Flesvoeding, welke soorten zijn er en wat moet je weten?

| , ,

Als borstvoeding geven niet lukt of je bent er mee gestopt, dan ben je aangewezen op kunstvoeding, ofwel flesvoeding. Tegenwoordig zijn er tal van verschillende soorten flesvoeding te koop. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten? En zijn huismerken anders dan A-merken? Ik vertel het allemaal in deze blog. 

Flesvoeding is eigenlijk onder te verdelen in twee categorieën. Voeding tot 6 maanden en voeding vanaf 6 maanden. Voeding tot 6 maanden heet ook wel volledige zuigelingenvoeding, omdat een baby in deze periode alleen borstvoeding of deze flesvoeding nodig heeft. Voeding na 6 maanden heet opvolgmelk. Vanaf 1 jaar is opvolgmelk niet meer nodig en kan je kindje gewone melk drinken.

De ingrediënten van flesvoeding zijn wettelijk vastgelegd. Er is dus in feite geen verschil tussen A-merken en huismerken. Maar als je kijkt naar de ingrediënten en verpakkingen dan zit er wel verschil tussen sommige merken. Dit komt omdat bepaalde merken extra stoffen toevoegen aan hun flesvoeding. De hoeveelheid van deze stoffen is ook wettelijk vastgelegd. De European Food Safety Authority (EFSA) is de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Zij geven aan dat deze extra stoffen niet beter (of slechter) zijn voor de gezondheid. Deze extra stoffen zie je ook vaak op de verpakking vermeld bijvoorbeeld als ‘verrijkt met’.

De prijs van A-merken is een stuk hoger dan huismerken. Dit ligt niet aan het feit dat er andere of goedkopere ingrediënten in zitten, maar A-merken besteden meer geld aan onderzoek, reclame en promotie. Van huismerken zie je ook nauwelijks reclame voorbijkomen. Sommige mensen zweren bij huismerken maar andere vinden een A-merk bijvoorbeeld minder klonteren.

Naast de standaardvoeding die vaak nummer 1 heet zie je vaak een pak met H.A. erop in het schap staan. Dit is hypo-allergene voeding. Deze is wel gemaakt van koemelk, maar de eiwitten zijn in kleine stukjes opgeknipt. Dit heet ook wel eiwithydrolysaat. Omdat de eiwitten opgeknipt zijn zorgen ze in het lichaam minder snel voor een allergische reactie. Kindjes die namelijk een aanleg hebben voor koemelkallergie krijgen een allergische reactie op de koemelkeiwitten. Deze voeding is dus geschikt voor baby’s met een verhoogde kans op koemelkallergie.
Voor baby’s met koemelkallergie is speciale flesvoeding verkrijgbaar. In deze voeding zijn de koemelkeiwitten helemaal in stukken gebroken en kunnen dus geen allergische reactie meer veroorzaken. Na het vaststellen van een allergie kan een arts deze voeding voorschrijven. Als alternatief voor koemelk is er ook flesvoeding op basis van geitenmelk beschikbaar. Het is wel zo dat mensen met een koemelkallergie ook allergisch voor geitenmelk kunnen zijn. Dit komt omdat de koemelkeiwitten sterk lijken op geitenmelkeiwitten en dus dezelfde reactie in het lichaam kunnen uitlokken. Deze voeding kan dus niet gebruikt worden bij koemelkallergie. Verder zijn er geen speciale voordelen van geitenmelk ten opzichte van koemelk. Het is dus een persoonlijke keuze als je voor geitenmelk kiest.  

Er bestaat ook biologische flesvoeding. Deze is gemaakt van biologische melk en bevat vaak minder extra toegevoegde stoffen omdat deze stoffen meestal niet biologisch zijn. Als biologische voeding beter bij je levensstijl past is dit een goed alternatief voor de standaardvoeding. Ook biologische voeding en geitenmelk voldoen aan de wettelijke regels.

Voor ouders met een veganistische leefstijl is er ook vegan flesvoeding verkrijgbaar. Deze is gemaakt van rijst- of sojamelk en bevat extra toegevoegde stoffen die nodig zijn voor een goede groei. Kies wel altijd voor speciale voeding voor zuigelingen en geef nooit zelf iets anders. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Maar het is zeker mogelijk om, als je dat wil, je baby plantaardig op te voeden. Vaak is deze voeding wel prijzig en lastiger verkrijgbaar.

Naast bovengenoemde voeding bestaat er ook voeding voor hongerige baby’s en voeding voor baby’s met krampjes. Krampjes horen (helaas) bij de ontwikkeling van de darmen van baby’s. Het is moeilijk aan te tonen of speciale voeding hierbij helpt. In sommige gevallen zijn krampjes een symptoom van een medische aandoening, bijvoorbeeld koemelkallergie. Bij langdurige en ernstige krampjes is het dus raadzaam om hier met een arts naar te kijken. Voeding voor hongerige baby’s bevat niet meer calorieën, maar een aangepaste verhouding van eiwitten waardoor er langer een verzadigd gevoel blijft. Vaak is deze voeding ook iets dikker dan standaard voeding.

Het is aan te raden om altijd in overleg met het consultatiebureau, huisarts of kinderarts te wisselen van type flesvoeding. Ga nooit zelf experimenteren met speciale voeding. Ook is het raadzaam om altijd het schema en de hoeveelheden die aangegeven op het pak staan te volgen. Als je meer schepjes toevoegt kan je baby uitdrogen of er kunnen zelfs meelballen in de maag ontstaan. Te weinig schepjes kan er weer voor zorgen dat je baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Als jullie zelf flesvoeding gebruiken of hebben gebruikt, voor welke soort gaan jullie? Laat het me weten!

VOEDINGSDESKUNDIGE MELANIE (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie