De keerzijde van vier handen op één buik

| ,

Iedereen kent wel het programma vier handen op één buik. Daar komen jonge meiden in beeld die zwanger zijn en besluiten voor het kindje te zorgen. Deze jongeren hebben een steuntje in de rug nodig. Vaak schetst de media in dit programma het beeld dat het vaak om probleemjongeren gaat. De meiden hebben vaak geen baan en kampen met verschillende problemen. Vaak is vader niet (positief) in beeld. Maar wij willen laten zien dat er ook een andere kant is. Er zijn ook jonge meiden (tienermoeders) die goed voor een kindje zorgen en die alles op de rit hebben. Lastig? Ja, soms, want je bent nog jong. Maar vaak kun je jong ook goed voorbereid het gezinsleven starten! Lees mee met onze knappe jonge mama Chellie.

1. Wat dacht je toen je ontdekte dat je zwanger was?

Ik was zo blij. Ik belde meteen huilend mijn vriend op. Hij verstond er niks van… Hahaha.

2. Op welke leeftijd ben je zwanger geworden en was dit echt bewust? 

Ik was 22 en het was absoluut bewust. We wisten dat het niet geheel vanzelf mogelijk was en we kregen daarom begeleiding van de gynaecoloog. Het heeft uiteindelijk ruim 2 jaar geduurd. 

3. Wat vonden je ouders er op dat moment van? 

Die waren heel erg blij en opgelucht dat het dan eindelijk zover was. 

4. Hoe waren jouw bevallingen? 

Het waren 3 hele verschillende bevallingen. Wel alle 3 thuis, maar ik heb vaak genoeg in het ziekenhuis gezeten vanwege premature weeën. 

De eerste keer was met 38+1 weken… vrij ontspannen, ontsluiting verliep netjes en ik kon de weeën goed opvangen tot ze mijn vliezen braken met 8 cm en ik op het bed begon te spartelen als een visje op het droge. 

De tweede keer met 38+3 weken werd ik midden in de nacht wakker van het spontaan breken van mijn vliezen. Mijn ouders hadden net onze oudste dochter opgehaald en de verloskundige wilde eigenlijk weer naar huis gaan, want ik had maar 4 cm ontsluiting en dat ging nog wel even duren volgens haar. Maar ik was ondertussen onder de douche gesprongen en voelde vrij snel dat het niet lang meer zou duren. En ja hoor, ik mocht meteen weer plaats nemen op bed en met 5 min was ze er. Ik stuurde mijn moeder een foto van de baby en die reageerde met “van wie is die baby?”. 

Bij onze zoon schrok ik ook ‘s nachts wakker door het breken van mijn vliezen, maar hij had iets minder haast als z’n zus en trok steeds z’n koppie weer terug. Maar na zo’n 3 uurtjes was hij met precies 37 weken geboren. Zijn zussen zaten beneden met mijn ouders in spanning af te wachten en ze renden meteen naar boven toen hun papa groen licht gaf. 

5. Hoe was de verdeling van taken tussen jou en je partner?

Mijn vriend nam na de bevalling altijd 3 weken vakantie op en zo konden we altijd samen een ritme erin krijgen met de baby, andere kids en huishouden.

6. Heb je een opleiding afgemaakt? Hoe denk je daarover?

Ik was op mijn 17e klaar met mijn opleiding en ben trots op mijzelf dat ik het af heb gemaakt, ondanks ik toen ook al fulltime werkte. School is gewoon erg belangrijk. 

7. Hoe heb je dat financieel allemaal gered, want ja, baby’s zijn duur!

Wij hadden toen al beiden een vaste baan en daarnaast heeft mijn vriend ook altijd als semi profvoetballer gespeeld. 

8. Wat zou je adviseren: jong of wat ouder aan kinderen beginnen?

Beetje afhankelijk van de situatie. Maar als jullie er beiden aan toe zijn en jullie een fijne relatie hebben, dan moet je zeker je gevoel volgen. 

9. Wat zijn de voordelen van jong mama zijn?

Persoonlijk vind ik het een groot voordeel dat als de kinderen “volwassen” zijn, dat ik zelf ook nog een leuke leeftijd heb. 

10. Wat is jouw gouden tip aan andere jonge mama’s? 

Laat je niks wijsmaken door anderen en trek je niks aan van zogenaamde goed bedoelde adviezen, omdat jij als jonge mama het zogenaamd niet zou kunnen weten. 

Plaats een reactie