‘Mijn peuter heeft nog nóóit een volledige warme maaltijd op, we hebben hulp nodig!’

| , ,

Toen Kids en Kurken de uitnodiging kreeg van Olvarit om bij de kennismaking en lancering van het ‘5 stappen hapjesplan’ te zijn, hoefde ik geen tweede keer na te denken. Mijn zoon Sef is twee jaar oud en eet nog steeds niet mee met de pot. Alle informatie is meer dan welkom. We hebben met Kids en Kurken gelijk vooronderzoek gedaan onder bijna 1000 vrouwen. Want ben ik nou echt de enige met deze worstelingen aan tafel? Het blijkt dat 61 procent van de ouders problemen heeft met het voeden van hun kindje. Dit is veel! Heel veel! Tijd voor concrete hulp. Olvarit heeft een app gemaakt waarbij iedere ouder in 5 simpele stappen van de eerste hapjes naar drie volwaardige maaltijden gaat met hun kindje. Ik zelf heb een hekel aan onduidelijke apps, en delete ze dan ook meteen weer, haha. Te druk met een gezin met vier kinderen. Maar eerlijk is eerlijk, deze app is makkelijk in gebruik, zelfs mij lukt het direct. En ik vind hem serieus waardevol en handig.

De lezers van Kids en Kurken mochten via Instagram ook vragen stellen aan Olvarit. Dit werd massaal gedaan. Phoe! Wat leeft dit onderwerp onder de ouders! We gaan twee vragen hieronder behandelen. Maar voordat we verder gaan, is het handig als je de app erbij pakt. Klik hier voor de tool en klik op ‘beginnen’, dat is het!

Vraag 1: Waarom is het niet verstandig om met fruithapjes te beginnen, maar met groente?

Deze vraag werd massaal in allerlei vormen gesteld door lezers. Het ligt aan de smaak. Fruit is van nature zoet en dat vinden kleintjes erg lekker. Als je met groente begint, went je kindje makkelijker aan de smaak van groente, dan wanneer je met fruit begint. Het is dus beter om met groente te starten en dit voor zo’n twee weken vol te houden. Hierna kan er een lekkere fruithap bij komen. De app helpt je week in en week uit, per dag hoe vaak je een bepaalde smaak moet herhalen en wanneer je wat nieuws kan introduceren. Ook legt Olvarit uit met welke zachte groentesmaken je het beste kan starten. Voor elke leeftijdsfase zijn er specifieke potjes. Zelfs voor de allereerste enkele hapjes: Olvarit Eerste Hapjes. Die zijn speciaal ontwikkeld voor de start met bijvoeding. Zoek dus een potje dat bij jouw kindje past qua hoeveelheid en structuur. Je begrijpt dat stukjes erin bij kleintjes niet fijn is, maar bij grotere kindjes juist wél goed is voor de mondmotoriek. Na 20 weken is het hapjesplan trouwens af!

Wat ik persoonlijk fijn en hip vind is dat je in een mooi dagboekje kan bijhouden in de app met wat jouw kindje specifiek allemaal geproefd heeft en wat hij ervan vond. Ik hou van dagboekjes en lijstjes, ideaal en leuk voor later. Trouwens je moet wel, want er zijn zoveel soorten groenten en fruit om mee aan de slag te gaan en er zijn wel 80 Olvarit-smaken en geef toe: een ontzwangerend hoofd werkt qua geheugen niet al te best.

Vraag 2: Wat kan je doen als je kind niet wilt proeven, zelfs niet wil hapen?

Kids en Kurken wilde naast een vrij algemene vraag, een hele specifieke vraag beantwoorden. Alleen in deze situatie is het onduidelijk in welke fase het kindje zit: de eerste hapjes of al bij een volwaardige maaltijd. Toch is dit een goede vraag, waar wij graag op in gaan! Er zijn een aantal volwaarden waaraan de maaltijd moet voldoen:

  • Zoek een potje of maak een maaltijd met een textuur passend bij de leeftijd.

  • Start altijd met enkelvoudige pure smaken. En bouw dit later pas uit met meerdere en complexe smaken bij elkaar.

  • De kleintjes moeten een nieuwe smaak wel 10 tot 15 keer proeven, voor ze het echt lekker gaan vinden. Geef dus niet te gauw op. In de app staan goede schema’s wanneer je weer een nieuwe groente introduceert.

  • Als je zelf aan de slag gaat in de keuken, voeg dan niets toe, dus geen zout, suiker of sterke kruiden. Dat doet Olvarit ook niet. Houd het puur en onthoud: kinderen proeven alles veel intenser dan volwassenen.

  • Geef je kleine niet teveel. Let op deze signalen: hoofd weg draaien, lippen stijf dicht houden, tegensputteren of zoals bij ons thuis: algehele malaise. Het is niet gek als je kindje hapjes uitspuugt, dat is heel normaal. Sommige kindjes moeten zo wennen dat ze soms zelfs wat kokhalzen. Het is dan niet perse zo dat ze het vies vinden.

  • Wat ook belangrijk is, is om het lepeltje niet de mond in te duwen. Eerlijk is eerlijk soms is het verleidelijk om het eerste hapje erin te duwen. Hoe vaak ik wel niet gedacht heb: “Eigenwijze donderstraal, als je het wél proeft, vind je het zeker weten lekker! Probeer nouhouuuuu!’. En weetje, ik heb het wel eens gedaan, hupsakee. Maar ik zat dan wel met een huilend kind, dus tsja ook niet dé oplossing. Je kindje moet het eten er zelf vanaf happen, zucht, oke. Het is uiteindelijk voor een kindje prettiger. Het heeft dan het gevoel dat het zelf ‘in control’ is. Laat ze maar denken…

Maar ik wil deze mama en alle andere ouders die vragen hebben doorgestuurd naar Kids en Kurken of met vragen thuis zitten, doorverwijzen naar de Nutricia Kindervoeding Service. Want weet je? De voedingskundigen zijn 24/7 te bereiken voor werkelijk alle vragen wat betreft voeding voor jouw kindje!

En hoe gaat het nou met kleine Sef?

‘Weetje, misschien vindt Sef een maaltijd op een bord niet fijn en wil hij gewoon uit een bakje eten en het meer zelf doen. Wij gebruiken ook vet veel kruiden, dat is helemaal niet goed!’, zei ik tegen mijn man na de Meet en Greet met Olvarit. Mijn man keek sceptisch. Ik maakte enthousiast een potje warm, deed het in een bakje en zette het voor zijn neus. Hij bekeek het lang en keek mij aan alsof hij wilde zeggen: ‘Ben jij gek?!’ Maar hij pakte warempel zijn lepel…Hieronder zie je hem nadenken na zijn eerste hap. Hilarisch! Maar yes, hij eet een paar hapjes en nu gaan we dit gewoon nog 15 keer doen!

*Dit artikel is in samenwerking met Olvarit geschreven.

Plaats een reactie