Ben jij een Millenialmama? Eveline wel èn alleenstaand

| , ,

Een tijdje geleden is er een filmpje viraal gegaan van Meghan Markle die oprecht spreekt over hoe zwaar het moederschap haar valt. Onwijs veel mensen hebben het bekeken. Ontzettend goed dat ze daar zo open over spreekt en ik denk dat veel van de nieuwe mama’s zich kunnen inleven. Bekijk hem hier.

Millenial moeder = geboren tussen 1980 en 2000 (volgens mij, wisselt nogal wat er online staat). Ik ben zelf 29 jaar, geboren in het jaar 1990.

Zouden de millenial moeders het zwaarder hebben dan de vorige generatie? Die vraag ging in mijn hoofd om nadat ik dat filmpje had gezien. In de generaties voor ons (ons = millennials) namen de vrouwen bijna altijd de taak om de zorg voor de kinderen op zich te nemen en daarbij het huishouden. De mannen zorgden ervoor dat de inkomsten binnen kwamen. Dit is denk ik al een grote verandering geweest één generatie terug, want de vrouwen gingen ook wat meer werken in combinatie met het moederschap. Inmiddels wordt er enorm veel verwacht van je. Als moeder moet je er zijn voor je kinderen, maar ook carrière maken (wat veel vrouwen willen). Wil je dit niet, dan wordt je “thuisblijfmoeder” genoemd. Daarnaast laat je op social media zien wat voor leuk en druk leven je wel niet hebt, wil je sociaal zijn, mee doen aan #fitgirl en een sportabonnement nemen. Millennials leggen hoge eisen voor zichzelf, waardoor het wat zwaarder wordt in combinatie met het ouderschap.

Wat ik bij mezelf merk is dat ik ontzettend weinig tijd heb voor mezelf. Misschien komt dit omdat ik alleenstaande moeder ben of door de manier hoe we nu leven. Hoe ziet een doordeweekse dag van een alleenstaande millennial moeder er dan uit?

6.00 > Opstaan, dochter Mila eten.

6.00-7.00 > Mezelf aankleden, opmaken, tassen pakken, beestjes eten geven.

7.00 – 7.30 > Mila aankleden en vaak even kort nog spelen.

7.30 > Richting de opvang. In de draagdoek, of op de fiets en soms met de auto. Weer- en tijdafhankelijk.

7.50> Naar de trein lopen.

8.30 > Op kantoor in Den Bosch, waar ik vaak ook mijn ontbijt eet.

17.30 > Trein terug naar Tilburg.

18.15> Mila opgehaald van de opvang en weer richting huis.

18.30 > Gelukkig heb ik het eten gisteren al gemaakt, dus dat eten we op.

19.00 > Mila in bad (vindt ze niet leuk, dus is een vermoeiende klus).

19.30 > Mila flesje en naar bed. In de tussentijd lezen we boekjes.

20.00 > Ik zelf douchen.

20.30 > Eten maken voor morgen, afwassen, kleren klaar leggen.

21.30 > EIGEN TIJD! Wat ik dan doe? Ik ga schilderen/tekenen of sporten thuis. Soms een serie kijken of een boek lezen. Vaak merk ik dat ik die tijd ook weer besteed aan social media en Whatsapp, maar dat probeer ik te verminderen en in de trein te doen.

22.30 > Naar bed.

Zo zie je dat ikzelf doordeweeks max een uurtje eigen tijd heb. Soms wil Mila niet slapen en dan heb ik eigenlijk helemaal geen vrije tijd. Toch kom ik op werk ook wel goed tot rust. Als ik mijn dag met een weekenddag vergelijk heb ik alsnog niet veel “Eveline-tijd” en is de dag vaak nog vermoeiender. Petje af voor de mama’s die niet werken en fulltime de zorg van de kids op zich nemen.

Nog even terug over iets algemeens. Millennials blijken het qua financiën lastiger te hebben dan generaties daarvoor. Dit komt doordat de kinderopvang en de buitenschoolse opvang duurder zijn geworden in de loop der tijd. Volgens The Washington Post zijn de kosten met achttien procent gestegen ten opzichte van de jaren zestig. Maar de moeder van nu is zelfverzekerder over de opvoeding dan vroeger. 57 Procent van de millennialmoeders vindt dat ze het goed doet op het gebied van opvoeden. Generatie X is wat minder zeker over haar skills: 48 procent vindt dat ze het goed doet. Bij de babyboomers is dit 41 procent, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center.

Of wij (de millenials) het zwaarder hebben? Ik denk dat het lastig te vergelijken is, maar ik vind van niet. Het is denk ik maar net hoe je er mee omgaat. Persoonlijk zou ik het ontzettend zwaar hebben gevonden om mama te zijn uit de babyboomers generatie. Ik ben zelf een type die graag mijn eigen ding blijft doen. Ik ben ambitieus en doe graag mijn eigen dingen nog naast het moederschap. Daarnaast hebben de millenials nu zoveel middelen om informatie op te zoeken. Doorkomende tandjes? Dr Google heeft tips. Ook word je niet gek aangekeken als je veel van huis bent voor je werk. Bij de babyboomers en generatie X was dit wel het geval, als vrouw zijnde hoorde jij degene te zijn die veel bij de kinderen was en in die tijd kreeg de carrieremama niet altijd waardering.

Herken jij jezelf als cliché millennial ouder in het volgende lijstje?

– Je hebt een cake smash fotoshoot gemaakt voor de 1e verjaardag van je kindje

– De dagen vliegen voorbij, maar wat heb je nou eigenlijk gedaan vandaag?

– #baby. Maar liefst 81% van de Millennial ouders plaatst fotos van zijn of haar kids online. Ben jij daar ook één van?

– De gemiddelde leeftijd van kinderen krijgen ligt hoger dan de generatie X. Gemiddelde leeftijd ligt nu op 32 jaar!

– Je hebt een uitgebreide 3D-echo van je baby laten maken

– Google is je beste vriend.

Zelf ben ik nog aan het ontdekken hoe ik meer Eveline-tijd kan creeëren. Ik merk als ik dingen doe waar ik naast het ouderschap enthousast van word, ik ook een betere/ en eukere moeder kan zijn.

Hoe ervaren jullie dit? Tips zijn welkom!

EVELINE

Plaats een reactie