‘Je moet er van genieten, ze zijn zo snel groot’, deze zin MAAKT. ME. GEK.

| , ,

Tijdens mijn zwangerschap, maar ook na de geboorte van Isa, kreeg ik zo vaak te horen: ‘geniet ervan’. Ondanks het verblijf in het ziekenhuis, ‘geniet van de momentjes met Isa’, ze groeien zo hard, de tijd gaat zo snel, ‘geniet zolang het nog kan’. Hele normale opmerkingen en waarschijnlijk ontzettend goed bedoeld. Ik betrapte me er gisteren op dat ik een kaart schreef naar een vriendin die mij vertelde dat ze zwanger is en ik onder aan de kaart schreef: ‘Geniet van de zwangerschap’. Ik zeg het zelf dus ook.

Maar wat is nu genieten? Meneer van Dale zegt: “genieten is genot hebben, zich vermaken”. Wat als er nou niet veel te genieten valt? Tijdens mijn zwangerschap was ik vaak moe en tevens moet je accepteren dat je je ‘normale’ levensstijl niet meer kunt toepassen (zoals wijn drinken en carpaccio eten), terwijl het ‘normale’  leventje wel gewoon doorgaat. Hoezo moet ik daarvan genieten? Vervolgens werd Isa twee maanden te vroeg geboren, veel zorgen dag in, dag uit. Zeven weken lang leefden we in het ziekenhuis. Ik werd geleefd op de automatische piloot. Hoe kan ik daarvan genieten? Eindelijk mochten we naar huis. Nu kunnen we dus echt gaan genieten! Helaas ging dit voor mij ook niet altijd helemaal op, Isa was erg onrustig. Ze had mij meer dan nodig. Ze sliep alleen maar op mijn arm en ik liep veel met haar rond. Maar wat is er nu erger dan een huilende baby? Je kunt de hele dag knuffelen! ‘Geniet ervan zolang dat nog kan!’ Natuurlijk zijn er vele momenten geweest dat ik ontzettend van onze thuiskomst en van Isa genoten heb en heb ik ontzettend veel met Isa geknuffeld, maar tevens was dit ook zwaar. We hadden er al zeven vermoeiende weken in het ziekenhuis op zitten en nu begon het ouderschap voor ons pas echt. Ik was helemaal op, maar we moeten door. En we moeten genieten. De tijd gaat al veel te snel. 

Soms lijkt het wel alsof ik ben vergeten HOE ik moet genieten. De hele dag door MOET ik van alles. Ik moet (nagenoeg) fulltime werken, ik moet de was doen en het huishouden, ik moet er zijn voor mijn familie en vrienden en aanwezig zijn bij alle sociale verplichtingen, ik moet de ideale vrouw zijn voor mijn man en de allerbeste moeder van de wereld voor mijn dochter. En van al dit, moet ik genieten.
Mijn voornemen is om minder te moeten en meer te genieten. Ik MOET niet genieten, ik MAG genieten. Ik mag meer gaan genieten van de kleine dingen: Isa die een stralende lach opzet wanneer je haar kamertje binnenloopt, die met haar tong haar lippen probeert af te likken bij het krijgen van een fruithapje, de zon die schijnt, het lezen van een goed boek onder het genot van een kop koffie, een wijntje drinken met vriendinnen of een balletje slaan op de tennisbaan. Dingen doen waar ik blij van word. Niet te veel moeten, maar vooral veel mogen. Het werk houdt namelijk toch nooit op, zowel op de werkvloer niet als thuis. Mijn mailbox is nooit leeg. De wasmand blijft altijd gevuld, het huis wordt altijd weer een bende en de koelkast raakt ook weer leeg. We hoeven niet te genieten, we MOGEN genieten. Het is een uitdaging om meer in het moment te gaan leven en niet te veel bezig te zijn met het verleden of de toekomst. Maar ik ga de uitdaging graag aan, want de tijd gaat inderdaad veel te snel en mijn kleine baby wordt ook echt zo snel groot! Wie doet er met mij mee? 

LOTTE (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie