Dit zijn echt de beste tips voor een fantastische zwangerschapscollectie in jouw kast

| , ,

Om maar direct even met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: persoonlijk vind ik zwangerschapskleding wanstaltig. Alsof je je tijdens een zwangerschap al niet beroerd genoeg kan voelen kan ik spontane kotsneigingen krijgen van bepaalde kledingstukken uit een zwangerschaps ‘collectie’. Wat voel ik mezelf altijd ellendig richting het einde van een zwangerschap. Mijn gemoedstoestand, hoe oppervlakkig het ook is, hangt samen met mezelf fijn voelen in mijn lijf en kleding. Al die ‘leuke’ bloementjes jurken (je hebt bloemetjes jurken en bloemetjes jurken…) en shirtjes met strikjes en foute teksten werken daar niet echt aan mee. Steeds vaker krijg ik de vraag waar ik mijn zwangerschapskleding koop. Het antwoord is simpel: het is geen zwangerschapskleding. Dat draag ik nooit op twee zwangerschapsbroeken na.

Hierbij zweer ik plechtig dat ik geen fashionista ben. Geen modevakschool heb gevolgd of zelfs nog nooit een modegerelateerde opleiding heb genoten of hier ook maar interesse in heb gehad. Alles wat je qua tips kunt vinden in deze blog zijn mijn eigen bevindingen en is gebaseerd op mijn eigen mening. Daarom wil ik alvast zeggen: wat je ook draagt, zwanger of niet zwanger, draag voornamelijk waar jij jezelf fijn en goed in voelt en niet omdat iemand anders het zegt of draagt. Wat voor de één kan werken werkt voor een ander niet. Wel kan ik je meegeven dat ik altijd geleerd heb om je handen en nagels goed te verzorgen. Je kunt er echt als een mega slons uit zien in kleding, wanneer je handen mooi en netjes verzorgd zijn kom je op het gebied van je uiterlijk overal mee weg: geloof me maar!

Basics

Tegenwoordig hoor je de term capsule wardrobe veel voorbij komen, het helpt je bewuster te kiezen voor bepaalde kledingstukken omdat alle kledingstukken met elkaar gemixt en gematcht kunnen worden. Wanneer je hiervoor gaat, zijn er maar een paar kledingstukken die je in je kast hebt hangen. Persoonlijk houd ik toch van een iets breder aanbod. Het is altijd handig om goede basics in je kast te hebben hangen. Denk aan een goede (zwangerschaps)jeans, een mooie blazer, een goed paar sneakers en een mooie kasjmier sweater. Doordat je deze basic items met veel kledingstukken uit je garderobe kunt mixen besteed ik zelf ook meer geld uit aan dit soort items in mijn kast. Het gaat vaak langer mee en een mooie blazer kan een simpele blouse van bijvoorbeeld de Primark (helemaal niets mis mee) omhoog halen. Inmiddels heb ik mezelf aangeleerd om nooit een kleding stuk te kopen zonder er bij te bedenken of het wel bij een kledingstuk past wat ik al in de kast heb hangen. Dit bespaart je zoveel losse kledingstukken die individueel misschien hartstikke leuk zijn maar niet met andere items samen gaan.

Pin er op los!

Zeker in deze tijd is het gemakkelijk om altijd en overal inspiratie op te doen. Pinterest is mijn beste vriend! Het is soms even goed zoeken naar de juiste termen maar zelf ben ik fan van het pinnen van outfits op Pinterest. Ieder seizoen maak ik een nieuw moodboard aan en pin ik wat inspiratie vast. Daarna ga ik op zoek naar iets soortgelijks. Ik vind het zelf niet leuk om een complete outfit te kopiëren maar geloof mij maar: zelfs de grootste influencers halen ergens hun inspiratie vandaan!

De perfecte zwangerschapsjeans, bestaat ‘ie?

Wanneer je eigen jeans te strak gaan zitten en je echt niet meer weg komt met dat elastiekje om je knoop heen, is het tijd om een goede zwangerschapsjeans aan te schaffen. Zwangerschapsjeans zijn er in verschillende kleuren, soorten en maten. Zelf heb ik er drie zwangerschappen over moeten doen om de juiste pasvorm en het juiste merk te ontdekken. Het liefst draag ik altijd een skinny jeans en vrijwel alle zwangerschapsbroeken sluiten op mijn bovenbenen prima, maar vanaf mijn knieën gaat het mis: het sluit voor geen meter aan en ziet er naar mijn mening onverzorgd uit. In mijn geval komt dit doordat ik vrij korte benen heb en niet alle merken verschillende lengte maten hebben. Deze zwangerschap heb ik twee skinny jeans broeken aangeschaft van het merk ‘Forever Fit’. De broeken zijn wat korter van model, dus waar ze bij iemand met lange benen als een jeans tot aan de enkel vallen, valt het model bij vrouwen met kortere benen als een ‘gewone’ jeans die mooi aansluit. Kosten? Zo rond de 40 euro!

