Onze kinderen (14 en 16) moeten aan het gezin bijdragen, dat gaat van hun bijbaantje af

| ,

Mijn dochter Fieke heeft een bijbaantje als oppasser

Iedere vrijdagavond past ze op twee kleine meisjes (4 en 2 jaar) in de straat. De ouders gaan dan iets samen doen of juist allebei apart. Die avond past Fieke van 19u tot 23u op. Veel hoeft ze niet te doen, want de meisjes gaan vroeg naar bed. Het komt er op neer dat ze de hele avond languit op de bank ligt. Ze eet dan wat chips en drinkt cola. Volgens mij krijgt ze rond de 5 euro per uur. Dit komt neer op 80 euro per maand. En dat voor een beetje tv kijken! Dat zou ze thuis ook doen en dan krijgt ze er geen geld voor.

Mijn zoon Gert-Jan is vakkenvuller

G-J krijgt tussen de 5 en 6 euro per uur. Hij mag van mij de hele zaterdag werken. De rest van de tijd moet hij van mij en mijn man echt aan school besteden. Bovendien wil hij z’n vrienden graag zien en gaat hij naar de sportschool. Ik schat dat hij zo rond de 140 a 150 euro verdient per maand. Soms wat meer of minder. In de vakanties mag hij van ons meer werken, als zijn schoolwerk er maar niet onder lijdt.

We proberen onze kinderen geldbewust te maken

Het gaat ons echt niet om het extra geld, maar we willen de kinderen leren dat je hoort bij te dragen. We nemen ze bewust mee met boodschappen doen en dan zien ze dat het enorm veel geld kost om zoveel eten en drinken in huis te halen. Ook de verzorgingsproducten krijgen ze van ons en dat is een flinke hap in het budget. De kinderen krijgen tevens zakgeld iedere maand, zodat ze dingen kunnen doen met vrienden. Ze kopen zelf verjaardagscadeaus voor vrienden. Daarbij krijgen ze kleedgeld. Als ze niet uitkomen, krijgen ze van ons de rest van de kleding. Alles binnen het normale. We doen niet mee aan merkkleding. Willen ze meer of andere kleding, extra spullen, dan kunnen ze daar zelf voor sparen. Ze gaan (tot nu toe) mee met ons op vakantie. Dit betalen wij allemaal volledig.

We willen ze leren dat àls ze geld verdienen, een percentage naar ons gaat

We vragen van beide kinderen 15% van hun inkomen. Dit moeten ze ècht overmaken. Je kan wel zeggen: “We verrekenen het met het zakgeld of dit of dat, maar dan is niet duidelijk wat er nou eigenlijk met het geld gebeurt. We willen laten zien dat alles wat kost.” Als ze 18 jaar zijn en nog thuis wonen, vragen we kost en inwoning. Dat zal zo rond de 250 euro liggen. We geven ze nu ook inzage in hypotheek-, zorg-, internet-, boodschappen- en tv-kosten. Sommige kinderen hebben geen idee. Dat vind ik onverantwoord. Ik wil ze voorbereiden op het echte leven.

Sommige ouders vinden me overdreven

Ze vinden het niet nodig om geld te vragen. “De kinderen moet je juist verwennen nu ze bij je zijn”, zei laatst een ouder tegen mij. Ik ben het daar echt niet mee eens. Dan vallen ze ineens in een gat als ze op eigen benen staan. Het sprookje is dan voorbij en ze hebben geen enkel benul van financiële gezondheid.

FENNA

104 gedachten over “Onze kinderen (14 en 16) moeten aan het gezin bijdragen, dat gaat van hun bijbaantje af”

 1. Om 15 procent van hun bijbaan te vragen vind ik persoonlijk echt te gek voor woorden. Je kan je kinderen ook op een andere manier bewust van geldzaken maken, maar hier werken ze zelf voor en zoveel verdienen ze op die leeftijd toch al niet. Zijn ze volwassen zitten ze niet meer op school en werken ze dan vind ik kostgeld zolang ze thuis wonen wel op zijn plaats.

  Beantwoorden
  • Als je goed leest zie je dat ze naast hun baan ook nog zakgeld krijgen en kledingstof plus alle verzorgingsproducten. Ik ben het wel met deze moeder eens. Mijn kind van 14 kan door haar autisme momenteel geen baantje aan. Zij krijgt haar zakgeld best wel aardig bedrag en kleedgeld en moet daar alles van doen. Standaard verzorgingsproducten die koop ik maar haar verf of make up etc moet ze zelf kopen.

   Beantwoorden
   • Daar is onder andere kinderbijslag ook voor. Ik vind het idioot dat ze van zo’n beetje verdiend geld nog 25% moeten afgeven. Toen mijn zoon een bijbaan had, mocht hij alles zelf houden, maar toen hij ging werken moest hij wel een bedrag betalen. Dat heeft nooit moeilijkheden gegeven en hij kan prima met geld omgaan. Sorry hoor, maar vind dat die ouders zich kapot moeten schamen. Maar dat is mijn mening.

    Beantwoorden
    • ik ben het volledig met je eens. ik was n alleenstaande ouder met 1 dochter. Toen ze naar de middelbare school ging mocht zij het kindergeld houden maar daar moest ze alles zelf voor kopen. Nóóit problemen gehad of problematisch geweest. In uitzonderlijke gevallen kochten we samen haar kleding en deelden we de kosten.

     Beantwoorden
  • dat ben ik wel met je eens Elsa nu nog geen bijdragen wel als ze volwassenen zijn of echt werken wat wel kan met de bijdragen nu is het sparen voir ze voor later zal niet veel worden maar wel leuk voor ze

   Beantwoorden
  • Sorry ik vind dit ook te gek voor woorden, heeft niks met opvoeding te maken meer met gierigheid. Als je die 15% nu zou innen en stiekem voor ze zou sparen zou ik nog zeggen. En om nu al te zeggen dat zij zodra ze 18 Jr zijn ze dan 250,- kostgeld moeten betalen bizar gewoon Zou je niet eerst wachten om te kijken wat hun inkomen is als 18 jarige.? Gierigaards zo zie Fenna en haar man. Ben bang dat hun kinderen niet vaak bij hun op bezoek zullen komen eenmaal het huis uit zijnde. Sterkte !

   Beantwoorden
   • sorry ik vind het raar dat je het hun zo leert om zo jong al geld van hun af pakt eigenlijk vanplaats dat je ze leert sparen doe je het zo erg raar maar goed ieder hun eigen opvoeding

    Beantwoorden
    • ‘een flinke hap in het budget’ pardon? je hebt toch zelf kinderen gekregen? je doet alsof het een gunst is dat ze verzorgingsproducten van jullie krijgen. wat een belachelijke zaak zeg. had dan geen kinderen gekregen.

     Beantwoorden
 2. Wat kosten verzorgingsproducten voor kinderen precies dat dit een enorme hap uit het budget is?

  Kost en inwoning is niet iets wat je als huiseigenaar vraagt, maar aanbiedt (tegen geleverde arbeid, niet geld, dan heet het kostgeld vragen).

  Beantwoorden
  • Hier leren ze toch niets van. Je geeft ze hun geld weer terug in de vorm van zakgeld en andere produkten. Geef dan minder kleedgeld, zodat ze direct zelf bepalen waar ze hun verdiende geld aan uitgeven. Omgaan met geld is namelijk leren keuzes te maken die passen bij je budget. Zodra jongeren dat kunnen, komt het later wel goed bij ze met de vaste lasten en de boodschappen. Daarnaast, je dochter krijgt geen 4 euro per uur om tv te kijken, maar omdat ze op dat moment verantoordelijk is als 14-jarige voor het leven van een peuter en kleuter. Ze is de nachtwaker van het meest waardevolle bezit van je buren.

   Beantwoorden
   • Oh zo blij dat je dit schrijft ik had precies dezelfde gedachte! Kleedgeld geven maar bijleggen als het te weinig is, daar leer je alleen maar van dat budgetteren niet nodig is. Hetzelfe geldt dan voor de verzorgingsproducten.

    Beantwoorden
  • nou hier een huis vol krullenbollen en reken maar dat er bij mijn pubers aardig wat door heen gaat. van deze vrouw weet je niet waarom, maar ik weet uit ervaring dat het zeker wel veel kan zijn. als je er dan ook nog medicatie bij hebt omdat je kinderen niet gezond zijn. loopt het snel op.

   Beantwoorden
    • voor krullend haar heb je veel meer spullen nodig, dan simpel een potje gel. Zeker als je de cg methode volgt en een krullenkapper af en toe bezoekt.

     Mbt het artikel ik vind 15% best veel, sparen jullie die dan voor ze of waarop is dat gebaseerd?

     Beantwoorden
     • hahahaha doe normaal hoor met je ‘krullend haar kost meer’, als het over zoiets moet gaan, is het einde zoek. poh wat een zelfmedelijden. cg methode is trouwens ontzettend goed budget-proof te doen, kan ik uit ervaring zeggen.

     • hahahaha doe normaal hoor ‘krullend haar kost meer’, als het over zoiets moet gaan, is het einde zoek lijkt me. poh wat een zelfmedelijden. cg methode is trouwens ontzettend goed budget-proof te doen, kan ik uit ervaring zeggen.

 3. Waarom de kinderen geld laten afstaan op deze jonge leeftijd? Als ouders zijn jullie 100% financieel verantwoordelijk voor jullie kinderen. Daarnaast is er ook zoiets als kinderbijslag en kindgebonden budget die jullie voor jullie kinderen krijgen. Kinderen waar jullie zelf voor hebben gekozen.
  Je kunt ze ook de waarde van het geld bij brengen door met ze potjes te maken en ze te leren sparen voor hun doelen. Dan zijn ze pas echt bewust bezig voor hun eigen toekomst. Om ze nu al op te zadelen met dit soort dingen vind ik te ver gaan.
  Voor kost en inwoning geld vragen terwijl ze nog studeren is ook weer next level. Steun je kinderen in het opbouwen van een leven zolang ze nog studeren in plaats van meteen bij hun 18de over te gaan op ze te laten betalen. In deze tijd is dat al helemaal vragen om problemen. Juist dan vallen ze financieel in een gat vol schulden.

  Beantwoorden
  • Ik denk dat het juist goed is in deze tijd. de staat verwacht dat je betaalt voor vanalles vanaf je achttiende dat bedenken ouders niet. problemen ontstaan omdat ze geen nee kunnen incasseren. bewustwording daar gaat het om. zo gauw ze ook iets kunnen dragen dan laten dragen. zo geef je, je kind vertrouwen dat die dat kan. in plaats van het sprookje van mama te moeten leven.

   Beantwoorden
  • Ik ben het helemaal met je eens, als kinderen gaan werken is het pas het moment om kostgeld te vragen. Al zou ik zelfs dan nog liever hebben dat mijn dochter meer spaart in plaats van geld aan mij te geven.
   Ik las dit artikel met grote verbazing, het lijkt wel een parodie.

   Beantwoorden
   • parodie? eerder een nachtmerrie voor die kinderen, ze lijken eerder een last dan een lust en hoe die Fenna over haar dochter praat zo laatdunkend.

    En dat hele willen bij brengen betreft de kosten van het leven raakt kant noch wal

    Beantwoorden
  • vreselijk hoe jij reageert… Dat is wat al gaande is. verwende kinderen met e bike naar school. want zelf fietsen is te zwaar. handje open houden
   en pff waarom werken pappie en mammie betalen toch alles. Je ziet t al in de werksfeer. overbelast zijn ze als ze iets moeten doen. 5dagen werken ho maar. ik krijg er de …….. van… van die kak verwende kinderen. de economie gaat naar de kloten. … Ga zo door…..

   Beantwoorden
 4. oei, ik vind de reacties niet mals. Mijn jongens zijn 6 en 7. Hun vader leerde thuis niks over geld en kan er niet mee omgaan. Ik leerde alleen te sparen maar als ik vragen had over hypotheek of belasting dan ‘ging mij dat niks aan’…dat vond ik bij de start van mijn zelfstandig leven een groot gemis, ik moest alles zelf ontdekken want ik wist alleen maar hoe ik moest sparen. Mijn jongens moeten alles over geld van mij leren. Ik vind de gekozen constructies zo gek nog niet. Bij 100% financiele verantwoordelijkheid voor je kinderen hoort ook ze over geld en wat alles kost laten leren. Dat kan op deze manier of welke manier een ouder ook kiesr. Als ze het maar leren. Ik ga hier t.z.t wel iets van overnemen en zet het geld dan weg voor hun studie ofzo. Bedankt voor jullie verhaal.

  Beantwoorden
  • Je zult als kind maar zulke bekrompen ouders hebben.
   Laat ze genieten van hun eigen zuur verdiende inkomsten, en vermoei ze niet met je financiële huishouding.
   De generatie ouders van tegenwoordig willen de kinderen veel te veel papieren.

   Beantwoorden
   • o ze mogen best leren sparen of trucjes leren hoe om te gaan met geld maar dat ze hun verdiende geld terwijl ze nog jong zijn en hier zelf voor werken en de afgestaan 15% word ingepikt omdat papa en mama de 14 jarigen “nog” meenemen op vakantie hahaha en dit ook geld kost ja duhhh wauw lijken wel ongewenste kinderen. ik kan hier zo niet mee

    Beantwoorden
 5. inplaats van mee te betalen voor het huishouden, kun je ze ook verplicht laten sparen van het verdiende vakantiebaantje.
  50% zou hier op zijn plaats zijn.
  van de andete 50% kunnen zezelf beslissen wat ze daarmee gaan doen.

  Beantwoorden
  • helemaal mee eens. Ouders zijn verplicht om financieel voor de middag te zorgen tot hun 18e. Alles wat ze verdienen met n baantje mogen ze zelf houden maar ook in hun behoeften zelf betalen tenzij het om nodig kleedgeld gaat….

   Beantwoorden
   • Dan ben je echt een grote egoïst. Ze bedienen nog geen 5 euro per uur in een supermarkt . En je kiest zelf voor kinderen. Dan zijn de kosten voor jouzelf. Wij verdubbelde het loon om mijn dochter te motiveren naast school te werken.

    Beantwoorden
  • ze hebben het toch niet slecht? in deze tijden moet je ze op alles voorbereiden. de meeste kinderen worden soft opgevoed, en als er wat gebeurd staan ze met de handen in hun haren. niks geen gepamper. de jeugd van tegenwoordig kunnen het niet meer an. depressie hier, depressie daar. zielepoten zijn het dankzij hun ouders. aanpakken is de enige oplossing, maar op een subtiele wijze.

   Beantwoorden
 6. Wat goed dat je er zo over nadenkt en de kinderen wil meegeven wat alles kost. Het leven is niet gratis en zo maak je ze alvast bewust daarvan. Bedankt voor het delen.

  Beantwoorden
 7. Wat goed dat jullie je kinderen zo leren met geld om te gaan. Ook heel goed dat jullie ze inzage geven in al jullie kosten. Ik ben het helemaal eens met deze visie: zo leren ze ten minste met geld omgaan. Het is de ouder’s verantwoordelijkheid om kinderen groot te brengen tot zelfstandige individuen. Van jullie kinderen weten we nu al: dat worden mensen die begrijpen dat je hard moet werken als je iets wil bereiken! Jullie hebben hun afdracht duidelijk niet nodig en dragen zelfs bij als ze niet uitkomen als ze iets willen kopen, dus de kinderen komen echt niets tekort. Dus ik denk dat het heel goed is om dit van ze te vragen.

  Beantwoorden
 8. Natuurlijk is het heel belangrijk dat kinderen een goede financiële opvoeding krijgen, en het is geweldig dat deze ouders daar al actief mee bezig zijn. Ik weet alleen niet of het besef van ‘vaste lasten’ veel bijdraagt.

  Wat mijns inziens een hogere prioriteit verdient, is het besef dat geld lenen echt geld kost (dus een voorschot op zakgeld moet met rente worden terugbetaald), en geld sparen/beleggen geld oplevert.

  Beantwoorden
 9. Top! Leer ze maar wat de waardevan geld is,en dat je ervoor moet werken. Sparen.voor grote uitgaven is helemaal niet verkeerd. Bij ons waren ze alle 3 van het aanpakken, werken en sparen. De oudste kon er een mooie verlaging van z’n hypotheek mee verkrijgen,de andere 2 zijn student en moeten het dien met Duo en een bijbaan. Krijg je hele keuke zelfstandig kinderen van die zich ook in deze dure tijden prima weten te redden.
  Ik zou zelf hun overgemaakte geld op een spaarrekening zetten en meegeven als ze het huis uitgaan.

  Beantwoorden
 10. Top! Leer ze maar wat de waarde van geld is,en dat je ervoor moet werken. Sparen voor grote uitgaven is helemaal niet verkeerd. Bij ons waren ze alle 3 van het aanpakken, werken en sparen. De oudste kon er een mooie verlaging van z’n hypotheek mee verkrijgen,de andere 2 zijn student en moeten het doen met Duo en een bijbaan. Krijg je hele leuke zelfstandig kinderen van die zich ook in deze dure tijden prima weten te redden.
  Ik zou zelf hun overgemaakte geld op een spaarrekening zetten en meegeven als ze het huis uitgaan.

  Beantwoorden
 11. wat een goed idee, vooral 15% van het verdiende geld echt overmaken per bank, heel leerzaam voor de rest krijgen de kinderen gewoon alles maar leren tegelijkertijd, dat niet alles wat je verdient maar voor jezelf kan gebruiken omdat in de praktijk een groot gedeelte naar wonen en leven gaat. dat terrasje is mazzel hebben. en inderdaad hoe kan je verwachten van je kinderen dat ze het gewoon doen op eigen benen na jaren van pamperen ouders die de hele tijd zeuren dat het niet vanzelf komt en dan de kinderen hun zin geven. ben het volledig eens met de tekst “soms mensen had beter geen kinderen moet neem” vrij vertaald komt deze opmerking neer op “sommige mensen hadden beter geen kinderen moeten nemen”. ten eerste gaan wij mensen daar niet over je krijgt ze, of krijgt ze niet! meeeens? jazeker maar dan wel vanuit dit perspectief, Kinderen verwennen is kindermishandeling. daar moest ik ook over nadenken en inderdaad kijk maar om je heen. verwende ruggegraat loze wezens die alles van Gucci weten maar geen moer van tegenslag en succes. en juist in tegenslag leer je veerkrachtig te zijn en bouw je zekerheid op. op voeden is niets anders dan je kinderen voorbereiden op wat komen gaat. en dat valt niet altijd mee.

