Als je bevalt in de winterperiode

| , ,

Bevallen in de winterperiode. Laten we er eerlijk over zijn, het is niet de makkelijkste periode om te bevallen of in het kraambed te liggen. Bevallen in de lente, zomer of zelfs nazomer, is een stuk fijner. Dan kan je lekker naar buiten met je spruit. De wandelingen die ik in de lente na de geboorte van mijn kindje maakte, waren talloos. Zonder jas naar buiten, de zon op je gezicht, echt heerlijk. Maar wat als je in de late herfst, of zelfs midden in de winter moet bevallen? Dan is er geen fijne temperatuur die je buiten opwacht. Nee, dan is het vaak intens koud, regenachtig en als je pech hebt, ook nog eens glad. Dan kijk je er niet echt naar uit om naar buiten te moeten. Dan blijf je liever binnen. Fijn, cocoonen met je nieuwbakken baby en partner. Gezellig onder een kleedje op de bank, zippend van een kopje thee of warme chocomel. Daar zit nou net de crux, je blijft dus veel binnen.

Geïsoleerd raken

Zo veel, dat je als net bevallen mama op een gegeven moment nogal geïsoleerd raakt van de rest van de wereld. Als je dan al niet op een roze wolk zit na de bevalling, helpt dat natuurlijk niet mee. Want, post partum depressie mama’s zijn vaak geneigd om van alles te gaan vermijden. Naar buiten gaan, gezelschap opzoeken, leuke dingen doen. En juist van die dingen, knap je enorm op. Vermijdingsgedrag bij net bevallen moeders is iets wat ik in de praktijk veel tegenkom. Logisch, want als je je al niet happy voelt, ga je het liefst alles uit de weg wat niet aangenaam voelt. Het is niet gek, dat je vermijdend gedrag vertoont. Het is wel erg, als je daardoor verder de somberheid wordt in getrokken. Dat is zonde, want afleiding, in welke vorm dan ook, is juist enorm helpend om uit je dip te komen. Als je al één of meerdere kindjes hebt, zal je vaker naar buiten moeten, omdat hij of zij bijvoorbeeld naar school moet(en) of even naar de speeltuin wi(len)l. Dat maakt de stap naar buiten wellicht iets minder groot.

Probeer toch naar buiten te gaan

Of je nu niet op een grijze wolk zit na de bevalling, of gewoon een enorme winterdip ervaart, dat maakt niet uit. Voor beiden geldt hetzelfde: je wil er zo snel mogelijk vanaf. Dus: ga evengoed naar buiten. Trek je dikste trui en je fijnste jas aan, wikkel je sjaal om je hoofd, zet een muts en desnoods extra oorwarmers op. Als het te koud is, laat je je kindje even bij je man of een oppas, maar ga naar buiten! Maak een fijne wandeling, met een vriendin of juist lekker alleen. Snuif de koude lucht op, kijk om je heen en beloon jezelf daarna met een lekker lunch met diezelfde vriendin of ga even lekker shoppen. Hoe dan ook, kies ervoor om jezelf niet langer te isoleren, omdat het geen lekker weer is, of omdat je gewoon nergens zin in hebt. Kies er wel voor, om de uitdaging aan te gaan, trek jezelf uit die comfortzone en ga er op uit. Je hoeft van mij echt niet uren buiten te gaan schaatsen, totdat je tenen er bijna af vriezen. Maar kijk wat voor jou haalbaar is.

POSTNATALE COACH TILDA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie