financiële onafhankelijkheid, ga dus niet zomaar alles geven maar leer ze rond te komen en te sparen en zelfstandig te zijn, dat is het mooiste wat je voor je kind kunt doen, ipv elke keer geld geven/lenen, daar leren ze helemaal niets van

   Beantwoorden
  • Met 3600 euro in de maand zou je met gemak rond moeten kunnen komen!
   De bedragen voor boodschappen, cadeaus en vooral uit eten gaan zou ik flink verlagen.
   En ook maar een paar jaar goedkoper op vakantie!
   Schandalig dat je nu zo veel leent!
   Straks een 2e kindje en dan is het leed helemaal niet meer te overzien.

   Beantwoorden
  • ik begrijp t ook eerlijk gezegd niet lenen voor luxe want met 2 inkomens en 1 baby kan je makkelijk rondkomen ik ben alleenstaande moeder met 2 kids en als ik leen wat ik echr niet wil dan is het max 100 euro en dat komt 1 keer per jaar voor . kleine bedragen als een 10tje of 20 euro en dan gelijk terugbetalen . maar 500 standaard per maand is wel heftig

   Beantwoorden
 2. Moest een klein beetje lachen om de vraag: ‘Heb je een geldtip?’. Deze meid geeft enorm veel geld uit aan eten en kleding, telefoonabonnementen (€ 100,- per maand, neem gewoon een sim only joh), en zelfs een extra sportpakket om vervolgens € 500,-(!) per maand bij haar ouders te moeten lenen om al deze overbodige luxe te bekostigen.
  Wij komen met ongeveer hetzelfde gezinsinkomen en ongeveer dezelfde woonlasten prima uit, terwijl we ook nog eens een dure kinderopvang moeten betalen. Ik zou me best wel schamen als ik geld zou lenen van mijn ouders om dit vervolgens over de balk te gooien aan overbodige zaken.

  Beantwoorden
 3. je moet je eigen schamen . elke maand 500 euro sparen van je ouders ( omdat ze het kunnen missen) maar wel op vakantie gaan en dat soort dingen . echt in en in triest

  Beantwoorden
  • precies wat ik dacht! hoezo geld uitgeven dat je niet hebt?! iedere 6 weken je extensions bijwerken, 600 euro boodschappen en toch op vakantie… lekker bij je ouders lenen omdat ze het kunnen missen met je 11K schuld?! en je hebt ook nog eens 2 auto’s en “gratis” kinderopvang…. Dan snap je het echt niet hoor.

   Beantwoorden
 4. ik schrik hiervan hoe makkelijk ze geld uitgeven wat er niet is Geld van je ouders komen. op zeg je bent allebei volwassenen dus los je eigen probleem op Dan valt weg dat je dure producten wil eten en op vakantie dan maar niet Wat je niet hebt geef je niet uit klaar

  Beantwoorden
 5. Je leeft helemaal niet in het nu, je leeft in de toekomst. Je leeft van geld dat je (nog) niet hebt. Als je 500 euro per maand leent en een 11.000 euro schuld hebt zinder rente leef je dus al bijna 2 jaar zo… En dan te bedenken dat het helemaal niet nodig is om te lenen, jullie geven namelijk maandelijks bij elkaar 325 euro uit aan kleding en 200 euro aan uitjes en omgerekend per maand 375 euro aan de vakantie. Daar kan je echt wel die 500 euro vinden die je maandelijks te kort komt. ook wel wat meer zodat je je ouders terug kan betalen en een buffer op kan bouwen. Je stelt het kopen van een huis niet uit omdat de startersinleg te hoog is, je gebruikt dat als excuus omdat je niet wil leven naar je inkomen en daarom leent in plaats van spaart. Zo kan je nooit die stap zetten.

