Vegetarisch opvoeden vanaf de wieg

| , ,

Vlees is voor velen een gewoonte. Shoarma na het uitgaan, broodje knakworst op zaterdag of wat dacht je van in de winter een hutspotje met draadjesvlees. Maar vegetarisch eten is in opkomst (whoohoo) en steeds meer mensen zijn er bewust(er) mee bezig. Ik ben al sinds mijn achtste vegetariër en eet inmiddels dus alweer ruim 20 jaar geen vlees en vis. Aangezien ik met de jaren sterker en sterker achter mijn keuze sta, heb ik er voor gekozen om mijn dochtertje vegetarisch op te voeden.

Gelukkig is het imago van vegetariërs wat verbeterd ten opzichte van vroeger. Vegetariërs werden met name erg geassocieerd met geitenwollensokken types. Gelukkig is het nu hip om een geitenwollensokken type te zijn. Ik verwacht dat het aantal mensen dat vegetarisch eet in de loop der jaren alleen maar meer wordt. Mijn keuze is gebasseerd op het welzijn van de dieren. Ik hield een spreekbeurt over varkens toen ik acht jaar was en ik had sindsdien nooit meer een hap vlees op. Maar de vleesindustrie is ook ontzettend slecht voor het milieu. Eén kilo rundvlees eten staat qua broeikasgasuitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Moet je nagaan! 

De meningen over je kind vegetarisch opvoeden zijn ontzettend verdeeld. Ik voed mijn dochtertje (van bijna één jaar oud!) vegetarisch op vanaf het moment dat ze geboren is. Momenteel eet ik voor 90% veganistisch of ik die stap ooit naar 100% maak, durf ik nog niet met zekerheid te zeggen. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik Mila vegetarisch zou opvoeden, want ook zonder vlees kun je gewoon volgens de Schijf van Vijf eten. Het Nederlandse Voedingscentrum geeft tegenwoordig aan dat vegetarisch opvoeden prima kan. Zelf ben ik er van overtuigd dat ze niks te kort komt. Waar ik extra op let? Dat ze genoeg ijzer, omega 3, vitamine B12 en vitamine B binnen krijgt. Ze krijgt momenteel nog flesvoeding en daar zitten gelukkig ook al erg veel voedzame stoffen in. Daarnaast maak ik bijna alle hapjes zelf en zorg voor vervangende producten wat ze zal missen in vlees en vis. Neem bijvoorbeeld een paar drupjes lijnzaadolie per week en je krijgt ook Omega 3 binnen. Dit zit ook in sommige botersoorten voor op brood. 

Mijn favoriete hapjes die we samen eten? Aangezien ze nog net geen één jaar is kunnen we nog niet álles samen eten. Maar super veel wel! Ik at zelf echt nooit stamppotjes, maar sinds Mila mee eet, eten we bijna wekelijks een stamppot. De ene keer met linzen, beetje mosterd, ui en wat tofu, de andere keer een cliché hutspotje maar dan met een vleesvervanger erbij. Vleesvervangers geef ik nog niet zo lang aan Mila, omdat aan de meeste ook wel wat zout toegevoegd is. Ik let nu erg op weinig zout en pittige kruiden in de vervangers. Dat wil ik liever zo min mogelijk. Daarnaast eten we regelmatig risotto, nasi (Mila met een beetje pindakaas en niet alle kruiden) of een lekkere pasta.  Op brood eet Mila beleg gemaakt van groenten of fruit, appelstroop of smeerkaas speciaal voor kids, maar ook eens per week pindakaas of vega smeerworst.

Soms is het niet handig om zelf te koken als we bijvoorbeeld een dagje weg zijn. Dan kies ik voor een potje. Je hebt overal vegetarische opties van. Mila’s favoriet is de vegetarische pasta. Deze krijg ik zelf niet zo lekker als uit het potje blijkbaar. Een hapje van een vegan pizza van mij, daar is Mila ook niet vies van.

Wat zijn de mogelijke nadelen van vegetarisch opvoeden? Ik vrees dat het met name op sociaal vlak misschien moeilijk kan zijn. Als er bijvoorbeeld een kinderfeestje is bij Mc Donalds. Natuurlijk mag ze uiteindelijk zelf kiezen of ze vlees en vis eet, wie weet heeft ze er een hele andere mening over dan ik. Ik verwacht dat ze wel nieuwsgierig zal zijn en het sowieso een keer gaat proberen en dat mag natuurlijk. Ze heeft zelf al stiekem een kattenbrokje geproefd… Zeker jonge kinderen hebben veel compassie voor dieren, dus het kan heel goed dat de kleine aap vegetarier blijf. Het blijft een lastige discussie, maar ik zal haar nooit opdringen vegetarier te worden, alleen aanraden. Veganistisch is weer een stapje verder. Ik ben me er wat meer in aan het verdiepen maar ik neem voorlopig Mila nog niet mee, omdat ik dan wel bang ben dat ze wat voedingsstoffen te kort komt omdat ik er nog te weinig van af weet. Ik geef wel enorm veel om dieren wat ook de reden is dat ik al die jaren vega eet, dus wie weet ooit vegan. Voor nu vind ik het een erg fijn idee dat we samen vegetarisch eten. Ik sta zelf zo achter mijn principe dat ik het niet over mijn hart zou verkrijgen om Mila een stukje vlees te geven. Daarnaast heb ik een ontzettende goede eter als baby, ze eet echt álles. Dus daarbij heb ik ook geluk.  Zelfs de minst geliefde groente onder baby’s, spruitjes, wet ze met gemak! Maar ook broccoli en andijvie zijn erg geliefd. Ik ben erg benieuwd of dit het komende jaar gaat veranderen. Wie weet schrijf ik over een half jaar een blog: ‘’Help mijn kind is een moeilijke eter” haha. 

Als jullie nog lekkere vegetarische recepten hebben die makkelijk te combineren zijn met een klein kindje zie ik de tips graag in de comments!

EVELINE (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie