Jouw baby dragen heeft effect op het brein van beide ouders!

| , ,

Afgelopen woensdag was er op de NPO het programma “kennis van nu”: Het moederbrein. Onze hersenen veranderen echt tijdens de zwangerschap, en ook nog daarna.  

Herken je dat, dat je ineens echt hele suffige dingen doet? Koffie zetten bijvoorbeeld en dan een uur later erachter komen dat de volle mok met koude koffie er nog steeds staat!?
ik merk dat ik in mijn werk als woonbegeleider ook regelmatig dingen op moet schrijven en het dan alsnog vergeet… Sorry collega’s. Zo maken we ook brood klaar voor een client voor de volgende dag. En toen ik dit in haar broodtrommel wilde doen, zag ik dat het netjes in acht stukjes had gesneden….. Het gaat vanzelf! 

In deze aflevering van “kennis van nu” laten ze ook een onderzoek van hoogleraar Marian Bakermans-Kranenborg zien. Zij werkt als onderzoeker op de VU Amsterdam.
Zij onderzoekt of het dragen van een kindje in een draagzak invloed heeft op de hormonale veranderingen bij een man die vader is geworden. Het dragen van een baby heeft invloed op je hormonale systeem, op het oxytocine niveau. Maar ook op het testosteron niveau. Bij dit onderzoek wordt gemeten wat er verandert in het brein en in het mannelijk hormoon niveau. 

Bij vaders is nauwelijks bekend wat er verandert in hun hormoonhuishouding. Er is één onderzoek naar vaders gedaan waaruit is gebleken dat het oxytocine niveau bij hen ook stijgt gedurende zes maanden na de bevalling.
Ontzettend interessant om even terug te kijken.  

Maar wat doet oxytocine en waarom komt het vrij bij het dragen van baby?

Zodra je gaat bevallen, neemt het hormoon oxytocine bezit van je. En dat is maar goed ook, want die brengt de bevalling en daarna de borstvoeding op gang én zorgt ervoor dat je emotioneel echt moeder wordt. Oxytocine wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt er ook voor dat je ontzettend verliefd wordt op je eigen kind! En deze dus ook de allermooiste van de hele wereld vindt (en dat is natuurlijk ook zo)! Maar ook dat je aan zijn hoofdje kunt blijven ruiken! En is een draagdoek zo fijn, je kunt de hele tijd aan je baby ruiken en hem constant kusjes geven, omdat hij zo lekker dichtbij je zit! Wanneer je je kindje bij je draagt, zal je baby je stem herkennen. Je stem, ademhaling en kloppend hart kalmeren, bieden troost en brengen je baby tot rust.  Je lichaam maakt nog meer oxytocine aan en hierdoor stijgt het verlangen om bij je baby te zijn en je krijgt een sterk gevoel van verbondenheid met je kind. Zo wil je ook je kind beschermen tegen van alles en komt er een kant in je naar boven die je, voordat je moeder werd, niet kende! Ik merkte bijvoorbeeld na beide bevallingen heel sterk dat ik mijn kinderen niet uit handen wilde geven, alsof een oerkracht zegt: “Blijf van mijn kind af!
” Ik merkte dat ik mijn kinderen wilde beschermen en het liefst in een doosje deed zodat ze overal tegen werden beschermd. 

Oxytocine doet meer dan zorgen voor een goede hechting, het werkt kalmerend en troostend. Zowel bij ouders, als bij de baby.
Beiden maken door het lichaamscontact oxytocine aan. Bovendien past de hartslag van de baby zich aan naar het rustige kloppen van jouw hart. Als jij kalm en rustig bent, zal de baby zich geborgen en veilig voelen zo dicht bij jou. Door jouw baby zo dicht bij je te dragen, leer je jouw baby erg goed kennen. Je observeert elke ademhaling, elk geluidje. En hoe het op bepaalde dingen reageert. Je kan zo goed merken hoe je baby zich voelt en hier dus ook makkelijker op inspelen.

Voor zowel moeders als voor vaders, is het dus erg fijn om te dragen en zo een betere band met je kindje te krijgen. Voor vaders, die toch iets meer moeite moeten doen om een band op te bouwen, is dragen een erg fijne en makkelijke manier om meer tijd met je kindje door te brengen. Je hebt je handen vrij en je kunt een vertrouwensband opbouwen met elkaar. 

Liefs,

ANIEKE (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie