Je kind wordt één jaar, hierbij wat tips als je een feest organiseert!

| , ,

Ik ben pas één jaar moeder, dus een leek als het gaat om kinderverjaardagen. Ik had laatst mijn eerste echte kinderverjaardag als moeder bij iemand anders en ik vond het heftig. Normaal ben ik het type mens dat houdt van een feestje. Ik hou namelijk erg van lekker eten en nog meer van wijn. Deze twee beste vrienden zijn gelukkig altijd aanwezig op verjaardagen. Mijn eerste verjaardag als moeder vond ik heftig. Normaal zat ik met een wijntje in mijn ene hand en toastje in mijn andere hand aan de zijlijn te kijken hoe de kinderen spelen en het halve huis afbreken. Helemaal prima als dit niet je eigen huis is! Maar dit keer was het anders. Ik had namelijk Matteo mee en die vindt andere kindjes nogal interessant. En dan niet de kindjes van zijn eigen leeftijd die schattig op de grond zitten en rustig met een ballon spelen, maar de ‘grote jongens’ van een jaar of vier die achter elkaar aanrennen en vechten met zwaarden! Matteo is als hij eenmaal gewend is aan alle drukte en prikkels een heel gezellig kind en wil graag overal achteraan kruipen. Het liefst rent hij mee, maar daar is hij nog iets te klein voor. Ook vindt hij het leuk om aan wankelende tafeltjes te staan en aan spulletjes die niet baby-proof zijn te zitten. Het gevolg was dus dat ik constant achter mijn baby aan het lopen was om te zorgen dat hij zichzelf niet bezeerde. Deze verjaardag begon om 16.00u en om 20.30u ging ik uitgeput naar huis. Thuis Matteo gelijk naar bed gedaan en heerlijk op de bank met mijn glas wijn die ik zo verdiend had! Volgende maand is het mijn beurt en ik wilde er nog even niet aandenken. Wat zijn kinderverjaardagen intens!

Op 11 november werd mijn allerliefste, sterkste, grootste schat één jaar. Zoals jullie allemaal weten is Matteo te vroeg geboren en hebben wij een hoop moeten missen. Geen babyshower, geen babyborrel en geen kraamvisite. Ik heb nog steeds een beetje het gevoel dat ik moet compenseren. Niet bewust, maar onbewust doe ik dit toch. Niet uit schuldgevoel, want we kunnen er allebei niets aan doen dat hij te vroeg geboren is, maar meer uit hij-heeft-het-zo-verdiend-gevoel. Ik wilde een groot feest voor hem organiseren waarbij iedereen mocht komen en waarbij niets te gek was qua versiering of taart! Het leek mij leuk om net als zijn slaapkamer het thema jungle aan te houden. Ik was al bezig in mijn hoofd met het organiseren van zijn verjaardag tijdens dat de Lion King in de bioscoop draaide en uiteindelijk werd het thema Lion King in de jungle!

Ik bestelde mijn versiering ruim van te voren en aangezien de levertijd soms een half jaar is, oké ik overdrijf, wilde ik op tijd zijn. Ik kon niet goed kiezen en bestelde zo ongeveer alles wat met jungle te maken had! Gelukkig kreeg ik alles op tijd binnen! Omdat we nooit eerder een feestje hadden gegeven voor Matteo wilde ik dat iedereen er bij was. Familie, vrienden en zelfs verre familie. Niets was te gek. Sommige zouden Matteo ook pas voor de eerste keer zien. Dit resulteerde dat wij 45 man zouden ontvangen en de capaciteit van ons huis dit eigenlijk niet aan kon. Ik was heel optimistisch en dacht steeds: “Dit komt wel goed”. Tot twee avonden voor het feest, toen lagen mijn vriend en ik de halve nacht wakker met stress. “Moeten we mensen afbellen? Moeten we de dag in tweeën splitsen? Maar hoe doen we dat dan met de taart? Snijden we de mooie Lion King taart die €100,- kost door midden?” Nee, dit was voor mij geen optie. Dan maar op zoek naar een partytent en hopen dat mensen ook buiten willen staan.

Toen het feest eenmaal aan de gang was, merkte ik dat het echt veel te druk was. Het was gezellig, maar vol! Ik had het hele huis versierd en was constant bezig om het iedereen naar de zin te maken. Ik had alles strak gepland, maar met zoveel mensen die ook nog eens allemaal op verschillende tijdstippen binnen komen, liep dat in de soep. Ik heb voor mijn gevoel de hele middag gevlogen, amper met iemand gepraat en tussendoor ook nog voor mijn kind gezorgd. Het was leuk, maar nu vier dagen later ben ik nog aan het bijkomen! Daarom heb ik nu als super-ervaren-kinderfeestjes-moeder een paar tips!

Tip 1

Splits de verjaardag voor familie en vrienden als dit kan. Je hoeft dan niet te rennen tussen je vrienden en je familie en dan kun je zelf waarschijnlijk ook wat meer genieten!

Tip 2

Je hele huis versieren is leuk en het staat gezellig, maar heel veel versiering is niet duurzaam en gaat niet lang mee. Ik heb een aantal kartonnen vlaggetjes die ik kan hergebruiken, maar heb ook een hoop weggegooid en dat is zonde. Ook al koop je het bij Ome Ali in China, het blijft toch wel wat kosten als je zoveel koopt!

Tip 3

Hou een vaste tijd aan dat je de taart gaat aansnijden en geef dit ook door bij het uitnodigen van je gasten. Ik had dat namelijk wel in mijn hoofd, maar nog lang niet iedereen was er op dat moment dus ik stelde het maar uit. Uiteindelijk gingen wij rond half 5 pas de taart aansnijden en hebben wij een groot deel van de cadeaus de volgende dag pas uitgepakt, omdat iedereen al wegging. Dit is natuurlijk logisch, want het is een kinderverjaardag en deze duren vaak maar tot max 17 uur!

Tip 4

Zorg dat er een rustig plekje is waar de kinderen kunnen spelen. Hier waren zes kinderen waarvan vier kids van één jaar. De grotere jongens konden wel redelijk een weg tussen de drukte vinden, maar de baby’s wilde allemaal kruipen, staan en lopen. Er was geen speelplek vanwege het ruimtetekort en daardoor moesten alle baby’s vastgehouden worden door hun ouders met als gevolg dat zij het al snel gezien hadden en onrustig werden.

Tip 5

Probeer te genieten! Deze tip is heel belangrijk en dit is de enige tip waar ik mij gelukkig wel aan gehouden heb. Je kindje word maar één keer1 jaar of één keer 2 jaar, dus geniet! Neem hulp aan als iemand dat aanbiedt en probeer te delegeren. Jij bent de gastvrouw, maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je bent namelijk ook mama van dat lieve jarige kindje en jij mag ook echt lekker knuffelen, liedjes zingen en een glas wijn drinken op jouw kindje!

GLADYS

Plaats een reactie