Pokkenvakantie! Het leed dat waterpokken heet

| , ,

Ik heb op de vakantie een nieuw woord geleerd. Varicelle. Dat is Frans, voor waterpokken. Viggo Varicelle heet onze zoon sindsdien. Onze dochter had ze al gehad. Die ellendige kriebelbulten. We wisten dat het bij Viggo ook eens moest komen. Maar moest dat nu? Midden in onze kampeervakantie in Frankrijk? Het begon met een aantal kleine bultjes, nog niet goed te herkennen wat het nou precies was. Waterwratjes? Allergische reactie op de Franse pain? Van dokter Google werd ik ook niet veel wijzer. Ik probeerde het te negeren en niet te lang na te denken over wat het zou kunnen zijn. Tot die ochtend. Viggo werd wakker en stak zijn koppie boven zijn campingbedje uit. “Waaaah! Quasimodo!”, gilde ik. Mijn jongen had bulten all over his face. Partout. Overal. Hij keek er ook zielig bij. En had koorts. Oké, we moesten naar la Pharmacie. Quasimodo in de buggy, iedereen met een boog om hem heen, hij zag er echt niet uit. La Femme de la pharmacie sloeg van schrik haar hand voor haar mond toen we binnen kwamen: “Oeh la la! Varicelle!” “Oui, oui”, antwoordde ik. Oui. Maar help me dan!

We kregen een crème. Die ik niet mocht opsmeren van mijn zoon. Want ik mocht hem niet aanraken. Het was 32 graden, maar hij mocht niet zwemmen. En in de buurt van andere kinderen, want besmettelijk he. We hebben dus vooral in de voortent gezeten. Niet in de zon. En jengelend Robocar Poli gekeken. Terwijl zijn vader en zus bruiner en bruiner werden en allerlei zwemtechnieken oefenden, werden wij witter en witter. En at ik uit frustratie alle Madeleines en Pain du Chocolat op. Die ik wegspoelde met rosé.

Goed, wil jij niet opgeblazen en wit terugkomen van je Franse kampeeradres? Dan volgen nu wat tips om het leed wat waterpokken heet wat te verzachten.

  1. Goede crème. Google het Frans/ Spaanse/ Italiaanse woord voor waterpokken en roep dat meteen bij binnenkomst in de apotheek. Je bent gegarandeerd als eerste aan de beurt ook. Overal ter wereld weten ze dat het besmettelijk is.

  2. Of neem zelf crème alvast mee. Als je een kind hebt wat het nog niet gehad heeft, maar wel in de risicogroep valt. Zoals mijn Hollandse buurvrouw vanuit haar Kip Caravan riep; ‘Toen mijn kinderen die leeftijd hadden, had ik altijd waterpokkencreme/luizenshampoo/tekentangen/wespenvangers mee.’ Joe bedankt! Ik heb Rituals. Van de Hamam lijn. Want ik wilde ontspannen (Huilde ik).

  3. Havermout. Havermout in het bad. En dat verzacht de jeuk. Daarna snel weglopen van het camping babybad, want je krijgt het er nooit meer uit.

  4. Doen alsof je op een nudistencamping staat. Waterpokken drogen snel uit in de buitenlucht. Dus uit de voortent! En in je nakie! Je kind dan.

  5. Veeeeeeeel ijs. Want er kunnen ook waterpokken in het mondje zitten. Zo zielig. Dus veel ijs.

  6. Laatste. Belangrijkste. Waterpokken op de vakantie vraagt om wijn voor mama. Veel. Wijn.

Succes!

X

MARLOES (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie