9 echte ontwikkelingsgerichte Sint cadeautips

| , ,

Ik ben moeder van drie kinderen. De oudste is een meisje en daarna kwamen er twee jongens. Wij hebben van 0-5 jaar speelgoed in huis. Je kan het zo gek niet bedenken. De jongste wordt volgende week één jaar en ik wilde het eigenlijk niet vieren uit angst voor al het volgende speelgoed wat binnen gaat komen. Doordat eigenlijk al het speelgoed voor de jongste nog leuk is om te gebruiken, gooien we niks weg. Geven we heel weinig weg en barst ons huis bijna uit zijn voegen. Wat is dan nog leuk om te vragen? Met die oude man in aantocht dacht ik: “Wat is nou goed ontwikkelingsgericht speelgoed waar kinderen in uitgedaagd worden en  tegelijkertijd ook nog ontwikkelingsgericht is?” Wij willen de 9 beste speelgoedjes met jullie delen. Maar eerst even uitleg over de ontwikkeling van het kind in drie belangrijke fases.

De ontwikkeling
Baby

De baby fase is denk ik te onderscheiden in twee subdelen. Het eerste half jaar. Kleintjes hebben dan vooral hechting, nabijheid en veel lichamelijk contact nodig om zich te ontwikkelen. Even een advies van mij, kleine kindjes worden heel erg snel overprikkeld. Laat de box zo leeg mogelijk. Kies voor een bednestje om kindjes een veilige omgeving te geven. Houd de kleuren rustig en de prikkels minimaal. Een rustig ogend muziekmobieltje en af en toe wat zwart wit kaarten zijn zeker de eerste maanden genoeg. Vanaf een maand of vier komt er een grijpreflex, dan kan je knisperdoekjes aanbieden, ringen of een Sophie de Giraf. Spiegels, baby’s vinden het heerlijk om naar dat knappe kindje te kijken die aan de andere kant van de spiegel zichtbaar is.
Het tweede half jaar kan je meer uitdaging gaan bieden, maar zorg er vooral voor dat kinderen de ruimte hebben. Op een lekker warm kleed op de grond kan een kind rollen en zijn lichaam ontdekken. Hier draait het hele eerste jaar om, het ontdekken van het lichaam, van vormen en kleuren. Kinderen ontdekken met hun mond, dus ja, alles moet daarin met veel kwijl.

Dreumes
Dit vind ik altijd de grappigste fase. Een beginnende dreumes loopt vaak net nog niet. Deze is zich veelal aan het optrekken, dus geef hem ruimte om zich te kunnen optrekken. Ze vinden het vaak ook prettig om staand te spelen. Zo trainen ze ook weer die beenspieren om goed te kunnen lopen. Dreumesen hebben vaak ook een korte spanningsboog. Dus ze gaan van het één naar het ander. Maar zijn daarentegen ook weer makkelijk te vermaken. Dreumesen vinden het leuk om spullen ergens in te stoppen. Dus eigenlijk zijn twee bakjes met een lepel en daarin grote stukken harde ongekookte pasta al perfect. Of verschillende grote ballen. Klim speelgoed, zodra ze maar enigszins gaan lopen, is het hek van de dam. Ze hebben vertrouwen in hun lichaam, dus geen grens is te ver. Klimmen, klimmen, klimmen. Klimmen is ook heel belangrijk, omdat ze wederom bezig zijn met de ontwikkeling van de motoriek, diepte bepalen en vertrouwen hebben.

Peuter
Peuters willen vooral alles leren. Puzzels, boekjes, voorschoolse activiteiten, knutselen en verven, het is allemaal aantrekkelijk.


Daar komen ze dan de 9 ontwikkelingsgerichte speelgoed tips. Bedenk je wel, duurzaam en ontwikkelingsgericht kost geld. Leuk dus om bijvoorbeeld cadeau te doen voor alle kinderen in het gezin of namens de hele familie,

De cadeaus

1. Voor alle leeftijden met stip op één: WOBBELBOARD
Een wobbelboard stimuleert baby’s al zodra ze kunnen kruipen. Ze kunnen er onderdoor, bovenop klimmen, zelfs in liggen en schommelen. Wanneer ze groter worden, wordt de wobbel een onderdeel van hun spel, zo worden er dingen op gebouwd, worden er evenwichtsoefeningen op gedaan en worden er hutten mee gebouwd. Mijn dochter die nu vijf is, ligt er vaak met een deken in te chillen terwijl ze bijkomt van een lange dag school. De wobbel is dus goed voor de motoriek, maar stimuleert ook de fantasie.

2. Voor babies (0-5 maanden): Houten speelbogen.
Hout is een rustige basis die weinig prikkels geeft. Aan een houten speelboog is het goed om rustige attributen te hangen. Denk aan een gehaakte knuffel, houten kralen of belletjes. Het is echt zo simpel.

3. Vanaf de dreumes leeftijd (1,5-12 jaar): KAPLA
Kapla is echt het simpelste speelgoed dat je maar kan bedenken. Maar van dreumes tot eind groep acht blijft dit uitdagend speelgoed. Dan te bedenken dat het gewoon een ton vol met houten latjes is. Kapla vraag kinderen om hun fantasie te gebruiken. Zo zal een dreumes niks anders doen dan ze opstapelen, maar hoe groter ze worden hoe meer het echte bouwwerken worden. Je kan er ook een dominobaan van maken door de latjes op hun kant te zetten.

4. Nog één vanaf de dreumes leeftijd (1,5-12 jaar); SMART MAX (tip via instagram)
Ik had er nog nooit van gehoord, maar toen ik het googelde dacht ik wat stoer. Magnetisch speelgoed. Dit kan vanaf dreumes leeftijd, de leeftijd dat spullen ergens in en uit halen de interesse heeft. Als de kinderen groter worden kun je ook hier weer hele bouwwerken mee maken.

5. Voor de dreumes: WHEELYBUG (vanaf 1,5 jaar).
Een Wheelybug is een soort loopwagen/auto in een ronde gezellige vorm. Door vier zwenkwieltjes en een mooi rond handvat kan je dreumes hier alle kanten mee op. Wat ik persoonlijk leuk hier aan vind is dat hij niet zo heftig staat in je interieur, makkelijk schoon te houden is en goed voor de motorische ontwikkeling.

6. Voor de peuters (vanaf 3 jaar): FANTASY FORT.
Dit is ook een tip van Instagram. Dit kende ik ook niet. Van dit merk kun je pakketten kopen waarin kinderen binnen in huis hun eigen hutten kunnen maken door 12 grote platen van dik stevig karton. Budget tip dit!!! Hutten bouwen is natuurlijk super gaaf, ze gebruiken hier wederom hun fantasie en zijn bezig met motorische ontwikkeling. Tevens ook de cognitieve ontwikkeling. Door ruimtelijk inzicht te krijgen in hoe je van die platen een huis of een kasteel kan maken. Eigenlijk onbewust wiskunde voor peuters.

7. Voor oudere dreumesen of peuters( vanaf 2 jaar): WAY TO PLAY.
Deze is vooral voor de jongetjes die gek zijn op alles wat met wielen te maken heeft. Dit zijn rubberen wegdelen die in elkaar passen als een puzzel. Een beetje zoals een houten trein rails.  Zo maakt je stoere man een hele weg naar wens.

8. Voor oudere dreumesen of peuters: KRALEN.
Dit is geen merk, maar een tip om de fijne motoriek te stimuleren. Kralen rijgen. Ik zelf vind de kralen die te koop zijn bij de LOODS5 echt heel fijn en betaalbaar. Het speelgoed daar is stylish en veelal ontwikkelingsgericht. Tip dus!

9. Peuter ontwikkeling: LOCO.
Good old loco. Wij hebben deze vroeger op school ook gehad. De boekjes met opdrachten die je moest doen, de uitkomst gaf een cijfer. Als je alle cijfers op de juiste plek had kwam er elke keer een nieuw patroon. Loco is er voor verschillende leeftijden. Je hebt BAMBINO loco dat is voor kinderen tot vijf a zes jaar en daarna komt de mini loco doos. Er zijn reken- en taalopdrachten. Maar er zijn ook allerlei boekjes die spelenderwijs andere gebieden ontwikkelen. Blijft een gouwe oude die het altijd goed doet!

Tot dusver mijn tips op cadeau gebied. In mijn volgende blogs zal ik meer induiken waarom het bijvoorbeeld zo belangrijk is voor kinderen om veel ruimte te krijgen als baby en verder te duiken in de verschillende ontwikkelingsgebieden van kinderen.

Fijne voorpret voor Sinterklaas!

MELANY

Plaats een reactie