Wat is een burn-out? Is het aanstellerij? Een modeziekte?

| , ,

Wat is een burn-out?

“Burn-out is een modeziekte. De klachten zijn echt, maar men lijdt aan een illusie,” aldus journalist Max Pam. “Het is een psychosomatische aandoening die weer verdwijnt als je een weekje vrij neemt,” ging hij verder met zijn betoog tijdens het interview in het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’.
Er is niets zoveel in de spotlight geweest als de burn-out. Is het een nieuw woord voor overspannen? Is het een modetrend en waait het weer over? Stellen we ons niet gewoon een beetje aan?

Eerst wat feiten…

Overspannen of burn-out?
In 2011 publiceerden bedrijfsartsen, psychologen en huisartsen gezamenlijk de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Overspanning en Burn-out. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen beide. Bij burn-out zijn de klachten meer dan 6 maanden geleden ontstaan. Is er altijd sprake van overspannenheid en staat moeheid en uitputting op de voorgrond. 
Opvallend is dat de werkgroep aangeeft dat een burn-out niet per definitie werkgerelateerd is. Een misvatting die ik vaker tegenkom.

De klachten
Een burn-out kenmerkt zich door psychische klachten zoals: hevige moeheid; concentratieproblemen; piekeren; gespannenheid; niet tegen drukte of herrie kunnen; slaapproblemen; angst en paniek.
Bij de lichamelijke klachten horen: hoofdpijn; duizeligheid; pijn op de borst; hartkloppingen; maagklachten of buikpijn en tinnitus. 

De cijfers
Volgens volksgezondheid.info is er tussen 1991 en 2014 een daling te zien in het aantal meldingen van overspannenheid in de huisartsenpraktijk. Opvallend is wel dat het aantal vrouwen met deze klachten bijna het dubbele is ten opzichte van mannen. 
TNO meldt daarentegen een stijging. Volgens hun cijfers heeft 1 op de 7 medewerkers last van burn-out klachten. Dit zijn meer dan een miljoen werknemers en zorgt ervoor dat stress op het werk beroepsziekte nummer 1 is in Nederland. 
Werkenden tussen de 25 en 35 jaar lopen het meeste risico. 
Laat dat nu net de periode zijn waarin veel vrouwen klimmen op de carrière ladder én moeder worden. 

Aanstellerij of toch niet?
In de eerste week van mijn ziekmelding zat ik vol ongeloof thuis. Dit kon mij toch niet overkomen? Net in een nieuwe baan. Ik schaamde me kapot. Verstijfd zat ik uren op de bank. Ik vond mezelf zwak en de grootste sukkel op aarde. Na een paar dagen dacht ik zelfs dat weer aan het werk gaan de beste oplossing was. Maar mijn huisarts had me op het hart gedrukt tenminste 2 weken thuis te blijven. En dat deed ik. 
In de week die daarop volgde viel ik in een diep zwart gat. Mijn hele systeem schakelde uit en ik kon alleen maar beven van angst. Moeheid en gejaagdheid wisselden elkaar af, en putten me totaal uit. Het lukte me niet eens meer om aan tafel te zitten tijdens het avondeten. Het geklets van de kinderen werd me zelfs teveel. En het ergste, ik kon niet meer voor mijn kinderen zorgen. 

Daarom noem ik de visie van Max Pam op burn-out pure onwetendheid. Want niets is sterker dan een moederhart. En dat je je werk niet meer kunt uitvoeren is één ding, maar wanneer je niet meer voor je kinderen kunt zorgen, moet het wel heel erg zijn. En dat was het.

JOLIEN

Plaats een reactie