  Beantwoorden
 12. Wat ongeloofelijk raar. verdient 5 euro per uur maar door papa en mama 4.25. lekker dan wees blij dat je kinderen werken en niet maar bij jou lui op de bank zitten. geen idee of jullie voor ze sparen of beleggen onzinnig om dat wisselgeld wat ze je nu betalen in je zak te houden. 250 kostgeld want na je 18de word je duurder? je bent tot je 21ste financieel verantwoordelijk voor je kinderen. Mijn Vriendin had een zelfde soort ouders ze zou nooit hard genoeg werken of genoeg verdienen die is nog net niet gevlugd op haar 18de. Voor je het weet gaan je kinderen op kamers om je te ontwijken en begraven ze zich lekker in de schulden.

  Beantwoorden
  • Zodra onze kinderen een normale baan hadden en dus niet meer op school zaten, getaalden ze 300,00 kostgeld per maand. Wij hebben wel altijd hun ziektekostenverzekering betaald zolang zij nog thuis waren. Zodra ze de deur uit gingen was dat voor hun eigen rekening en als opstart voor hun nieuwe leven, kregen ze het in de loop der jaren door ons gespaarde kostgeld mee. Hadden ze een leuke verrassing en een goede start.

   Beantwoorden
 13. jammer dat de ouders willen profiteren van hun eigen kinderen, door ze geld af te troggelen.
  Je hebt zelf voor kinderen gekozen, dan ook al de lasten betalen die daar bijhoren.

  Beantwoorden
 14. Dat je je kinderen leert bewust met geld om te gaan dat kan ik begrijpen en zie ik als erg positief. Dat je hen voorbereid op het echte leven door inzage in alle kosten te geven vind ik voor de leeftijd van een 14 jarige wel erg ver gaan: horen ze ook wat jullie exact verdienen? En mogen zij dan ook zeggen dat dat wel erg makkelijk verdient is met jouw baan? Erg vreemd… Dat je 15% van het geld af laat staan waar zij voor hebben gewerkt (of dat nou makkelijk verdiend is of niet doet niet ter zake) vind ik ronduit belachelijk. Leer hen liever die 15% apart te zetten zodat ze er later zelf wat aan hebben, desnoods op een rekening waar ze een x aantal jaren niet bij kunnen. Zodat ze een begin van hun startkapitaal hebben voor als ze straks zelf verantwoordelijk zijn. Dan heb je ze iets geleerd en een goede start meegegeven in plaats van hen het gevoel te geven dat ze hun zuurverdiende geld moesten afstaan aan krenterige ouders!

  Beantwoorden
 15. ik vind die leeftijd een beetje te jong ik zou eerddr zeggen vanaf 18 jaar , en dan 50euro permaand verplicht naar de spaarrekening voor later als ze groter zijn

  Beantwoorden
 16. dat je kinderen iets bij wilt brengen en wilt voorbereiden op het echte financiële leven, daar sta ik wel achter. Maar dat je 15% vraagt van hun salaris, en je ook kinderbijslag ontvangt, en daarnaast mischien ook kindgebonden budget dan zeg ik nee. Dan ben je een dief van hun portemonnee en ook notabe ouders van. En als je kost en inwoning vraagt zodra ze 18 worden tja veel ouders doen dat. Ik zou het persoonlijk nooit vragen aan mijn 4 kinderen

  Beantwoorden
 17. Wauw, wat een bijzonder ondoordachte reacties. En de boodschap komt totaal niet over ofzo.

  Ik vind het knap dat jullie ze nu al zo met geld leren omgaan. Ik heb twee zoons van 11 en 7 jaar, en als ik zie hoe onbewust zij zich zijn van hoeveel alles kost en als ik dit hun niet ga leren dan vallen ze straks enorm op hun plaat wanneer ze dingen zelf moeten gaan betalen.

  Ik heb diep respect dat er nog ouders zijn die hier goed mee omgaan, ipv hun kinderen door en door te verwennen en financieel niet op te voeden. Want dat is ook opvoeden.

  Hoe je dit invulling geeft moet je als ouder zelf weten. Het kan op meerdere manieren. Hopelijk is dit even een hart onder de riem na de vorige reacties. Goed bezig.

  Beantwoorden
 18. Ken iemand die een beetje zo doet maar lang niet zo extreem, dit is totaal de.plank mis slaan. Kinderen snappen niks van bijvoorbeeld hypotheek, ook al leg je ze het 200x uit. Die mevrouw die zegt dat je met fysieke spaarpotje moet werken snapt beter hoe kinderen dingen beleven. Maar die persoon die ik ken die ook enigszins zo bezig is haalt al het mooie uit de kind moeder relatie en haar gezin wordt meer een bedrijf zonder liefde. Deze personen begrijpen liefde, geborgenheid en opgroeien niet.

  Beantwoorden
   • welke bank zit jij …. daar wil ik ook bij…… geld op rekening zetten. leverd al heel lang geen rente op……
    onder welke steen slaap jij….;)

    Beantwoorden
    • Bij diverse banken in diverse Europese landen. Ik verplaats het naar daar waar het het meest oplevert (binnen kaders). Als je een beetje geld hebt, is dat de moeite. Maar ook in Nederland krijg je nagenoeg overal rente – in meer of mindere mate. Of het de inflatie overstijgt is een ander verhaal. Maar slaapt u gerust verder bij de Nederlandse grootbanken…

     Beantwoorden
 19. Ik vind het goed dat zij hun kinderen bewust laten worden wat alles kost. Persoonlijk vind ik het op die leeftijd wel erg veel geld. Ik zou het zelf niet zo doen. Misschien is het een idee dat je het geld in elk geval voor hun opspaart, dan kunnen ze het later weer terug krijgen en hebben ze een mooie statt. Onze dochter van 20 vragen we 200 euro kostgeld. We hebben dan wel een aparte aanbouw voor haar gemaakt, met eigen keuken wc en douche. Ze woont dus een beetje op haar zelf. Ik spaar de helft daarvan en als ze het uit gaat krijgt ze dat weer terug. Maar dat weet ze nog niet. Ik vind het zelf niets meer dan redelijk om een bijdrage te vragen. Aangezien we er behoorlijk wat kosten aan hebben gehad. Maar dit is ook iets wat we van tevoren met haar besproken hebben.

  Beantwoorden
 20. Helemaal mee eens, Mimi. Over de top, vind ik het. Bijbaantjes zijn er zodat de desbetreffende kinderen van hun eigen verdiensten wat leuks kunnen doen. Niet om aan ouders een deel af te moeten staan. Al goed dát ze een bijbaan hebben! Daarvoor moet je ze niet afstraffen door je handje op te houden. Over welk ‘sprookje’ hebben we het hier? Ezeltje Strekje, denk ik…

  Beantwoorden
 21. Als het financieel noodzakeliijk is snap ik het. Maar als dat niet het geval is zou ik dat geld niet willen gebruiken maar op een spaarrekening zetten. Die, als ze het huis uitgaan, heel goed van pas komt.
  En reken maar dat ze zo op een hele fijne manier bewustwording m.b.t. sparen krijgen

  Beantwoorden
 22. dit is echt te gek
  kinderen laten betalen van hun bij baantje .zo is de zin zo weg .als ze echt gaan werken is dat wat anders dan zou ik het weg leggen voor als ze op zichzelf gaan .

  Beantwoorden
  • Ja, inderdaad. Dat is net zoiets als kinderen die hun eigen zakgeld moeten verdienen. Dat heb ik ooit meegemaakt toen ik nog een bijbaan had. Dat werkt niet echt motiverend , als je verplicht een bijbaan moet hebben. En het was echt niet zo dat ze bij dat meisje thuis armlastig waren, ze hadden daar genoeg geld om hun dochter een basisbedrag aan zakgeld te geven. Ik kreeg elke week zakgeld tot mijn 18de. Als ik meer geld wilde ,moest ik dat zelf verdienen,voor.mijn gevoel klonk dat heel redelijk

   Beantwoorden
 23. Kinderen zijn nog zo jong.
  Goede financiële voorlichting is prima.
  Ik vind het al knap dat ze nu al werken.
  Mijn kinderen gingen pas werken op hun 16/17.

  Laat ze lekker nog hun leven leiden.
  Er kan nog genoeg ellende komen op hun pad.

  Beantwoorden
 24. Ik vind het echt volkomen belachelijk om 15% van de kinderen hun bijverdienste in te pikken. Ze zijn nog zo jong. Ze werken toch voor extra geld dus ze zijn niet lui! En wat gemeen om te zeggen dat babysitten alleen maar bankhangen, cola drinken en chips eten is. En tot overmaat van ramp dit ook nog eens gaan vergelijken met bankhangen thuis. Dat is toch echt niet hetzelfde hoor! Als de kinderen straks volwassen zijn en werken kunnen ze nog altijd kostgeld geven. Onze zoon krijgt alles van ons en wat hij bijverdient mag hij zelf houden. Toch is hij niet verwend en weet hartstikke goed met geld om te gaan. Ik vind het ‘over de top’. Als de kinderen straks uit huis zijn dan zou je nog eens graag willen dat ze thuis waren!

  Beantwoorden
  • Inderdaad wel. heel erg kort door de bocht van Fenna. Haar dochter is wel de hele avond verantwoordelijk voor 2 kleine kinderen. !

   Beantwoorden
 25. Zodra onze kinderen een normale baan hadden en dus niet meer op school zaten, getaalden ze 300,00 kostgeld per maand. Wij hebben wel altijd hun ziektekostenverzekering betaald zolang zij nog thuis waren. Zodra ze de deur uit gingen was dat voor hun eigen rekening en als opstart voor hun nieuwe leven, kregen ze het in de loop der jaren door ons gespaarde kostgeld mee. Hadden ze een leuke verrassing en een goede start.

  Beantwoorden
 26. Wat een bekrompen reacties hier zeg. maarja, de gemiddelde Nederlander heeft dan ook weinig financiële opvoeding gekregen. Als je geen zakgeld had gegeven omdat ze een bijbaantje hebben was het waarschijnlijk wel prima geweest. Er wordt niets ingepikt, er wordt iets belangrijks geleerd.

  Jij kiest ervoor om de cashflow inzichtelijk te maken. Hartstikke goed!

  Kinderen begrijpen meer dan je denkt. Wij hebben ze (10 en 8) ook uitgelegd hoe de hypotheek werkt, dat geld lenen rente kost. En ook dat wij bewust een dag minder werken en dat belangrijker vinden dan een duurder huis.

  Wij proberen ze te leren dat geld sparen handig is, maar dat je vooral ook je geld voor je moet laten werken als t even kan. Dus naar de bank voor rente en de oudste heeft interesse om een klein beetje geld te investeren voor iets langere termijn. Denk aan bijv. aandelen (ETF’s, maar ook van crypto hebben ze gehoord). Interessant om te bespreken wat risk en reward doen.

  Beantwoorden
  • ik vind ook dat deze ouders het prima doen, respect! Deze kinderen gaan voorbereid het financiële leven in. Je hebt het goed verwoord, ook mooi hoe jullie dit doen.

   Beantwoorden
 27. ik vind het geen gekke gedachte je kinderen bewust te maken van geld en de waarde ervan.
  Maar persoonlijk zou ik geen geld innen bij mijn kinderen. Ik heb voor mijn kinderen gekozen en wist waar ik aan begon, ook qua financiën.

  Maar goed, wat als ze het geld dat ze int apart zet op twee rekeningen en dit teruggeeft zodra ze … een eigen huis gaan kopen of trouwen oid. Dat zou me nog een mooie bestemming zijn voor het geld. (Doet ze niet, vermoed ik. Maar dat lijkt me een hele leuke financiële meevaller voor de kinderen).