  Je hebt een kind, je bent het haar en jezelf verschuldigd om financieel je zaken op orde te krijgen en een buffer te bouwen voor onvoorziene omstandigheden. Als die 10 jaar oude auto gerepareerd moet worden wil je dat toch kunnen betalen? Als je wasmachine stuk gaat wil je die toch kunnen vervangen? Jij bent het waard, je kind is het waard, je partner is het waard om naast het van het nu genieten ook te bouwen aan een mooie toekomst. Jullie hebben een goed inkomen, jullie hebben de mogelijkheden! Gebruik ze dan ook. Niet maximaal genieten van het nu, maar maximaal genieten van je hele leven. Na vandaag, deze week, deze maand en dit jaar zijn er nog vele die gaan komen. Wordt volwassen en denk ook aan je toekomst na deze salarisstrook.

  Beantwoorden
 6. Niet sparen is één ding, maar structureel meer geld uitgeven dan er binnenkomt is echt niet handig. Zo ga je uiteindelijk in de problemen komen, zelfs als je inkomen omhoog gaat. Dan gaat je uitgavenpatroon namelijk vanzelf mee omhoog. Misschien is een budgetcoach geen slecht idee.

  Beantwoorden
 7. Ik moet er niet aan denken om geld te lenen van mijn ouders of de ouders van mijn man. Dit zouden wij echt alleen doen in de uiterste nood. Maar elke maand 500 euro ‘omdat je in het nu wilt leven’ vind ik echt belachelijk en onverantwoord. Zeker met de schulden die je al hebt. Hoe wil je het straks gaan doen als je kind gaat studeren? Moet zij straks onnodig met schulden beginnen omdat papa en mama niet met geld om kunnen gaan?
  Ja, manlief wil een eigen bedrijf beginnen, maar dat heeft ook investeringen nodig en geeft nog geen garantie dat dit ook gaat werken en snel meer geld gaat geven.

  Tuurlijk moet het leven ook leuk blijven, maar altijd meer uitgeven dan wat binnen komt zorgt voor ongezonde gewoontes en de uitgaven zullen alleen maar blijven groeien als het inkomen groter wordt.

  Beantwoorden
 8. Misschien is het handig om eens een vakantie over te slaan, of geen leuke dingen re doen elke week. Geld dat je niet Zelf hebt, moet je ook niet uit geven. Dat je ouders het kunnen missen, zou geen reden moeten zijn om extra geld te gebruiken, echt belachelijk dit!!

  Beantwoorden
 9. Heel bijzonder, structureel teveel geld uitgeven aan dingen die totaal onnodig is, leuk als je dit ook kan betalen maar als je al elke maand bij je ouders leent vind ik het wel een gek verhaal? Dan ga je toch even niet uiteten of uitjes doen? En zorg je dat je je ouders af betaald? Heeeel gek.. 😅

  Beantwoorden
 10. Helaas, ik begrijp dit echt niet!
  Je bent volwassen toch…ga voor jezelf zorgen!
  Als je niet kan permitteren om uit eten te gaan, maak het thuis gezellig met een frite of iets dergelijks.
  Ik ben 4x in mijn leven op vakantie geweest.
  Maar ben niet zielig hoor.
  Heb geen schuld….heb 13 jaar na het overlijden van mijn man hard gewerkt.
  Ik ben daar trots op!

  Beantwoorden
 11. Als je elke maand nieuwr kleren vervangt door 1x per kwartaal spaar je alweer €650 per kwartaal uit. Skip de all you can eat en tover dat zelf op tafel en ik weet vrij zeker dat ook dat een besparing van €450 per kwartaal oplevert. Onze zomervakantie op de camping in de zon met 2 kleine kinderen kost ca € 1250 incl reis en verblijf…dus daar kun je op jaarbasis met andere keuzes ook op besparen.
  Dan kun je over een poosje een huis kopen met een hupotheek van rond de €800…dán ga je élke maand flink besparen en kun je ipv te lenen bij je ouders ze eens gaan terugbetalen. Zelfstandig betekent dat je niet meer financieel afhankelijk bent van je ouders!

  Kortom, jullie keuzes zijn duur terwijl je om nu maximaal te leven echt niet zulke dure keuzes hoeft te maken. Bovendien ontstaat er dan ruimte voor andere, ook heel leuke keuzes.

  Beantwoorden
 12. Het spijt me maar is dit een serieus artikel? 2 auto’s, ieder jaar op vakantie, luxe eten, uitstapjes, abonnementen, dure cadeautjes, extensions en dan allebei amper werken? En iedere maand geld ontvangen van de ouders zonder schaamte? Dit voelt als een artikel om boze reacties uit te lokken. Zulke schaamteloze mensen zouden dit toch nooit insturen?

  Beantwoorden
 13. Toen wij pasgehuwd waren, hadden we enkel mijn bescheiden inkomen. In het begin van de maand kochten we tandpasta, schoensmeer en andere dringende noodzakelijke dingen. Als er einde maand nog geld was, kon er een film of theaterbezoek af. Onze ouders hebben enkel bijgepast voor een premie van de auto verzekering en een jas voor mij, ik was ondertussen zwanger. Toen mijn man na een jaar zijn achterstallige wedde ontving, hebben we netjes alles terugbetaald. Restaurant bezoeken was heel af en toe. Gedurende jaren was onze enige vakantie: een weekje aan onze Noordzeekust, waar we nog steeds regelmatig naartoe gaan, soms met de ganse familie. Onze kinderen en
  kleinkinderen kijken er elke keer naar uit en het is elk jaar leuker, gewoon een goede wandeling, samen een terrasje doen, een fort graven in het zand en ‘s avonds gezelschapsspellen in de bar.

  Beantwoorden
 14. Wat me opvalt:
  * Als één van de salarissen wegvalt, kan zelfs de huur niet meer betaald worden.
  * Ze leven al 2 jaar boven hun stand (11k gedeeld door 500 = 22 maanden geleend). Mogelijk komt er nog een tweede kind, waardoor moeders nog zeker geruime tijd (bijna) 3 dagen blijft werken.
  * De man in kwestie wil een eigen bedrijf beginnen in een sector waar je toch fors zal moeten investeren (denk gerust aan minimaal 50k voor aanschaf van bus en gereedschap) terwijl er géén (€0) spaargeld is. Niet eens een buffer. Lekker het handje ophouden bij paps en mams als de wasmachine stuk gaat. Compleet financieel afhankelijk van een geldinfuus van de ouders op je 30e. Waar is het misgegaan?
  * Ze zegt haar kind zelf met familie op te vangen. Leuk en zo, maar er is niet eens geld om überhaupt naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal te gaan. Het is dus geen keuze, maar noodgedwongen.
  * Ze vindt niet dat ze gekke dingen doet, maar kan als bijna dertiger samen met een partner (die óók inkomen heeft) niet in haar eigen levensonderhoud voorzien. Dan doe je m.i. dus véél te gek. Iets met tering naar de nering zetten.

  En helemaal koekoek:
  * met een kind van 1 naar een binnenspeeltuin of pretpark – die wordt net zo blij of blijer van een bezoek aan een kinderboerderij (en eigenlijk nu al verpest).
  * verjaardagscadeaus van €200 en een cadeau voor een kind van 1 à €150. Elk jaar is een mijlpaal.
  * je kind van 1 als excuus gebruiken om met drieën naar een all you can eat-restaurant te gaan – ik weet niet of ik moet huilen of lachen.

  Beantwoorden
 15. Gratis geld ophalen bij je ouders, want die hebben het financieel heel goed, en zelf geld met bakken uitgeven en nergens naar kijken, waaraan je het uitgeeft. Tijd voor een dure sessie bij de psycholoog want er zit nogal wat scheef in jullie hoofden. Vakantie jaartje overslaan en met een paar besparingen kan je binnen 1 jaar 11K terug betalen. Tevens een budgetcoach inschakelen zodat jullie beiden weer met de voeten aan de grond staan en niet naast je schoenen lopen.

  Beantwoorden
 16. Meer mensen die opa en oma hier ook onverantwoordelijk vinden?

  – Je gaat geen eigen bedrijf kunnen starten als je geen inleg hebt
  – Je gaat NEVER een hypotheek krijgen zonder eigen inleg en met schuld (hoewel ze die wel zullen verzwijgen, zo onverantwoordelijk zijn ze wel). Meeliften met de huizenmarkt is ook een spaarpot voor je oude dag, dus als dat enigszins kan is dat echt heel belangrijk die kans te pakken
  – Ze kunnen geen enkele tegenslag zelf opvangen

  Je leert je kind niet in het nu te leven, je leert je kind, schoonzoon en kleinkind financieel gevaarlijk gedrag aan. Die gaan echt in de problemen komen als de opa en oma ooit (om welke reden dan ook) niet kunnen bijspringen.. Prima en lief als je je kind een keer helpt als die een onvoorziene tegenslag heeft, maar elke maand 500 euro voor luxe klinkt heel erg onverantwoord.

  Beantwoorden
  • Natuurlijk, die zijn compleet debiel om geld voor dit doel uit te lenen. Als ze enigszins gezond verstand hebben, snappen ze al dat ze dit nooit meer terug gaan zien. Vinden ze misschien niet erg.

   Beantwoorden
 17. ik zou mijn eigen kapot schamen om geld te lenen voor leuke dingen te doen. je moet zelf meer werken. jullie zijn nog net een stel kleine kinders die weten ook niet wat geld is. triest trouwens dat je ouders dit ook doen.

  Beantwoorden
 18. Haar ouders stimuleren dit gedrag, omdat haar moeder op jongere leeftijd borstkanker heeft gehad is destijds doorgedrongen dat het leven zo afgelopen kan zijn. Ze hebben maar 1 kind en die willen ze voorzien van voldoende financiële armslag om van het leven te genieten. Ik denk dat deze maandelijkse bijdrage deze ouders een goed gevoel geeft. Ze kunnen het ook als een vooruitbetaling van een gedeelte van de erfenis ervaren, maar in dat geval zouden ze haar dochter en haar gezin niet in de waan moeten laten dat het terugbetaald moet worden. Ik denk dat haar ouders moeite hebben met loslaten en dat ze die afhankelijkheid ook fijn vinden. Dat geeft immers het gevoel dat ze nodig zijn, dat ze belangrijk zijn. Al met al: ik vind dat de ouders de grootste veroorzakers van deze situatie zijn. Ze hebben hun enige kind teveel in de watten gelegd en doen dat nog steeds. Hun dochter hierdoor heeft geen zelfrespect en laat het zich aanleunen. Wat ik niet begrijp is de schoonzoon, waar is zijn trots? het is een stel zonder gezonde eigenwaarde.

  Beantwoorden
 19. Het is idd een beetje van de zotte. Pak dan die 500 euro aan om je schulden af te lossen.
  Hoe kun je nou lekker op vakantie, kleding kopen, uit eten etc, maar wel zoveel schuld hebben.
  Als ik het geld had dan zou ik het misschien ook aan mn kind geven, maar dan wil ik wel even de rekening zien, en dan vooral de schulden.

  Beantwoorden
  • Hoe leidt €500 lenen om schulden af te lossen tot een beter resultaat (een eventuele lagere of terug geschonken rente daargelaten)…?

   Beantwoorden
 20. Je creëert als ouders ook een probleem. Wat als ze wegvallen, en daarna de erfenis opraakt. Tuurlijk moet je niet heel je leven alleen vooruit kijken, je mag ook in het hier en nu leven.
  Voor degene die zeggen dat ze “maar” 3 dagen werkt; dat is alleen een probleem als je luxe dingen wilt of het beter wilt dan de buren.
  Ik ben thuismoeder, ik wil alleen maar tijd doorbrengen met mn kindje. Wij hoeven geen dure auto, een groener grasveld of een grote schuld.

  Beantwoorden
 21. Niet normaal, zo makkelijk geld van een ander uit geven en dan ook nog aan extensions en vakantie, als je wat wilt bereiken.moet je investeren en concessies doen, jullie kindje is 1 jaar vraagt nog om niets, alleen verzorging, nee dit is niet o. K, ouders zouden ook verstandiger moeten zijn!

  Beantwoorden
 22. hier kan nog heel veel bespaard worden op uitstapjes, vakantie, kapper moet dat echt zo vaak? en dan hoef je niet te lenen , ik heb het heel moeilijk gehad na mijn scheiding met mijn 2 kinderen maar ik vertikte het om bij mijn ouders te lenen , ik had mijn trots , jullie zijn nog jong al die hebbedingetjes en kleren worden minder belangrijk met ouder worden

  Beantwoorden
 23. Ik was een beetje verbaasd.
  Zelf zou ik geen geld uitgeven, wat ik niet heb.
  Daar heb ik altijd alles voor gedaan, en dat lukte ook.
  Er is bijna overal wel een mouw aan te passen.

  Wij houden ook echt van lekker eten.
  Dat kan met een klein budget en kruiden en groenten uit eigen tuin.

  Ik moet er niet aan denken om zoveel schulden te hebben.
  Daar zou ik echt van wakker liggen, is mijn ervaring uit het verleden.
  Dan maar een tandje terug, en alle financieën wel op een rijtje.

  Ik mijn ogen moet dat ook makkelijk kunnen met dit budget.

  En met dit budget kan je makkelijk een huis kopen, waardoor je maandelijks minder vaste lasten heb.

  Bijzonder vind ik ook dat de ouders ook gewoon iedere maand vrijwillig (?) bijspringen.
  De keren dat wij uit pure noodzaak iets van ouders moesren lenen, kan ik op 1 hand tellen.
  Dat was dan ook met een paar maanden weer terugbetaald.

  Vind je het niet veel leuker om gewoon trots op jezelf te zijn, dat je in staat bent om je eigen boontjes te doppen?

  Ik denk echt dat dat heel makkelijk kan, als je zou “willen” .

  Ik denk dat dat inderdaad het punt is.
  Dat geef je zelf ook aan.
  Dat je dat eigenlijk niet wil.

  Misschien kan je het eens een paar maanden uitproberen.

  En sparen kan al met 10 euro per week/maand.
  Zoveel hoeft het niet te zijn.
  Ik vind het een sport om te sparen.
  Ook al zijn het maar kleine bedragen.

  Kom op, jullie kunnen het!!
  Zo kunnen jullie een goed voorbeeld zijn voor jullie kleine.

  Beantwoorden
  • “En met dit budget kan je makkelijk een huis kopen, waardoor je maandelijks minder vaste lasten heb”. Ik weet niet in welk land u leeft, maar de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland was (in 2023) €418k. Als ze dat al kunnen financieren, kunnen ze dat bij lange na niet makkelijk betalen. Toen de rente ~1% was misschien, maar nu niet (meer).

   Beantwoorden
 24. Ik wist echt niet wat ik las. Wat een totaal gebrek aan realiteitszin en volwassen inzicht, dit ook in relatie tot een groot deel van Nederland dat het iedere maand met 2 -3 kinderen van een stuk minder moet doen. Hoe durven deze mensen te klagen dat ze iedere maand tekort komen? En hoe dom kun je als ouders zijn om deze dik volwassen mensen met een kind tegemoet te komen in hun belachelijke gebrek aan financieel zelfbeheer en zelfdiscipline! Sommige mensen leven echt in een bubbel en zijn verwend tot op het bot….

  Beantwoorden
 25. Wat een achterlijk verhaal. Is dit fake News? Ala het waar is dan is het vreselijk gênant. Hoe moeten we die maandelijkse lening zien? Is dat een voorschot op de erfenis? Als haar ouders rijk zijn en een eigen bedrijf en koophuis hebben dan zal dochter enkele tonnen gaan erven.
  Als we het zo moeten zien dan is haar gedachte gang nog wel te begrijpen. Nu krijgt ze per maand uitbetaald wat over een paar jaar sowieso van haar zal zijn.

