Mijn dochter wordt bijna één en ik heb nog geen feestthema bedacht

| , ,

Een vriendin vraagt me welk thema ik heb gekozen voor Sophie haar eerste verjaardag. Een ander vraagt of de echte uitnodiging per post nog volgt, een appje met de datum en tijd wanneer we het vieren was blijkbaar niet genoeg. Weer iemand anders vertelt me dat op de eerste verjaardag van haar zoon 75 mensen zijn uitgenodigd. Waar ik de cakesmash heb geboekt? Wat voor taart ik heb besteld? Of ik al een digitaal lijstje heb gemaakt? Zijn jullie écht op vakantie op haar verjaardag? Hoe dan? 

Eigenlijk heb ik helemaal geen tijd om deze blog te schrijven, want zoals jullie kunnen lezen hoor ik heel druk bezig te zijn met alle voorbereidingen voor Sophie haar eerste verjaardag. Dit is over exact één maand en twee dagen. Oké opgebiecht, haar digitale verlanglijstje heb ik allang gemaakt. In mei denk ik. Maar dat is simpel en ook nog eens leuk om te doen. Online shoppen ben ik namelijk erg goed in. Alleen het idee dat Sophie het (misschien) pas eind juli zou krijgen vond ik vreselijk. Alles op haar lijstje is zo leuk, dat ze het nu moet hebben. Maar goed, geduld Esmée, geduld. Mocht je dit nog niet weten, kinderverjaardagen gaan samen met digitale lijstjes. Zo eentje waar je dan cadeaus van “afstreept” als je het hebt gekocht. Toen ik dat zes jaar geleden voor het eerst meemaakte bij de verjaardagen van mijn neefjes vond ik het maar raar. Ik bepaal zelf wel wat voor cadeau ik koop. Maar eigenlijk is het best wel handig. Je krijgt cadeaus die je kiddo nog niet heeft, die je leuk vindt en je voorkomt cadeaus waar je niet op zit te wachten (ik geef nog steeds regelmatig cadeaus die niet op de lijst staan, want.. ik bedenk gewoon leukere cadeaus, duh).

Laat ik jullie kort inzicht geven in onze geplande vakanties. Dan kunnen jullie je samen met de rest van de wereld verbazen, choqueren en oordelen over onze planning. Wij gaan 20 tot en met 27 juli op vakantie. Wij vieren 28 juli Sophie haar verjaardag. Wij gaan 29 juli nog een week op vakantie. 29 juli is ze echt jarig. Ik vind deze planning best aardig. Boodschappen bestellen we van tevoren. Mijn moeder haalt de dag van tevoren de taart. Versiering ophangen is in één minuut gepiept. Moet lukken toch. Oké ik weet nu al dat ik hem de ochtend voor het grote feest helemaal stress. Maar ach. De dag daarna ga ik toch op vakantie. 

Blijkbaar is dit echt niet oké. Voor een eerste verjaardag moet namelijk, zoals ik eerder al opsomde, heel erg veel geregeld worden. Hieronder vier tips, zodat jij ook gewoon heerlijk de week voordat je de verjaardag viert op vakantie kan gaan. Of kan netflixen. Of kan zwemmen. Of stofzuigen. Wat jij wil. Thank me later. 

1. Dat thema

Mensen, hoezo? Alsof Sophie daar ook maar iets van begrijpt. Ze. Wordt. Eén. Hoor je me? Toch begon ik te bluffen toen er mij naar haar thema werd gevraagd. Zo ging het: “Welk thema doe je trouwens voor Sophie haar verjaardag?” “Thema?”, Ik denk na. Ik smeek mijn hersenen om met een geniaal thema te komen. Hallo, hersenen zijn jullie daar? Een thema. Ik heb een thema nodig. Niks. Er komt niks. “Pastel.” Mijn hersenen hebben geantwoord. Shit denk ik, is pastel een thema? Is dat geen kleur (-enthema)? “Ons thema is pastel kleuren.” Prima thema. Mocht je de draad kwijt zijn, de tip luidt als volgt: een kleur is een prima thema. En simpel. Hier wat kleuren mocht je echt totaal lost zijn: groen (mooi thema). Blauw (top thema). Goud (geweldig idee). Rood (topper). Top, en door.

2. De genodigden

75 Mensen, hoe dan. Ik begin snel te tellen. 20 Ongeveer. Misschien iets meer. Ik weet het ook niet precies uit mijn hoofd. Maar 75 haal ik nooit. Heeft Sophie te weinig vrienden? Hoe kom ik ooit aan 75 gasten? Moet ik al mijn collega’s uitnodigen? De buurvrouw waar ik alleen maar hoi tegen zeg? De verloskundige die bij Sophie haar bevalling was? De baliemedewerkster van de verloskundigenpraktijk? Shit. Ik kom niet op de 75. Sorry Sophie. Het zijn er 20. Plus minus. En dat is prima (en dat was mijn tip, zolang de belangrijkste mensen maar komen, dikke prima). En door.

3. De uitnodiging

Och, och. Ik stuurde een appje naar iedereen. Sophie is namelijk midden in de zomer jarig. Dan zijn er A. veel (heel veel) mensen op vakantie (wij zelf ook, hoe durven we), en B. Elk weekend zijn er veel festivals en dergelijke. Daarom op tijd een appje naar de gasten om te kijken wie er konden komen. Prima toch? “Krijgen we nog wel een officiële uitnodiging”? “Ehm, ja. Dit is puur een save the date. Tuurlijk komt die uitnodiging nog”. Tip: bluffen tot je er bij neer valt. En als een gek die uitnodiging gaan regelen. Eigenlijk is een uitnodiging ook best wel leuk voor later. Weer een mooi item voor in haar plakboek.

4. De beruchte cakesmash

Je mooie schone baby in de taart. Leuk. De cakesmash foto’s zijn oorspronkelijk bedoelt voor de uitnodiging. Tegenwoordig is het meer een ding op zich. Ik doe een ballonnen foto. Sophie voor allemaal (panterprint, whoop whoop) ballonnen. Lekker anders. Tip: doe even heel gauw wat je zelf leuk vindt. Mooi. En door.

Een kleurenthema, gasten, creatieve uitnodiging en een fotoshoot of niet. Deze vragen ga je sowieso krijgen als je de eerste verjaardag van je o zo kleine baby organiseert. Ik schrok wel van alle heisa rondom deze eerste verjaardagen. Ik vind het echt super speciaal dat Sophie één wordt en we gaan het echt vieren met allemaal leuke mensen. Maar wij doen dit gewoon met een simpele barbecue. Zonder unieke locatie af te huren. En dat is prima. O ja, mocht je nog tips hebben voor pastel versiering. Help!

Liefs,

ESMEE (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie