De eerste keer

| , ,

Eigenlijk best gek he!? “De eerste keer” maak je, zonder dat je er bij stil staat, heel erg vaak mee! Natuurlijk is niet elke eerste keer even significant en maakt niet elke eerste keer evenveel impact. Er zijn zelfs eerste keren waar je liever niet nog een keer aan terug denkt. Maar sommige eerste keren in het leven zijn “life changing moments”.

Of de eerste keer dat ik een blog ga schrijven “life changing” gaat zijn dat weet ik niet, maar ik hoop dat ik er een paar lezers mee zal bereiken. Als maagdelijk blogger zal ik mij eens voorstellen. Ik ben Wouter, 34 jaar jonge man van Kim en al 4,5 maand trotse vader van Ollie. Als geboren en getogen Rotterdammer ben ik na wat omzwervingen in het prachtige Limburgse Weert terecht gekomen waar ik een relatief onbezorgd leven leef. Maar 2019 was voor mij wel een jaar van een hoop eerste keren, die behoorlijk wat impact hebben gehad op het leven van mijn jonge gezin.

“Eerste keren” zijn over het algemeen moeilijke momenten. Dat komt omdat je helemaal nog geen kennis hebt van de nieuwe ervaring. De eerste keer smoorverliefd worden is mijn oudste herinnering aan een eerste keer. Waarschijnlijk was ik 13 of 14 jaar oud en kwam in de klas bij Jeanine te zitten. Jeanine was in mijn ogen het mooiste en liefste wat de wereld kon maken. Nog helemaal onbekend met de vlinders in m’n buik en het effect dat een mooi meisje kan hebben op een verlegen jongen kan ik mij nog herinneren dat ik haar de liefde verklaarde. Hierop volgde ook mijn eerste keer ervaring met liefdesverdriet. Helaas werd de liefde niet beantwoord en mocht ik voor het eerst ervaren hoe de vlinders in een grote steen veranderde en mij oncontroleerbaar lieten huilen.

Gelukkig hoefde ik niet lang te wachten op de eerste keer dat mijn liefde wel werd beantwoord. Er volgde snel ook de eerste keer het huis uit sneaken, de eerste keer liegen tegen je ouders waar je heen gaat wat uiteindelijk allemaal resulteerde in de eerste keer sex! Voor de meeste mensen waarschijnlijk de meest ongemakkelijke eerste keer. Je hebt geen idee wat je moet doen, maar alles in je lijf schreeuwt dat je het wilt. Het leven is een aaneenschakeling van dit soort momenten. Van kleine momentjes als de eerste keer koken, de eerste autorijles en de eerste keer op stap gaan, tot de eerste keer op jezelf wonen, de eerste keer ontslag nemen en de eerste keer wakker worden met een kater.

De belangrijkste eerste keer uit mijn leven is inmiddels alweer 7,5 jaar geleden. Het is de eerste keer dat ik Kim zag. Ik heb geen romantisch verhaal over hoe wij elkaar hebben ontmoet en hoe de vonk vanaf de eerste minuut oversloeg. We hebben elkaar op het werk leren kennen, en na maanden van kleine berichtjes sloeg op een zeker moment de vonk ook van Kim naar mij over. Waarom is de eerste keer dat ik Kim ontmoette dan zo bijzonder? Alle andere eerste keren met Kim waren niet onhandig, moeilijk of ongemakkelijk. Onze eerste date was gezellig en leuk, onze eerste keer samen voelde goed en vertrouwd, onze eerste ruzie was zelfs zoals hij moest zijn. En de eerste keer dat Kim mij vertelde dat ik vader zou worden, zorgde ook niet voor stress, of angst, maar vooral voor verlangen en nieuwsgierigheid. En omdat wij alle nieuwe eerste keren graag als gezin wilde ervaren, zijn wij in februari van dit jaar voor het eerst (en laten we dit zo houden) getrouwd.

Op 17 maart van dit jaar ben ik dus voor het eerst vader geworden van een prachtige gezonde jongen, we hebben hem Ollie genoemd. De eerste keer dat ik hem op mijn borst neerlegde herinner ik mij nog levendig. Een klein mannetje dat huilend op mijn borst werd gelegd en vervolgens heerlijk rustig bij mij werd. En ook de eerste keer dat ik hem bij Kim aan de borst legde zal ik nooit vergeten. In die eerste weken met Ollie volgde er een heleboel eerste keren. De eerste keer een poepluier, de eerste slapeloze nacht, de eerste keer dat we weer eens drie uurtjes sliepen, de eerste keer hem in bad doen en de eerste keer als bezorgde vader kijken of hij nog ademt omdat hij zo rustig slaapt.

Het mooiste moment kwam toen Ollie de eerste keer naar mij ging lachen. Ik ben niet een man die makkelijk huilt, maar na die lach rolden de tranen onafgebroken over mijn wangen. Die tranen blijken sinds ik vader ben overigens een nieuwe bron te hebben gevonden. Ik zat laatst bij de Lion King zelfs te huilen toen ze Simba omhoog hielden en aan de wereld lieten zien. Van alle eerste keren die ik heb meegemaakt in mijn leven is de geboorte van mijn zoon wel hetgeen met de meeste impact. Het plaatst heel veel zaken in het leven in een ander perspectief en maakt zaken die vroeger belangrijk leken ineens een stuk minder belangrijk.

Sinds gisteren is onze zoon voor het eerst ziek. Ons prachtige vrolijke kereltje heeft koorts en is daardoor ontroostbaar. Als vader vindt ik dit een lastige eerste keer. Want je kan zo weinig voor je kleine man doen. Hem knuffelen en voor hem zingen lijkt de beste remedie. Ik weet niet of de tweede keer dat hij ziek wordt mij gemakkelijker af gaat, ik betwijfel het.

Eerste keren, het zijn bijzondere momenten en je moet ze koesteren. Maar je moet er ook niet te lang bij stil blijven staan. De eerste keer iets ervaren, geeft je de mogelijkheid om voor jezelf te beoordelen of je dat vaker wilt en het geeft je de kans je te leren er mee om te gaan. Dit zorgt ervoor dat wanneer je iets een tweede keer doet, je er beter in kan worden of er beter mee kan omgaan.

Mijn eerste keer een blog schrijven houdt hier op, maar het smaakt naar meer. Een tweede blog komt er vast en zeker!

Wouter (klik hier voor zijn Instagram)

Plaats een reactie