  Beantwoorden
 26. te idioot voor woorden. overigens die 500 euro per maand die je van ouders krijgt is inkomsten en dien je op te geven bij de belastingen.

  Beantwoorden
 27. wat een raar verhaal dit.
  dit noem ik boven je stand leven.
  waarom zou je elke maand zoveel geld willen lenen ? of denk je dat je het uiteindelijk niet hoeft terug te geven en het giften van je ouders zijn ?
  je zegt ze kunnen het missen. dat komt op mij over dat je er ook gewoon op rekent dat je het krijgt en dat je het niet als een lening ziet maar als kadootje om je leuke dingen van te doen.
  schaamteloos dit !

  Beantwoorden
 28. Als de ouders zoveel geld hebben, is de lening waarschijnlijk een voorschot op de erfenis (wat ze nog niet hebben gezegd). Het lijkt me alleen niet handig om je leven zo in te richten. Zet het geld van je ouders apart op een spaarrekening, deels op die van je kind. Dan doe je er iets nuttigs mee.
  Ik ben het eens met de mensen hier dat deze manier van leven zeer onhandig is. Een tijdje de lening stopzetten en met ‘minder’ leven daar doe je jezelf echt niet tekort mee. Het creëert een soort realisme rondom geldzaken en een dankbaarheid in de periode dat je het beter hebt, zo weet ik uit eigen ervaring.

  Beantwoorden
 29. Waarom zoveel verontwaardiging en tips hoe ze goedkoper kunnen leven..

  Zij leeft haar leven, haar ouders weten dat en zijn er oké mee en waarschijnlijk is dit al met de erfenis op te lossen…
  als niemand er last van heeft en kanker al een les aan de familie heeft geleerd laat ze

  Je kan niet elkaar veroordelen en ik weet wel, naarmate jou ouder bent en je kinderen heb je ook meer inkomen enzo, misschien is dit dan wel een goed idee…..

  Ik zou in elk geval willen pleiten om niet zo veroordelen te reageren als niemand jou iets vraagt en zij een leven beschrijft waar iedereen tevreden mee is.

  groetjes Brenda

  Beantwoorden
 30. Mijn ouders zijn ook op deze manier jarenlang “gesponsord” door mijn opa en oma. Inmiddels zijn ze in de 60 en kunnen nog steeds niet rondkomen met wat ze hebben. Opa en Oma zijn inmiddels niet meer in leven dus nu wordt er bij mij aangeklopt als er geld tekort is.

  Zelf heb ik niet kunnen studeren omdat ik van mijn ouders meteen na de middelbare school moest gaan werken om thuis financieel bij te dragen. Jarenlang veel gewerkt, gespaard en in de avonduren cursussen gevolgd en daardoor nu een kei leuke baan, eigen huis en kan als alleenstaande moeder met 2 kinderen goed rondkomen met netto ongeveer hetzelfde inkomen als jullie hebben. Ook spaar ik iedere maand een vast bedrag voor onvoorziene uitgaven, maar ook op de spaarrekening van de kinderen komt iedere maand een vast bedrag zodat zij als ze dat willen kunnen studeren.

  Laatst geweigerd voor mijn ouders een nieuwe droger te kopen omdat ze wel al 2x dit jaar op vakantie zijn geweest. Dit wordt mij door hen ook kwalijk genomen en hierdoor is onze band helaas verslechterd. Wat ik wil meegeven is stel het financieel onafhankelijk worden niet steeds uit, met dit uitgavenpatroon stoppen en eigen verantwoordelijkheid nemen wordt steeds moeilijker en je wilt niet over 30 jaar iedere maand geld moeten lenen bij je kinderen als je ouders er niet meer zijn. Geef het goede voorbeeld voor je dochter!

  Beantwoorden

Plaats een reactie