Robin: “Wie verkouden is blijft thuis”

| , ,

Het virus grijpt om zich heen en de situatie begint nu zelfs bij de meest kalme mensen voor onrust te zorgen. Soms voel ik een steek op mijn borst, een kriebel in mijn keel en een snotterige neus. Zal het dan toch? Ik probeer kalm te blijven. Al ben ik van nature een ontzettende angsthaas.

We zijn pas een halve dag met het hele gezin thuis en de verveling slaat al toe. Het is amper middag en onze puber heeft al vier keer gevraagd wat we eten vanavond. En onze peuter is de tv spuugzat. Wat nou als straks heel Nederland op slot gaat? Toch voelt het goed om thuis te zijn. Het is belangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en actief bijdragen aan het stoppen van besmetting. Daarom blijven wij netjes thuis, in ieder geval voor zolang als wij verkouden zijn of zo lang als nodig is. Wij wassen onze handen, houden afstand van andere mensen en doen de boodschapjes online. Het klinkt logisch en best gezellig met het hele gezin thuis als je alleen milde verkoudheidsklachten hebt. In werkelijkheid voelt het soms als een thuisgevangenis waar bijna alle structuur uit is. Dus heb ik dé drie tips voor iedereen die thuis moet blijven met kinderen in de strijd tegen Corona.

Structuur

Dat kan je doen door een dagplanning te maken. Kleed je aan, maak je bed op en maak jezelf op zoals je dat normaal ook zou doen. Schrijf de taken die sowieso moeten gebeuren: was opvouwen, stofzuigen en koken op. Daarbij schrijf je een aantal nieuwe thuisactiviteiten zoals knutselen, tekenen en filmpje kijken op een lijstje. Sommigen doe je samen met je kind anderen help je alleen met het klaarzetten en begeleid je. Schrijf dit in een globale tijdlijn. Zorg voor afwisseling zodat je de kinderen een paar keer per dag bewust aan het werk zet met een leuke activiteit. Zo kan je voorkomen dat ze uit pure verveling op de muren gaan tekenen. Dan bouw je nog de kook- en eetmomenten erin en voila een nieuwe structuur is geboren!

Kokkerellen

Lekker en gezond eten is altijd belangrijk maar helemaal nu is het fijn om hier extra aandacht aan te besteden. Bedenk lekkere en voedzame maaltijden voor het gezin. Geen snelle hap in alle haast, maar echt uitgebreid koken. Geef de kinderen een rol in het gezond koken dan eten of drinken ze het met veel smaak op en heb je weer een leuke activiteit!

Tip: Ik laat mijn dochter van 2 jaar altijd drukken op de sinaasappels die we uitpersen voor haar smoothie.

Ravotten

Niet al te bang zijn voor rommel of een beetje water op de vloer. Kinderen hebben het af en toe nodig om even te kunnen ravotten. En het is heerlijk om zelf even je handen vrij te hebben. Hier drie van mijn succesnummers;

  • Soep maken in bad: Laat het bad vollopen, geef ze wat bakjes, lepels kloppers, een bakje shampoo, een spatel, een zakje, een plastic bordje en een leeg zoutvaatje en vraag of ze heerlijk voor je willen koken!

  • Keukentje: Pak wat droge pasta of droge rijst met wat lepeltjes, potjes, pannen en onderzetters. Moedig aan door af en toe nep te proeven van de gerechten. Of vraag om een specifiek gerecht.

  • Poetsen: Een fietsje uit de schuur of een groter stuk speelgoed zet je binnen op een handdoek. Je zet er een bakje water met wat verschillende vormen en soorten doekjes naast zoals een spons en een afwasborstel en poetsen maar!

Samen zijn wij in de strijd tegen Corona. Lieve ouders let op jezelf en elkaar. Neem je verantwoordelijkheid en help elkaar daarmee! Hopelijk verkeren wij snel weer in betere tijden.

Liefs,

ROBIN

Plaats een reactie