Een ode aan alle mama’s

| , ,

Lieve mama,

Er zijn een paar dingen waarvan ik denk dat iedere nieuwe of jonge moeder dat even moet weten. Gewoon zodat je niet zo streng bent voor jezelf, dat je even bevestigd krijgt dat je het goed doet en dat je weet dat je écht niet de enige bent. Mama worden is niet niks. Het is één van de meest ingrijpende veranderingen in je leven. Je bent verantwoordelijk voor een persoon die compleet afhankelijk is van jou en jouw hulp. Een hummeltje dat geen idee heeft hoe alles werkt en daarmee ook geen gevoel voor timing of tact heeft. En juist dat maakt het soms echt retezwaar. Net als je zit begint het weer. Slapen als de baby slaapt is hartstikke leuk, maar dan moet hij of zij wel slapen. En je zal zien als jij gaat liggen, gaat net de deurbel en begint de sirene binnen ook weer. Op tijd komen zit er niet meer in. Of je bent een kwartier te vroeg omdat je een verschoning incalculeert of ze schijten de boel onder op het moment dat je wil vertrekken.

Als je aangeeft dat je je slaap mist maken andere mama’s graag de opmerking ‘Ja, dat hoort erbij he?’ zodat jij je lekker onnozel voelt. Het is een sneer, ‘Ha, wat dacht jij nou?! Dat het makkelijk zou zijn?! GUESS AGAIN!’ Haha. Trek je er niks van aan. ‘Het hoort erbij’, is vrij te vertalen als: ‘Ik vind het ook zo kut en zwaar, maar ik durf dat niet te zeggen’. Het betekent ook: ‘Jij had geen idee hoe het voor mij toen was, ik kreeg als jonge moeder geen erkenning of steun, dus jij zoekt het ook maar uit… ‘ En als we eerlijk zijn weet ook niemand hoe het is om moeder te worden totdat het zo ver is. Maar trek het je niet aan, dat alle mamas hetzelfde mee maken betekent niet dat het minder lastig is. Het betekent alleen dat je niet de enige bent en dat eerlijkheid en openheid over het ouderschap ontzettend veel kan toevoegen aan een vriendschap.

Mama zijn is met momenten erg zwaar en vermoeiend. Soms moet je even tot 10 tellen of weglopen. Soms heb je geen puf om te koken en dan zetten we de compensatiekiwi in. Soms gaan ze een dag niet in bad of lezen we niet voor. Iedere keuze gemaakt uit liefde is de juiste, zo ook de keuze om soms voor jezelf te kiezen zodat jij een leuke mama bent.

LOUKIE (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie