Onze fysiotherapeut vertelt alles rondom voorkeurshouding bij baby’s!

| , ,

Als volwassenen ben je links of rechtshandig. Dit ontwikkel je ongeveer vanaf groep 2 en eigenlijk weet je niet beter. In mijn geval schrijf ik met rechts en ben ik links redelijk onhandig. Ik kan zelfs niet een postzegel recht plakken met links! Maar hoe zit dat met baby’s? Mogen zij al een voorkeurskant hebben? Wat betekent dit voor een kindje? Je leest het in dit artikel.

Richtlijn

Sinds de nieuwste richtlijn wiegendood slapen nagenoeg alle kinderen in Nederland op hun rug. Sinds de nieuwe richtlijn bestaat, waarin naast het advies voor rugslapen nog een aantal andere zaken zijn aangepast in de richtlijn, zien we het aantal voorkeurshoudingen steeds verder groeien. Wat is een voorkeurshouding precies? We spreken van een voorkeurshouding als een kindje meer dan driekwart van de tijd naar één zijde met het hoofd ligt. 17% Van de pasgeborene onder de zes maanden heeft een voorkeurshouding. Soms zien we de voorkeurshouding al vanaf dag één en soms sluipt het er langzaam in.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een voorkeurshouding, zo kan het simpelweg komen omdat een kindje bijvoorbeeld aan de rechterkant van zijn bedje het bed van moeder heeft staan, of dat het licht in de woonkamer in de box altijd van rechts komt. Soms heeft het ook te maken met de voorkeurshouding van ouders en dat ouders altijd iets vanaf een bepaalde zijde aanbieden.

Soms kan er ook iets anders aan de hand zijn. Er kan stijfheid in de nekspier zijn ontstaan tijdens de bevalling of er kan sprake zijn van een heupdysplasie. Daarom is het altijd belangrijk dat als je het vermoeden hebt dat je kindje een voorkeurshouding heeft dit met het consultatiebureau te spreken. Zij kunnen de nekspieren en de heupen nakijken en met je bespreken wat je zelf kunt doen of dat er eventueel een kinderfysiotherapeut aan te pas moet komen.

Gevolgen

De gevolgen van een voorkeurshouding zijn in eerste instantie puur cosmetisch, omdat de schedel van een pasgeborene nog flinterdun is ontstaat er al snel een afplatting aan de achterzijde van de schedel. Dit komt ‘simpelweg’ omdat het kindje daar de hele tijd op ligt en een platte schedel nou eenmaal makkelijk ligt dan een bolle. Fijn hè zo’n lichaam dat zich naar behoefte aanpast!

Een ander gevolg is dat als een kindje bijvoorbeeld de hele dag naar rechts kijkt het zijn linkerhand en arm niet ziet. Iets wat je niet ziet en waarvan je het bestaan niet afweet kun je ook niet gebruiken en dus ook niet ontwikkelen. We zien daarom soms ook een achterblijvende motoriek in een van de armen.

Wat kun je doen

Door het te erkennen, heb je al een hele grote stap gemaakt! Zo kun je bijvoorbeeld het bedje andersom opmaken of andersom neerzetten, de box zo plaatsen dat jij je kindje altijd vanaf de niet voorkeurszijde aanspreekt en bijvoorbeeld recht van voren voedt en verschoont.

Ga vooral geen handdoekjes achter je kindje leggen om het op de bolle kant te laten liggen. Wat je daarmee mogelijk bereikt is inderdaad dat de afvlakking minder wordt, maar je traint de spieren die door de voorkeur al zo sterk zijn geworden alleen nog maar meer. Dit komt omdat wij als mens iets willen wegduwen als iets tegen ons aandrukt. Zo werkt het voor een kindje ook! Dus wat gaat het kindje doen: alleen maar tegen het rolletje aan proberen te duwen. Probeer je vooral bewust te zijn van het positioneren.

Een kinderfysiotherapeut thuis laten komen. Zij kunnen advies geven over hanteren en positioneren van je kindje en kunnen je helpen het spierkrachtsverschil wat is ontstaan op te lossen door eenvoudige en leuke spelletjes!

ANNE (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie