De ontwikkeling van mijn prematuur

| , ,

Ik krijg de laatste tijd veel vragen over de ontwikkeling van Isa. Want ze is twee maanden te vroeg geboren, heeft ze dan nog ergens een achterstand in opgelopen? Ontwikkelt ze zich net zo goed als een a term geboren baby? Heeft ze nog extra zorg nodig?

Al vanaf de geboorte van Isa worden we goed begeleid vanuit het ziekenhuis. Dit begint al met lichamelijk contact en met het begrijpen van de lichaamstaal van Isa. Vroeggeboren kinderen hebben veel last van prikkels uit de omgeving en als ouders moet je hen helpen hun reacties daarop te reguleren. De hersenen van een vroeggeboren baby zijn namelijk nog niet rijp genoeg om alle prikkels te kunnen verwerken. Een luier verschonen, flesje geven of even knuffelen kon daarom voor Isa al erg overweldigend zijn. We haalden Isa daarom ook alleen maar uit de couveuse als we echt de tijd hadden om met haar te knuffelen, dus niet voor zomaar even een half uurtje. Tevens moesten we constant opletten dat we niet te hard praten en dat het niet te licht was in de kamer. Zo hebben we ook video-interactie begeleiding gehad om zelf te zien hoe Isa op onze handelingen reageert en hoe we haar op een rustige manier kunnen ‘troosten’.

Ook na het ontslag uit het ziekenhuis blijven we aan het ziekenhuis verbonden totdat Isa 4 jaar is. Dit noemen ze in ons ziekenhuis de Panda Poli, een poli voor kinderen die geboren zijn onder de 32 weken waar we eerst tweewekelijks, daarna maandelijks en nu om de zoveel tijd naar toe moeten voor allerlei verschillende controles. We zien daar de kinderarts, een diëtiste, een fysiotherapeut en een logopedist. Ook wordt Isa daar gewogen en gemeten zodat we niet ook nog naar het consultatiebureau hoeven, met uitzondering van haar vaccinaties. Dit allemaal in een ochtend, zodat we niet te vaak op en neer hoeven. We krijgen in het ziekenhuis een kamer toegewezen waar de verschillende artsen bij ons langs komen. Goed geregeld! Tevens komt er maandelijks een fysiotherapeut bij ons aan huis. We hebben een vaste fysiotherapeut die Isa inmiddels kent vanaf haar geboorte en mee kijkt met haar ontwikkeling. Samen met haar doe ik dan wat oefeningen en geeft zij tips hoe ik Isa kan stimuleren om bijvoorbeeld haar knietjes en voetjes te gaan gebruiken. Hiermee leer ik Isa’s motorische ontwikkeling spelenderwijs te stimuleren.

Maar hoe gaat het nu met Isa’s ontwikkeling? Isa ontwikkelt zich gemiddeld voor een kindje dat twee maanden te vroeg geboren is. Oftewel, qua ontwikkeling loopt ze twee maanden achter. Ze is 11 maanden oud maar qua ontwikkeling is ze 9 maanden, haar ‘gecorrigeerde leeftijd’. Hetzelfde geldt voor haar lengte en gewicht. Eigenlijk hebben wij Isa ook altijd ‘behandeld’ alsof ze twee maanden jonger is, ook qua voeding. Isa wordt deze maand één jaar maar kan nog niet kruipen of te lang zelfstandig zitten (zonder om te vallen), ze trekt zich nog niet op en snapt echt nog niet dat ze haar benen ook kan gebruiken om op te staan. Ze draait wel rondjes om haar as en tijgert achteruit. Ze kletst de hele dag met al verschillende klanken zoals mama en papa. Ze ziet alles, hoort alles en is mega nieuwsgierig. Dus, wat is dan ook normale ontwikkeling? Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en zo ook Isa. Wij maken ons geen zorgen. Het komt allemaal vanzelf wel. Daarnaast bestaat bij vroeggeboren kinderen een grote kans op leerproblemen, problemen in spraak of fijn motorische ontwikkeling. Maar ook daar maken wij ons geen zorgen over. Zolang Isa maar gelukkig en gezond is!

 LOTTE (klik hier voor haar Instagram)

1 gedachte over “De ontwikkeling van mijn prematuur”

  1. Mooi om te lezen! Mijn dochter, geboren met 29 weken nu 1 jaar (gecorrigeerd 9,5 mnd) ontwikkeld zich super goed. Sommige dingen die ze doet passen bij een 1 jarige en andere weer bij een kindje van 9 maand. Alles op z’n tijd.
    Wel bijzonder hoe de ziekenhuizen verschillen in ‘nazorg’ wij moeten naar kinderarts en fysio en consultatiebureau en de topfysio komt aan huis…

    Beantwoorden

Plaats een reactie