De founder van Kids en Kurken heeft haar eerste kunstwerk gekocht, wij hebben samen met Yasmine Enneking een waanzinnige verrassing voor jullie!

| , ,

Nou, dat was spannend! Mijn man en ik hadden ons eerste huis gekocht middenin het centrum van Utrecht. En dan ook nog aan het water, we hadden een kade en daar bovenop hadden we een voor- en een achtertuin. Erg zeldzaam voor het centrum. Tientallen cafés, restaurants en winkels om ons heen. Een feestje hier en een park-BBQ daar. Kortom een heerlijk onbezorgd leven! En toen hadden we het er ineens over…

Ik: “Schat, misschien moeten we ons eerste echte kunstwerk kopen om ons huis van binnen op te fleuren?!”. Mijn man dacht na en antwoordde dat hij dit een goed idee vond. Maar waar begin je met zoeken? We besloten naar een aantal exposities en galeries te gaan. Al snel kwamen we erachter dat kunst vaak duur is met een gouden hoofdletter. Hahaha. Oke, duidelijk, ons budget is beperkt. Via via kwamen we in contact met Yasmine Enneking. Ik was direct verliefd op haar stijl. Het is vrouwelijk met veel kleur, kant, vlinders en hartjes. Je mocht zelf bepalen welke kleuren of spulletjes en frutsels je in jouw kunstwerk wilde. Zo werd het een persoonlijk kunstwerk met echte herinneringen. En ik wilde natuurlijk roze. “Fuck, dat wordt lastig om mijn man te overtuigen…”, bedacht ik me. Ik zag dit als een missie die gedoemd was om te falen. Maar ik wilde niet direct opgeven. Ik maakte een aantal screenshots van Yasmines ‘mannelijkste’ werken en schotelde deze mijn man voor toen hij in een opperbeste stemming was. Er gebeurde een wonder. Hallelujaaaa. Hij sprak enthousiast de magische woorden uit: “Wow, ik vind het supermooi!”. Hij vroeg of hij meer kon zien… Ik verslikte me in mijn wijntje. “Is hij nou een grapje aan het maken?!”, schoot er door mij heen. En daarna bedacht ik snel dat ik gebruik moest maken van deze uitzonderlijke situatie. “Maar schatje, ik wil wel graag één grote vlinder met veel roze”. Stilte. Stilte. “Ja, dat is goed”, antwoordde hij. What? Wat? Que? Het. Is. Goed?! Goed, als in, dat gaan we kopen?! En zie hieronder het resultaat! Dit doek is 60 bij 60 centimeter en hangt in onze woonkeuken. We krijgen er veel complimenten over, en ja zelfs van mannen, haha.

Ik vind het tijd om haar kunst en stijl aan jullie voor te stellen, want ik denk dat veel fans van Kids en Kurken deze vorm erg aanspreekt. Aan het einde van dit interview staat er een cadeautje voor jullie klaar. Deze verrassing wil je echt niet missen! Maar eerst: veel plezier met het bekijken van Yasmines kunst!

Wanneer besloot je om een carrière te gaan maken als kunstenares?

Ik wilde als kind kinderarts of kunstenaar worden want ik ben dol op baby’s en kids, maar mijn vader is op zeer jonge leeftijd overleden. Toen bedacht ik me dat je daar als arts natuurlijk ook mee te maken krijgt. Sommige mensen worden niet beter. Ik kan dat niet zo goed aan, dus heb ik toch gekozen voor creatief bezig zijn. Mijn eerste stap was Commercial Art-Grafisch Ontwerpen in London studeren. Hierna heb ik gewerkt voor het blad Residence. Daarnaast heb ik veel geschilderd en begon mijn kunstcarrière echt. Eigenlijk heb ik mijn hart gevolgd. En dat is altijd de juiste keuze.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik verzamel dingen. Mijn hele leven bewaar ik alles. Dat kan een schelp zijn die iemand me ooit gegeven heeft op het strand, een steen of een met de hand geschreven briefje of kaart. Ik heb ze nog van toen ik heel klein was. Alles om me heen kan me inspireren. Overal waar ik kom en waar ik slenter daar kan iets me boeien voor een nieuw schilderij. Soms droom ik erover. Naast mijn bed ligt een boekje waarin ik altijd alles schrijf, zo ook in mijn tas want dan heb ik het lekker altijd bij me. Een lied, een herinnering, een markt, etalage of een land.

Kun je jouw stijl omschrijven?

Ik ben van de kleur, harten, want zonder kan je niet leven. Ook niet zonder liefde. Ook houd ik van de vlinders. De vlinder is symbolisch een prachtig wonderlijk beest, bijzonder van vorm met een hoeveelheid aan heldere felle kleuren. Onvoorstelbaar en tegelijkertijd ook zo kwetsbaar.  Indianen geloven dat als een dierbaar iemand is gestorven deze zich weer kan laten zien in de vorm van een vlinder. Ik geloof daar ook in. Zo hou ik van de symboliek en het mysterieuze van dit alles, je ziet het vaak terug in mijn werk. Ik vind het leuk om met mijn werk mensen blij te maken. Persoonlijke handschriften vind ik ook zo waanzinnig, dat zie je veel terug in mijn werk. Niemand schrijft meer. Zo jammer! Door mijn leven heen gaan mijn gedachten naar vroeger en nu, samen gecombineerd met symbolen, cultuur, geloof en bijgeloof. Zo hou ik van de symboliek en het mysterieuze van dit alles.  Zoals vissen, die leven in een wereld onder water die wij niet kennen. Ze zijn bijzonder en staan voor geluk. Hoe dan ook geloof ik in engelen, beschermengelen en ik ben er van overtuigd dat zij om ons heen zijn. Alles heeft een speciaal verhaal. Mensen kunnen hun dierbare spulletjes inleveren, dan maak ik er iets moois van. Ik maak veel collages, ik zet werken in plexiglazen kasten en beschilder ook levensgrote kunststof dieren. Levensgrote koeien in Flower Power stijl en in die tekenstijl maak ik ook weer schilderijen voor bijvoorbeeld op kinderkamers. Ik doe muurbeschilderingen en meer.

Wat was jouw allereerste opdracht?

Ik was student en studeerde Commercial Art in London. In die tijd was het erg in de mode om beschilderde kinderbedjes, stoelen en commodes te hebben voor in de kinderkamers. Dit bestond nog niet in Nederland. Ik had de opdracht om voor deze kinderwinkel een kast te beschilderen en kinderschilderijtjes te maken. Ik bedacht zelf dat ik later zo ook mijn eigen bedrijf wilde opzetten met het beschilderen van kindermeubels.

Op welke manier ben jij onderscheidend op de (kunst)markt?

Ik denk dat kunst zeer persoonlijk is. Je vindt iets mooi of lelijk, er zit niks tussen in. Onderscheidend ben ik denk ik omdat mijn werk vooral heel kleurrijk is en vol met liefde en harten. Je wordt er vrolijk van en dat wil ik ook met mijn werk. Als je mensen blij kunt maken met een speciaal verhaal, hoe tof is dat?!

WINACTIE

Yasmine heeft speciaal voor Kids en Kurken een kunstwerk gemaakt. Helemaal in de stijl die bij ons past qua kleuren en woorden. Hier hebben we een vijftal limted edition posters (60 bij 60 centimeter) van gedrukt. Deze kunnen jullie winnen! Hieronder zie je het kunstwerk. Wie weet ben jij straks één van de gelukkigen met een echte Enneking in huis!

Wat moet je doen?

Volg hier Kids en Kurken op Instagram en tag zoveel mogelijk ouders bij de winactie hier op Insta. Let op: één naam per bericht en geen herhalingen. Hoe meer tags, hoe meer winkans! De actie loopt van 2 mei tot 9 mei. We maken de winnaars zijn 10 mei bekend op Instagram.

Ben je nieuwsgierig en wil je een kijkje nemen tussen Yasmines werk, klik dan hier voor de website en hier voor Instagram.

Plaats een reactie