Haal snel nog even deze lekkere wijnen voor bij Kerst

| , ,

Bij feestdagen hoort wijn. En wij zouden Kids en Kurken niet zijn als we geen tips hadden over wat je kan schenken tijdens deze feestdagen. Maar we zouden Kids en Kurken ook niet zijn als we niet net even buiten de box denken! Toch?!

Een heerlijk aperitief of glaasje om mee te proosten is natuurlijk de alom bekende champagne. Champagne is een herkomstaanduiding waardoor het een beschermde naam is. Alleen traditioneel geproduceerde bubbels uit de streek Champagne mogen deze titel dragen. En bij deze titel komt de bij behorende prijs. Nu is de champagnestreek wat verruimd waardoor er meer betaalbaardere champagnes zijn, maar die kwaliteit is niet altijd even fantastisch. Voor een kwalitatief goede bubbel die wat voordeliger is kan je dan beter uitwijken.

Er zijn wel wat bekendere alternatieven in omloop die de afgelopen jaren aan terrein winnen zoals cava uit Spanje en prosecco uit Italië. Maar kennen jullie de Zuid Afrikaanse Fonkelwijn al? Deze wijn wordt op dezelfde wijze geproduceerd als de champagne. Zuid Afrika produceert sinds 1652 door de komst van de eerste Europeanen Nederlanders en Vlamingen wijn. Sinds de afschaffing van de apartheid bloeit de wijnbouw enorm op en zijn zuid Afrikaanse wijnen nog nooit zo populair geweest.  Een mooi voorbeeld van de Zuid Afrikaanse Fonkelwijn is de Graham Beck Brut. Deze wijn werd geschonken bij de inauguratie van Nelson Mandela en de overwinning van Barack Obama. Een wijn met zo veel klasse kan toch niet ontbreken bij het kerstdiner? De wijn met ragfijne bubbel past goed bij vis, foie gras, zalm en kaviaar. Lekker decadent, of niet?

Een tweede net wat andere tip is voor bij tonijn. Heb je er wel eens over gedacht om een tonijn te vergezellen met een heerlijke droge rosé? De meeste mensen denken bij rosé aan zwoele zomeravonden, een verschrikkelijk cliché. Hoewel rosé natuurlijk heerlijk is op een warme dag op het terras of in de tuin kan een ze heel veel meer voor je betekenen. Net zoals witte en rode wijn zijn de mogelijkheden met rosé wijnen eindeloos. Dit maakt dat het aan tafel ook meer terrein wint.

Als laatste hebben we een gekoelde Pinot Noir als tip. Gekoelde rode wijn? Jawel! Nou is het sowieso al een feit dat kamertemperatuur niet betekent dat een wijn lekker 21 graden moet zijn. Vroeger waren huizen natuurlijk stukken minder warm en dus lag de kamertemperatuur een stuk lager. Maar de Pinot Noir kan door haar lichte en fruitige karakter makkelijk nog wat koeler worden gedronken. Hierdoor is deze wijn een leuke verrassing voor aan tafel en een perfecte begeleider van kwartel, fazant of eend. Mijn persoonlijke favoriet is de Duitse Spätburgunder van Thomas Hensel. Hij is pas 35 jaar, jong maar maakt prachtige wijnen. Deze heerlijke wijn is vol van fruit en altijd een hit bij onze gasten!

LOUKIE (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie