Hotspot voor het gezin in Leeuwarden: familiehuis Kraak van van Dam

| ,

Sinds mijn moeder is overleden aan borstkanker, 12 jaar geleden, besefte ik dat je echt moet genieten van iedere dag. Zij heeft altijd geleefd naar later, ooit. ‘Komt wel’, dat was haar motto. Maar er kwam niets. Geen prins op het witte paard. Geen fijne baan. Geen goede woning. Ik heb op jonge leeftijd keihard geleerd dat je je eigen geluk maakt. Dat je zelf de slingers ophangt. Dat komt niet vanzelf. Herinneringen maken. Iedere dag. Dat is wat telt. En dat doe ik, de eigenaar van Kids en Kurken, dus met hart en nieren. Uitjes, diners, festivals, feestjes, vakanties en weekendjes weg. Het kan me nooit genoeg zijn. Vandaar de nieuwe rubriek: hotspot voor het gezin. Boek niet ooit of later, maar doe het nu. Leef nu. Afgelopen maand hebben we het familiehuis de Kraak van van Dam bezocht. Deze stond al heel lang op m’n lijst, want het is een ongebouwde kerk. Een aanrader voor wie iets bijzonders zoekt. Maar boek ver van te voren, deze populaire accommodatie staat vaak voor een lange tijd volgeboekt.

Huisfeiten

  • Geschikt voor: 10 volwassenen, 3 kids. Wij waren er met 7 volwassenen, 3 kinderen en 2 baby’s
  • Aantal slaapkamers: 5
  • Aantal badkamers: 3
  • Regio: Friesland
  • Inclusief: beddengoed, handdoeken, Wifi en13 fietsen
  • Prijsklasse: normal (43 EUR per bed per nacht)

Budget = 25 – 40

Normal = 40 – 60

High = 60 – 100

High End = > 100

De binnenkant en interieur

Er staan letterlijk nog kerkbanken in de accommodatie, waar mijn kinderen heerlijk zaten te lezen. Ook de preekstoel staat in de woonruimte. Lola stond daarboven ons regelmatig toe te zingen, haha. Het is erg op kinderen gericht want er liggen honderden (kinder)boeken. Meer zin in gezelschap? Er zijn volop gezelschapsspellen in de kerk. Onze favoriet was levensgroot mikado. Jong en oud deed mee: volwassenen, kinderen van 4 jaar oud, kinderen met de basisschoolleeftijd en bijna-tieners. Sef van 4 jaar pakte ook regelmatig de box met lego of blokken en de autootjes. De kinderen konden er buitengewoon veel ontdekken. Daarnaast was er een biljarttafel voor papa Chris en zijn broers én een schuur met fietsen, om erop uit te gaan. Ik zat met oma en mijn schoonzussen heerlijke wijntjes te slurpen aan de grote familietafel, die plek biedt aan 13 man!

Er zijn twee verschillende knusse zithoeken met een tv-scherm in huis. De kinderen hadden de Nintendo mee, en voerden allerlei dansjes uit, soms eventjes lekker los van de volwassenen. We hadden veel momenten met z’n allen, maar familieleden zochten ook apart knusse hoekjes op. Er is een grote tuin met een ruime eettafel en een stenen BBQ. Op het gazon staan ook tuinstoelen en hangmatten. Dit huis is echt een bijzondere plek! Wat een parel.

Omgeving

Het huis staat in Friesland aan de kust, in het dorpje Oostbierum. Je bent direct aan de Waddenzee, dus ook buiten is genoeg te doen. Het Wad, Franeker en Harlingen liggen op wandel- en fietsafstand. Leeuwarden ligt slechts 20 kilometers verderop en ook een dagje Groningen is prima te doen. In deze steden kan je van alles ontdekken (je leest verderop wat wij daar allemaal hebben gedaan, mèt tips).

De invulling van ons familieweekend

Vrijdag

We kwamen allemaal met aparte auto’s aan bij het huis. Daar werden we welkom geheten met een gaaf letterbord en 2 goede flessen wijn. Love it! Ik heb er een grote plank met verschillende kaasjes, toastjes en smeersels bij gezet. Na enorm veel gelach en goede gesprekken, ging de borrel langzaam over in het avondeten. Als wij een weekend weg gaan, proberen we altijd één keer thuis en één keer buiten de deur te eten. Opa had thuis kilo’s sate zoet gemarineerd en dat samen met gekruide krieltjes meegenomen. Hmmmm. We schoven 2 kinderstoeltjes aan de eettafel en zo zaten we met z’n allen aan een enorm volle (chaotische) tafel. We ontkurkten 3 flessen rode wijn. Hierna hebben we de avond gevuld met spelletjes: mikado, Jenga, Mario Kart en Keer op Keer. De kinderen kregen van iedereen een dikke knuffel en werden vervolgens op bed gelegd. Het licht werd gedimd. Er galmde muziek door de woning. Sef klopte regelmatig op zijn raampje bij het bed en zwaaide naar ons. Hij kwam tot 5 keer toe uit z’n bed met allerlei smoesjes: “Ik ben bang”, “Honger”, “Ik moet plassen” en “Mijn hoofd doet pijn”. Je kent het wel. Wijnfles na wijnfles ging er doorheen, opa en oma gooiden de handdoek in de ring, de jongvolwassenen bleven, er werden herinneringen opgehaald en hard gelachen, en ineens besefte ik dat het 1.15 uur was.

