Twinkelbella geeft samen met Kids en Kurken depressie een stem

| ,

Mensen begrijpen nog altijd niet of te weinig van postnatale depressies. Er heerst nogal een taboe op. Want ja, hoe kan je nou niet blij zijn terwijl je baby geboren is? Wie zit er nou niet op een roze wolk? De waarheid is helaas helemaal niet zo rooskleurig. Stiekem hebben veel vrouwen last van een postnatale depressie. Het wordt tijd dat we daar openlijk over praten. Maak depressie bespreekbaar! Saskia Hardeman blogt en vlogt onder de naam Twinkelbella – ze heeft enorm veel volgers – en heeft hier in het verleden zwaar mee te kampen gehad. Zij is de eerst die aftrapt met het verbreken van dit taboe. Wij geven met Kids en Kurken de depressie gerelateerd aan de zwangerschap een stem.

1. Hoe heb jij je zwangerschap ervaren?
Mijn zwangerschap was door mijn prenatale depressie een hele moeilijk tijd. Bij mijn beide twee zwangerschappen heb ik deze diagnose gekregen en ben ik hier ook voor behandeld. Het meest moeilijke vond ik om afstand te doen van het ideale plaatje van een zwangerschap.

2. Hoe was jouw bevalling?
Beide keren heb ik een keizersnede gekregen. In eerste instantie zou dit gepland zijn, maar bij allebei de kindjes is het een spoedkeizersnede geworden. 

3. Op welk moment merkte jij dat er iets aan de hand was?
Ik merkte beide keren dat ik niet kon genieten, ik mij begon af te zonderen van alles wat anders belangrijk voor mij was, en ik gewoon een heel ander mens werd. 

4. Kan je omschrijven hoe je je in de donkerste periode voelde?
Leeg. Vooral heel leeg. Alsof mijn hoofd verdoofd was en er alleen maar watten in zaten. Ik wilde niets meer. 

5. Waardoor ben jij hulp gaan zoeken? En hielp het echt?
Doordat ik niet meer kon functioneren en dit voor mijn omgeving ook lastig werd, omdat wij in eerste instantie niet wisten wat er aan de hand was. Het hielp niet direct, maar het hielp wel. Zonder hulp van artsen en medicijnen had ik het niet gered. 

6. Denk je dat jouw depressie te voorkomen was?
Nee, doordat het in mijn persoonlijke geval hormonaal is, kan het niet voorkomen worden. Ook niet met medicijnen. 

7. Wat was denk je de oorzaak van de postnatale depressie?
In mijn geval de hormonen. 

8. Had je bij beide kindjes een depressie?
Ja, bij allebei. Bij mijn zoontje was het vrij snel na de bevalling voorbij. Bij mijn dochter pas na twee jaar na de bevalling. 

9. Denk je dat je bij de derde (stel dat je die krijgt) weer een depressie ontwikkelt?
Dat is niet te zeggen. Maar aangezien het twee keer is gebeurd, is de kans groot dat het de derde keer ook gebeurt.

10. Wat is jouw gouden tip aan iemand die denkt dat zij een postnatale depressie heeft?
Zoek hulp. Altijd. 

11. Denk je dat de band tussen jou en je kind schade heeft opgelopen door de slechte start?
Dat is iets waar ik altijd bang voor ben geweest, maar waar ik nu wel van denk dat dit niet het geval is. 

12. Hoe vind je dat je maatschappij met postnatale depressies omgaat?
Het is een onbekende ziekte en doordat mensen het niet kennen is het ook heel lastig te begrijpen. Ik denk dat het minste dat wij kunnen doen is om aandacht te geven aan deze ziekte. Zodat steeds meer mensen er van horen en het toch wat meer bekendheid krijgt.

Wil je meer over Saskia lezen en zien kijk dan hier voor haar Instagram en hier voor haar website.

Plaats een reactie