Met kinderen naar Bretagne: 5-sterren camping Les Ormes

| ,

Kamperen met kinderen. Sommige ouders durven zich daar niet aan te wagen. Maar tegenwoordig zijn er ook speciale en aangename campings en kan je het zo luxe maken als je zelf wenst. In deze blog lees je de ervaring van Laura en geeft ze een aantal goede tips!

1. Onderweg? Zorg voor een goede starttijd en afleiding

Afgelopen zomer ging ik met mijn man en vier kinderen (8, 6, 3, en 1 jaar oud) met de auto naar Frankrijk , Bretagne. We vertrokken om 2.30 uur, zodat we daar een hele dag zouden hebben. “Dan kunnen de kinderen lekker in de auto verder slapen”, dachten we. Aan het einde van de straat vroegen de kinderen of we er al waren, haha. We zeiden: “Nog láng niet. Ga maar eerst een hele tijd slapen”. Wonder boven wonder deden ze dit.

Halverwege de ochtend werden alle kinderen wakker. Hier hadden we ons goed op voorbereid. Aan elke stoel hing een organiser met gevulde vakken. In ieder vak konden ze iets ontdekken, uitpakken, snoepen of spelen. Zo was er een doosje met cranberry’s en rozijnen, een doeboek met kleurtjes, stickervellen, autobingo, Pimpampet, poppetjes, een doosje snoepjes en een tekenblok. Ze hebben hier urenlang plezier van gehad. Hierna ging de tablet heen en weer tussen de kinderen en kozen ze ook muziek uit voor in de hele auto.

Na bijna 10 uur rijden met de nodige stops kwamen we aan op ons domein. Het was een 5-sterren camping, Les Ormes, middenin de natuur met genoeg privé ruimte. Hutje mutje, daar houd ik niet van. Er stonden prachtige eeuwenoude bomen een er waren hele bijzondere huisjes, cottages, waterhutten, tonnen en zelfs boomverblijven! Echt heel speciaal!

2. Doe activiteiten

Als je gaat kamperen zou ik net zoals wij, een camping zoeken met allerlei activiteiten zodat de kinderen genoeg te doen hebben. Onze camping had een goede speeltuin voor jong en oud, maar we wilden in de vakantieweek ook graag twee gezinsactiviteiten doen met elkaar. We konden kiezen uit paardrijden, klimmen, waterskiën, tokkelen, boogschieten, midgetgolfen of waterfietsen. Lastige keuze. Ik ging uiteindelijk met Nikki (8 jaar) een klimparcours doen. Papa ging met de rest midgetgolfen. De activiteiten schepten echt een band. De kinderen waren trots en enthousiast.

De gehele week zwommen we iedere ochtend in het binnenbad bij slecht weer en in het buitenbad met goed weer. Zo fijn dat je beide opties hebt, want in Bretagne is het weer wispelturig. Ik moet zeggen dat we beide opties ook nodig hebben gehad. We hebben een aantal keer moeten rennen in de regen om zo snel mogelijk bij het binnenzwembad te komen. Wil je ook naar Bretagne, zorg dan dat je genoeg opties hebt bij slecht weer en je niet in je camper of caravan hoeft te zitten. Ons binnenbad was subtropisch, met golfslagbad, glijbanen, stromingen, massagebaden en baby- en peuterbaden. Kijk, dan is binnen zwemmen helemaal niet erg. In het binnenbad waren ook overal dieren verstopt tussen planten en op badranden. Samen met de kleinste kinderen gingen we die iedere keer zoeken en bekijken. Verder vonden ze het prima om lekker rond te dobberen. Bij mooi weer renden we juist naar de zonnebrandflessen, pakten we de stepjes en kinderwagen en zochten we een fijne plek in de buitenbaden.

You love it or hate it: entertainment. Wij vonden het erg fijn, omdat we met 4 (!) kinderen waren en de regie even werd overgenomen. Ik kon met Chris op een terras op de camping een wijntje of cocktail drinken terwijl alle kinderen (behalve de baby) naar de openlucht kinderdisco konden. En geloof het of niet, de kinderen vonden de voorstellingen gedurende de week magisch. Ik ben ècht niet zo’n ouder die zegt: “Als de kinderen het maar leuk hebben”. Nee. Ouders moeten het ook leuk hebben. Wij moeten bijtanken. Ook wij hebben een leven.

We wisselden een dag op de camping en campingacitiviteit af met er op uit trekken. We bezochten dan bijvoorbeeld een stadje of reden naar een tof strandje. Probeer hier een balans in te vinden die werkt voor het hele gezin.

3. Zorg ervoor dat jij het ook leuk hebt

Ik had het met Chris hilarisch, omdat we ècht tijd voor elkaar hadden. We aten Franse kazen, dronken samen iedere avond een wijntje op onze opblaasbank buiten, onder de sterrenhemel en ja, ook met gekleurde lampjes in de bomen. De voorstellingen met vuurwerk vonden wij heel erg speciaal en romantisch. Onze kindjes waren jong en lagen allang op bed als het tijd was voor het vuurwerk. Chris en ik keken dan naar de hemel vanaf de buitenbank op onze campingplek, waar we àlles goed zagen en proostten op het leven. Hoe simpel kan het zijn. Hij, ik en de hemel.

Op de camping was er ook een kidsclub. En dit kan dus echt een pré zijn en in jouw voordeel werken op vakantie. Je kan veel van een kinderclub zeggen of vinden, maar hierdoor hadden we ook even tijd voor onszelf. Echt voor onszelf. Ik las een hoofdstuk uit een goed boek, deed een spelletje met papa of lag in de zon op een ligstoel. Hierna kwamen de kinderen dol terug met verschillende tekeningen en knutsels.

4. Eet wat het land (en camping) te bieden heeft

Onze camping had verschillende bars en restaurants. Als je gaat kamperen, zou ik dit ook zeker adviseren. Het is namelijk fijn dat er eetgelegenheid dicht bij huis is. Ik ben helemaal niet van iedere keer bij dezelfde plek eten, dus wij gingen iedere dag in een ander stadje en op leuke plekjes lunchen of dineren. Oesters, mosselen met friet, Franse worsten en kazen, brood met smeersels, you name it, we ate it. Tegelijkertijd vonden we het ook fijn om een avond op de camping te blijven en een heerlijke pizza uit de houtoven te eten of lekker alledaagse frietjes met kip en bier te verorberen. Daarbij was het natuurlijk een feestje om een standje te hebben me verse Franse crêpes, wafels en ijs. Zoals je ziet kan je kamperen zo luxe en gemakkelijk maken als je zelf wilt.

5. Doe niets wat je niet wilt doen, het is vakantie!

Het enige wat ik niet leuk vind aan kamperen, is de afwas. En dan zéker de afwas van zes man. De oplossing hiervoor is veel buitenshuis (of eigenlijk camper) eten. Daarbij heb ik een deal gesloten met Chris: hij doet alle afwas en dan neem ik het leeuwendeel op me als alle kinderen onder de douche moeten. Onderhandel dus goed met elkaar totdat je beiden tevreden bent.

Een kampeervakantie moet je ècht liggen, maar ik zou het zéker een keer proberen. En doe het dan op jouw manier!

Aantal sterren volgens ons

LAURA

Plaats een reactie