Zaterdag

Na een uitgebreid ontbijt met pistoletjes, gekookte eitjes, rosbief, versgeperste jus en koffie, reden we naar de havenstad Harlingen. We liepen door de sfeervolle straatjes en keken onze ogen uit in de schattige boetiekjes. Het was Valentijnsdag en daarom deelde een verkleed stel hartjessnoep en -lolly’s uit. Ze maakten een leuk praatje met de kinderen en vroegen wat ze van Friesland vonden. Stuk voor stuk gaven ze aan een toptijd te hebben. Het waaide hard, dus zochten we na ruim een uur beschutting in een poffertjeszaak. We keken hoe de poffertjes gemaakt werden naast onze tafel en aten ze op met poedersuiker. Hierna deden we boodschappen voor de rest van het weekend: speciale biertjes, zoutjes, wijn, kaasjes, sapjes, kaasstengels, fruit, brood, beleg en andere hapjes. Weer terug thuis aangekomen, legden we een deel van de buit gezellig op tafel en speelden we familiespellen en biljart. Oma las een aantal boekjes voor aan Nolan (1 jaar), Rocco (2 jaar) en Sef (4 jaar). De meiden (7 en 9 jaar) deden TikTokdansjes in de enorme ruimte.

Tegen de avond reden we naar Leeuwarden om daar te dineren in een restaurant. We streken neer bij Double B (Burgers en Beer), waar je je eigen enorme (!) burger kunt samenstellen. Ook voor de kinderen erg geschikt. Niet bevreesd: het is totaal geen vreetschuur, juist chique burgers volgens grootmoeders recept, met veel smaak. Eettip! Thuis vloeide de wijn rijkelijk en zagen we het 2.00 uur worden.

Zondag

Opa en oma waren als eerste op en vermaakten de kinderen, zodat alle ouders konden uitslapen. Goddelijk! Hierna ontbeten we met broodjes ossenworst, kaas en crackers met salades en smeerkaas, aan de oergezellige lange tafel. Na drie luie bakjes koffie in de zithoeken met jan en alleman, vertrok ik met mijn dochters Nikki en Lola naar een zwembad in Leeuwarden: De blauwe Golf. Qualitytime met de bijna-tieners. Dit zwembad was in tegenstelling tot de meeste zwembaden, écht warm. En wat een prachtig en modern bad! Het golfslagbad maakte enorme golven, zo heb ik ze nog nooit gezien. Daarnaast waren er 2 vette glijbanen, waarbij je zelf muziek kon instellen en lichteffecten zag. Binnenin de glijbaan waren er speciale plekken, en als je die tijdens je rit aantikte, kreeg je punten. Het was een soort spel. De glijbaan liet aan het eind zien hoeveel punten je had gehaald en hoe snel je gleed. Rond lunchtijd aten we een ordinair, maar smakelijk frietje, kroketten en dronken we slushpuppies. Het deed me denk aan mijn jeugd. We maakten een stoere selfie en doken de stroming in. We sloten af in het bubbelbad, met gesloten ogen.

Terug thuis ploften we op de banken, naast de rest van de familie. Omdat het een luie zondag was, mochten Nikki en Lola eventjes op hun telefoon. De wijn ging open, samen met de garnaaltjes, olijven en stokbrood met tapenade en pesto. Het zou geen zondag zijn, als er niet een suf programma op de achtergrond aan stond. We lachten, discussieerden en knuffelden. Nikki en Lola maakten foto’s van alles en iedereen. Tegen de avond braadde mijn man heerlijke biefstuk en kookte boontjes. Hierna speelden we Stef Stuntpiloot met de kleintjes. Toen zij op bed lagen, kwam 30 seconds te voor schijn. We gierden het uit. Knipoogden. Proestten. Vooral om onhandige opa. We sloten af met Rummikub.

Nog meer to do

Ik Friesland zijn, naast het zwembad, talloze andere uitjes: musea en dierenparken, bijvoorbeeld het Fries Natuurmuseum, Kameleondorp en AquaZoo. Ook zeker een bezoek waard. Verder kan je er goed de natuur in.

Aantal sterren volgens ons

Voor direct boeken, klik HIER.

Plaats een reactie