De stilgeboorte van Fenna* was intens, maar deze stichting heeft me ontzettend gesteund

| ,

Ik moest naar het ziekenhuis, omdat ik vreselijke buikpijn en bloedverlies had en de verloskundige thuis geen hartslag kon vinden. Vrij snel na aankomst in het ziekenhuis, kregen we te horen dat ons kindje was overleden. Ik moest nu nog gaan bevallen. We kregen van de verpleegkundige uitleg en informatie over wat ons te wachten stond. We mochten een dekentje uitzoeken waarin ze zou worden gelegd nadat ik was bevallen. Ze vertelde dat er hand- en voetafdrukjes gemaakt zouden worden. Ook vertelde ze over Stichting Make a Memory. Ze vroeg of ik wilde dat deze stichting foto’s kwam maken. Het enige wat ik wilde was van die vreselijke pijn af. Alle informatie was te veel. Ik wilde niet bevallen en al helemaal geen fotograaf aan mijn bed. Veel van wat er hierna gebeurde, kan ik me niet goed herinneren. Ik ben die nacht erg ziek geweest. Naast de placentaloslating, bleek ik ook pre-eclampsie te hebben. Tegen de ochtend braken mijn vliezen en een paar uur later was ik bevallen van Fenna.

De foto’s van onze kleine Fenna

De verpleegkundige die ons de avond ervoor had opgevangen, was er in de vroege dienst weer. Ze wilde even terug komen op wat we gisteren hadden besproken. Of ik wel zeker wist dat ik geen fotograaf wilde om mooie foto’s te maken als herinnering. Het enige wat we nu hadden waren een paar snelle foto’s met een mobiel en misschien was het toch wel fijn om foto’s te hebben van ons complete gezin, voordat we afscheid moesten nemen.

Stichting Make a Memory heeft ons geholpen

Het ziekenhuis heeft Make a Memory gebeld en geregeld dat er een fotograaf kwam. Dezelfde middag was de fotograaf er. Door alle medicatie die ik kreeg was ik zo wazig. Dit zie ik ook terug in de foto’s waar ik op sta. Door deze foto’s besef ik beter hoe ziek ik ben geweest. Omdat ik me er niets van kan herinneren en ik soms denk dat ik die nacht gewoon geslapen heb, is deze confrontatie goed. We kregen een usb-stick met alle foto’s met daarbij een 5-luik van foto’s .

Een paar dagen voor het afscheid van Fenna hebben we naar Make a Memory gebeld of we misschien een paar foto’s via de mail konden krijgen, omdat we die graag voor het afscheid wilden gebruiken. Even later kregen we een mail met een aantal foto’s. Het was heel fijn dat er zo meegedacht werd rondom het afscheid.

Bewustwording

Uiteindelijk hebben we ook een foto van Stichting Make a Memory gebruikt voor op het geboorte- en afscheidskaartje. Maanden later heb ik het herinneringsboek van Make a Memory besteld. Hier kon ik mijn verhaal over de zwangerschap, bevalling en afscheid in opschrijven. Er was ook ruimte voor foto’s. Ontzettend fijn. Ik ben Stichting Make a Memory en de verpleegkundige die aandrong tot het maken van foto’s eeuwig dankbaar. Het is zo’n ontzettend mooie herinnering. Omdat de foto’s zó mooi zijn, hebben we voor het afscheid ook een fotograaf geregeld. Er is vastgelegd wat er die dag is gebeurd en ik kan hier altijd op terug kijken. Zonder Stichting Make a Memory zouden we daar nooit over nagedacht hebben. Het heeft dus ook een stukje bewustwording gebracht.

Ook mijn ouders zijn dankbaar voor de mooie foto’s met Fenna. Make a Memory is een afhankelijk van giften en sponsoren. Mijn ouders geven de kleinkinderen jaarlijks een schenking. Het bedrag van Fenna hebben ze aan Make a Memory gegeven, wat ik ontzettend mooi vind. De 5-luik met foto’s en de urn van Fenna staan naast elkaar. Mede door de mooie foto’s is het een fijne plek om naar te kijken en een kaarsje te branden.

Het belang van foto’s

Van jouw grootste schat: je kinderen, wil je natuurlijk foto’s. Om zelf naar te kijken, maar ook om trots aan andere mensen te laten zien. Voor ouders van overleden of zieke kindjes is dat niet anders. Een moeilijk, maar zeer kostbaar moment, is de allerlaatste fotoreportage. Stichting Make a Memory kan hier veel in betekenen. Deze stichting maakt dit kosteloos voor ouders mogelijk. Zij regelen een fotoreportage met een professionele fotograaf in het ziekenhuis of bij de mensen thuis. Ze zijn echter afhankelijk van giften en daarom kan je ze hier steunen. Ieder beetje telt.

Laten we met z’n allen andere ouders helpen om hun herinnering levend te houden!

MARIANNE

Plaats een reactie