Tijdens deze zwangerschap heb ik tot en met zes maanden in verschillende flared pants gelopen. Dit zijn comfortabele maar ‘hippe’ broeken met een elastieke taille die van boven naar onder wijder uitlopen. Je hebt ze in tijgerprint stof of leuke felle kleuren of gemakkelijk zwart. De broeken zitten echt goddelijk en kan met veel gecombineerd worden.

Korte of geen mouwen

De H&M hangt er op de zwangerschapsafdeling vol mee: tops en jurken met korte of geen mouwen. Waarom? Waarom H&M? Zijn de personen die verantwoordelijke zijn voor de ontwerpen van deze afdeling zelf nooit zwanger geweest of gaan ze er vanuit dat iedere vrouw comfort altijd boven fashion verliezen? Laat ik het zo zeggen: tijdens mijn zwangerschappen ben ik er achter gekomen dat ik helaas het type ben dat niet alleen maar mooi bij haar buik aankomt, maar ook mijn benen, heupen, nek en armen (lees alles) moeten er aan geloven. Mijn lichaam zorgt goed voor zichzelf en maakt zeker genoeg reserves aan voor als de baby straks geboren is. Tel daar nog de nodige vochtophopingen (bij mijn armen) bij op en het resultaat is dat ik tijdens mijn zwangerschappen het liefste mijn armen bedek. Ik leg liever het accent op mijn dikke buik en draag daarom eigenlijk nooit mouwloze tops of jurken maar altijd tops met wijdvallende mouwen, een mooie blouse of tuniek in het liefst twee maten groter. Zoals ik al aangaf ben ik zelf niet te porren voor tops met strikjes en biesjes maar ik kan je vertellen dat je soms met goed zoeken mooie en fijne zwangerschapstops of blouses kunt vinden.

Rokken

Een rok (of twee) mag wat mij betreft echt niet ontbreken in je zwangerschapsgarderobe. Kies voor een langere en een kortere variant met elastiek in de taille. Met een rok kan je alle kanten uit! Met een mooie blouse erin draag je de deze look vrij chique terwijl je een rok ook wat stoerder kunt stylen met een oversized t-shirt. Draag er sneakers of stoere laarsjes onder en je kleedt je helemaal volgens de laatste trends! Zelf draag ik de rok over mijn buik heen, je buik komt zo mooi uit en verbloemt naar mijn idee de zwangerschapskilo’s die op de heupen kunnen gaan zitten. Het is een tip om de rok een maatje groter te kopen zodat je de rok gedurende de hele zwangerschap kunt dragen. Zit de elastieke band nog wat groot bij de taille kun je de rok af stylen met een stoer of klein riempje.

Maxi jurken

Met de super stoere en toch ook vrouwelijke maxi jurken die je tegenwoordig veel ziet hoef je eigenlijk helemaal geen zwangerschapskleding meer te dragen. Zelf leef ik er op het moment in. De meeste maxi jurken die je op het moment kunt vinden zijn van zichzelf al aardig oversized waardoor je buik genoeg ruimte heeft om gedurende zwangerschap lekker te kunnen groeien. Ook de jurk koop ik een maatje groter zodat het comfortabel blijft. Mocht je de jurk in het begin nog veel te wijd vinden zitten: ook een jurk kun je leuk stylen met een riempje om de taille. Zwanger in de winter? Onder een donkere maxi jurk kun je gerust een zwangerschaps panty met bijvoorbeeld stoere Dr. Martens boots dragen.

Kleur en/of accesoires

Zoals in bovengenoemde stukjes kunnen accessoires of een goede sneaker of laars een hoop doen voor je outfit! Zo kun je een redelijk saaie jurk met een taille riem of een mooi sieraad of goede schoenen helemaal op halen. Ze zeggen dan ook niet voor niets: het stylen tot in de puntjes. Ook is het wellicht eens leuk om voor meer kleur te gaan! Je ziet het tegenwoordig steeds meer in de winkel hangen en tegenwoordig mag er een hoop op het gebied van kleur. Wat mij betreft zijn er op dat gebied geen regels met haar- en huidskleur: draag waar je jezelf gelukkig en fijn in voelt! Ga jij helemaal lekker in zwart of word je net als ik vrolijk van kleur en printjes, draag het, voel je goed en vergeet vooral nooit maar dan ook nooit je handen.. Je kunt er nog zo gestyled of slonzig uit zien met mooie verzorgde handen kom je overal mee weg.

FLEUR (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie