Draag je een kanten string? Dan lok je volgens het Ierse rechtssysteem verkrachting uit….

| , ,

Ik ben boos. En ik zoek mensen die dit gevoel met mij delen. Maar ik gok dat ik zo genoeg medestanders heb. Haha, wat zeg ik? Ik gok het niet alleen, ik durf er zelfs geld op in te zetten dat jij – ja jij, die dit leest – straks door dezelfde emotionele achtbaan gaat als ik ben gegaan. De achtbaan begint met de WTF?!-helling, stort zich vervolgens vol in een verdriet-looping om daarna met een rotvaart af te stevenen op ‘eindstation woedend’.

Misschien denk je wanneer je dit leest: “Renée doe eens rustâgh, wat kan er nu zó erg zijn?” Well, allow me to introduce to you (mocht het nieuws je zijn ontgaan): Rechtspraak in Ierland. In Ierland is vandaag een verkrachter van 27 jaar oud vrijgesproken. Nu worden verkrachters wel vaker vrijgesproken; hierin falen rechtssystemen over de hele wereld jammer genoeg regelmatig. 

Maar de reden van deze vrijspraak sloeg alles: Het slachtoffer – een zeventienjarig meisje – droeg namelijk een string met kant. Ja, laat dit even bezinken. Welkom in de WTF?!-fase van de emotionele achtbaan. Waarschijnlijk voel je nu hetzelfde opkomen wat ik voelde: Verdriet. Verdriet om dit slachtoffer en alle anderen, verdriet omdat er zo ontzettend veel ‘victim blaming’ is, verdriet omdat kennelijk wat je draagt een vrijbrief kan zijn voor anderen om te doen met je wat ze willen want: “Je vraagt er toch om?”

Ik kan hier zo veel over zeggen – als vrouw, als moeder van een dochter, als moeder van een zoon. Maar ik denk dat mocht jij net als ik ook in de emotionele achtbaan zijn gestapt, precies dezelfde dingen zal bedenken. Daarom heet ik je nu dan ook welkom bij ‘eindstation woedend’ waarin de realisatie komt hoe achterlijk en oneerlijk het verdeeld is. Dat vrouwen vooral moeten leren zich aan bepaalde kledingvoorschriften te houden zodat mannen niet in de verleiding komen ze te verkrachten.

Ik verwijs iedereen met deze visie graag naar de onderstaande afbeelding:

Hiernaar kijkend moeten we misschien de conclusie trekken dat de (potentiële) veroorzakers moeten ‘leren’ hun klauwen thuis te houden in plaats van dat wij moeten stoppen met het dragen van bepaalde kleding. Want kom op, al lopen we naakt rond dan nog “vragen we er niet om”. Wellicht dat de rechtbank in Ierland het  trouwens wel met mij eens is met die uitspraak want: We dragen in ieder geval geen ondergoed met kant.

RENEE

Plaats een reactie