  Beantwoorden
 28. Wat n vreemd verhaal! Ik denk dat je ze meer leert van bijv kleedgeld geven en dan bijhouden hoeveel ze nog overhouden na een aankoop (dure schoenen + dure broek in 1 maand kan niet dus keuzes maken) en geld pas uitgeven als je het hebt. Ze werken er hard voor en dan aan je ouders moeten afstaan?

  Beantwoorden
 29. Hallo lieve mensen wat een gezeur opvoeden moet je leren wat voor het ene kind werkt werkt voor de andere niet. Ik vind dat deze mensen stinkend hun best doen Petje af Dat er mensen zijn die het anders doen en bedenken prima Allemaal het gevolg van inkomen opvoeding inzicht en mogelijkheden. Laat iedereen in z’n waarde zeker bij opvoeden is al moeilijk zat. Jeannette 70 jaar moeder van 4 kinderen tussen de 30 en 42 en 7 kleinkinderen tussen de 3 en 15 jaar

  Beantwoorden
 30. wauw. 15% inleveren met wat ze verdienen op die leeftijd. dus 15% loon, kindgebonden budget en kinderbijslag. mooie verdiensten is dat. Je kunt je kinderen ook anders leren om met geld om te gaan. Daarbij ben je financieel verantwoordelijk voor je kinderen tot 18 jaar en heb je een zorgplicht tot 21 jaar. Daaronder valt geen geld innen. Daarbij als je kinderen 18 jaar oud zijn, wil je eventjes €250 – vangen. Waar moeten hun dat van betalen (los van jullie zorgplicht). Enig idee wat ze moeten betalen? oh ja. dat weet je natuurlijk. basisbeurs is absoluut weinig (€99,- momenteel). Zorgtoeslag is ook niet veel, wat ze nodig zijn voor de ziektekostenverzekering. Daarbij is het verstandig om een begrafenis verzekering en een wa verzekering voor particulieren af te sluiten. Ze moeten geld hebben voor kleding en schoolgeld en boeken/licenties moeten betaald worden en dan willen pa en ma ook nog eventjes €250,- beuren. Hoe jaag je je kinderen het huis uit. Zo dus. Kinderen leren om te gaan met wat alles kost en bewustwording van geld, leer je echt niet door geld af te troggelen van je kinderen. Schaam je als ouder zijnde.

  Beantwoorden
  • Klopt als een bus wat je zegt. Vanaf hun q8e kostgeld betalen dat is kassa tjing tjing voor deze ouders want welk kind van 18 kan op die leeftijd al een huis of een kamer vinden? Lijkt alsof ze die kinderen alvast aan het idee willen laten wennen dat de maandelijkse “kost en inwoning)betalingen fors zullen gaan stijgen lol

   Beantwoorden
 31. wij hebben onze 2 kinderen nooit geld gevraagd toen ze werkten en nog thuis woonden, zelfs onze nu schoonzoon heeft een paar jaar bij ons ingewoond en heeft niets hoeven te betalen. ze hebben mooi kunnen sparen voor het huis en auto, en ze gaan heel bewust en goed met hun geld om.

  Beantwoorden
 32. rond uit belachelijk..dit is echt een enge manier van opvoeden,dit is niet bewust maken maar profiteren want je krijgt immmers kinderbijslag en kinderen kosten nu eenmaal geld. De ouder zorgt en niet anders om.
  schandalig om 250 pm te vragen als ze 18jr zijn, als je het financieel niet wil dragen moet je niet aan kinderen beginnen.

  Beantwoorden
 33. Het geld dat gevraagd wordt door de ouders zou op een aparte spaarrekening kunnen worden gezet. als de kinderen uit huis gaan kan het gespaarde bedrag aan hen worden meegegeven.

  Beantwoorden
 34. Wat weerstand oproept is de houding en toon van deze ouder: de denigrerende manier waarop er over de oppasbaan van haar dochter gesproken wordt, de veelheid van wat de kinderen al dan niet ‘mogen’, het dwingen van de kinderen om op de hoogte te zijn van de financiële zaken van hun ouders, de verplichting om kostgeld te betalen i.p.v. verzorgd te worden en als klapper op de vuurpijl: “wij doen niet aan merkkleding” Dit klinkt als een dominante moeder die haar eigen overtuigingen opdringt aan haar kinderen i.p.v. een moeder die met liefde en zorg haar kinderen de ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen

  Beantwoorden
 35. Nou nou nou wat een onzinnige reacties.
  Heel goed om je kinderen bewust te maken en met geld leren omgaan.
  Deden wij ook jaren geleden en ze zijn blij dat we ze dat geleerd hebben.
  Hoeveel kinderen hebben tegenwoordig al schulden.
  Gewoon blijven doen, is een goede les voor het leven.

  Beantwoorden
 36. Daar is onder andere kinderbijslag ook voor. Ik vind het idioot dat ze van zo’n beetje verdiend geld nog 15% moeten afgeven. Toen mijn zoon een bijbaan had, mocht hij alles zelf houden, maar toen hij ging werken moest hij wel een bedrag betalen. Dat heeft nooit moeilijkheden gegeven en hij kan prima met geld omgaan. Sorry hoor, maar vind dat die ouders zich kapot moeten schamen. Maar dat is mijn mening.

  Beantwoorden
 37. Wat een gierige ouders, dan hadden ze gewoon geen kinderen moeten nemen pff. en Fieke heeft thuis geen kinderen om op te passen. Er word gewoon neer gepraat op het babysitter beroep.
  Mooi om te zien dat we weer terug gaan naar de Kinder arbeid tijden

  Beantwoorden
 38. Zet het dan opzij voor ze, maar ga er niet je eigen gat in je begroting mee dichten. Wat onsympathiek en zeker geen les die ik m’n kinderen mee zou willen geven.

  Beantwoorden
 39. Een ieder doet het op z’n eigen manier. Bestaat er een goed of slecht??
  Wij hebben onze dochter geleerd het geld van haar bijbaan voor de helft op haar spaarrekening te zetten.
  De opbrengst van de spullen die ze verkocht op koningsdag gingen voor de helft naar een door haar gekozen goed doel.
  Nu ze volledig werkt betaald ze kostgeld. Dat stort ik op een generatiesoaarrekening voor later.
  Trots dat ze dit jaar na 6 jaar haar wandelschoenen weer heeft opgepakt en wandelt voor goede doelen.
  Ze heeft geleerd hoe met geld om te gaan.

  Beantwoorden
 40. Economie is de wetenschap van keuzes maken. Goed leren omgaan met geld, gaat over het maken van keuzes, want je kunt je geld maar een keer uitgeven.
  Wees niet zo bepalend! Pubers ontdekken wie ze zijn, wat ze mooi vinden, wat ze belangrijk vinden. Alles moet bespreekbaar zijn, ook de financiën, dat is heel goed. Maar als jij als ouder gaat bepalen hoe ze het moeten doen ontneem je ze vrijheid, eigenheid en creativiteit. Pubers moeten de ruimte krijgen hun eigen (financiële) fouten te maken.
  Ik heb 3 kinderen, 20, 16 en 14, ons doel is ze schulden vrij en financieel zelfstandig het huis uit te laten gaan. De oudste heeft net zn eerste auto gekocht, betaald zijn eigen vaste lasten zelf. Heeft nu het plan om in 1,5 jaar 50k te sparen en dan voor een koophuis te gaan. Hij weet precies wat alles kost. Mooi plan vind ik, dus hij betaald geen kostgeld. Om de week koken hij en zn vriendin op zondag voor ons, dan betalen ze de boodschappen en dan eten we superlekker!

  Beantwoorden
 41. Financieel opvoeden is belangrijk, helemaal gelijk in! maar de manier waarop de mama het hier doet? Heel gek… ze werken voor hun geld, dat noem ik al financieel verwantoordelijk zijn. Je kan ze leren hier een deel van te sparen, dat moet je later van je inkomen ook. Maar het van ze afnemen en daarna weer geld toestoppen?

  Ik moest 300 euro betalen + mijn eigen kleding, eten en alles kopen toen Ik een eigen inkomen had. dat inkomen was krap 1000 euro en ik kon nog amper sparen voor mijn toekomst. Dit heeft de band met mijn ouders zeker geen goed gedaan. helemaal niet omdat ze van dat geld uiteindelijk een grote luxe reis geboekt hebben. Als ouder doe je echt niet altijd wat best is, verder doordenken is ook een wijze les voor ouders. Je kind komt niet voor niets amper nog op bezoek eenmaal ze uit huis zijn.

  Beantwoorden
 42. Wat een bekrompen gedachten heeft deze moeder. Arme kinderen. Vroeger betaalde ik echt geen kostgeld en dat soort maffe dingen. Zij betaalden alles voor mij. Leerden ons wel sparen voor doelen. Wou je eerder je doel bereiken dan moest je maar een bijbaantje nemen. Ook integreerden ze in stapjes kleine taken in huis zodat je wist hoe je moest koken, kleding wassen etc. Leukste vond ik nog voir iedereen koken want dan mocht ik de boodschappen doen en zelf bepalen wat wij aten. Hier is alles goed gekomen en ik ken maar 1 persoon die een beetje aan lage waal is geraakt.Dat is degene die een soort vergelijlbare opvoeding op financieel gebied heeft gehad zoals beschreven in de artikel

  Beantwoorden
 43. Mijn kinderen moeten de helft wat ze verdienen op hun spaarrekening zetten. Met de rest mogen ze doen wat ze willen maar op is op. Zien wij dat je niet spaart dan moet de helft naar ons aks zijnde kostgeld zodat wij dat kunnen sparen. Gelukkig alle 3 niet te lui om te werken. De oudste 24 heeft nu een huis gekocht alleen. Het sparen al die jaren heeft goed nut gehad.

  Beantwoorden
 44. jeetje, geld afstaan op deze leeftijd, poeh ik hoop dat ze nog langs komen als ze volwassen zijn, jullie lijken me fantastisch lui pff

  Beantwoorden
 45. Te bizar voor woorden dit. Als jouw kind op volwassen leeftijd een fulltime baan heeft, dan kun je inderdaad geld voor kost en inwoning gaan vragen. Laat die kinderen asjeblieft kind zijn. Laat dat meisje lekker “tv kijken” en daar 5 euro per uur mee verdienen. Echt zo zielig dit. Jullie kiezen ervoor om kinderen te nemen, zij hebben daar niet voor gekozen.

  Beantwoorden
 46. Ik vind het in principe een goede zaak dat ze iets inleveren zodat ze zich bewust zijn van de kosten van het levensonderhoud. Als ze volwassen zijn worden ze daar ook mee geconfronteerd. ik zou alleen, zonder dat ze het weten, een spaarrekening voor hun openen waar het op wordt gestort. Als ze dan 18 jaar zijn hebben ze een leuke zakcent.

  Beantwoorden
 47. Loon uit bijbaantjes mocht ik zelf houden, het grootste gedeelte werd op een spaarrekening gezet, vanaf 18 betaalde ik al mijn rekeningen zelf, telefoon, zorgverzekering, etc. Ook betaalde ik kostgeld: 10 euro per dag. dit geld was een bijdrage aan gas, water, licht en boodschappen maar ook voor het draaien v.d. was e.d.

  veel geleerd, nooit geklaagd.

  Beantwoorden
 48. Effectief werken je kinderen voor jou zonder dat je hun werkgever bent. Hoe je er ook tegenaan kijkt gaat het hier werkelijk, en juridisch en meer belangrijk strafrechtelijk, om chantage van minderjarigen. Lekkere les geef jij ze mee zeg!!! Leer je kind omgaan met geld door monopoly te spelen en laat ze hun eigen geld verdienen.

  Beantwoorden
 49. Je kunt ze beter leren hoe te sparen..Ze gaan het namelijk later nog zwaar krijgen met hoge huizenprijzen, rekeningen, etc. Leer ze hoe ze snel en efficiënt kunnen sparen. Nu laat je ze een deel aan jullie afdragen ipv dat je ze leert om slim met geld om te gaan… Ze kunnen het juist zo goed gebruiken.

