Ik heb slaaptekort, want ik slaap tekort

| , ,

Je hebt ‘m vast wel eens ooit voorbij horen komen; “je beseft pas wat je had als je het niet meer hebt…” Deze zin is de laatste tijd vaak door mijn hoofd gegaan, want hetgeen ik sinds een paar weken niet tot nauwelijks meer heb, is SLAAP. Er is wel iets anders voor in de plaats gekomen; een prachtig, perfect, mooi en lief babymeisje waar ik zielsveel van houd en dat ik voor geen goud en zelfs voor geen slaap zou willen missen. Maar zij is wel de reden dat ik er sinds kort bijloop als een zombie. Want een van de gevolgen van slaaptekort is een minder fraai voorkomen. Sterker nog, er is een experiment uitgevoerd waarbij willekeurige mensen proefpersonen moesten beoordelen op hun uiterlijk. De ene groep had een paar weken weinig en de andere groep een paar weken normaal geslapen. Guess what? Stuk voor stuk werden de vermoeide mensen als minder aantrekkelijk beoordeeld. En tot die groep behoor ik nu dus, fijne gedachte hoor. Thank God voor make-up en zonnebrillen, zo kan ik die ‘fifty shades of dark circles under my eyes’ nog een beetje verbloemen.

Maar slaaptekort doet nog meer met je. Zo is het niet bevorderlijk voor je relatie (en dat is de understatement van het jaar). Weinig slaap laat je namelijk niet alleen eruit zien als een zombie, je gedraagt je er ook naar. Ik heb geen energie en ben onaardig tegen alles en iedereen. En tsja, vooral de mensen die je het meest ziet, moeten het dan het hardst ontgelden… De meest onredelijke verwijten worden naar manlief toe geslingerd (“Waarom moet je dan ook naar het toilet? Nou is de baby weer wakker…”) waardoor elke zin eigenlijk standaard uitmondt in een ruzie. Nou heeft ieder stel wel eens onenigheid, maar dan is er tenminste nog de goedmaak-seks die er voor zorgt dat ze uiteindelijk weer helemaal happy in elkaars armen vallen. Maarrrrrrr, ook die vlieger gaat niet op aangezien je seksdrive een van de eerste dingen is die verdwijnt als je nauwelijks slaapt…

Dan blijkt slaap ook nog cruciaal te zijn voor je geheugen. We hebben allemaal gehoord van zwangerschapsdementie, maar die dementie houdt stug aan als jij niet aan je uren slaap komt. Sterker nog, soms ben ik bang dat tijdens mijn bevalling mijn hersens tegelijkertijd met de baby mijn lichaam hebben verlaten, want ik ben momenteel een zeef. Wel 388 keer op een dag loop ik de trap op en neer, omdat ik eenmaal boven al niet meer weet wat ik er nu precies kwam doen. Ook kom ik gemiddeld driemaal op een dag in de supermarkt, omdat ik toch weer iets vergeten was. En de enige reden dat ik nog op Facebook zit, is zodat ik de verjaardagen van mijn vrienden tenminste voorbij zie komen.

Lieve slaap, ik weet dat we wat issues hadden in het verleden; toen ik zelf een baby’tje was, vond ik het veel leuker om wakker te zijn. Tijdens mijn studententijd, dacht ik ook wel een nachtje zonder je te kunnen. Maar nu besef ik: ik heb je nodig en ik hoop je zeer spoedig weer terug te vinden in mijn leven. Slaap (is) lekker!

X ILSE

Bron: The Independent

Plaats een reactie