Anticonceptie

| , ,

Dit keer een onderwerp voor de mama’s (en papa’s want ik vind het als dochter van een echte feministe natuurlijk ontzettend oneerlijk dat dit meestal alleen een aangelegenheid van de vrouw lijkt te zijn). Namelijk; anticonceptie! 

Je bent net bevallen en ook al vind je je nieuwe aanwinst heerlijk, aan nog een kind erbij moet je voorlopig niet denken, maar je hoofd staat misschien ook nog niet echt naar seks. Toch is het goed om te bedenken wat voor anticonceptie je wilt gebruiken, want sommige vrouwen zijn zes weken na de bevalling alweer vruchtbaar (ja, ook als je borstvoeding geeft! Al is de kans dan kleiner).

Je kunt allerlei onderscheid maken: anticonceptie met en zonder hormonen, anticonceptie die je wel of niet dagelijks in moet nemen, anticonceptie die je zelf kunt innemen of inbrengen of waarbij een arts dat moet doen. En welke anticonceptie mag je ook alweer gebruiken als je borstvoeding geeft?

Over die laatste vraag kan ik vrij duidelijk zijn: alle preparaten waar maar één soort hormoon in zitten. Dus dat zijn de minipil, de prikpil, het spiraaltje en het implanon staafje. Het koperspiraaltje bevat helemaal geen hormonen en die mag dus ook.

Verschillende methoden op een rij:

Daarnaast kun je natuurlijk nog het goede oude condoom gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je die correct gebruikt.

Verder zijn er tegenwoordig allerlei apps waarmee je je cyclus in de gaten kunt houden en waar je vruchtbare dagen worden berekend. Als je op die dagen geen seks hebt zou je in principe ook ‘veilig’ zijn. Dit is het idee. Dit biedt echt absoluut geen volledige garantie! Helemaal niet als je net bevallen bent en je cyclus nog een beetje rommelig is! Pas dus op als je niet zwanger wenst te worden!

Als je naar aanleiding van dit onderwerp vragen hebt, stel ze me gerust!

Liefs,

MORENA HUISARTS (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie