Ahhhh, dit is dus de piemel-, kak- en schijtfase

| , ,

Dit is echt zo’n geschreven stukje waarbij je achteraf denkt; zo, ik heb weer even een paar minuten van mijn leven op Instagram lekker zitten lezen. Je haalt er herkenning uit of je vond het een grappig stuk om te lezen, haha. Het enige is wel dat na het lezen de vaat nog op het aanrecht staat en de was nog steeds in de wasmand ligt. Maar hee, moeders hebben ontspanning nodig toch! Al het huishoudelijk-ontwijkend-gedrag is dan welkom. Zeker op zondag! Ja. Zeker! 

Onze kinderen bevinden zich momenteel  in een fase: de piemels-, kak-, schijt- en (of all time favourite) mama’s lichaamsfase. Ik ben moeder van twee kleuters. Een 5-jarig meisje en een 4-jarig jongetje. Wij begeven ons middenin de kleuterfase. Wat is dan de kleuterfase? Dat ze naar school gaan en dat mama overdag tijd heeft om nog meer te Instagrammen en verhalen te lezen? Onder andere deze activiteiten ja. Maar naast mijn tijd-voor-mezelf-fase, maken onze kleuters een ontwikkeling door. Voor ieder kind komt dat trouwens anders tot uiting. Dat zal ik even uitleggen. 

Fase van de 4-jarige

Ons kind roept vanaf 7:00 tot 19:00 alles wat gerelateerd is aan het mannelijk geslachtsdeel en wat dan ook maar te maken heeft met enige vorm van ontlasting. In ieder woord dat je hier voor kunt bedenken. Bij het ontbijt zijn de volgende woorden al gevallen: scheetyoghurt, kakworst, poepwater, drollenthee, piemelbrood of konteieren. 

 Fase van de 5-jarige

Deze kleuter is nogal gericht op het menselijk lichaam. En nee, dan niet zomaar het menselijk lichaam, maar bij voorkeur het lichaam van haar moeder, oma’s, zichzelf, alles. Het is algemeen bekend dat je als moeder heel minimaal in je eentje kunt poepen en plassen. Gezelschap dient zich altijd aan op het moment dat je net lekker je slip naar beneden hebt getrokken en jezelf hebt geïnstalleerd op de wc-pot. Maar wat is er nu nog leuker dan een kleuter die jou overal op wijst en alles vergelijkt. Zij weet ook alles te benoemen wat er op het vrouwelijk lichaam groeit. Iedere haar, ader, nieuwe striaescheur,  niets ontgaat haar (en dus mij) meer… Yay! De andere kleuter, die zich in de piemel-, poep- en plasfase bevindt, die maakt van ieder normaal woord iets vies, maar ook het ‘echte werk’ vindt hij fantastisch. Hij bekijkt je ontlasting het liefst nauwkeurig en wordt nijdig op het moment dat je doorspoelt zonder dat hij even goed heeft kunnen inspecteren.

Minigreep uit de uitsprakenlijst van de 5-jarige

1. Menstruatie

“Tante Steph, mijn moeder heeft bloed uit haar kont” Ach, zegt tante Steph. “Is het weer zo’n feest”. Stiekem ben ik dankbaar dat ze dit niet tegen de juf of de kassière heeft gezegd.  

2. Brood eten

“Lieverd. Eet je korstjes, van korstjes krijg je borstjes”

“Krijg ik dan ook van die lange, net als jij?”

Weet je wat jij even lekker met die korstjes kan doen?… 

3. Nooit moeder willen worden

Ik ben zwanger. Op en top. Van blauwe aderen op de borsten, striae op mijn buik en alles wat erbij komt kijken. Kortom; de ultieme zwangerschapsglow. Onze dochter heeft ineens bedacht dat ze geen kinderen meer wil krijgen. Eerst wilde ze nog wel babydokter- verloskundige of kraamverzorgster worden, maar inmiddels wil ze kapster zijn.

“Mam?”

“Ja.” 

“Krijgen babydokters eigenlijk kinderen?” 

“Sommige wel ja” 

“Hmmmm..” (ziet kleuter denken)

“Krijgen kapsters geen kinderen dan, dan wil ik wel kapster worden”

Ze heeft bedacht dat ze geen kinderen wil toen we samen stonden te douchen en ik een full-body-check kreeg.

En toch.. Na 9 maanden baby’s dragen. Exploderen, ontploffen, scheuren, hormonen, zwaartekracht, wallen tot je ballen, pigment, haren, strepen, lijnen en alles wat er bij komt kijken. Ook als ze dit allemaal gaan benoemen naar jou als moeder zijnde, terwijl ze zelf geen flauw idee hebben dat zij zelf de schuldigen zijn voor het feit dat mama niet meer zo’n strak lijf heeft… Ze zijn het waard! En al die geniale uitspraken van ze, die zorgen dan ook weer voor een paar extra lachrimpels, maar hee. Fuck it! Moeders; je bent mooi! En voor de moeders met kleuters in de kakfase; jullie drollen zijn ook mooi.

LAURA (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie