Tips! Hoe krijg je je kinderen nou aan het eten?

| , ,

Eerst even kort iets over mijzelf. Ik ben Melanie, 28 jaar en moeder van een dochter van 20 maanden. In 2014 ben ik afgestudeerd als voedingsdeskundige. Omdat het bedrijfsleven toch niet helemaal mijn place to be is, ben ik sinds kort voor mezelf begonnen als voedingsdeskundige. Voor Kids en Kurken ga ik maandelijks bloggen over onderwerpen die met voeding te maken hebben.

Nu mijn eigen dochter ruim 1.5 is, is het avondeten hier ook regelmatig een struggle. Je zou denken dat het kind van een heuse foodie natuurlijk voorbeeldig eet. Helaas is dit niet zo. Daarom heb ik wat handige tips verzameld en voor jullie op een rijtje gezet.

Stay positive

Voor elke ouder is het frustrerend wanneer het zoveelste bordje stamppot rechtstreeks richting de vloer gaat. Of wanneer je je weer eens hebt uitgesloofd in de keuken en je kind weigert een hapje te nemen. Belangrijk is om hierbij altijd rustig te blijven, je wilt niet dat je kind negatieve associaties krijgt met eten. Als je je kind forceert om te eten zal dit alleen maar averechts werken.

Weigert je kind te eten? Zorg dan voor afleiding door hem of haar iets te laten vertellen, een liedje te zingen of een spelletje te doen. In de meeste gevallen gaan ze dan gewoon weer eten uit zichzelf. Krijgt je kind een driftbui, wacht deze dan af en bied daarna het eten opnieuw aan. Word vooral niet boos, maar ga zelf rustig door met eten. Hiermee geef je je kind het goede voorbeeld.

Geen schermpjes, wel toetjes

Geen schermpjes aan tafel. Maak van het eten een echt familiemoment door met z’n allen aan tafel te eten en hier ook de tijd voor te nemen. Zo zal je zien dat je kind meer positieve associaties krijgt met eten.

Geef altijd een toetje, ook als je kind niks heeft gegeten. Wel een verantwoord toetje, dus (ongezoete) yoghurt of kwark. Als je van het toetje een beloning maakt, ziet je kind het andere eten als iets negatiefs. Want iets waar je een beloning voor krijgt is in de ogen van een kind iets moeilijks of vies. Dus laat je kind ook een toetje eten als hij of zij het bordje niet heeft leeggegeten. Bovendien is voldoende zuivel belangrijk voor opgroeiende kinderen.

Proeven is key

Proeven is belangrijk. Kinderen moeten soms meer dan 10 keer iets proeven voordat ze gewend zijn aan de smaak. Wil je kind zijn groente niet opeten? Laat ‘m dan in ieder geval een hapje proeven, wie weet gaat het er de volgende keer wel in. Eet je kind overdag wel voldoende? Maak je dan niet te druk. Kinderen kunnen best goed aanvoelen wanneer ze wel of geen honger hebben. Ook kunnen kinderen wat minder behoefte aan voeding hebben in een periode dat ze even iets minder groeien.

Maak liever geen apart eten als je kind weigert iets te eten. Vooral iets oudere kindjes moeten ook leren dat het gevoel dat ze ’s nachts in hun buikje krijgen komt door het avondeten wat ze hebben laten staan. Als je ’s avonds toch een boterham smeert zullen ze deze link niet leggen. Natuurlijk heb ik mijn dochter toen ze nog kleiner was ’s avonds ook wel eens een boterham voorgeschoteld als het avondeten er niet in ging, omdat ik geen zin had in een hongerig kind ‘s nachts. Maar vanaf de peuterleeftijd kunnen kindjes deze link wel gaan leggen.

Verstoppen die hap

Als je wel wilt dat je kind genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt maar even geen zin hebt in een dagelijkse strijd, verstop de groente dan. In pastasaus of stamppot kun je gemakkelijk een heleboel fijngesneden groente verstoppen. Ook kan je van de groente die je serveert heel makkelijk een sausje maken door het even in de blender te stoppen. Gekookte broccoli ziet je kind misschien niet zitten, maar een sausje over de rest van de maaltijd gaat er vaak wel in. Win-win dus!

Sharing is caring

Oudere kindjes kun je ook heel goed betrekken bij het bereiden van de maaltijd. Laat ze zien waar het eten vandaan komt door plaatjes te laten zien of een moestuin te bezoeken. Het is makkelijk om je kind tijdens het koken voor de tv te planten, maar laat ze ook eens meehelpen in de keuken. Zo ontwikkelen ze meer interesse voor hun eten. Je kan een bordje met eten ook leuker maken door bijvoorbeeld een gezichtje van het eten te maken of een vrolijk servies te geven. Of doe eens super gek en leg aluminiumfolie op tafel in plaats van borden!

Mocht je kind met bovenstaande tips nog steeds niet enthousiast zijn over je kookkusten, onthoud dan dat het vaak ook een fase is. Meestal heeft het niet zo zeer met het eten te maken, maar met het gedrag wat hoort bij de leeftijd van je kind. Zorg in ieder geval voor een goede sfeer aan tafel en geef het tijd. Ouderschap is ook trial and error. Kijk wat voor jouw kindje het beste werkt en wat niet.

Mocht je nog andere vragen hebben laat het weten. Volg mij hier op Instagram voor meer tips en inspiratie over voeding of kijk op mijn website.

Liefs,

Melanie

Plaats een reactie