  Beantwoorden
 50. 1. spaar je het dan voor ze..? lijkt me wel redelijk dat als jullie dat doen dat jullie ze op hun 18e kunnen verassen.
  2. op 18e als je kinderen studeren naar de universiteit of hbo gaan is het lastig om ernaast te gaan werken fulltime. dan moeten ze betalen:(ruim gerekend)
  250 kostgeld
  160 Zorgverzekering
  50 abonnement
  100 eten/kleding
  30 verzorging
  400 rijlessen
  100 spaarrekening
  xxx schoolgeld

  nou arme kinderen… dat je ze nu al kwelt met kosten. spaar die 15% voor rijlessen/schoolgeld ofzo.

  dat je ze kostgeld later gaat vragen als ze een goede baan hebben en thuis wonen dat is helemaal normaal maar nu met van alles opzadelen. absurd Is het gewoon. ik vraag me serieus af waarom je die ene 10tje van je dochter wilt afpakken.. wat kom jij tekort? want zo creeër je juist monsters die later van alles willen kopen zodra ze uit huis zijn. dat ze niet meer krenterig willen leven of zo bekeken willen worden. leer ze sparen en dat ze het pas mogen uitgeven met een bepaalde doel of bij je bank een rekening openen dat ze er pas bij kunnen bij een bepaalde leeftijd.

  succes ermee

  Beantwoorden
  • helemaal mee eens Je leert ze pas EERLIJK sparen als ze zelf verzorgproducten en extra kleding laat betalen hun eigen verdiende loon Dat ze daar verantwoordelijk voor zijn.Beseffen wat alles kost.De ouders moeten heel erg oppassen dat ze met de goede bedoelingen dit doen 15% en 250 euro.Anders riekt het naar iets anders en wekt verkeerd vertrouwen

   Beantwoorden
 51. Ik schrik hier enorm van! Ik hoop oprecht dat er een melding hiervan gemaakt wordt. Dit is geestelijke kindermishandeling. Jullie hadden werkelijk nooit kinderen mogen krijgen.

  Beantwoorden
 52. ik vind het wel gek dat ze 15% aan jullie moeten afstaan, ze krijgen dat dan weer terug in de vorm van zakgeld. ik vind dat een vreemde gedachte. als ze het toch weer terugkrijgen waarom moeten ze het eerst afstaan dan ?
  je hemelt op dat jullie de vakanties volledig betalen, volgensmij is dat niet meer dan normaal hoor dat je als je met je kids op vakantie wil dat je dat betaald. leer ze dan die 15% te sparen dan weten ze hoe dat moet ipv oh ik leg wel bij als je niet uitkomt want dat is wat ze nu leren.

  Beantwoorden
 53. Interessant artikel al snap ik het aanvullen van het kleedgeld, in het kader van de financiële opvoeding, niet. Of je stelt het budget bij of de conclusie is pech gehad.

  Onze dochter wilde ook kleedgeld. Dat was prima maar daar hebben we wel goed over gesproken. Wat eronder valt (sportkleding bij ons niet), hoe duur winterjassen zijn. En dat je altijd iets achter de hand moet houden en dat we vinden dat ze er representatief bij moet lopen.

  In het algemeen hebben we onze kinderen zeer prijsbewust opgevoed en we hebben ze geleerd om na te denken over aankopen in plaats van impulsief te handelen.

  Heb ik het echt nodig. Ga ik het echt gebruiken. Kan ik hetzelfde bereiken voor een lagere prijs. Watcis de toegevoegde waarde van merkkleding en schoenen (geen!)? Dat soort vragen.

  Qua speelgoed hebben we veel ‘geleend’ via markplaats. 2e hands kopen en later weer verkopen. Heeft nauwelijks geld gekost.

  Een kleuter is met Sinterklaas vaak evenblij met een vel leuke stickers als met iets duurs. Het is ook maar net welk enthousiasme je daar als ouders over mee geeft. Doe je neerbuigend over 2e hands dan creër je mensen die meer geld “nodig” denken te hebben dan in werkelijkheid echt nodig is.

  We zijn supertrots dat onze kinderen (14 en 18) vanuit tevredenheid al jaren niet goed weten wat ze op hun verjaardag willen en ook qua kleding zijn ze totaal niet veeleisend. Gelukkig zijn zit ‘m misschien juist wel in het niet nastreven van het hebben van veel of dure spullen. Die oudere Android met sim only van 7,50 per maand (7K mb) doet ook alles wat ze willen. De nieuwste Iphone is ten opzichte van dat niks meer en daarmee zeker niet de meerprijs waard. Wij ontlenen geen eigenwaarde aan deze statussymbolen. Vinden het eigenlijk een beetje sneu zelfs dat Iemand er van overtuigd is dat je zoiets wel moet hebben.

  We hebben de kinderen ook geleerd wat meeloopgedrag is en welke ‘domme’ dingen daar vaak uit voortkomen. zoals drugsgebruik, een nicotineverslaving en alcohol gerelateerde problemen (geweld, ongelukken). Deze voorbeelden zijn ook nog eens ‘dure hobby’s’. Onze kinderen worden serieus blij van een glas water. Ik zeg: opvoeding geslaagd!

  Beantwoorden
  • Wat ik nog even wil toevoegen is dat het geld wel hebben om ze allerlei dure dingen te geven. Ze krijgen overigens ook echt wel wat. Dochter kreeg rijbewijs en zoon doet aan wielrennen op hoog nivo, wat ook veel duurder is dan menig andere sport.

   We gaan veel op vakantie (uiteraard hanteren we daarbij ook het principe meer voor minder). Zo kost de 4 weekse reis naar Amerika bij een organisatie al 16000 exclusief kosten ter plaatse (eten/benzine/excursies maar heb ik door er zelf werk in te steken hierop al 6000 bespaard en is de reis qua accomodaties in onze ogen mooier en luxer geworden dan het reisvoorstel van de reisorganisatie.

   Ook qua boodschappen leven we vorstelijk. ik haal iedere maand zo’n €1000 originele winkelwaarde in huis, maar betaal er gemiddeld minder dan €300 per maand voor. Ons gezin is dus 4 personen en grote eters.

   Goedkoper leven is niet moeilijk, het is een mindset.

   Beantwoorden

Plaats een reactie