December is overdaad! Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet zoveel verspillen?

| , ,

December is de maand van overdaad, ons gezin doet daar rustig aan mee én nog een schepje bovenop. Onze dochter is op 7 december geboren en dat moet gevierd worden natuurlijk. Gelukkig hebben we in december verder alleen Sinterklaas en Kerst te vieren …

We hebben onze kinderen aangeleerd, en met wij bedoel ik het overgrote deel van álle ouders, dat belangrijke gebeurtenissen worden gevierd met, jawel, cadeautjes. Kind nummer één heb ik persoonlijk enorm verwend. Een pakje Duplo hier een boekje daar, eigenlijk gaf ik hem gewoon alles wat ik leuk vond. Had het Kruidvat een leuke aanbieding met leesboeken dan nam ik de hele serie mee. Kost toch niets. Het had niets meer te maken met vieren en dingen krijgen was gewoon normaal. Nummer twee krijgt eigenlijk niet zo veel meer, alles is immers al in huis. Voor haar verjaardag kreeg ze van opa en oma een pop. Een echte mooie grote pop. En meer dan dat wist ik niet te verzinnen. Maar je kan niet opeens met nieuwe principes komen die dan ten koste gaan van je kinderen vind ik, dus ik ging op zoek naar nog wat leuks om in te pakken. Het werd een boerderijdiertje van Schleich en een hekwerk om haar beestjes in te stallen. Van die beestjes hebben we namelijk een hele roedel. En die staan in een prachtige houten boerderij die ik op mijn vrijwilligerswerk voor 50 cent kocht.

Ze speelt er uren mee en ik vind het zelf ook een mooi ding wat ik in tegenstelling tot het meeste speelgoed prima in de kamer kan hebben staan.  En toen kwam het besef, er is zo ontzettend veel mooi speelgoed wat prima nog een tweede ronde mee kan. Ik wil daar, misschien als goed voornemen voor 2019, meer op letten. Minder impuls aankomen, lastig met m’n ADHD, maar goed weer een uitdaging voor mijzelf, en vooral minder nieuwe spullen kopen. Ken je het initiatief van de Recycle Sint? Dat dus, je levert spullen in die jouw kinderen niet meer gebruiken en kan ander speelgoed terug ruilen. Immers, speelgoed van een ander is altijd mooier. Hier in ieder geval wel. Volgend jaar wordt dat het uitgangspunt.

Voor zoonlief staat en fiets te wachten die nog net te groot is, want zijn huidige fiets is gewoon veel te klein. Op marktplaats kocht ik een tweedehands fietsje en met behulp van wat verf en accessoires had hij een nieuwe fiets. Ik vind dat leuk om te doen, maar ook om zo’n fiets een tweede leven te geven. En laten we eerlijk zijn, de kosten zijn ook misschien 5% van een nieuwe fiets en gaat er wat kapot dan doet dat ook minder pijn. En dat zijn dingen waar ik me echt meer bewust van wil zijn.

Ik ben echt geen geitenwollenboomknuffelaar, maar als ik zie wat ik tijdens het koken weggooi aan verpakkingsmateriaal en eten dan is dat punt nummer twee om mee te nemen voor het komende jaar. Overigens zeg ik komend jaar, omdat ik het vermoeden heb dat ik op korte termijn niet snel kan schakelen hierin en de rest van de maand zo druk is dat ik de nieuwe maand die toevallig ook een nieuw jaar is een mooi beginpunt vind, niet dat ik zo van de nieuwjaarsvoornemens ben hoor. Maar aangezien ik van de week een filmpje zag over hoe het gescheiden afval alsnog onze planeet vervuild groeide de drang om daar meer bewust mee om te gaan. We beginnen met de te hergebruiken brood en groente/fruit zakjes in de supermarkt. Misschien moet ik voor vlees naar de slager met mijn eigen bakje, maar dat zie ik mezelf dan ook weer niet zo snel doen. Waarom is het zo moeilijk om bewuster met onze aarde om te gaan? Biologisch is extra duur en een slager is natuurlijk ook duurder dan een supermarkt. Voor met een kleinere portemonnee is dat dus niet iets wat je snel doet.

Koken is een hobby van mij, maar ik ben niet de beste in portioneren of mate houden. Het weggooien van eten wil ik eigenlijk niet meer doen. Er zijn in Nederland nog steeds veel mensen die honger hebben en dus vind ik het schandalig om eten te verspillen. Beter opletten, beter inkopen en invriezen wordt het dus.

Zo dit waren mijn overdenkingen, hoe staan jullie hierin?

Liefs,

LOUKIE

Plaats een reactie