Je baby is er…en dan? 5 slaaptips voor de eerste drie weken van de newborn

| , ,

Je bent euforisch, je baby is geboren en jullie zijn ‘ineens’ een gezin. Je krijgt alle hulp van de kraamzorg over de verzorging van je kleintje, groei en voeding. Maar wie geeft jou uitleg over slaap? Ik doe dat!!

Gedurende de eerste drie weken slapen baby’s veel, zeker 16 uren. Je baby heeft veel melatonine meegekregen van jou en dat zorgt ervoor dat slaapmomenten voorbeeldig verlopen. Dit is vaak het punt waarop ouders denken: ‘Wow, dat gaat soepeler dan verwacht’. En dat is ook zo, alleen voor sommige ouders is dit helaas van korte duur. Rond week 4 merken ouders namelijk dat de slaapmomenten minder goed gaan. De oorzaak? De melatonine die jij als moeder meegegeven hebt raakt op en je baby is nog niet in staat om deze zelf aan te maken. Ik kom op deze fase nog terug in een volgend blog, maar voor nu:

5 slaaptips tijdens de eerste drie weken:

* Zorg ervoor dat je je baby faciliteert in het verkrijgen van minimaal 16 uren slaap.

* Houd je baby niet langer wakker dan 40-60 minuten. Doe je dit toch, dan loopt je baby het risico om oververmoeid te raken. Om verwarring te voorkomen: het is de bedoeling dat je baby ook echt slaapt tussen die 40-60 minuten, niet dat je hem dan pas het bedritueel opstart en je baby in bed legt.

* Inbakeren kan op deze leeftijd, alleen doe het veilig en zorg ervoor dat je inbakert met de armpjes naar beneden. Vaak is het in deze weken ook nog niet nodig, omdat je baby op jouw melatonine heerlijk slaapt!

* Laat je baby de eerste drie weken overdag in het licht slapen. Zo kan je baby het onderscheid leren maken tussen de dag en de nacht.

* Houd de gewichtstoename van je baby goed in de gaten. Het eerste doel is natuurlijk om terug te komen op het geboortegewicht, om vervolgens verder te groeien tussen de 180 gram tot 320 gram per week. Goede slaap helpt bij groei en ontwikkeling!

Houd, tijdens de eerste drie levensweken van je baby, het verloop van slaap goed in de gaten. Heb jij vragen over deze fase? Stel ze vooral in de comments hieronder of onder de post op Instagram!

xoxo Aletta

Plaats een reactie