Eerste hulp bij zwanger worden; weg met de fabeltjes!

| , ,

Even een kort biologielesje voor degene die zwanger wil worden. De vrouwelijke menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. Deze cyclus begint op de eerste dag dat je ongesteld bent. Echter heb je niet elke dag evenveel kans om zwanger te worden. Tja, je kunt ook alle dagen seks hebben en hopen dat het een keer raak is, maar dat is niet voor ieder stel haalbaar.

De vruchtbare periode is bij vrouwen met een regelmatige cyclus ongeveer tussen de 11e en 16e dag van de cyclus. Rond ongeveer de 14e dag zal er een eisprong plaatsvinden waarbij een rijpe eicel vrijkomt en deze in een tijdsbestek van 12 tot 24 uur bevrucht kan worden. Nu hoor ik je denken: “Huh? Maar ik lees net vanaf dag 11?”. Dit is omdat spermacellen ongeveer 2 tot 3 dagen in de baarmoeder kunnen blijven leven en deze dus nog de rijpe eicel zouden kunnen bevruchten.

Al met al is het voor jezelf handig om je menstruatiecyclus bij te houden. Gelukkig hebben we tegenwoordig hele handige apps en hoef je dit niet elke dag op te schrijven. Veel van de apps geven ook aan de hand van berekeningen aan (als je al meerdere maanden je cyclus hebt bijgehouden) wanneer je vruchtbare periode is. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de koppels die drie keer in de week seks hebben, zwanger zijn binnen zes maanden (mocht alles natuurlijk goed verlopen).

Fabels zijn er genoeg te vinden rondom zwanger worden. Let op: hier een paar fabels op een rijtje!

–        Het zaad wordt beter als je het opspaart voor de vruchtbare periode van de vrouw. Zaadcellen hebben ook niet het eeuwige leven en na 24 tot 70 uur zullen deze ook het lootje leggen, dus tja, wat heeft opsparen voor zin.

–        Oesters en hardgekookte eieren werken stimulerend. Het kan hardstikke lekker zijn en ze zitten boordevol foliumzuur, maar ze gaan je helaas niet extra vruchtbaar maken.

–        Seks hebben on top helpt bij het verwekken van een kindje. Het is een leuk standje die je er zeker in kunt houden, maar het is niet zo dat dit de kans op het verwekken van een kindje verhoogt.

–        Als je vroeg in je cyclus zwanger wordt, is de kans groot dat je een meisje krijgt. Geen idee waar deze fabel vandaan komt, maar de kans is toch echt 50/50.

–        Als je man veel fietst, heeft dit een negatief effect op zijn zaadcellen. Ja, je man zal maar elke dag op de fiets naar zijn werk gaan. Dit heeft gelukkig geen invloed op de kwaliteit van zijn zaadcellen, dus je hoeft hem niet elke dag naar zijn werk te brengen.

Hopelijk hebben we wat fabels kunnen ontkrachten en je iets bij kunnen brengen. Vergeet niet elk koppel, elke vrouw en elke man is anders. Bij de een gaat het allemaal wat makkelijker en sneller dan bij de ander, maar dit hoeft niets te zeggen. Als je meer vragen hebt, wilt een huisarts, gynaecoloog of seksuoloog altijd alle vragen beantwoorden.

Jaaaaaaaaa, Anne en Leila, zijn genomineerd voor de VIVA 400 bi de wereldverbeteraars. Openlijk praten is wat ze willen. En sekstaboes? Die moeten de deur uit! Wil jij ook op hun stemmen, klik dan hier.

Veel liefs,

Anne en Leila, de seksuologen in spe

Plaats een reactie