Borstvoeding in het openbaar, wat vinden we er nou eigenlijk van?

|

Borstvoeding. Van oudsher een handeling door moeder aan pasgeborene, om eerste voeding te verschaffen totdat kind in staat is ander voedsel tot zich te nemen.

Naar gelang de “beschaving” toetrad, tot de diverse culturen dees aard, werden naast de edele delen, tevens andere lichaamsdelen bedekt. In onze huidige gemeenschap zelfs soms tot het preutse aan toe.

Als tegengeluid zijn er natuurlijk onze naturisten, die het maar al te heerlijk vinden om met hun blote sterretje op de fiets te stappen, om zich door de puurheid van de natuur te laten omarmen.

Nu valt er heel wat te discussiëren over wat te bloot is en wat niet. Het moge duidelijk zijn dat het op kantoor niet gepast is je gasten te ontvangen in een doorschijnend zwart kanten negligé, en om nou in 3-delig pak op het strand te liggen met 35° Celcius is ook best gek te noemen.

Het is dus ook nog eens plaatsbepalend, dat hele bloot zijn. In de sauna: Ja. In de sprinter van Zwolle naar Staphorst: (even denken) ….nee. Daarnaast is het best belangrijk over voldoende inschattingsvermogen beschikken met dat blote gedoe. Ben je 22 jaar en loop je met je prachtige afgetrainde bolle billen zonder putjes in je stringetje richting de Middellandse Zee op Ibiza, dan is er niets aan de hand. Sta je echter in je nietsverhullende kralen badpak met je door de Costa del Sol gebruinde en gerimpelde 63-jarige huid met je doorgerookte stem een sherry te bestellen in de plaatselijke keurige standtent te Castricum, dan sla je een beetje de plank mis…

En dan komen we op het onderwerp “smaak”. Zoals er voor- en tegenstanders zijn van -ik noem maar even wat- rucola, koriander en marmite, lopen de meningen over “bloot” ook nogal uiteen. In mijn definitie van “beschaafd”, is bloot heel normaal maar hoeft niet iedereen dit te zien.

Maar wat hoeven we verder allemaal niet persé te zien, in mijn optiek?

Nou laten we beginnen met reclames over maandverband, tampons of incontinentiemateriaal. Alsjeblieft! Ok het is echt de normaalste zaak van de wereld en vrouwen hebben er nou eenmaal mee te maken, maar om te zien hoe dat surrealistisch blauwe vloeistofje geabsorbeerd wordt door het één of ander, vind ik echt smakeloos te noemen. En laten we het al helemaal niet hebben over dat vreemd tevreden kijkende mens terwijl ze een middeltje aanprijst tegen een vaginale schimmelinfectie… Luister; een man die zijn ballen scheert, is heden ten dage volstrekt normaal (en hygiënisch) te noemen. MAAR IK HOEF HET ECHT NIET TE ZIEN HOOR!

Van de ballen van de man dan nu terug naar het onderwerp van dit verhaal; de ballen van de vrouw, en wel in hun rol als voedselverstrekkers. Waarom bestaat in vredesnaam discussie over één van de normaalste zaken van de wereld? Omdat er vrouwen zijn die het normaal vinden om borstvoeding in het openbaar, letterlijk open en bloot te geven.

Waarom? Als tegengeluid voor alle preutsheid die er omheen heerst? Om te shockeren?

Het is simpel: Als je jeuk hebt moet je krabben. Als er iets vastzit in je neus, haal je het eruit. Als de zon schijnt en je hebt een onbedwingbare behoefte om te zingen, mens, zing in godsnaam! Als je kindje een dikke poepluier heeft in een chique en druk visrestaurant, dan verschoon je hem. En als je kindje honger heeft op een overvol terras, dan voed je hem.

Aan jou het fatsoen om dit al dan niet open en bloot te doen…

Joe!

Vanessa

Plaats een reactie